• No results found

AVSLUTNING OCH FÖRSLAG TILL VIDARE FORSKNING

Innan examensarbetet påbörjades, var min erfarenhet att det saknas studie- och yrkesvägledning i sfi verksamhet på komvux. Efter att jag hade läst styrdokumentet för sfi, var min uppfattning att studie- och yrkesvägledning är obligatoriskt för de frivilliga skolformerna. Detta fick mig att fundera över att om det är obligatoriskt så varför har inte alla sfi-studerande tillgång till det. Frågan väckte intresse hos mig att undersöka sfi- studerandes erfarenheter, behov och önskemål av studie- och yrkesvägledning, samt organisation och genomförande i en mindre kommun och en medelstor kommun. Resultatet av undersökningen visade sig till viss del stämma överens med min erfarenhet av brist på vägledning i sfi-verksamheten.

Undersökningen bygger på två kommuner och det är ett för litet underlag för att vi ska kunna dra generella slutsatser.

För att uppnå bästa representativitet, borde fler än två kommuner valts. Samtidigt vill jag också säga att respondenterna inte representerar alla invandrare. Att undersöka sfi samt studie- och yrkesvägledning har gett mig en ljusare bild av hur organisationer och genomförande fungerar. Den uppfattning om att vägledning är obligatorisk på sfi som jag hade före undersökningen, fick mig att omvärdera min inställning. Arbetet har gett mig förståelse för att behovet av studie- och yrkesvägledning på sfi är stort, då invandrare behöver kunna förstå information om tänkbara studievägar, arbeten och karriärvägar som påverkar deras framgång. Jag anser att genom information, undervisning och vägledning kan eleven få stor chans att upptäcka andra yrkesområden än de som de genom sin bakgrund redan känner till. Därför tycker jag att vägledning är viktig för invandrare, eftersom de har mindre möjligheter än de som är uppvuxna i Sverige att själva finna vägar som passar i det invecklade utbildningssystemet. Tyvärr kan många gånger inte det humana kapitalet( utbildning, kunskaper och färdigheter m.m.) som invandrare har med sig användas fullt ut i Sverige, vilket gör att individen känner frustration. Jag anser att de välutbildade respondenterna och andra invandrare skulle kunna göra nytta för samhället om de kunde få hjälp av studie- och yrkesvägledning i tidigt skede samtidigt som de väntade på validering av sina meriter i stället för att läsa kurser som tidsfördriv. Eklund (2004) förklarar i sin bok Vår ekonomi

vilket i sin tur leder till sociala förluster för individen och ännu mera kostnader för samhället.

I helhet tycker jag att försvårande omständigheter till viss del beror på myndigheterna, eftersom svaren som jag fick av respondenterna visar tydliga strukturella brister i det systemet som förmedlar information om utbildningar, arbetsmarknaden och möjliga karriärval, där en studie- och yrkesvägledare har en viktig roll att uppfylla. Detta med tanke på att respondenten från den mindre kommunen inte hade en aning om studie- och yrkesvägledarens funktion och respondenten från den medelstora kommunen saknar kunskaper om arbetsmarknaden.

I analysen framgår några skillnader och likheter mellan dessa olika kommuner. Olikheten är tydlig då man ser att i den mindre kommunen är ekonomi och sparsamhet det som är avgörande för studie- och yrkesvägledarens tjänst. Små kommuner har ofta mindre resurser än stora kommuner, vilket jag tror kan leda till en begränsad tillgång till studie- och yrkesvägledning på vuxenutbildningen i dessa kommuner. Jag kan hålla med Sussi Ture (2008) i rapporten Kvalitet i studie- och yrkesvägledning- hela skolans ansvar, om att tydlighet, nationella krav på kvalitetsredovisning och mätbara mål för verksamheten är en förutsättning för förbättring och utveckling för verksamheten, och inte minst på sfi.

I analysen fann jag några likheter mellan de två kommunerna. Sfi-studerande får vägledning men från olika personer som har olika kompetens. Jag uppmärksammade att båda rektorerna uttrycker vikten av funktionen för studiemotivation. Jag kan hålla med rektorerna om att tillgången till studie- och yrkesvägledning i sin tur kan höja

1- Finns det några mål för sfi-verksamhet gällande studie- och yrkesvägledning i styrdokumentet?

2- Finns det kvalitetsgranskning inom sfi-verksamheten vad det gäller studie- och yrkesvägledning nationellt?

Källförteckning

Berg, Andreas (2001). SFI- en brygga till livet i Sverige? Utbildning och forskning. Svensktnäringsliv

Carl- Henric Grenholm (1988). Arbetets mening: En analys av sex teorier om arbetets syfte och värde. Uppsala

Dalen, Monica (2004) Intervju som metod. Universitetsförlaget. Oslo.

Eklund, Klas (2004). Vår ekonomi- en introduktion till samhällsekonomi. Bokförlaget Prisma, Stockholm.

Giddens, Anthony (1998). Sociologi. Lund: studentlitteratur.

Goodson, Ivor F. & Sikes, Pat (2001). Life history research in educational settings. Philadelphia: Open University Press Buckingham.

Hodkinson P., Sparkes A. C., 1997: “Careership: A sociological theory of career decision making”, British journal of Sociology of education vol. 18 No 1 1997

Imsen, Gunn (2000), Elevens värld, introduktion i pedagogisk psykologi. Lund: studentlitteratur

Mitchell K. E., Krumbolz J. D. ,1999: “Planned happenstance: Constructing unexpected career opportunities”, Journal of counseling & Development spring 1999, vol 77

Sjöstrand, Per (1980). Teorier om yrkesval. Franke-Wikberg/Lundgren. Karriär och Levnadsbana. Beyronds AB, Malmö

Sverige. Frivuxutredningen (2008). Frivux- valfrihet i Vuxenutbildningen (Elektronisk resurs): betänkande. Stockholm: Fritze

Internet

Regeringskansliet (2008). Krav på svenskkunskaper skärps för invandrare. http://www.regeringen.se/sb/d/10100/a/98322

(Hämtad 2009-11-16).

Regeringskansliet (2008). sfi-bonus- försöksverksamhet för att stimulera nyanlända invandrare att snabbare lära sig svenska.

http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/122774 (Hämtad 2009-11-18).

Skolverket (2006). Läroplaner för de frivilliga skolformerna Lpf 94. Stockholm. http://www.skolverket.se/sb/d/193/url / (Hämtad 2010-01-11). Begrepp komvux (2009) http://www.regeringen.se/sb/d/2508/a/20011 (Hämtad 2010-01-13). Begrepp invandrare (2009). http://ne.se/sok/invandrare?type=NE&queryId=6514489&h_pageno=1

(Hämtad 2009-11-18).

Regeringen.se, utbildningsdepartementet (2009). Sfi (svensk undervisning för invandrare. ).

www.regeringen.se/sb/d/2508/a/19974 (Hämtad 2009-11-20).

Sveriges riksdag. Förordning (2002:1012) om kommunal vuxenutbildning. http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=2002:1012 (Hämtad 2009-11-22).

Skolverket (2009). Allmänna råd och kommentarer om studie- och yrkesorientering. Stockholm: 1102

http://www.skolverket.se/sb/d/2737/a/15593 (Hämtad 2009-11-20).

Skolverket (2008). Kvalitet i studie och yrkesvägledning– hela skolans ansvar. Stockholm: 205

http://www.skolverket.se/sb/d/150/url/ (Hämtad 2009-11-23).

Bilaga. Intervjuguide

Uppvärmningsfrågor:

Namn, ålder, status, land, trivsel, utbildning.

Intervjufrågor till sfi-studerande

1. Hur går det med studierna?

2. Hur känns det att plugga på ett annat språk? 3. När är du klar?

4. Vad tänker du göra efter sfi?

5. Av vem fick du hjälp när du sökte till sfi? 6. Vad vet du om studie och yrkesvägledare? 7. Blev du informerad av skolan om syv?

8. Har du träffat studie- och yrkesvägledare i skolan? 9. I vilka sammanhang har du träffat syv?

10.Vad var det för hjälp du fick? 11.Fick du den hjälp du önskade?

12.Har syv varit i klassen och informerat? a) Hur ofta?

b) Vad var det för information? 13.Vilka kunskaper har du gällande: a) utbildningssystemet?

b) arbetsmarknad c) validering d) karriärvägar?

14.Har du haft ett vägledningssamtal med syv angående individuell studieplan? 15.Vika behov har du av att träffa studie- och yrkesvägledare?

16.Vilka önskemål/förhoppningar har du av en studie och yrkesvägledare?

Intervjufrågor till studie – och yrkesvägledare

1. Vem bedriver sfi-studerandes vägledning? 2. Har du varit på sfi och presenterat dig som syv?

3. Har sfi-studerande någon gång frågat er om information vad det gäller utbildning, validering, arbete, arbetsmarknaden eller frågor som berör framtida yrkesval? Om ja, hur gjorde ni?

4. Har du haft vägledningssamtal med någon eller några sfi-studerande någon gång? 5. Vilka kunskaper anser ni att sfi-studerande har gällande utbildningssystemet, arbetsmarknaden och karriärvägar?

6. (om skolan inte har en syv, ställer jag frågan) Tycker ni att skolan ska erbjuda sfi- studerande studie- och yrkesvägledning?

Intervjufrågor till rektor

1. Hur många studerande finns det på sfi?

2. Hur stor andel uppnår målet? Vad kan det bero på? 3. Vilka resurser anser du att ni saknar på sfi?

4. Vilka resurser prioriterar ni först på sfi?

5. Vilka kunskaper anser ni sfi-studerande har gällande utbildningssystemet, arbetsmarknaden och karriärvägar?

6. Hur stor roll spelar studie- och yrkesvägledning för att studerande på sfi ska uppnå målen?

7. Hur viktigt anser ni det är att sfi-studerande får studie- och yrkesvägledning över lag? På vilket sätt?

Related documents