• No results found

§ En avspänd stående arbetsställning innebär arbete utan markerade böjningar eller vridningar i bålen, utan alltför stark böjning i nacken och med överarmarna i stort sett hållna

In document RESTAURANGER OCH ANDRA STORHUSHÅLL (Page 22-25)

vertikalt. Påfrestningen är minst om underarmarnas vinkel mot överarmarna är c:a 90E eller något mer och händerna är så gott som i linje med underarmarna. Onödiga snedbelastningar undviks bl a om underlaget är så gott som plant och horisontellt och medför så liten halkrisk som möjligt.

Olämpligt utformade handredskap kan lätt orsaka besvär i händer, armar och axlar. Redskap behöver t ex vara så lätta som möjligt med hänsyn till funktionen, ha en funktionell riktig vinkel mellan handtag och "verktyg" så att handen kan arbeta utan onödiga böjningar eller vridningar samt helst vara anpassade för både höger- och vänsterhänta. Ett grepp som inte är onödigt tröttande innebär att greppytan är så utformad att yttrycket i handen inte blir för stort vid användning, dvs ytan är tillräckligt stor utan skarpa hörn och kanter. Det är särskilt viktigt att beakta handredskapens utformning vid kontinuerligt portioneringsarbete, t ex vid brickduk-ning, i personalrestaurang och liknande.

Lämpliga sträcklängder erhålls om arbetsobjekt, redskap etc är utformade och placerade så att arbete med händerna i huvudsak utförs inom det optimala arbetsområdet enl nedanstående figur och figur 9. Arbete som regelmässigt utförs med händerna utanför det yttre arbetsområ-det är olämpligt, eftersom arbetsområ-det innebär en böjd eller sträckt kroppsställning.

Figur 5

Optimala grip- och arbetsområdet i armbågshöjd ligger normalt 20-30 cm framför kroppen och maximala gripavståndet 40-50 cm räknat från bordskanten.

Som exempel på arbetsuppgifter där arbetstagares räckvidd behöver särskilt beaktas kan nämnas kallskänksarbete, beredningsarbete, portioneringsarbete, disksortering, central brick-dukning, servering vid bar m m.

Arbete med händerna över axelhöjd eller under knähöjd är mycket belastande. Av paragrafen följer att sådana moment måste minimeras. Detta gäller t ex vid arbete i spritkassa.

Om man för att tillvarata utrymme i långtidsförråd måste placera produkter över axelhöjd eller under knähöjd är det viktigt att placeringen av produkter, förpackningar m m planeras nogg-rant så att onödigt ansträngande lyftarbete inte uppstår och så att användandet av lyfthjälpme-del inte försvåras. Det är i regel lämpligt att ordna hylla för tillfällig avställning på båda sidor om dörr till förråd.

Av paragrafen följer att förpackningar måste ha lämplig storlek. Exempel på arbete där tekniska hjälpmedel behövs är återkommande lyft av mjölkförpackningar på 20 l. I detta fall är tekniska hjälpmedel särskilt nödvändiga då arbetet i huvudsak utförs av kvinnlig personal och det dessutom krävs precisionsarbete vid inplacering i mjölkställning.

Vid manuell hantering är det viktigt att tyngre förpackning är så utformad att den kan hanteras så nära kroppen som möjligt d v s att tyngdpunkten befinner sig nära kroppen vid lyft, samt att den är stabil och erbjuder möjlighet till ett säkert grepp. Förpackningar med skarpa hörn och kanter är i regel olämpliga. Det är också angeläget att förpackningar går att öppna utan risk för klämskador och liknande.

Exempel på särskilt ansträngande arbete är kontinuerligt serveringsarbete med tunga upplägg-ningsfat eller tunga tallrikar. Servering från serveringsvagn eller annat likartat förfarande kan underlätta arbetet högst betydligt. Exempel på arbetsplats där tekniska hjälpmedel för att underlätta lyft och transporter behövs är barer och spritkassor. Det är lämpligt att transport av t ex hela backar sker med vagn och att backarna inplaceras med hjälp av höj- och sänkbart lyftbord.

Lämpliga anordningar som underlättar tunga lyft och transporter kan vara hiss, transportör, glidbana, rullbana, transportvagn, lyftdon m m. Där vagn används är det angeläget att hiss är dimensionerad för transport av vagn och försedd med anordning för fininställning. Närmare bestämmelser angående hissar finns i arbetarskyddsstyrelsens anvisningar nr 92 (Hissnormer).

Grytor med invändig konisk form anses mindre arbetsamma att använda än grytor med lodräta insidor. Höga grytor medför ofta besvärliga arbetsställningar vid ösning och liknande. Arbetet kan dock underlättas genom användning av suganordning.

Det är viktigt att arbetstagare ges för arbetets art särskilt anpassad introduktion och informa-tion om lämpliga arbetsställningar, arbetsrörelser samt lyft- och transportteknik.

Till 24 § Om fast arbetsbord eller arbetsbänk används vid stående arbete är det lämpligt att ytan är i nivå med den arbetandes armbågshöjd eller något lägre, 0,9-1,0 m är normalvärden.

Anpassning av arbetshöjden till olika behov kan erhållas genom höj- och sänkbara arbetsbord, flera arbetsbord med olika fast höjd, system med utdragbara skivor eller liknande. Det är angeläget att personalen instrueras att använda de reglermöjligheter som finns.

Då arbete utförs vid apparat eller maskin som är uppställd på bord eller bänk kan arbetshöjden anpassas genom att bordet eller bänken är nedsänkt i förhållande till apparatens höjd och funktion.

För arbete där man utvecklar kraft i riktning nedåt, t ex vid trancherings- och hackningsarbete, är det lämpligt med en lägre höjd på arbetsbordet.

Det enklaste är i allmänhet att bord med fast arbetshöjd för sittande arbete anpassas till en lång person. En kortare person kan anpassa arbetsplatsen till sina förutsättningar med hjälp av höjbar stol och lämpligt fotstöd. Viktigt är att tillräckligt utrymme finns för benen framåt i arbetsriktningen. I normala fall är ett fritt utrymme på 0,7 x 0,7 x 0,7 m tillräckligt. Som exempel på arbete som till stor del kan utföras sittande kan nämnas arbete i kallskänk, renseri och vissa arbeten i kök.

Då arbetsuppgifts art av särskilda skäl hindrar att arbetet utförs sittande kan arbete i halvsit-tande ställning med hjälp av s k stödstol i vissa fall vara gynnsamt. Detta kan innebära en avlastning, t ex vid sortering av disk.

Till 25 § Lämplig längd på arbetsbord är vanligen c:a 1 m för varje arbetsplats. För arbetsbord med endast en arbetsplats är det dock lämpligt att beräkna en längd av c:a 1,6 m. Jämför figur 5.

Lämpligt material i skiva till arbetsbord och arbetsbänk är t ex rostfri plåt som är väl avslipad från grader, vitbok, teak eller plastlaminat.

In document RESTAURANGER OCH ANDRA STORHUSHÅLL (Page 22-25)

Related documents