• No results found

om avtalsvillkor i konsumentförhållanden

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1994:1512) om avtalsvillkor i konsumentförhållanden

dels att 1 a, 4–8 b och 9 b §§ ska ha följande lydelse,

dels att det ska införas fyra nya paragrafer, 3 b och 8 c–8 e §§, av följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

1 a §1

Bestämmelserna i 3–9 b §§ denna lag tillämpas också när Konsumentombudsmannen fullgör sina skyldigheter som behörig myndighet enligt Europaparla- mentets och rådets förordning (EG) nr 2006/2004 av den 27 oktober 2004 om samarbete mellan de nationella tillsynsmyndigheter som ansvarar för konsumentskydds- lagstiftningen.

Bestämmelserna i 3–9 b §§ denna lag tillämpas också när Konsumentombudsmannen fullgör sina skyldigheter som behörig myndighet enligt Europaparla- mentets och rådets förordning (EU) 2017/2394 av den 12 december 2017 om samarbete mellan de nationella myndigheter som har tillsynsansvar för konsument- skyddslagstiftningen och om upphävande av förordning (EG) nr 2006/2004.

3 b §

En näringsidkare som vid för- säljning på internet använder ett oskäligt avtalsvillkor som avses i 3 § är skyldig att på uppmaning av Konsumentombudsmannen ta in ett varningsmeddelande som tydligt visas i samband med besök på webbplatsen, om överträdelsens allvar motiverar det och det är motiverat från allmän synpunkt eller annars ligger i konsumenternas intresse. Under samma förutsättningar föreligger en sådan skyldighet för värdtjänstleverantören och internetleverantörerna, dock endast om inga andra effektiva medel står till buds.

Patent- och marknadsdomstolen får ålägga näringsidkaren, värd-

Bilaga 3

164

tjänstleverantören och internet- leverantörerna att fullgöra sin skyldighet enligt första stycket. Ett åläggande ska förenas med vite, om inte detta av särskilda skäl är obehövligt.

Sedan ett åläggande att ta in ett varningsmeddelande har getts, får Konsumentombudsmannen, när ändrade förhållanden föranleder det, besluta att skyldigheten enligt första stycket inte längre består. 4 §2

En ansökan om förbud får göras av Konsumentombudsmannen. Om Konsumentombudsmannen för ett visst fall beslutar att inte göra någon ansökan, får ansökan göras av en sammanslutning av näringsidkare, konsumenter eller löntagare.

En ansökan om förbud enligt 3 § får göras av Konsumentom- budsmannen. Om Konsument- ombudsmannen för ett visst fall beslutar att inte göra någon an- sökan, får ansökan göras av en sammanslutning av näringsidkare, konsumenter eller löntagare.

En ansökan om åläggande enligt 3 b § får göras av Konsument- ombudsmannen.

5 § Ett beslut i fråga om förbud hindrar inte att samma fråga prövas på nytt, om det motiveras av ändrade förhållanden eller något annat särskilt skäl.

Ett beslut i fråga om förbud enligt 3 § eller åläggande enligt 3 b § hindrar inte att samma fråga prövas på nytt, om det motiveras av ändrade förhållanden eller något annat särskilt skäl.

6 §3

Om det finns särskilda skäl, får domstolen meddela förbud även för tiden till dess att det finns ett slutligt beslut.

Om det finns särskilda skäl, får domstolen meddela förbud enligt 3 § eller åläggande enligt 3 b § även för tiden till dess att det finns ett slutligt beslut.

7 §4

En fråga om förbud får i fall som inte är av större vikt prövas av Konsumentombudsmannen.

En fråga om förbud enligt 3 § eller åläggande enligt 3 b § får i fall som inte är av större vikt prövas av Konsumentombudsmannen.

2 Senaste lydelse 2016:211. 3 Senaste lydelse 2016:794. 4 Senaste lydelse 2016:794.

165 Bilaga 3

Konsumentombudsmannen får bestämma att ett beslut om förbud ska gälla omedelbart.

Konsumentombudsmannen får bestämma att ett sådant beslut ska gälla omedelbart.

8 §5

På uppmaning av Konsument- ombudsmannen skall

1. var och en yttra sig och lämna de upplysningar som behövs i ett ärende enligt denna lag,

2. en näringsidkare tillhanda- hålla de handlingar som kan ha betydelse för utredningen i ett ärende där ett förbud enligt 3 eller 7 § kan antas komma i fråga.

Konsumentombudsmannen får förelägga var och en att yttra sig, lämna upplysningar och tillhanda- hålla de handlingar som behövs i ett ärende enligt denna lag.

Möjligheten till föreläggande gäller även i förhållande till statlig eller kommunal myndighet. 8 a §6

Om det behövs för tillsynen i ett ärende som avses i 8 § 2 får Konsumentombudsmannen upp- mana näringsidkaren att hålla de lokaler eller motsvarande utrym- men där näringsverksamheten ut- övas, dock inte bostäder, tillgäng- liga för inspektion.

Om det behövs för tillsynen i ett ärende där ett förbud enligt 3 eller 7 § eller ett åläggande enligt 3 b eller 7 § kan antas komma i fråga, får Konsumentombudsmannen förelägga näringsidkaren att hålla de lokaler eller motsvarande utrym- men där näringsverksamheten ut- övas, dock inte bostäder, tillgäng- liga för inspektion.

I samband med inspektionen får Konsumentombudsmannen i nöd- vändig omfattning ta del av hand- lingar och begära upplysningar på platsen.

8 b §7

Om en uppmaning enligt 8 eller 8 a § inte följs, får Konsument- ombudsmannen förelägga den som berörs att fullgöra sin skyldighet vid vite.

Ett beslut om föreläggande enligt 8 eller 8 a § får förenas med vite.

8 c §8

Konsumentombudsmannens

beslut enligt 7, 8 och 8 a §§ samt om bestämma att ett beslut om Konsumentombudsmannen får 5 Senaste lydelse 2007:2.

6 Senaste lydelse 2007:2. 7 Senaste lydelse 2007:2. 8 Senaste lydelse 2016:794.

Bilaga 3

166

vitesföreläggande enligt 8 b § får överklagas till Patent- och marknadsdomstolen.

föreläggande enligt 8 eller 8 a § ska gälla omedelbart.

8 d §

Om det är nödvändigt för till- synen i ett ärende enligt denna lag, får Konsumentombuds- mannen köpa varor, tjänster eller andra nyttigheter under dold identitet (testköp).

Näringsidkaren ska under-rättas om testköpet så snart det kan ske utan att åtgärden förlorar sin betydelse.

I den mån det inte är oskäligt, får Konsumentombudsmannen kräva att näringsidkaren ersätter ombudsmannen vad som har be- talats vid testköpet. Konsument- ombudsmannen ska i så fall erbjuda näringsidkaren att ta tillbaka det som köpts.

8 e §

Konsumentombudsmannens beslut i en fråga enligt 3 b § tredje stycket eller beslut enligt 7, 8 eller 8 a § får överklagas till Patent- och marknadsdomstolen. Detsamma gäller beslut om ersättning enligt 8 d § tredje stycket.

9 b §9

Bestämmelsen i 18 kap. 16 § rättegångsbalken ska inte tillämpas i mål enligt 3 §. I sådana mål får domstolen bestämma att vardera parten ska svara för sina rättegångskostnader.

Bestämmelsen i 18 kap. 16 § rättegångsbalken ska inte tillämpas i mål enligt 3 eller 3 b §. I sådana mål får domstolen bestämma att vardera parten ska svara för sina rättegångskostnader.

I ärenden som avser över- klagande av Konsumentombuds- mannens beslut om förbud till- lämpas i fråga om rättegångskost- nader 31 kap. rättegångsbalken.

I ärenden som avser över- klagande av Konsumentombuds- mannens beslut om förbud eller åläggande tillämpas i fråga om rättegångskostnader 31 kap. rätte- gångsbalken.

167 Bilaga 3

Denna lag träder i kraft den 17 januari 2020.

Bilaga 3

168

1.3

Förslag till lag om ändring i lagen (2003:389)