• No results found

B1.4.4 Utomhuslagrets utformning (fråga 29-33)

Fråga 29–33 är frågor specifikt riktade till respondenter som har biobränsle/-massa eller avfall lagrat utomhus. Fråga 33 är en fritextfråga för eventuella kompletteringar till fråga 29-32. Frågorna har generellt bedömts relevanta om respondenten svarat på minst två av tre frågor och inte markerat alternativet Har ej denna typ av lagring i fråga 29. I de fall det varit oklart om respondenten har utomhuslagring av någon form har en jämförelse med fråga 15 och 16 gjorts. I de fall då respondenten har utomhuslager men ej svarat på frågorna 29-33 har frågorna räknas som relevanta för respondenten och denne har därmed räknats med i utvärderingen av frågorna. Totalt bedöms frågorna vara relevanta för 66 respondenter, 10 respondenter har uppgett att frågorna ej är relevanta och 5 har ej svarat fullständigt på frågorna.

I fråga 29 svarade respondenterna på hur deras utomhuslager orienteras i förhållande till vinden. En övervägande majoritet tar ej hänsyn till vindriktning, se Figur 39.

Figur 39 (Enkätfråga 29). Diagrammet visar hur respondenterna svarat hur utomhuslager för biobränsle och avfall orienteras i förhållande till vindriktning. Antalet Ej svarat baseras på att frågan är relevant för 66 respondenter.

I fråga 30 uppger respondenterna om det finns krav på skyddsavstånd mellan

lagringshögar/-staplar, mellan lagringshögar/-staplar och angränsande byggnader och mellan lagringshögar/-staplar och angränsande vegetation. Som framgår av Figur 40 så kan också konstatera det till stor del saknas krav och fyra till tio respondenter är ovetande om några avståndskrav. Vanligast är avståndkrav mellan två lagringshögar/-staplar medan det bara i enstaka fall finns avståndskrav mellan lagringshögar/-staplar och angränsande vegetation.

Figur 40 (Enkätfråga 30). Diagrammet visar vilken kravställning på skyddsavstånd som finns på respondenternas utomhuslager. Antalet Ej svarat baseras på att frågorna är relevanta för 66 respondenter.

I fråga 31 redovisar respondenterna i fritext avståndskravet i meter från fråga 30. Notera att endast respondenter som i fråga 30 anger att krav finns är relevanta för denna fråga. Som framgår av Figur 41 anger ca 80 % av respondenterna ett avstånd under 10 m mellan två lagringshögar/-staplar, och under 30 m mellan lagringshög/-stapel och angränsande byggnad. För avstånd mellan lagringshög/-stapel och angränsande vegetation är det fem respondenter som anger avstånd under 30 m och två respondenter anger avstånd större än 50 m.

Figur 41 (Enkätfråga 31). Diagrammet visar vilka avståndskrav respondenterna har mellan sina lagringshögar/-staplar samt mellan högar/staplar och angränsande byggnader respektive angränsande vegetation. Endast respondenter som i fråga 30 anger att krav finns är relevant för fråga 31.

0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 An tal r es po nd en te r

Minsta tillåtna avstånd Mellan två lagringshögar/-staplar

Mellan lagringshögar/-staplar och angränsande byggnader Mellan lagringshögar/-staplar och angränsande vegetation

I fråga 32 uppger respondenterna vem som är kravställare bakom avståndkraven. Totalt har 37 respondenter svarat på frågan. Som framgår av Figur 42 så tycks kravbilden vara relativt lika med en viss övervikt för Egna regler respektive Räddningstjänst. Notera att det totalt avgivits 58 svar vilket innebär att det i flera fall förekommer flera kravställare.

Figur 42 (Enkätfråga 32). Diagrammet visar vilka respondenterna uppgett som

kravställare bakom avståndskraven som redovisas i Figur 41. Frågan är endast relevant för de respondenter som i fråga 30 uppger att krav finns.

B1.4.5 Inomhuslagring (fråga 34-38)

Fråga 34–38 är frågor specifikt riktade till respondenter som tillämpar någon form av inomhuslagring, exklusive bunker och silolagring. Fråga 38 är en fritextfråga för

eventuella kompletteringar till fråga 34-37. Frågorna har generellt bedömts relevanta om respondenten svarat på minst tre av frågorna 34-37 och ej markerat alternativet Har ej

denna typ av lagring i fråga 34. Då det varit oklart om respondenten har inomhuslagring

av någon form har en jämförelse med fråga 15 och 16 gjorts. I de fall då respondenten, enligt fråga 15 och16, har inomhuslagrings men ej svarat på frågorna 34-38 har frågorna räknats som relevanta för respondenten och denne har därmed räknats med i

utvärderingen av frågorna. Totalt bedöms frågorna vara relevanta för 26 respondenter, 54 respondenter har uppgett att frågorna ej är relevanta en respondent har bedömts som ej relevant vid jämförelse med fråga 15 och 16.

I fråga 34 uppger respondenterna dimensionerna på deras största inomhuslager, maximal lagringsvolym i lagret, och maximal lagringshöjd. Det är stor variation i hur långa lagerbyggnader respondenterna har. När det kommer till bredd och höjd på

lagerbyggnaderna är resultaten mer samlade än längden. För att få en bättre jämförelse av de olika lagrens enskilda storlek har därför även lagrens yta beräknats vilket redovisas i Figur 44. Detta visar att ca 60 % avrespondenterna har en lageryta mindre än 1500 m2

men att det finns enskilda lager på upp till 5500 m2. Majoritet av respondenterna har en

maximal takhöjd understigande 15m och en bredd understigande 40 m. Cirka 75 % av de svarande respondenterna har en maximal lagringsvolym understigande 12000 m3 och en

maximal lagringshöjd understigande 11 m, se vidare Figur 43, Figur 44 Figur 45 och Figur 46.

Figur 43 (Enkätfråga 34). Dimensionerna på respondenternas största lager byggnad. Samtliga 26 relevanta respondenter har svarat på frågan.

Figur 44 (Enkätfråga 34). Beräknad lagringsyta på respondenternas största inomhuslager.

Figur 45 (Enkätfråga 34). Maximal lagringsvolym i respondenterna största lagerbyggnad. Antalet Ej svarat baseras på 26 relevant respondenter. 0 1 2 3 4 5 6 An tal r es po nd en te r Inomhuslagrens yta [m²]

Figur 46 (Enkätfråga 34). Maximal lagringshöjd i respondenternas största lagerbyggnad. Antalet Ej svarat baseras på 26 relevant respondenter.

I fråga 35 ombeds respondenterna uppge om lagerbyggnaden i fråga 34, (i det fall den är avsedd för bulkmaterial) har en intern sektionering. Respondenterna kan i så fall svara på hur många sektioneringar som finns och har där svarsalternativen är 0,1,2,3,4,5 eller >5 sektioneringar. Totalt har 18 respondenter svarat på frågan, vilket tolkas som att 18 av lagren i fråga 34 är avsedda för bulkmaterial. Som framgår av Figur 47 har majoriteten av respondenterna ingen intern sektionering av sina lager.

Figur 47 (Enkätfråga 35). Antalet avskilda fickor i inomhuslager för bulkmaterial. Totalt har 18 av 26 respondenter svarat på frågorna.

I fråga 36 uppger respondenterna vilken lagringstid de har för sina inomhuslager. Som framgår av Figur 48 anger majoriteten att lagringstiden är mindre än 3 månader vid normala betingelser medan maximal lagringstid ökar något och är relativt jämt fördelad över samtliga tidsintervall upp till 12 månader . Lagringstid vid extremt stora

lagringsbehov skiljer sig inte så mycket från maximal lagringstid, men några respondenter anger att tiden kan vara upp till 24 månader och i ett fall ännu längre.

Figur 48 (Enkätfråga 36). Lagringstid i inomhuslager, antalet Ej svarat baseras på 26 relevant respondenter.

I fråga 37 besvarar respondenterna hur materialet som lagras inomhus hanteras. Som framgår av Figur 49 anger majoriteten av respondenterna att det varierar och att vad som är logistiskt möjligt/fördelaktigt får styra. Exempel på andra principer är:

”Sist in-först ut”

Figur 49 (Enkätfråga 37). Diagrammet beskriver hur material som lagras inomhus hanteras. Samtliga relevanta respondenter har svarat.