• No results found

1.8 Underlagsmaterial

1.8.1 Bakgrundsmaterial

Följande underlagsmaterial finns tillgängligt på Banverket Investeringsdivisionen, Box 1070, 172 22 Sundbyberg.

- Förstudie Nynäsbanan slutrapport, BRÖ 02-1868/SA20.

- Systemhandling Kapacitetsförstärkning, dubbelspårsutbyggnad del 1,

- F07-1230/BY10. I systemhandlingen ingår bl.a. följande tekniska beskrivningar:

- Miljöutredning - Rapport Buller - Rapport Vibrationer - Teknisk beskrivning mark - Teknisk beskrivning Geoteknik - Teknisk beskrivning Konstbyggnader - Teknisk beskrivning Spåranläggningar - Teknisk beskrivning Elanläggningar

- Teknisk beskrivning Kontaktledningsanläggningar - Teknisk beskrivning Signalanläggningar

- Teknisk beskrivning Teleanläggningar - Teknisk beskrivning Kabelkanalisation

2731-00-081

Handläggare/upprättad av (projektör)

Katharina Nyberg

Granskad (projektör)

Henric Sandborg

Godkänd (projektör)

Ann Catrin Malmberg

Datum

2009-01-08

Handläggare namn/sign. (beställare)

Leif Axelsson

Handling förvaltningsgranskad Ansvarig f. slutgodkännande (beställare) Senaste revision nr/datum/sign.

NYNÄSBANAN

(TUNGELSTA) – (VÄSTERHANINGE)

Kapacitetsförstärkning, dubbelspårsutbyggnad del 1 Bandel 477GI Sträckan km 28+400 - 31+630

JÄRNVÄGSPLAN

KAP 2 GESTALTNINGSPROGRAM

1 GESTALTNINGSPROGRAM

I närheten till denna pärm finns Gestaltningsprogrammet som separat rapport. Nedan visas första sidan på gestaltningsprogrammet som är i formatet liggande A3.

2731-00-025.4

Handläggare/upprättad av (projektör)

Katharina Nyberg

Granskad (projektör)

Henric Sandborg

Godkänd (projektör)

Ann Catrin Malmberg

Datum

2009-01-08

Handläggare namn/sign. (beställare)

Leif Axelsson

Handling förvaltningsgranskad Ansvarig f. slutgodkännande (beställare) Senaste revision nr/datum/sign.

NYNÄSBANAN

(TUNGELSTA) – (VÄSTERHANINGE)

Kapacitetsförstärkning, dubbelspårsutbyggnad del 1 Bandel 477GI Sträckan km 28+400 - 31+630

JÄRNVÄGSPLAN

KAP 4 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ... 3

1.1 Sammanfattning... 3 1.2 Lämplig utformning ... 3 1.2.1 Tider ... 3 1.2.2 Förarbeten ... 3 1.2.3 Projektering ... 3 1.2.4 Byggande ... 3

2 ORGANISATORISKA FRÅGOR ... 5

3 TEKNISKA FRÅGOR ... 5

4 EKONOMISKA FRÅGOR ... 5

5 TILLSTÅND ... 6

6 FASTIGHETSRÄTTSLIGA FRÅGOR ... 6

6.1 Järnvägsplanen ger rätt att lösa in mark ... 6

6.2 Mark som behövs permanent för järnvägen... 6 6.3 Mark som behövs tillfälligt för järnvägen ... 7 6.4 Tillträde... 8 6.5 Övrigt ... 9 6.5.1 Trädsäkring... 9 6.5.2 Dikningsåtgärder... 9 6.5.3 Kommunala detaljplaner ... 9 6.5.4 Ersättningsvägar... 9 6.5.5 Plankorsningar... 9 6.5.6 Flyttning av ledningar... 10 6.5.7 Servitutsupplåtelse för vägbroar ... 10

1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

1.1 Sammanfattning

Projektering pågår och byggstart kan ske tidigast hösten 2009. Förarbeten omfattar förberedande järnvägsarbeten, som flyttning av befintliga kablar.

Anläggningsarbetena påbörjas med bro och vägarbetena över Hammarberget..

Längs järnvägen kommer tillfälliga vägar att byggas. Järnvägsarbetena kommer att utföras etappvis med start i Västerhaninge 2010. Avstängning av järnvägen på 1-2 månader kommer att behövas såväl sommaren 2010 som 2011.

Det nya dubbelspåret kommer att tas i drift hösten 2011. Krigslida station kommer efter ombyggnad att vara färdigställd först till årsskiftet 2011/2012.

1.2 Lämplig utformning

1.2.1 Tider

Arbeten med projektering och upphandling av entreprenör har påbörjats under hösten 2008 och pågå fram till hösten 2009. Förberedande entreprenadarbeten kommer att påbörjas under hösten 2009. De stora mark och anläggnings entreprenader har en start planerad till senare under hösten 2009 och pågå fram till årsskiftet 2011/2012.

Järnvägsarbeten kommer att börja under våren 2010 och pågå fram till årsskiftet 2011/2012.

1.2.2 Förarbeten

Förarbetena omfattar främst järnvägsarbeten och kanalisation inom stationsområdena.

Arbetena syftar till att säkra driftsatt anläggning för markarbeten i spårområdet, och kommer att påbörjas under hösten 2009 och fortsätta under våren och sommaren 2010.

1.2.3 Projektering

Projekteringen kommer att till stora delar handlas upp till fast pris där man kommer att dela upp uppdragen i ett par olika upphandlingar. Arbetet med förfrågningsunderlag kommer att starta hösten 2008. Bro- och markprojekteringen ligger först med färdigt förfrågningsunderlag till början av 2009.

BEST- projekteringen ligger något släpande men ska påbörjas under senare delen av hösten 2008.

1.2.4 Byggande

Etapplaner

Två längre avstängningar är planerade med den första under sommaren 2010 som är en månad. Förberedande järnvägsarbeten kommer att utföras under denna tid.

Den andra är under sommaren 2011 som är två månader. Då ska bla. Hammarbergets bro och bron över Rocklösaån vara färdigställd med anslutande vägar för att kunna ta

plankorsningen över Stavsvägen ur drift. Då kommer rivning av spår och ombyggnad av järnvägsanläggningen och byggande av den nya Krigslida station att påbörjas. Det nya dubbelspåret kommer att tas i drift under hösten 2011 medan stationen kommer att vara färdigställd först till årsskiftet 2011/2012.

Mark

En ny järnvägsbank ska anläggas parallellt med den befintliga. Urgrävningar och ett antal tryckbankar kommer att anläggas på sträckan. Dränering grävs ned på östra sidan av järnvägen. Järnvägsbanken vid Krigslida station kommer att förstärkas med KC-pelare och ett erosionsskydd kommer att anläggas i Rocklösaån. Erosionsskyddet läggs ut från land med skopa. Bullerskärmar kommer att anläggas på sträckan med en pålad

grundläggning och det gäller även nya fundament för kontaktledningen. Bullerskärmarna är av trä med ljudabsorbent.

Provisoriska arbetsvägar och etableringsytor kommer att anläggas efter sträckan för transporter och byggande. För markarbetena råder det underskott på grusmaterial och överskott på jord vilket innebär att jordschaktmassor ska transporteras bort och nytt grus- och krossmaterial ska in. Transporterna sker på provisorisk väg längs järnvägen.

Bro och Väg

Arbetena kommer att inledas med bro och väg över Hammarberget. Bronbalkar ska lanseras över järnvägen med en grundläggning på berg. Brobanan gjuts på plats. Vägbron över Rocklösa ån är av betong och grundlagd på pelare med en bankpålad vägbank på ömse sidor om ån. Ett brostöd beräknas man grundläggas inom område för högsta högvatten.

Stavsvägens nya sträckning över fälten från Rocklösaån och öster ut innebär förstärkningsarbeten för vägbanken.

Mulstavägen kommer att ersättas med en ny bro norr om det nuvarande läget för

planskildheten. Bron har får en pålad grundläggning med längre bank på den västra sidan, den östra sidan har en kortare vägbank. Bron är en samverkansbro med pelare och

överbyggnad av betong och balkar av stål. Betongen gjuts på plats.

Gångbron vid Håga industriområde är fackverksbroar av stål. Stöden har en pålad grundläggning med bottenplatta och pelare av betong.

Etableringsområden

Längs järnvägen byggs en provisorisk väg på västra sidan av järnvägen från Hammar 1:70 till Krigslida station. På den östra sidan byggs en provisorisk väg från Stavsvägen till Krigslida station. Etableringsområden är planerade i Tungelsta vid Allévägen och vid Åvägen. Ett etableringsområde blir vid korsningen med Mulstavägen och ett vid

Nederstavägen invid GC-brons läge. Etableringarna sker på avgrusad yta lagd på marktextil för att skydda underlaget. Transporter till och från etableringsområdena kommer att ske på det allmänna vägnätet. Det innebär att Stavsvägen, Mulstavägen och Nederstavägen kommer att få en ökning av transporter under byggtiden.

Ban-, El-, Signal-, och Telearbeten

Järnvägsarbetena kommer att byggas ut etappvis med start i Västerhaninge under våren 2010. Förberedande järnvägsarbeten innebärande flytt av teknikutrymmen, omläggningar av kabel, byggnation av en ny spårväxel för anslutning av nytt spår, samt

kontaktledningsobyggnad, utförs under våren och sommaravstängningen 2010.

Järnvägsanläggning som inte är trafikpåverkande byggs under perioden fram till sommaravstängningen 2011, då resterande trafikpåverkande arbeten utförs. Ett nytt spårväxelkryss byggs i norra delen av Tungelsta, nytt spår samt ombyggnad av delar av befintligt spår, byggs på sträckan Tungelsta – Västerhaninge för anslutning till tidigare byggd växel. Ny kontaktledning byggs för nybyggt spår samt för ombyggt befintligt.

Banan förses med hjälpkraft och reservelkraftverket i Tungelsta ersätts med

transformator. Signalsystemet anpassas för nytt spårsystem och ställverkena i Tungelsta och Ösmo uppdateras för att hantera ny anläggning. I signalarbetena ingår slopning av vägskydd för plankorsningar. Teleförbindelser säkras för redundant drift av nätet.

Inkoppling och ibruktagning av om - och nybyggd järnvägsanläggning beräknas ske hösten 2011.

2 ORGANISATORISKA FRÅGOR

Projektet utförs av Banverkets Investeringsdivison projektdistrikt Mitt. För projektet finns projektorganisation med projekteringsledning tillsatt. Systemhandling är upprättad och bygghandling påbörjad för såväl järnvägsarbeten, som anläggningsarbeten, som broar och vägar. Upphandling kommer att ske av byggentreprenörer för järnväg,

anläggningsarbeten och broar under 2009.

Broarna över järnvägen med tillhörande vägar kommer att ägas av kommunen men kommer att utföras av Banverket. Genomförandeavtal kommer att upprättas mellan Haninge kommun, SL och Banverket.

3 TEKNISKA FRÅGOR

Byggandet av järnvägsanläggningen består av anlägganingsarbeten för ny banvall och byggande av nytt spår befintligt. Från Krigslida till Tungelsta måste det befintliga spåret flyttas några meter i sidled för att ge plats för det tillkommande spåret.

Järnvägsanläggningen innehåller nya växelskryss, ny kontaktledning och signalanläggning mm enligt pkt 1.2.4.5.

Broarna utformning framgår av pkt 1.2.4.3. För gång- och cykelbron vid Håga kommer alternativ utformning av trä att övervägas. På grund av de geologiska förutsättningarna med djup lera kommer pålning att erfordras för konstbyggnaderna.

4 EKONOMISKA FRÅGOR

Den totala kostnaden för projektet är 488 Mkr i prisnivå 2008 juli.

Kostnaderna för delar sig:

Projektorganisation mm 43 Mkr

Projektering 53 Mkr

Fastighetsförvärv 11 Mkr

Miljöåtgärder 35 Mkr

Anläggningsarbeten 251 Mkr

Järnvägsarbeten 72 Mkr

Överlämnande och Avslut 4 Mkr

Generella osäkerheter 38 Mkr

Extern finansiering - 22 Mkr

5 TILLSTÅND

Förslag till järnvägsplan är framtagen för utställning i januari 2009.

Bygglov kommer att sökas för Bullerplank och teknikbyggnader.

Kommunen upprättar detaljplaner för Stavsvägens nya sträckning över Hammarberget och för ny vägbro för Mulstavägen.

Kommunen har ändrat åtta detaljplaner längs järnvägsområdet.

Banverket söket dispens för strandskydd för Rocklösaån hos länsstyrelsen.

Banverket söker dispens för avverkning av ekar vid Allévägen.

Banverket gör anmälan om påverkan på grundvatten.

Kommunen söker vattendom för bro över Rocklösaån.

Banverket söker förundersökning för arkeologi i Västerhaninge och Krigslida.

Banverket ansöker om stängning av plankorsningar.

6 FASTIGHETSRÄTTSLIGA FRÅGOR

6.1 Järnvägsplanen ger rätt att lösa in mark

En fastställelse av järnvägsplanen ger Banverket rätt att bygga ut Nynäsbanan med ett ytterligare spår mellan Tungelsta och Västerhaninge. För att genomföra utbyggnaden måste järnvägsområdet breddas och mark tas i anspråk. I planbeskrivningens kap 1.5 beskrivs Banverkets markanspråk med motiv. Av planritningen framgår vilka

markområden som Banverket behöver ta i anspråk permanent och vilka som bara behövs tillfälligt. I fastighetsförteckningen, kap 6, finns motsvarande information angiven med en ungefärlig areal för var och en av de berörda fastigheterna.

En fastställd järnvägsplan innebär att Banverket får rätt att lösa mark som behövs permanent för järnvägen. Inlösen kan ske genom begäran om lantmäteriförrättning alternativt genom att väcka talan i fastighetsdomstolen. Banverket får även rätt att tillfälligt ta mark i anspråk under byggtiden.

6.2 Mark som behövs permanent för järnvägen

Inom projekt Nynäsbanan dubbelspårsutbyggnad Tungelsta-Västerhaninge avser Banverket att så långt det är möjligt träffa frivilliga överenskommelser med berörda

fastighetsägare. Med de överenskommelserna som grund kommer Banverket att ansöka om lantmäteriförrättning för att lösa in den mark och erhålla de servitut som behövs permanent för järnvägen. Mark som löses in kommer att föras till järnvägsfastigheten.

Arrenden och nyttjanderätter som belastar mark som löses in måste i regel upphöra.

Värdering av marken sker med utgångspunkt i expropriationslagens ersättningsprinciper.

I enstaka mer komplicerade fall där exempelvis rörelsefastigheter berörs kan särskilda värderingar komma att inhämtas som underlag till diskussioner om ersättningar mm.

Värderingar beställs i de flesta fall av Banverket och utförs av en auktoriserad opartisk värderingsman.

I de fall en frivillig överenskommelse inte kan träffas med en berörd markägare kan frågan om tvångsvis inlösen av mark eller upplåtelse av servitut prövas och avgöras av Lantmäterimyndigheten genom beslut utifrån reglerna i fastighetsbildningslagen.

Lantmäterimyndigheten låter då värdera intrånget på den aktuella fastigheten.

Värderingen ligger sedan till grund för Lantmäterimyndighetens ersättningsbeslut.

Den mark som enligt järnvägsplanen ska tas i anspråk med äganderätt omfattar järnvägskonstruktionen med tillhörande bankar, skärningar, slänter, diken, bullerskyddsåtgärder, staket, servicevägar, teknikhus mm.

6.3 Mark som behövs tillfälligt för järnvägen

Vissa markområden kommer att behöva nyttjas tillfälligt för arbetsområden under järnvägens byggskede; Utrymme för anläggningsarbeten erfordras utmed järnvägen och vid diken. Etableringsområden erfordras för uppställning av arbetsbodar och fordon respektive tillfälliga upplag av material och massor. Det finns behov av byggvägar för transporter av fordon och materiel fram till att järnvägsanläggningen. Vilka ytor som tillfälligt kommer att tas i anspråk redovisas i planritningen.

Banverket avser att träffa särskilda avtal med berörda fastighetsägare

(nyttjanderättsavtal). Tillfällig nyttjanderätt kan även erhållas genom beslut av Länsstyrelsen.

Tillfälliga upplag och etableringsytor har i järnvägsplanen huvudsakligen lokaliserats till mark som ägs av Haninge kommun. Ett par mindre områden berör enskild mark (se fastighetsförteckningen). Särskilt markavtal kommer att träffas mellan Haninge kommun och Banverket som reglerar såväl permanenta intrång som tillfälligt nyttjande av mark.

Om inget annat avtalas ska ytorna återställas till skick motsvarande det ursprungliga skicket.

Arrenden och nyttjanderätter som belastar mark som löses in måste i regel tillfälligt inskränkas. Banverket kommer att kontakta arrendatorer och andra med särskild rätt för att försöka minimera påverkan av arbetena.

Tillfällig nyttjanderätt bedöms behövas till dess arbetena har avslutats, men längst 2,5 år efter byggstart.

6.4 Tillträde

Tillträde till mark- eller rättighetsområde sker enligt överenskommelse med berörda fastighetsägare.

Det formella tillträdet sker efter beslut av lantmäterimyndighet i lantmäteriförrättning eller, om det gäller tillträde till område som upplåts med tillfällig nyttjanderätt, efter beslut av länsstyrelsen.

6.5 Övrigt

6.5.1 Trädsäkring

Träd som står för nära järnvägen kan falla och skada kontaktledningen och/eller blockera spåret. För att säkerställa att inga träd faller över järnvägsanläggningen avser Banverket att avverka ett fåtal träd som står nära järnvägen. Inom detaljplanelagt område och vid hävdad tomtmark utanför detaljplan bildas inga servitut för trädsäkring. Banverket diskuterar i dessa fall lämpliga åtgärder med berörda fastighetsägare.

6.5.2 Dikningsåtgärder

Längs järnvägens nya spår läggs dränering under järnvägsbanken. Mark för

dräneringsledningar, diken mm kommer i de flesta fall att ingå i järnvägsfastigheten. På vissa sträckor kommer mark för dränering istället att tas i anspråk med servitut.

Banverket ansöker då om lantmäteriförrättning för att erhålla en servitutsrätt till dikningsområdet.

6.5.3 Kommunala detaljplaner

Dubbelspårsutbyggnaden kräver en anpassning av kommunens detaljplaner. I planbeskrivningens kap 1.6 beskrivs hur arbetet med järnvägsplanen påverkar andra detaljplaner som delvis upphävs där de överlappar järnvägsplanen.

6.5.4 Ersättningsvägar

Parallellt med framtagande av järnvägsplanen arbetar kommunen med detaljplanelägg-ning av anslutande vägar vid järnvägens korsdetaljplanelägg-ning med Mulstavägen och den nya vägbron över Hammarberget. Ytterligare en detaljplan arbetas fram för Stavsvägens nya

sträckning.

Problematiken kring trafikflöden, lämpliga vägsträckningar mm hanteras inom detaljplanearbetet. Allmänheten ges vid samråd och utställning av detaljplanerna möjlighet att lämna synpunkter på de planerade ersättningsvägarna.

Kommunen kommer att vara huvudman för ersättningsvägarna.

6.5.5 Plankorsningar

Banverket kommer att ansöka om lantmäteriförrättning för att med stöd av järnvägsplanen upphäva rätten att korsa järnvägen vid Stavsvägen respektive Mulstavägens nuvarande övergångar.

6.5.6 Flyttning av ledningar

I den mån någon ledning behöver flyttas kommer rätten anlägga och bibehålla ledningen i sitt nya läge upplåtas i järnvägsfastigheten efter prövning i lantmäteriförrättning (servitut eller ledningsrätt). Banverket avser att kontakta ledningsägarna för att klara ut hur undanflyttningen skall hanteras. För tillkommande ledningar upprättas

ledningskorsningsavtal mellan Banverket och ledningsägaren.

6.5.7 Servitutsupplåtelse för vägbroar

Servitut skall bildas till förmån för kommunens fastighet för ändamålet nya planskilda vägbroar/gc-bro över järnvägen vid Hammarberget, Mulsta och Håga.

2731-00-081

Handläggare/upprättad av (projektör)

Katharina Nyberg

Granskad (projektör)

Henric Sandborg

Godkänd (projektör)

Ann Catrin Malmberg

Datum

2009-01-08

Handläggare namn/sign. (beställare)

Leif Axelsson

Handling förvaltningsgranskad Ansvarig f. slutgodkännande (beställare) Senaste revision nr/datum/sign.

NYNÄSBANAN

(TUNGELSTA) – (VÄSTERHANINGE)

Kapacitetsförstärkning, dubbelspårsutbyggnad del 1 Bandel 477GI Sträckan km 28+400 - 31+630

JÄRNVÄGSPLAN

KAP 6 FASTIGHETSFÖRTECKNING

1 FASTIGHETSFÖRTECKNING

Förteckningen innehåller alla fastigheter som berörs av järnvägsplanen. Dessa är fastighetsägare som direkt berörs av ombyggnaden (markintrång) samt de som kan beröras av bullerdämpande åtgärder.

Fastighetsförteckningen är upprättad 2008-12-17 av lantmäterimyndigheten, Stockholms län.

Bilagor:

1 Fastighetsförteckningen

2 Karta med samtliga i fastighetsförteckningen upptagna fastigheter

2731-00-025.7

Handläggare/upprättad av (projektör)

Katharina Nyberg

Granskad (projektör)

Henric Sandborg

Godkänd (projektör)

Ann Catrin Malmberg

Datum

2009-01-08

Handläggare namn/sign. (beställare)

Leif Axelsson

Handling förvaltningsgranskad (BRÖB) Ansvarig f. slutgodkännande (beställare) Senaste revision nr/datum/sign.

NYNÄSBANAN

(TUNGELSTA) – (VÄSTERHANINGE)

Kapacitetsförstärkning, dubbelspårsutbyggnad del 1 Bandel 477GI Sträckan km 28+400 - 31+630

JÄRNVÄGSPLAN

KAP 7 SAMRÅDSREDOGÖRELSE

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE ... 2

1.1 Syfte och krav ... 2

1.2 Innehåll ... 2

1.2.1 Hur samrådet har genomförts ... 2

1.2.2 De mest vanligaste synpunkterna under resans gång ... 2

1.2.3 Synpunkter från länsstyrelser, kommuner och andra myndigheter ... 3

1.2.4 Synpunkter från sakägare och andra intressenter ... 3

1.2.5 Kommentarer på inkomna synpunkter ... 5

1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Related documents