• No results found

6.12 Resultaträkning

6.12.1 Balansräkning

Balansräkningen har granskats utifrån följsamhet till ”lagen om kommunal redovisning”, samt i enlighet med god revisionssed för kommunal verksamhet. Vidare har på sedvanligt sätt respektive balanspost avstämts mot bokslutsdokumentation och underbilagor. Genom stickprov samt avstämning mot sidoordnade system har kontroll skett av att posterna värderats och periodiserats på ett korrekt sätt.

Vår bedömning är att bokslutsdokumentationen är, i allt väsentligt tillfredställande.

TILLGÅNGAR (mkr) 2013-12-31 2012-12-31

Anläggningstillgångar

Byggnader och mark 1 921,3 1 600,8

Maskiner och inventarier 66,8 60,2

Finansiella anläggningstillgångar

Värdepapper, andelar samt aktier 428,0 421,9

Långfristiga fordringar 285,3 311,4

Summa anläggningstillgångar 2 701,1 2 394,3

Omsättningstillgångar

Kortfristiga fordringar 109,0 134,0

Exploateringstillgångar 97,2 96,0

Kortfristiga placeringar 250,8 243,2

Kassa och bank 243,0 173,7

Summa omsättningstillgångar 700,0 646,9

SUMMA TILLGÅNGAR 3 401,3 3 041,3

Nedan redogö rs för våra noteringar i samband med granskningen av stadens balansräkning.

Materiella anläggningstillgångar och pågående projekt

Årets nettoinvesteringar i materiella anläggningstillgångar uppgår till 408,8 mkr vilket understiger budget med cirka 388,8 mkr. Anskaffningar i maskiner och inventarier samt byggnader och mark är stickprovsvis avstämda mot fakturaunderlag utan några noteringar.

Vid vår löpande granskning under hösten med uppföljning i samband med bokslutsgranskningen har vi utifrån projektredovisningar stickprovsvis granskat större investeringar mot verifikationer och beslut. Vi har genom intervjuer med nyckelpersoner inom Staden skapat oss en bild av processen för redovisning av pågående projekt. Vidare har vi tillsammans med projektansvariga gått igenom pågående projekt i syfte att skapa oss en förståelse för hur projekten fortskrider, vilka leverantörer som varit involverade samt jämförelse mellan budget och utfall. Exemeplvis på större aktiveringar utgörs för året av:

· Nybyggd skola/sporthall 2d (116 mkr)

· Simhall- om och tillbyggnad (40,3 mkr)

· Ör förskola (30,7 mkr)

· Nytt kommunhus (27,7 mkr)

Investeringsutgifter för samtliga av dessa projekt understiger budgeterade för 2013.

Årets avskrivningskostnader avseende maskiner och inventarier samt byggnader och mark uppgår till 87,7 mkr, dessa har utifrån anläggningsregistret stickprovsvis granskats utan anmärkningar.

I not för anläggningstillgångar specificeras information om ingående värde, årets EGET KAPITAL OCH SKULDER (mkr) 2013-12-31 2012-12-31

Eget kapital 2 295,0 2 264,5

- därav årets resultat 30,6 -4,4

Avsättningar och liknande förpliktelser 286,5 260,8

Långfristiga skulder

Lån 39,0 0,0

Kortfristiga skulder

Kortfristiga skulder 780,8 516,0

Summa skulder 819,8 516,0

SUMMA EGET KAPITAL OCH SKULDER 3 401,3 3 041,3

Ansvarsförbindelser 2 703,8 2 689,9

Rekommendation

· Vi rekommenderar staden att komplettera noter för byggnader och mark och maskiner och inventarier med uppgift om avskrivningstider för de respektive anläggningstyperna.

Finansiella anläggningstillgångar

Stadens totala finansiella tillgångar uppgår till 713,3 mkr (733,3 mkr). Balansposten har minskat 20 mkr jämfört med föregående år vilket till stor del förklaras av återbetalning av lån från Norrenergi AB.

Stadens redovisade tillgångar rörande aktier och andelar uppgår till 270 mkr (269 mkr) vilket avser aktier i dotterbolagen. Förändringen avser framför allt andel i miljöfond som föregående år klassificerades som likvida medel. Vi har vid tidigare revisioner rekommenderat staden att ändra klassificering av miljöfonden från omsättningstillgång till anläggningstillgång och denna rekommendation har därmed åtgärdats.

I detta sammanhang bör det noteras att staden sedan tidigare har ställt ut en kapitaltäckningsgaranti om 200 mkr till Norrenergi och Miljö AB, i syfte att säkerställa det egna kapitalet i enlighet med aktiebolagslagens regler. I årsredovisningen redovisas denna garanti som en ansvarsförbindelse.

Stadens kapitalplaceringar med ett bokfört värde om 157,3 mkr har stämts av mot årsbesked från externa placeringsinstitut. Marknadsvärde per 31 december 2013 understiger anskaffningsvärde för enstaka tillgångar men det totala marknadsvärdet för tillgångarna överstiger det bokförda värdet varför inget långsiktigt nedskrivningsbehov bedöms föreligga.

Långfristiga fordringar om totalt 285,3 mkr (311,4 mkr) avser i likhet med tidigare år huvudsakligen fordringar på koncernföretag. 71 mkr avser externa fordringar. Staden har en fordran på Folkhem produktion uppgående till 13,4 mkr som enligt revers skulle förfalla 31 december 2013. Enligt staden är förfallotiden osäker då återbetalningen bygger på färdigställandet av bostäder. Staden har därmed beslutat om att låta fordran ligga kvar med klassificeringen långfristig och avser att göra en ny bedömning i samband med delåret 2014.

Fordringar avseende koncernbolag uppgår till 183,3 mkr (183,3 mkr) och avser fordran på Norrenergi. Denna förfaller under 2014. Enligt uppgift från staden ska den dock fortfarande klassificeras som långfristig då reverserna kommer att förnyas under år 2014.

Rekommendation

· Vi rekommenderar att staden utreder huruvida de fordringar som förfaller inom ett år bör omklassificeras till omsättningstillgångar.

Exploateringstillgångar

Stadens exploateringstillgångar utgörs av fastigheter som har för avsikt att försäljas och uppgår till 97,2 mkr (96 mkr).

Kortfristiga fordringar

Kortfristiga fordringar uppgår till 109 mkr (134 mkr). Dessa består av kundfordringar, interimsfordringar, fordringar mot staten, moms etc. Årets kundfordringar uppgår till 44 mkr (35,7 mkr). Balansposten har stämts av mot kundreskontra och större enskilda kundfordringar har granskats utifrån betalningar samt att redovisning skett i korrekt period.

Granskningen har inte föranlett några noteringar.

Staden redovisar i likhet med tidigare år samtliga kundfordringar som är äldre än 90 dagar som osäkra kundfordringar. I årsbokslutet redovisar staden 3,9 mkr (2,4 mkr) som osäkra kundfordringar. Vi har genomfört en analys av redovisade kundfordringar och bedömer att staden hanterat osäkra kundfordringar på ett tillfredsställande sätt. Vår granskning har visat att staden har tillfredsställande rutiner när det gäller hantering av inkassoärenden av förfallna fakturor.

Övriga kortfristiga fordringar har granskats mot verifierande underlag utan anmärkningar.

Kortfristiga placeringar

Kortfristiga placeringar uppgår till 250,8 mkr mot 243,2 mkr föregående år. Placeringarna avser medel i Swedbanks penningmarknadsfond. Vi har stämt av tillgångarnas värde mot fondrapport från Swedbank. I årsredovisningens not avseende kortfristig placering framgår information om bokfört per 2013-12-31, marknadsvärde samt anskaffningsvärde.

Information rörande orealiserade kursvinster/förluster saknas.

Kassa och bank

Avstämning av likvida medel har skett mot engagemangsbesked från bank och postgiro.

Granskning har även skett av att årets ränteintäkter periodiserats korrekt. Vi har inhämtat signerad avstämning avseende handkassor. Vi har noterat att det föreligger en differens mellan bokföring och engagemangsbesked om 600 tkr. Differensen är under utredning.

Vi har vid tidigare års granskningar noterat att miljöfond om 1,1 mkr redovisats som likvida medel. Från och med 2013 är denna omklassificerad som en anläggningstillgång vilket är korrekt enligt vår bedömning då avsikten ej har varit att använda fonden inom ett år.

Avsättningar

Avsättning för pensioner sker i enlighet med Lagen om kommunal redovisning, vilket innebär att i stadens balansräkning redovisas endast pensionsrätt intjänad efter 1998. Årets avsättning för pensioner har stämts av mot specifikation från KPA utan anmärkning.

Stadens aktualiseringsgrad uppgår till ca 91 procent vilket är något högre än för många andra kommuner, vilket bedöms vara positivt.

Övriga pensionsåtaganden redovisas som ansvarsförbindelser i enlighet med den kommunala redovisningslagen och har avstämts mot beräkningsunderlag från KPA.

Sundbybergs stads totala pensionsåtagande (avsättningar för pensioner,

Av pensionsåtagandet som redovisas som ansvarsförbindelse och som uppgår till 735 mkr är ca 21 procent, eller 158 mkr (153 mkr) finansierade av förvaltade kapitalplaceringar (se avsnitt finansiella tillgångar).

Övriga avsättningar om 127 mkr (123 mkr) avser framtida åtaganden hänförliga till projekt Ursvik.

Rekommendation

· Vi bedömer att staden bör utöka tilläggsinformationen rörande övriga avsättningar, i enlighet med förslag från RKR., så att även information rörande vad årets förändring utgörs av.

Kortfristiga skulder

Större poster utgörs av checkkredit, leverantörsskulder, personalrelaterade skulder samt interimsskulder. Avseende leverantörsskulder, som i bokslutet uppgår till 146 mkr (125 mkr), har balansposten stämts av mot leverantörsreskontran. Vi har även stickprovsvis granskat att leverantörsfakturorna belastar rätt år.

Stadens checkkredit uppgår till 395,1 mkr (174,3 mkr). Maximalt beviljat belopp att utnyttja på stadens checkkredit uppgår till 600 mkr. Information om beviljat belopp i checkkrediten saknas i årsredovisningen. Vi bedömer det som önskvärt att information om total beviljad kredit framgår, exempelvis i not i årsredovisningen.

Semesterlöneskuld inklusive övertid och sociala avgifter uppgår i bokslutet till 48,9 mkr (48,5 mkr). Skulden har stämts av mot lönesystemet utan anmärkning. Utöver kontroll av genomförd avstämning har vi även genomfört stickprovsvisa kontroller av semesterlöneskulden på individnivå. Granskningen är genomförd utan anmärkning.

Övriga större poster avseende interimsskulder har granskats mot verifierande underlag. Vi noterat en post avseende förutbetald intäkt som uppgår till 1 mkr, vilken varit oförändrad sedan flera år tillbaka. Vi rekommenderar att staden utreder vad denna post avser samt huruvida upplösning bör ske.

I samband med granskning av interimsskulder har vi stämt av gjorda reserver mot verkligt utfall i form av erhållna fakturor etc. I samband med detta har vi noterat felaktiga reserver uppgående till ca 2 mkr vilket innebär att staden i 2013 års bokslut redovisat ca 2 mkr för höga kostnader.

Rekommendation

· Vi rekommenderar att staden i årsredovisningen uppger total omfattning av beviljad checkkredit, exempelvis i not.

Vår bedömning - Balansräkningen ger en i allt väsentligt rättvisande bild av stadens ekonomiska ställning per den 31 december 2013.

7 Kassaflödesanalys

Vi har granskat att kassaflödesanalysens innehåll överensstämmer med motsvarande uppgifter i övriga delar av årsredovisningen.

Vår bedömning - Kassaflödessanalysen är upprättad i enlighet med rekommendation från Rådet för kommunal redovisning. Informationen i kassaflödesanalysen är, i allt väsentligt, förenlig med information i övriga delar av årsredovisningen.

8 Den sammanställda redovisningen

Sundbybergs stad upprättar en sammanställd redovisning (koncernredovisning) för verksamheter där staden har ett bestämmande eller väsentligt inflytande. I koncernredovisningen ingår således hel- eller delägda företag där ägarandelen uppgår till minst 20 procent av röster och kapital, vilket är i överensstämmelse med god sed för kommunal redovisning. Den sammanställda redovisningen omfattar resultat- och balansräkning, kassaflödesanalys samt en beskrivning av de i koncernen ingående bolagen.

Vi har granskat gjorda koncernjusteringar samt analyserat förändringen mellan ingående och utgående eget kapital.

Konsolidering har skett av bolagen Sundbybergs stadshus AB (100 procent), samt Norrenergi & Miljö AB (33 procent) med underkoncerner.

Årets resultat i kommunkoncernen uppgår till 279,9 mkr att jämföra med föregående års resultat om 236,5 mkr. Koncernen Norrenergi och Miljö AB redovisar en vinst om 50,5 mkr och Sundbybergs stadshus AB redovisar vinst om 232 mkr.

Stadens resultat uppgår till 30,6 mkr. Justerat för jämförelsestörande poster redovisar kommunkoncernen ett resultat om 83 mkr.

Det kan noteras att underkoncernen Norrenergi & Miljö AB för andra året i rad redovisar ett positivt resultat. De ackumulerade förlusterna hänförliga till tidigare år är dock betydande.

Då staden redovisar finansiella tillgångar om 202,3 mkr hänförliga till Norrenergikoncernen är det fortsatt av avgörande betydelse att de redovisade tillgångarnas värde går att styrka på ett tillfredsställande sätt. Den externa värdering av Norrenergi som genomfördes i samband med årsbokslutet 2010 föranledde ägarna att utställa en kapitaltäckningsgaranti om totalt 600 mkr i syfte att garantera det egna kapitalet i moderbolaget. Sundbybergs stad står för en tredjedel av kapitaltäckningsgarantin. Vid tidpunkten för denna granskning pågår fortfarande ett arbete, på ägarnivå, rörande en förnyad strategisk inriktning för verksamheten. Det bör noteras att det inte gjorts någon återrapportering av detta arbete till fullmäktige i enlighet med gällande ägardirektiv. Revisionen följer denna fråga nogsamt.

Vår bedömning – Den sammanställda redovisningen bedöms ge en rättvisande bild av verksamheten och den ekonomiska ställningen för Sundbybergs stad och dess koncern per den 31 december 2013.

ackumulerade underskott hänförliga till tidigare år. Även om Norrenergikoncernen i år redovisar ett överskott är det av största vikt att staden prioriterar arbetet med att klargöra den framtida strategiska inriktningen för Norrenergi och Miljö AB och dess dotterbolag. Detta i syfte att undvika eventuella framtida nedskrivningsbehov.

· Staden bör utöka tilläggsupplysningarna i årsredovisningen till att även omfatta kommunkoncernen. I dagsläget saknas nothänvisningar till väsentliga poster i koncernen, i viss utsträckning.

9 Noterade fel

Vid vår granskning har vi identifierat fel i stadens årsbokslut uppgående till 2,3 mkr, vilka avser felaktigt redovisade reserver som bokförts som kostnader under 2013. Vi bedömer således att resultatet är för lågt med motsvarande belopp. Identifierade fel bedöms inte vara väsentliga.

Stockholm den 11 april 2014

Johan Perols

Certifierad kommunal revisor

Related documents