• No results found

bar återföring av fosfor inklusive författningsförslag

In document Protokoll KSAU 2014-01-22 §§ 1-28 (Page 45-52)

Vara kommun ansluter sig till Svenskt Vattens synpunkter i detta remissvar.

Vara kommun instämmer i att:

- fosfor i avlopp ska återföras

- minsta möjliga mängd oönskade ämnen återförs med kretslopp så att miljökvalitets-målet Giftfri miljö kan uppnås

- återföring kan ske på ett hygieniskt betryggande sätt

Dock är vissa delar av förslagets regler skrivna så att en långsiktigt hållbar återföring av fosfor avse-värt försvåras.

Etappmålet motiverar kretslopp

- Svenskt Vatten tillstyrker det föreslagna etappmålet för återföring av fosfor och kväve.

- Varje parti svenskt slam som återförs till jordbruksmark minskar i ett globalt perspektiv till-förseln av kadmium till jordbruksmark eftersom slammet innehåller betydligt mindre kad-mium än medelvärdet för mineralgödsel på världsmarknaden.

Giftfri miljö och kretslopp - förutsättningar för varandra

- Låt giftfri miljö vara den vision vi ska jobba efter likt nollvisionen för trafiken. Det tar dock tid och kan inte göras med den takt som Naturvårdsverkets förslag innebär.

- Rätt utformad strategi för kretslopp driver på arbetet i riktning mot en giftfri miljö i sam-hället. Väljs förbränningslösningar istället för kretslopp försvinner många incitament som får kommuner, tusentals företag och organisationer att idag frivilligt arbeta för en giftfri miljö.

Fortsatt minskning av farliga ämnen nödvändig

- Svenskt Vatten anser självfallet att strävan ska vara att så långt som möjligt minska all tillför-sel av oönskade metaller och organiska ämnen till reningsverken. Svenskt Vatten delar Na-turvårdsverkets syn att gränsvärdena bör skärpas successivt. Förordningskraven på minsk-ning av halter behöver vara väl underbyggda. Om en ökad hållbar återföring av fosfor från avlopp ska vara möjlig är det viktigt att skärpningar av kraven genomförs i en takt som är möjlig att uppnå för kommunernas vattentjänstorganisationer.

Gränsvärden för metaller och organiska ämnen

- Det finns inget som idag tyder på att det på kort sikt finns några risker med att fortsätta att återföra näring från slam och rötrester till åkermark. Enligt riskbedömningsrapporten behö-ver halterna av några ämnen minska inom 100 år för att reducera risken för upplagring av

- Svenskt Vatten anser det är mycket bra att gränsvärden kan klaras antingen som haltgräns-värde (mg ämne/ kgTS) eller som en fosforkvot (mg ämne/ kgP). Detta ger en bra flexibili-tet och incitament att maximera reningsverkets biogasproduktion.

- Svenskt Vatten bedömer att de haltgränsvärden för metaller och gränsvärden för maximal tillförsel till åkermark som Naturvårdsverket föreslår för år 2015 är rimliga

Konsekvenser av föreslagna gränsvärden för metaller och organiska ämnen

- De metallhaltgränsvärden som föreslagits för år 2023 beräknas gå att klara för 60-70 % av det producerade slammet i Sverige. 2030 års metallgränsvärden beräknas kunna klaras av 30-50% av det producerade slammet.

- De gränsvärden som föreslagits för maxgiva (g / ha år) kommer att innebära att bara en mindre del av slammet kan läggas ut med full fosforgiva. Om mindre än 50-75% av full fos-forgiva kan användas på åkermarken finns det risk att slammet blir mindre attraktivt som gödselmedel.

- Konsekvenser av de gränsvärden som föreslagits för organiska ämnen är i dagsläget svåra att överblicka då det finns få mätdata. De mätdata som finns för BDE209 indikerar att år 2023, kommer endast 15-25 % av det producerade slammet klara både metallgränsvärden och fö-reslaget gränsvärde för BDE209 och år 2030 blir det 10-15% som klarar både metallgräns-värden och gränsvärdet för BDE209. I praktiken blir det ännu mindre slam som kan använ-das på åkermark beroende på om reningsverken finns i jordbruksbygd eller ej, eller på lo-gistik- och lagringsmöjligheter.

- De gränsvärden som föreslagits för organiska ämnen, särskilt när det gäller BDE 209, leder inte till en hållbar återföring av fosfor, utan kommer att leda till en omställning från krets-lopp av resurser till förbränning av resurser med dess negativa miljöeffekter.

För flera av de gränsvärden som föreslås för 2023 och 2030, finns varken underlag för att bedöma realismen i de föreslagna gränsvärdena eller en logisk koppling till regeringsuppdra-gets underlagsrapporter om bedömning av risker för miljön och människors hälsa.

- Svenskt Vatten avvisar förslaget att sätta gränsvärden som innebär att alla reningsverk ska börja analysera de fem organiska ämnena. Uppdragets riskbedömningar visar på mycket låg risk för miljön och människors hälsa med dagens halter. För flera ämnen saknas standardise-rade och pålitliga analysmetoder varför gränsvärdena inte är kontrollerbara. Analyserna av klorparaffiner och BDE209 är mycket osäkra och fungerar inte heller för kontroll av rättsligt bindande gränsvärden.

Konsekvenser av slamförbränning istället för kretslopp

- Väljs slamförbränning torde detta vara ett i praktiken irreversibelt steg. Det medför att orga-niskt material och alla näringsämnen, utom möjligen fosfor, går förlorade. Vidare innebär förbränning ökade transporter samt ökade utsläpp av växthusgaser som CO2 och N2O. Fö-reslagna gränsvärden ska långsiktigt stimulera till ett steg uppåt i avfallshierarkin inte tvinga vatten-, avlopps- och avfallsbranscherna att ta ett steg nedåt i avfallshierarkin.

ämnen som försämrar kretsloppen - inte att försvåra kretsloppen.

För att kunna klara den minskningstakt av metaller som förslaget kräver är det nödvändigt att förslaget också ger tydliga uppdrag till andra myndigheter. Det som brådskar mest är ett uppdrag till KemI om förbud mot kadmium i hobby- och konstnärsfärger, ett uppdrag till KemI om restriktioner för silver som antibakteriellt ämne i konsumentprodukter och ett uppdrag till Boverket om att fasa ut användningen av kopparrör för dricksvattenledningar vid stambyte och vid nybyggnation.

Föreslagna hygieniseringsmetoder kräver energi

- Svenskt Vatten stödjer kravet om att slam som ska användas på åkermark genomgår en hygi-enisering Naturvårdsverkets detaljkrav på de olika hygihygi-eniseringsmetoderna kommer att kraf-tigt styra mot pastörisering som kräver avsevärt med energi. Denna hämtar reningsverken i de flesta fall från sin produktion av biogas. Därmed blir det 15-20% mindre biogas kvar att använda till fordonsgas vid dessa reningsverk.

Reglering av uppströmsarbetet i förordningen ger stor och onödig byråkrati och ett alltför ineffektivt praktiskt arbete

- Reglera inte uppströmsarbetet i förordningen. Uppströmsarbetet kan då fortsätta att fungera som i REVAQ, platsanpassat och flexibelt - och kan fortsätta att bedrivas i nära samarbete med tillsynsmyndigheterna. Medan ett villkor eller föreskrifter blir exkluderande kan det fri-villiga arbetet styras av behovet vid för det individuella reningsverket. VA-huvudmannen kan samverka nära med tillsynsmyndigheten, var och en utifrån sina roller, istället som i förslaget - vara både kontrollerad av myndigheten och samarbetspartner till densamma.

- I förordningsförslaget är bestämmelserna om uppströmsarbete som reglerar ämnesgrupper, exempelvis särskilt farliga ämnen eller prioriterade farliga ämnen, mycket oprecist formule-rade. Formuleringarna är så oprecisa att såväl konsekvenserna, som ökningen av arbetsinsat-sen av reningsverk och tillsynsmyndighet omöjligen går att överblicka.

Vara kommun (kommunen) har köpt fastigheterna Vara Hålltorp 1:32, 1:33 och 1:35 med tillträdes-datum 2014-03-14. Syftet med köpet är att möjliggöra för Varaortens Ryttarförening (VORF) att arrendera hela eller del av fastigheterna för ridskoleverksamhet.

Kommunen kommer därför att reservera de aktuella fastigheterna för VORF:s räkning under unge-fär två år, i avvaktan på arrendeavtal med föreningen, och kommer under den här tiden inte att sälja eller hyra ut fastigheterna till någon annan aktör. Däremot kommer kommunen under den reserve-rade perioden att arrendera ut fastigheterna på korttidsarrende för att bruka marken. Arrendeavtal med VORF kan därför endast upprättas med start vid de tidpunkter då korttidsarrendena upphör.

Kommunen kommer att reservera fastigheterna tills VORF inkommit med en komplett ansökan om investeringsbidrag (enligt de riktlinjer som Bildningsnämnden har för ansökningar av detta slag) för verksamhet på den aktuella fastigheten, dock längst till och med 2016-01-31. Om inte en komplett ansökan inkommit från VORF senast detta datum kommer kommunen inte längre att reservera fas-tigheterna och kan komma att sälja, arrendera ut eller hyra ut fasfas-tigheterna till annan aktör.

Under förutsättning att en komplett ansökan inkommer senast 2016-01-31 kommer kommunen fortsätta att hålla fastigheterna reserverade för VORF tills slutligt beslut om ansökans godkännande eller ej tagits av behörig kommunal instans. För det fall att VORF:s ansökan inte bifalles kan arren-deavtal ändå upprättas för de aktuella fastigheterna om VORF så önskar, men om arrenarren-deavtal ej undertecknats senast två månader efter avslagsbeslutets beslutsdatum upphör kommunen att reser-vera fastigheterna och kan komma att sälja, arrendera ut eller hyra ut fastigheterna till annan aktör.

För kommunstyrelsen,

Fredrik Nelander Kommunalråd

In document Protokoll KSAU 2014-01-22 §§ 1-28 (Page 45-52)

Related documents