• No results found

Barn- och Utbildning

In document KF Kallelse med handlingar 2018-11-07 (Page 172-175)

Ordförande: Helena Koch (M) Produktionschef: Mats Larsson

Totalt (tkr)

Avvikelse exkl. avst.

central buffert -2 492 -9 680 Avvikelse inkl. avst.

central buffert -9 037

varav resultatöverföring -348 -522

VERKSAMHETSOMRÅDE

• Förskola

• Skolbarnomsorg

• Förskoleklass

• Grundskola

• Särskola

• Gymnasieutbildning

• Vuxenutbildning

• SFI

EKONOMISK ANALYS

Resultat per augusti

Resultatet per den sista aug är -2,5 mkr exkl.

avstämning central buffert. De största avvikelserna är centrala funktioner och kvalitetssäkrande åtgärder vid två skolor. De centrala funktionerna med avvikelser är språkcentrum, elevhälsan med barn och elevstöd, köp av gymnasieutbildning samt resebidrag och skolskjutsar. Kvalitetssäkrande åtgärder har genomförts under året vid Tomtaklintskolan och vid Fornbyskolan utöver budget.

Årsprognos

Barnomsorg och utbildning inkl. nämnd prognostiserar ett underskott på -9 mkr, efter avstämning central buffert. Prognos exkl.

nämnd – 11,4 mkr, efter avstämning central buffert.

Orsakerna till prognostiserat underskottet kan ses i tre delar. Kvalitetssäkrande åtgärder vid två skolor. Ökade behov inom språkcentrum

och elevstöd. Ökad volym och gymnasieval som ger ökade kostnader mot budget.

Under de senaste fem åren har barn-och elevantalet ökat. I takt med dessa ökningar har BoU:s budget utökats med medel motsvarande den ökade kostnaden för elevpeng med kostnadsuppräkning för de centralt kopplade kostnaderna med vissa justeringar. Ökade volymer samtidigt i alla verksamhetsdelar påverkar nu med ökat behov av barn och elevstöd (i förskola, grundskola och gymnasium), ökat behov av insatser från språkcentrum (modersmål, studiehandledning och SVA), samt ökade kostnader för skolskjuts och resebidrag. Förvaltningens resultat och nämndens buffert har tidigare kunnat balansera för dessa kostnader.

Barnomsorgen totalt exkl. resultatenheterna beräknas lämna ett överskott på 2 mkr, vilket avser intäkterna för föräldraavgifter som med årens ökning av barn har ökat i samma takt.

Antalet barn i förskola och skolbarnomsorg är lägre än GPF och budgeten kommer därmed att minskas vid avstämning central buffert.

Grundskola exkl. resultatenheter beräknas ha ett överskott på 1,2 mkr som i första hand beroende på att färre elever har valt att gå i friskolor samt att skolorna haft ett större inflöde av elever från andra kommuner än vad som beräknades i budget. Det totala antalet elever inom grundskola är fler än GPF och budgeten kommer därmed att ökas vid avstämning central buffert.

Fornbyskolan genomgår ett kvalitetssäkrande arbete som ger merkostnader mot budget.

Verksamheten har i detta arbete ökat lärar- behörigheten från ca 55% hösten 2017 till över 90% vid skolstart. Anpassning mot budget pågår, vilket kommer att ta tid då stöd till elever behöver säkras.

Tomtaklintskolan har ny rektor från skolstart höstterminen 2018. I mars 2018 tillsattes en tf. rektor för att säkra skolans kvalitet och tillit mellan personal och rektor. De

kvalitetssäkrande insatserna belastar inte Tomtaklintskolans resultat utan tas centralt i ledning/administration.

Antalet gymnasieelever beräknas bli fler än GPF, vilket kommer medföra en ökning av budget vid avstämning central buffert. Detta kommer inte att täcka de ökade kostnaderna då snittpriset per elev beräknas bli högre än vad förvaltningen får vid tilldelning budget.

Prognosen för gymnasieverksamhet är något osäker då det ännu inte är klarlagt var och vilka program de nya årskurs ettorna kommer att studera.

Vuxenutbildning och SFI visar på ett

underskott på 305 tkr på grund av att antalet studerande ökar och undervisningen har då behövts utökas med fler undervisningsgrupper.

Helårsprognos

Nämnd 0

Buffert 123

Etablering, generellt stb 2 262 Nämnd, totalt tkr 2 385

Ledning/Administration -1 903

Skolskjutsar -1 061

Språkcentrum -2 640

Resurscentrum -2 553

Särskola -1 065

Barnomsorg 2 020

Grundskola 1 225

Gymnasieutbildning -1 632

Vuxenutbildning/SFI -305

Etablering 0

Resultatenheter, inkl

res.öf. -3 508

Förvaltning, totalt tkr -11 422

BoU, totalt tkr

inkl volymjustering -9 037 exkl volymjustering -9 680

Åtgärder för budget i balans.

Fornbyskolan bygger nu en organisation med rätt lärarkompetens (skolans brister var tydligt kopplat till lärarbrist under 2016-2018). Skolan kan successivt lyfta bort kompensatoriska insatser som har sats in för att täcka de brister som uppkommit, till stor del som elevstöd.

Arbetet pågår och kommer att ta några år till effekten nås fullt ut. En översyn av fördelning av budget mellan skolenheter kommer att göras under hösten 2018.

Kostnader för nyanländas lärande, som studiestöd och modersmål, har under flera år täckts av ett sammantaget positivt resultat i förvaltningen och nämnden. Kostnad utöver ram var internbudgeterad till ca 2,6 mkr.

De kostnader utöver budget som kan kopplats kvalitetssäkrande åtgärder vid

Tomtaklintskolan bedöms vara en

engångskostnad 2018. Tomtaklintskolan har åtgärder för att nå budget framåt.

Kostnader för tilläggsbelopp till gymnasieelever i andra kommuner och friskolor ökar till följd av ökad volym.

Om nämnden fördelar ur sin budget för

etablering till IFO kommer underskottet att öka ytterligare då denna budget räknas in i den totala budgeten för Barn- och Utbildning.

MÅLUPPFYLLELSE

Elevernas slutbetyg våren 2018 når

grundskolans näst högsta meritvärde genom tiderna. Jfr 2017 är det en förbättring. Målet topp 20 i SKL skolrank kommer troligen inte att fullt ut nås.

MEDARBETARE

Andelen behöriga lärare har ökat under året.

Samtliga nu anställda rektorer har rektorsutbildning och erfarenhet från grundskola. Frisktalen ser positiva ut i såväl trend som nivå. HME resultaten är positivt, stabilt vid KF-målet.

VERKSAMHETSUTVECKLING

Förskola

Trosa kommun har godkänt Helianthus förskolor för att starta och bedriva

förskoleverksamhet i Trosa och Vagnhärad.

Sammantaget startar företaget åtta förskoleavdelningar, fyra avdelningar vid Fänsåker i Vagnhärad och fyra avdelningar vid Bråta torp i Trosa. Verksamheten beräknas successivt starta från tidig vår 2019.

Grundskola inklusive förskoleklass och skolbarnomsorg

Planering och förprojektering av utbyggd verksamhet vid Skärlagsskolan pågår.

Utveckling av innehållet i månadsrapporter från verksamheten för bättre kunna utveckla och styra kvalitetsarbetet utifrån beslutat årshjul. Det ger tätare återkopplingar och kollegiala insatser som ska ge fortsatt god utveckling av kvaliteten vid fritidshem, förskoleklass och grundskola.

Särskola

Särskolan har nu och i prognos framåt färre elever. Samordningsmöjligheterna är därför begränsade i att skapa undervisningsgrupper.

Undervisningen ges då integrerad i grundskoleklasser vilket är mer personalkrävande.

Gymnasieverksamhet

En hög andel av eleverna går nationellt program och nära 100% av eleverna går någon gymnasieutbildning. Gymnasievolymen ökar. Ökad volym ger ökade kostnader utöver volym kopplat tilläggsbelopp, resebidrag och skolskjutsar. Snittkostnader för köp av gymnasieutbildning varierar med hur elevgruppen väljer gymnasieprogram.

Sammantaget ser vi att budgeterad ram per programplats är för låg. Då volymen samtidigt ökar bör detta beaktas.

Vuxenutbildning och SFI

Verksamheten inom SFI har fördubblats de senaste åren vilket gör att en ökning inom vuxenutbildningen är trolig framåt.

FRAMTIDEN

Tillväxten har varit stark de senaste åren vilket gör att ej volymbaserade insatser är

ansträngda att nå inom budget. Förstärkningar behöver göras för att säkra administration och kvalitetsarbete framåt kopplat ökade volymer.

VERKSAMHETSMÅTT

Antal Barn Redov Budget Prognos

2017 2018 2018

Investeringsuppföljning visar att reinvesteringar följer plan och budget.

INTERN KONTROLL

Nämndens arbete med intern kontroll följer beslutad plan. Ett riskområde som identifierats är hantering av skyddad identitet.

In document KF Kallelse med handlingar 2018-11-07 (Page 172-175)

Related documents