• No results found

EKONOMISK ANALYS Resultat per augusti

In document KF Kallelse med handlingar 2018-11-07 (Page 106-110)

Resultatet för perioden är 4,3 Mkr, vanligtvis har kommunstyrelsen ett starkt resultat som minskar mot bakgrund av större kostnader under hösten.

Årsprognos

För helåret beräknas kommunstyrelsens över-skott uppgå till 1,0 Mkr. Ett underöver-skott på 0,5 Mkr härrör från ekonomifunktionen, där en uppdate-ring av ekonomisystemet förorsakat merkostnader och merarbete. Ett motsvarande överskott inom personal enheten beror på att en tjänst varit vakant under större delen av 2018. Det största över skottet beräknas och planeras uppstå inom kollektiv trafiken, med 1,0 Mkr. Inför kommande år ska dessa medel finansiera ny trafik. Kommun-kontoret har under 2018 merkostnader för anpass-ning till den nya dataskyddslagen GDPR och kommunens tillväxt.

VERKSAMHETSUTVECKLING

Ostlänkens status som viktigt nationellt infra-strukturprojekt bekräftades i den nationella plan för transportsystem 2018-2029 som presentera-des förra året. Trafikverkets planering av spår-dragning inom kommunen pågår nu intensivt i dialog med kommunen. Ett av Trafikverket för-ordat stationsläge presenteras under 2018.

Den 9/9 hölls allmänna val till kommun, riksdag och landsting. Kommunens valnämnd administrerar med stöd av kanslienheten valet.

Kommunfull-mäktiges mål om valdeltagande uppnåddes då valdel tagandet i kommunen ökade från 87,3 % 2014, 87,5 % vid årets val.

Regionbildning pågår. Nu föreslås Landstinget Sörmland, Regionförbundet och länets kollektiv-trafikmyndighet bilda Region Sörmland 1/1 2019.

En skatteväxling om sex öre/skkr föreslås inför 2019, för att ge regionen rätt ekonomiska förut-sättningar vid bildandet. Kommunerna i Söderman-lands län sänker skatten och Söderman-landstinget höjer i motsvarande grad.

Utveckling av digitala tjänster och hjälp medel fortsätter under 2018 i enlighet med digitaliserings-strategin som antogs 2017. Det kan innebära att ytterligare satsningar måste göras som på sikt inne-bär ökad servicenivå, tillgänglighet och effektivitet.

Digitaliseringsprojekt som pågår är bl a e-faktura och kommunen söker också lösningar för att ansluta vårt arkiv till ett digitalt i sam arbete med flerta-let Sörmlands-kommuner. Under hösten fortsätter arbetet med utveckla tekniken i växelsamarbetet, som sker i den Trosabaserade gemensamma växel-nämnden. Andra digitaliserings projekt har drivits för att utveckla e-tjänster inom bl a livsmedelskon-troll, ledighetsansökningar och markupplåtelser.

Inom vår turistverksamhet har utvecklingen fortsatt med fler digitala besökare på turist byrån, men färre fysiska besökare. Under sommaren 2018 har nya och uppskattade inslag varit Trosa Utebio & Hamnhäng.

Statens allt tydligare inriktning mot uppbyggnad av totalförsvar ställer krav på en lokal snabbfotad flexibilitet gällande nya uppdrag. Inom krisbered-skapen har utbildning och övning skett enligt kris-planen. Kommunstyrelsen har även fattat beslut om krigsplacering av personal inom samhällsviktig verksamhet under våren.

En stark återkoppling till medborgarna om vad vi gör och ska göra ligger i fokus. Utökningen av kommunikationsenheten ger bättre möjligheter att stötta organisationen kommunikativt med bättre brukar- och medborgarinformation.

21

Kommunstyrelsen Arbetet med att Trosa kommun ska ha ett lokalt

företagsklimat i nationell toppklass har fortsatt.

Svenskt Näringslivs ranking presenterades efter rapportperioden, men våra resultat från våren bekräftar bilden av en god utveckling, där det sammanfattande omdömet ökade för andra året i rad, även om nya utmaningar uppstår. Närings-livsarbetet präglas fr o m nu av ett större fokus på företagsetableringar i de nya områden som håller på att tas fram i Trosa och Vagnhärad.

Trosa kommun genomför åter ett internt chefs-försörjningsprogram. I januari 2018 inleddes pro-grammet med åtta deltagare som pågår under hela året. Programmet samordnas av personal-chefen med stöd av ledningsgruppen. Syftet med programmet är att bidra till Trosa kommuns och vår sektors framtida chefsförsörjning, något som är en strategisk utmaning för kommunsektorn de kommande åren.

Personalenhetens arbete med heltidssyssel-sättning som norm har intensifierats under 2018, i samarbete med medarbetare, fack och chefer inom vård- och omsorgsnämnden.

Under året har mer resurser lagts på att infor-mera om Trosa kommun som attraktiv arbetsgivare.

FRAMTIDEN

Den största utmaningen för kommunsektorn de kommande åren kommer bli att hitta rätt kompe-tenser i tillräcklig omfattning. Trosa kommuns till-växt, i kombination med ökande demografiska behov i landet innebär att rekryteringsproblemen kan bli stora.

Inför kommande mandatperiod är framtagandet av en ny översiktsplan en central del i arbetet med framtidens Trosa kommun.

De kommande åren kommer Trosa kommun att ha ett omfattande investeringsprogram till följd av den befolkningstillväxt som präglat de senaste åren och också beräkna fortsätta om än i något lägre takt.

De kommande åren har Sveriges kommun sektor och Trosa kommun en stor utmaning då den demo-grafiska utvecklingen ökar kostnaderna med ca 40 miljarder kr till 2020. Staten måste här bidra till finansieringen om ambitionsnivån inom välfärds-området ska ligga på samma nivå, vilket Sveriges Kommuner och Landsting påpekat vid många tillfällen.

22

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen

Ekoutskottet

Ordförande: Stefan Björnmalm (C) Kommunekolog: Marianne Haage

Dessa mål uppfylldes inte:

• Utsläpp av övergödande ämnen från Trosaån ska minska. Resultat: Både halterna av fosfor och kväve ökade. Den långsiktiga trenden för fosfor är dock nedåtgående och för kväve rela-tivt stabil.

• Energianvändningen i kommunen som geograf-iskt område ska minska. Resultat: Energi-användningen ökade med 1,9 MWh/invånare under 2017 och beror på ökad biltrafik. Kommu-nen arbetar under 2018 med att se över möjlig-heterna med att effektivisera kommunens egen bilanvändning samt med kollektivtrafikrelate-rade frågor.

• Trosas medborgare ska vara nöjda med kom-munens insatser för att invånarna ska kunna leva miljövänligt. Resultat: Trosa kommun ham-nade på plats 27 av alla deltagande kommuner i den senaste medborgarundersökningen (NMI, nöjd-medborgar-index).

MEDARBETARE

En ny energi och klimatrådgivare anställdes i april vilket utökar ekologigruppen från två till tre per-soner. På grund av föräldraledighet anställdes en vikarie i maj. Frisktal går inte att ange för förvalt-ningen på grund av det låga antalet medarbetare och integritetsskäl.

VERKSAMHETSUTVECKLING

Inga särskilda förändringar av verksamheten är planerade. Ekoutskottet fortsätter att driva verk-samhet och projekt som främjar hållbar utveckling och uppfyller kommunens ambitioner som eko-kommun.

Totalt (tkr) Delårs­

bokslut Resultat per augusti

Förvaltningens ekonomi baseras på anslag från kommunens budget samt statligt bidrag till kommunal energi och klimatrådgivning. Verksam -heten visar ett utfall på 960 tkr per sista augusti, en positiv avvikelse på 207 tkr jämfört med bud-get. Avvikelsen beror på tillfälliga förändringar i personal kostnader.

Årsprognos

Totalt sett väntas ett resultat enligt budget.

MÅLUPPFYLLELSE

Av ekoutskottets mål uppfylldes dessa för 2017:

• Utsläpp av koldioxid i kommunen som geograf-iskt område ska minska. Resultat: Koldioxid-utsläppen minskade med 153 kg/invånare för 2017. Kommunens arbete med att minska utsläppen fokuserar bland annat på att ställa om kommunens fordonsflotta till fossilfritt och koldioxidutsläppen från kommunens tjänste-resor med bil minskade med 30 kg/anställd 2017 och arbetet forsätter under 2018.

• Trosas medborgare ska ha god tillgång till parker, grönområden och natur. Resultat: Trosa kommun fick index 8,2 på en skala 1–10 i senaste med-borgarundersökningen (NRI, nöjd-region-index).

23

Kommunstyrelsen

FRAMTIDEN

Ekoutskottet fortsätter att driva verksamhet och projekt som främjar hållbar utveckling och upp-fyller kommunens ambitioner som ekokommun.

Under återstoden av året påbörjas processen med att införskaffa en ny båtbottentvätt till kommunen för att fortsätta verka för en giftfri havsmiljö. Även projekteringen av åtgärder mot vandringshinder för fisk i Trosaån påbörjas i sam-arbete med Tekniska enheten, som är ekonomiskt ansvariga.

Energi- och klimatrådgivningen har etablerat sig starkt i de övriga kommunerna (Nyköping, Oxelösund och Gnesta) och planerar nu också in

träffar med kommunikatörer från respektive kom-mun för att hitta nya möjligheter till samarbete och synliggöra energi- och klimatrådgivningen.

Att minska utsläppen av koldioxid är en viktig fråga för ekologienheten och vi har nu etablerat en bilgrupp där representanter från alla bilburna enheter arbetar aktivt med att minska utsläppen från våra fordon. Det finns nu långt framskridna planer på att placera ut en HVO tank som kommer minska koldioxid utsläppen från våra dieselbilar radikalt. Vi planerar och undersöker varianter på att ha en gemensam bil pool för alla kommunala bilar och så vis minska antalet bilar som kör under 1500 mil per år.

24

Samhällsbyggnadsnämnden

In document KF Kallelse med handlingar 2018-11-07 (Page 106-110)

Related documents