• No results found

En stor del av den organiserade verksamheten på denna förskola medför att barnen ofta är uppdelade i mindre grupper och utspridda i förskolans loka- ler, både inom- och utomhus. Även måltiderna intas delvis i olika rum, här är det lite olika mellan avdelningarna där en avdelning har alla sina matbord i olika rum medan de andra har flera bord i samma rum. Hela avdelningens barngrupp möts vid de samlingar som förekommer dagligen samt vid andra helgruppsaktiviteter. Vid de tillfällen då barnen själva kan styra över var de ska vara i lokalerna uppfattar jag det som att de sprider ut sig tillsammans med sina kompisar.

Under måltiderna sitter alla pedagoger och äter tillsammans med barnen och som tidigare nämnts har personalen raster inplanerade främst efter lunch. Några har rast före lunch. Vid dessa tillfällen är det färre pedagoger i verksamheten på förskolan. Detta gäller också fram till klockan 09.00 på morgonen och efter cirka klockan 14.00 på eftermiddagen då några pedago- ger börjar sin arbetsdag klockan 09.00 och några slutar klockan 14.00. Efter lunchen finns det dock ett antal barn på avdelningarna för yngre barn som so er ilket g r att det inte heller är lika många barn som är i ”akti ” erk- samhet. Raster runt lunchen och sovande barn efter maten återfinns också i beskrivningar från andra förskolestudier. På avdelningen med äldre barn

290 Ibid., 81.

sover inget barn.292 Pedagoger och barn befinner sig ibland även på toaletter,

i tvätt och skötrum samt utomhus.

En komplex verksamhet

I ovanstående avsnitt har den aktuella förskolans miljö och verksamhetsor- ganisation beskrivits. I det insamlade materialet framträder en komplex verksamhet som är flerdimensionell och oförutsägbar.293 För att kunna tyd-

ligare förstå de situationer som kommer att presenteras i resultat- och ana- lysdelen beskrivs nedan en interaktionssituation från det videoinspelade materialet. Denna typ av interaktionssituation, där en pedagog och flera barn interagerar tillsammans återkommer i det insamlade videomaterialet och återges för att synliggöra den mångfald av samtidiga oförutsägbara handlingar som visar att verksamheten i förskolan är komplex. Det är i relat- ion till denna kontext som de dialoger som analyseras bör förstås.

Följande exempel beskriver en situation där flera barn och en pedagog agerar inom samma fysiska område och där varje individs handlanden har transkriberats.294 Detta är ett utdrag på en minut ur en filmsekvens som är

cirka fyra minuter lång. Varje deltagares handlande beskrivs var för sig för att bilden av hur mycket som sker samtidigt då flera deltagare interagerar ska träda fram. Pedagogen är utomhus i en koja tillsammans med en grupp barn. Antalet barn varierar lite då de pågår ett ständigt förflyttande in och ut i kojan. Antalet deltagare är som mest sju och som minst fyra. Dessa barn talar delvis med pedagogen, delvis med varandra. Pedagogen talar med olika barn och samtidigt undersöker barn och pedagoger olika föremål som ligger i en plastback på marken i raketen och de interagerar också med den fysiska miljön eller rummet på olika sätt. Under en videosekvens på ca en min sker följande:

292 Sofia Grunditz, Små barns sociala liv på vilan: Om deltagande och ordningsskapande i förskolan, Avhandling för licentiatexamen (Uppsala: Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, Uppsala universitet, 2013), 47; Kultti, Flerspråkiga barn i förskolan: Villkor för deltagande och lärande, 80. 293 Mark Mason, "Complexity Theory and the Philosophy of Education," Educational Philosophy and Theory 40, nr. 1 (2008): 13.

Bild 1: Komplex verksamhet

Källa: Film nummer 38

Ted kommer in i bild. Han ställer sig med ryggen mot de andra deltagar- na och tittar mot kameran. Efter ytterligare fem sekunder springer Ted ur bild och några sekunder senare springer han in i bild igen. Ansiktet är nära kameran nu. Ted backar två steg, fortfarande med blicken på kameran, varpå han snabbt lutar sig mycket nära kameran och hans ansikte försvinner ur bilden på dess vänstra sida. Teds kropp är fortfarande synlig i bilden om än mycket nära. Direkt därpå vänder sig Ted om mot resten av deltagarna och går några steg mot dem. Han böjer sig ner med armen sträckt mot marken och backen med saker och under cirka tio sekunder syns enbart Teds bakhu- vud på filmen sedan håller han upp en leksak mot pedagogen och de andra barnen.

My står längst bort från kameran i början av filmsekvensen. Hon tittar på pedagogen och på kojans väggar och på de andra barnen. Efter cirka tio se- kunder får My en leksak, en fjärrkontroll, av Sara som hon tar emot och tit- tar på och vänder och vrider lite på. För en kort stund, cirka två sekunder, försvinner My ur bild och när hon syns igen står hon och tittar på sin ena vante. Fjärrkontrollen har hon inte längre i sina händer. Återigen försvinner My ur bild, denna gång bakom Ted och när hon syns igen har hon flyttat sig lite närmare kameran och står och tittar på platsbacken på marken. Hon tar ett steg mot backen, vrider lite på huvudet, vrider huvudet åt andra hållet hela tiden med blicken mot backen på marken. My fortsätter att titta på backen och vrider och lutar lite på sitt huvud åt olika håll. När det gått fem- ton sekunder böjer My sig fram mot marken, hon försvinner sedan bakom några andra barn och när hon blir synlig igen står hon upprätt.

Sara står i filmens början i vänsterkant av filmrutan och håller i en fjärr- kontroll. Hon trycker lite på knapparna, vänder sig om, böjer sig ner med armen med fjärrkontrollen utsträckt mot marken. ”Nej”, säger Sara sedan och reser sig upp, vänder sig om mot My och ger henne fjärrkontrollen. Sara

kliver sedan över plastbacken framför My och mot den bortre väggen i kojan. Hon klättrar upp på väggen med ryggen mot kameran. Genom att hänga på väggen kan Sara se ut genom ett mellanrum mellan kojans väggar och tak. Efter cirka 20 sekunder försöker Sara klättra ner genom att sätta ner ett ben på marken, hon når inte riktigt ner och lyfter upp benet igen. Sara provar med det andra benet, men inte heller nu når hon marken varpå hon lyfter upp benet igen och provar med det första benet igen.

Max blir synlig efter 15 sekunder, då går han fram till backen på marken och böjer sig ner. När han reser sig upp har Max en 50 cm lång plastslang i ena handen och en svart platsliknande bricka i A4-storlek i sin andra hand. På denna bricka finns på ena sidan en bild med någon form av mönster på. Max håller fram brickan mot pedagogen och säger: ”Hit ska vi! Där är rym- den här”. Max pekar med platsslangen på brickan (kartan). Pedagogen tar emot kartan från Max och börjar tala om vad som behövs innan man åker till rymden. Max sätter slangen i munnen, tar ut den igen, vänder sig om mot utgången av kojan, sätter slangen i munnen igen och går sedan ut ur bild.

Lina säger ”Vi ska flyga”. Hennes kroppsliga ageranden syns inte så mycket i bildrutan. Hon sitter på marken, ganska nära backen med saker och större delen av tiden syns enbart övre delen av hennes huvud. I samband med att Max ger pedagogen kartan och denne börjar tala om att räkna ner innan man kan starta avresan till rymden säger Lina ”Det här är ett”.

Elin blir endast synlig i denna filmsekvens vid ett tillfälle då hon kommer in från höger och går fram till backen på marken. Elin tar något från backen och försvinner sedan ur bild igen. Samtidigt som detta sker hörs en röst som säger ” et ni a… et ni aa”. Då Elin har ryggen mot kameran är det svårt att avgöra om det är hon som talar eller om det är någon annan, men rösten hörs ganska bra och påminner inte om någon annan röst som hörs på filmen. Pedagogen har precis plockat ut ett par batterier ur en fjärrkontroll, detta när hon sitter på huk i mitten av kojan. Hon reser sig upp samtidigt som hon säger ”Jag lägger de här i min ficka så länge”. Sedan stoppar hon ner batterierna i sin byxficka. ”Ja vi är redo att flyga” säger pedagogen efter att Lina sagt att de ska ut och flyga. Hon försvinner sedan bakom Ted en stund och när pedagogen syns igen står hon bredvid Sara och tittar ut mellan kojans vägg och tak. Max kommer då fram till pedagogen med kartan och visar vart de ska. ”Och vet ni ad i ska g ra innan i b rjar” säger pedago- gen och sätter sig på huk ”Då måste vi räkna nedåt, från tio till ett. Då räknar vi baklänges för det har jag sett på TV”. Hon försvinner återigen bakom Ted men hennes röst hörs då hon, direkt efter att Lina sagt att hon hittat siffran ett säger ”Ja, titta, här har vi siffror”. Pedagogen lyfter upp huvudet och tittar mot kojans ning sedan ro ar hon å Max ”Max, Max kom nu då så vi kan räkna ner och flyga då. Ska vi börja räkna på tio och sedan räknar vi nio, åtta och när vi kommer till ett, då köör vi!”

Bild 2. Möten

Ovanstående bild visar på de olika möten eller interaktioner som kan uppstå vid en situation liknande den som beskrivits ovan. Händelserna utspelade sig under ca en minut. Detta kan multipliceras med 60 för att förstå antalet in- teraktioner under en timme och vi kan utifrån detta sedan föreställa oss mängden av interaktioner som kan utspela sig under en hel dag på en för- skola. Till detta kan läggas att denna situation endast inbegriper en pedagog och sex barn. Tar vi också med det faktum att det vanligen vistas fler barn och fler pedagoger samtidigt på en svensk förskola år 2014, så framträder förskolans komplexitet tydligt. I denna verksamhet önskar jag lyfta fram en särskild del av den vardagliga interaktionen, den del som kan ses som dialo- gisk.

Resultat och analys: