• No results found

Konstant 1

Barnet är av samma natur som den vuxne.

Konstant 2

Att man är större än de andra behöver inte betyda att man är överlägsen dem.

Konstant 3

Ett barns beteende i skolan är en produkt av dess fysiologiska, organiska och konstitutionella tillstånd. Barns reaktioner

Konstant 4

Ingen - varken barn eller vuxna - tycker om att bli kommenderad av auktoriteter.

Konstant 5

Ingen tycker om att stå på led, ty när man står på led lyder man passivt en order som kommer utifrån.

Konstant 6

Ingen tycker om att vara tvungen att utföra ett bestämt arbete, även om han inte har något särskilt emot detta arbete. Det är tvånget som verkar förlamande.

Konstant 7

Var och en tycker om att välja sitt arbete själv, även om valet inte ger ett fördelaktigt resultat.

Konstant 8

Ingen tycker om att mala tomgång och fungera som en robot, dvs. utföra handlingar och foga sig efter tankar som är fastlagda i ett mekaniskt system som han inte har något inflytande på.

Konstant 9

Vi måste motivera arbetet.

Konstant 10

• Bort med skolmästeriet!

• Varje individ vill lyckas. Ett misslyckande verkar hämmande och ödelägger för framåtanda och entusiasm.

• Det är inte leken utan arbetet som är det naturliga för barnet.

Undervisningsmetoderna

Konstant 11

Det normala sättet att förvärva kunskaper är inte genom iakttagelser, förklaringar och

demonstration, som är det vanliga i skolan, utan genom trevande försök, vilket är ett naturligt och universellt tillvägagångssätt.

Konstant 12

Minnet, som skolan gör så stor affär av, har vikt och värde bara då det integreras med de trevande experimenten och verkligen står i livets tjänst.

Konstant 13

Man får inte kunskaper genom att studera regler och lagar, som man på sina håll tror, utan genom erfarenhet. Om man börjar med att studera regler och lagar i modersmålet, i konsten, i matematik och naturkunskap, så har man spänt vagnen framför hästen.

Konstant 14

Intelligensen är inte, som den traditionella pedagogiken förkunnar, en specifik förmåga som fungerar som i ett slutet kretslopp, oberoende av andra vitala element hos individen.

Konstant 15

Skolan odlar bara en abstrakt form av intelligens, som manifesterar sig utanför den levande verkligheten genom hantering av ord och idéer som har fixerats i minnet.

Konstant 16

Barnet tycker inte om att höra föreläsningar från katedern.

Konstant 17

Barnet blir inte trött av att utföra ett arbete som hänger ihop med dess eget liv, som så att säga är funktionellt.

Konstant 18

Ingen, varken barn eller vuxna, tycker om kontroll och bestraffning, som alltid uppfattas som ett angrepp mot ens värdighet, särskilt om den utövas offentligt.

Konstant 19

Betyg och sortering av barnen är alltid av ondo.

Konstant 20

Tala så litet som möjligt.

Konstant 21

Barnet tycker inte om att arbeta i en skock där individen måste underordna sig. Det tycker om att arbeta individuellt eller att arbeta i grupp inom en samverkande gemenskap.

Konstant 22

Ordning och disciplin är nödvändiga i skolan.

Konstant 23

Det är alltid fel att straffa. Det är förödmjukande för alla och får aldrig den avsedda verkan. Det är på sin höjd en nödfallsutväg.

Konstant 24

Skolans nya liv förutsätter samarbete, det vill säga de som använder den, inberäknat lärarna, måste tillsammans organisera skolans liv och arbete

Konstant 25

Det är alltid pedagogiskt felaktigt att ha för många barn i klassen.

Konstant 26

Skolans nuvarande indelning i stora enheter leder till en känsla av anonymitet hos både lärare och elever, och den är därför både felaktig och hämmande.

Konstant 27

Morgondagens demokrati förbereds genom demokrati i skolan. En auktoritär regim i skolan kan inte utveckla demokratiska medborgare.

Konstant 28

Man kan bara uppfostra i en människovärdig atmosfär. Att man respekterar barnen och att barnen respekterar sin lärare är ett av de första villkoren för skolans förnyelse.

Konstant 29

Oppositionen från den pedagogiska reaktionen, som är en utlöpare av den sociala och politiska reaktionen, är också en konstant som vi tyvärr är tvungna att räkna med utan att vi själva kan undvika den eller korrigera den.

Konstant 30

Till sist en konstant som ger berättigande åt våra trevande försök och gör våra handlingar meningsfulla: det optimistiska hoppet om livet.

Kära pedagog!

Vi är två studenter som nu under vår sista termin skriver vårt examensarbete på Malmö Högskola. I vår utbildning till grundskolepedagoger i skolans tidiga år och med huvudämne

Svenska i ett mångkulturellt samhälle, får vi också kompetens för att handleda lärande i

Svenska som andraspråk.

Med vårt examensarbete vill vi försöka utröna och synliggöra eventuella likheter och

olikheter i arbetssätt och metod i två olika pedagogiska inriktningar. Vi har valt att göra det på en Freinetskola och en mer traditionell skola i kommunal regi. I arbetet är vi intresserade av dina synpunkter som pedagog och vi är väldigt tacksamma om du ville ta dig tid att ställa upp på en intervju. I anslutning till intervjun skulle vi även vilja få möjlighet att observera några lektioner hos dig och efteråt samtala kring det.

Vårt arbete bygger på dels djupintervjuer, dels observationer och dels elevintervjuer. Vi hoppas på detta sätt kunna synliggöra likheter och olikheter för att i nästa steg relatera till teori i vår analys. Väl medveten om att tid ibland är en bristvara vädjar vi ändå till dig att hjälpa oss med detta. Att just du fått enkäten beror på att du är verksam pedagog i den åldersinriktning vi valt att fokusera på i den aktuella pedagogiska inriktningen. Då vi arbetar under ganska stor

tidspress inser du säkert att det är angeläget att du har funderat kring punkterna i detta formulär för att vi båda ska få ut så mycket som möjligt av intervjun. Formuläret kommer att ligga till grund för den intervju vi hoppas få möjlighet att göra med dig då vi kommer ut och observerar och då behöver du inte heller tänka på att posta något till oss.

Endast vi, som arbetar med undersökningen, har tillgång till de uppgifter vi får ta del av och enligt gällande forskningsetiska grundprinciper kommer resultatet att redovisas så att ditt svar eller din skola inte kan spåras.

Är det något du undrar över är du välkommen att höra av dig till oss. Har du inte möjlighet att delta i vår undersökning är vi tacksamma om du returnera detta papper, ifyllt med namn och skola, i bifogat frankerat kuvert.

Namn: _______________________________________________________ Skola:________________________________________________________

Med vänliga hälsningar,

Leila Khalil Henriette Lejdfelt

Kära föräldrar!

Vi är två studenter som nu under vår sista termin skriver vårt examensarbete på Malmö Högskola. I vår utbildning till grundskolepedagoger i skolans tidiga år och med huvudämne

Svenska i ett mångkulturellt samhälle, får vi också kompetens för att handleda lärande i

Svenska som andraspråk. Vi har för avsikt att undersöka andraspråkselevers lärandemiljö i två olika pedagogiska inriktningar.

I vår undersökning kommer vi att genomföra dels intervjuer och dels observationer. Endast vi, som arbetar med undersökningen, har tillgång till de uppgifter vi får ta del av och enligt gällande forskningsetiska grundprinciper kommer resultatet att redovisas så att ditt barn eller ditt barns skola inte kan spåras. Vi kommer slumpmässigt att välja ut några elever och eventuellt kommer ditt barn att vara ett av dem. Vi behöver därför ha ert godkännande som vårdnadshavare för detta. Är det något ni undrar över är ni välkomna att höra av er till oss.

Med vänliga hälsningar,

Leila Khalil Henriette Lejdfelt

LL040623@stud.mah.se LF051172@stud.mah.se

0768-230079 0709-455685

---

Vi godkänner att vårt barn deltar i intervjun

Related documents