• No results found

Bebyggelsemiljöer av särskilt värde

In document ÖVERSIKTSPLAN 2030 KARLSKRONA KOMMUN (Page 143-146)

Bebyggelsemiljöer av särskilt värde som ska tas i hänsyn till vid eventuell planläggning.

Nättraby

1. Agdatorp-Buatorp-Skillinge

Odlingslandskap med lång hävd med några av länets mest komplexa bronsåldersmiljöer. Äldre välbevarad gårdsbebyggelse i Agdatorp, Buatorp, Tävetorp och Skillinge med anslutande kulturmarker. Ålderdomlig vägmiljö vid Skillinge gästgiveri – kustlandsvägens äldsta sträckning.

2. Marielund

Välbevarad storgård från 1800-talet med parkanläggning och välhävdat kulturlandskap. Bronsåldersrösen i spektakulära lägen.

3. Skärva med fl era

Kulturlandskap med storgårdarna Allatorp, Västeråkra, Ö. Boråkra, Trantorp, Skärva, Verstorp, Sjuhalla samt

Stora och Lilla Vörta. Gårdarna köptes upp under 1700- och 1800-talen av karlskronaborgare och anställda vid amiralitetet och gavs en herrgårdsliknande prägel med stora manbyggnader och parkanläggningar.

Fridlevstad 4. Fridlevstad

Kyrko- och skolmiljö. Kyrkomiljön i Fridlevstad är den bäst bevarade i länet och speglar med sitt omfattande byggnadsbestånd den kyrkliga förvaltningens centrala betydelse i äldre tid. Inom gamla bytomten sydväst härom ligger ännu fl era gårdar med traditionell bebyggelse väl samlade.

5. Ryd

Bymiljö i karaktäristiskt terrängläge med fyra välbevarade gårdar. I anslutning till gårdsbebyggelsen fi nns hävdade kulturmarker.

6. Höryda

Bymiljö med glest liggande, välbevarade gårdar och omgivande hävdade kulturmarker.

Tvings socken 7. Gunnetorp

Bymiljö med välbevarade gårdar i karaktäristiskt läge i brytningen mellan in- och utägor, angränsande hävdade kulturmarker samt vägmiljö med fi na stenmurar.

8. Jämsunda

Bymiljö med omgivande odlingslandskap. Välbevarad gårdsbebyggelse på ömse sidor gamla byvägen. Flera gårdar av götisk typ med parallellställda ekonomibyggnader i skiftesverk.

9. Tving

Gårds- och kyrkomiljö bestående av sockenkyrka, skolbyggnader, Södra gården och före detta prästgården samt angränsade öppen odlingsmark i Ådalen.

10. Jacobstorp

Bymiljö med välbevarad traditionell gårdsbebyggelse och angränsande odlingsmark. Ålderdomlig vägmiljö med stenmurar.

11. Jakobstorp-Haraldsmåla

Ålderdomlig vägsträckning med angränsande gårds- och torpbebyggelse.

12. Måstadstorp

Torp- och småbrukarmiljö med traditionell bebyggelse och omgivande, nu igenväxande kulturmarker.

13. Guttamåla

Bymiljö i karaktäristiskt terrängläge med traditionell gårdsbebyggelse och omgivande kulturlandskap.

14. Långasjö-Alvarsmåla

Bymiljöer i karakteäristiska terränglägen med ett fl ertal välbevarade gårdar, parstugor och skiftesverkslängor, varianter av den götiska gårdsformen och omgivande hävdat odlingslandskap.

Sillhövda 15. Furs sjukhus

Sanatoriemiljö med välbevarat byggnadsbestånd, som framför allt speglar 1930- och 40-talets utveckling.

Rödeby 16. Bubbetorp

Storgård med välbevarat byggnadsbestånd med mangårdsbyggnad, grindstuga, ekonomibyggnader i skiftesverk och sten, klockstapel, samt kvarn och elverk vid Silletorpsån. Vägmiljö med del av gamla Eksjövägen och före detta gästgiveribyggnad i korsvirke, stenvalvsbro med mera.

Augerum 17. Lyckeåborg

Bruksmiljö från 1800-talet, som genom sin integrering av produktionsenheter och bostäder, såväl för bruksägare som för arbetare, ger en tydlig bild av den tidiga industrialiseringens patriarkala ordning.

18. Augerum-Mariefors

Gårds-, kyrko- och vägmiljöer i kulturlandskap med lång hävd. Augerums och Mariefors gårdar är exempel på de storgårdar som under 1700- och 1800-talen etablerades kring Karlskrona. Välbevarad gårdsbebyggelse med park- och trädgårdsanläggningar, lämningar efter kvarn- och manufakturverksamhet. Söder om Augerum öppet odlingslandskap, vilket i norr begränsas av den så kallad Prästvägen, i söder av omfattande, naturskönt fornlämningsområde inom Kummeln.

19. Spandelstorp, Hässlegården och Mölletorp

Gårdsmiljöer i öppet odlingslandskap, kringskuret av sentida villabebyggelse och vägdragningar. Gårdarna med sin välbevarade bebyggelse är exempel på de större jordbruksegendomar, som från och me 1700-talet etablerades kring Karlskrona. Inom området fi nns dessutom ett par äldre kulturhistoriskt intressanta ryggåsstugor.

Lösen 20. Lösen

Kyrkomiljö med sockenkyrkan, den tidigare prästgården,

kaplans- och kantorsbostaden samt anslutande äldre skolbebyggelse. Området skärs av väg E 22.

21. Lösen, Stubbetorp och Kropp

Välhävdat odlingslandskap och bymiljöer med traditionell gårdsbebyggelse. Ålderdomlig vägmiljö och kustlandsvägens äldsta sträckning. Komplex fornlämningsmiljö med bland annat bildristningar från bronsålder.

Ramdala

22. Tornby, Björstorp och Berntorp

Välbevarad gårds- och bymiljö med anslutande kulturmarker, där den öppna odlingsmarken i söder är särskilt viktig. Berntorps gård är ett exempel på de storgårdar som växte fram runt Karlskrona under 1700- och 1800-talen. Kustlandsvägens gamla sträckning. Rik fornlämningsmiljö från brons- och järnålder.

23. Västernäs

Bymiljö med angränsande kulturmarker med lång hävd, byväg med stenmurar övergående i fägata, rest av gravfält från järnålder.

24. Torp

Väl samlad, äldre gårdsbebyggelse i karaktäristiskt terrängläge, angränsande kulturmarker med lång hävd och byväg med stenmurar.

Jämjö 25. Jämjö

Kyrko- och skolmiljö omfattande sockenkyrkan samt välbevarade skolbyggnader från 1890-, 1910- samt 1950-talen.

26. Duverum

Bymiljö i karaktäristiskt terrängläge mellan in- och utägomarken samt invid kustlandsvägens äldsta sträckning, gårdsbebyggelse med välbevarade exempel på 1800-talets byggnadstyper och gårdstomter. Anslutande hävdad odlingsmark och komplex fornlämningsmiljö från främst bronsålder.

27. Hallarum

Bymiljö med välbevarade gårdar av götisk typ samt med omgivande odlingslandskap med lång hävd. Vid Snarket i områdets västra del fi nns ett vikingatida gravfält samt hamnplats.

28. Triangeln

Villaområde tillkommet 1959-60-talet. Ett välbevarat exempel på kommunalt reglerat bostadsbyggande under folkhemsepokens senare del.

Kristianopel 29. Tockamåla

Välbevararad gårdsmiljö med parstugor och traditionella ekonomibyggnader i götisk form, omgivande hävdad odlingsmark och en ålderdomlig vägmiljö med välbevarade stenmurar.

30. Fågelmara gård

Gårdsanläggning av högreståndskaraktär bestående av corps de logi, fl ygelbyggnader, magasin, lusthus samt rest av engelsk park. Till anläggningen leder allé. Omgivande odlingslandskap.

31. Olsäng-Stålemara

Vid Olsäng tät bymiljö med fl era välbevarade gårdar, Stålemara gårdsmiljö med ståtlig bebyggelse i traditionellt mönster, omgivande öppet odlingslandskap med vällagda stenmurar.

32. Söremåla

Bymiljö med välbevarad gårdsbebyggelse samt omgivande hävdad odlingsmark.

Torhamn

33. Ö. Hästholmen

Ålderdomligt kulturlandskap med väl samlad, traditionell gårdsbebyggelse i karaktäristiskt läge.

Stadsbygden 34. Bergåsa

Bergåsa är Karlskronas enda exempel på sekelskiftets trädgårdsstäder. Tillsammans med Västra Mark, Arnö och Elleskär illustrerar områdets villabebyggelse de skiftande stil-, plan- och bostadsidealen under 1900-talet.

Förläggningen av Grenadjärregementet till Gräsvik och Centrallasarettet till Bergåsa vid seklets början var en förutsättning för stadsdelens framväxt.

35. Gullberna

Gullberna sjukhus var den sista av statens stora regionala anläggningar för mentalsjuka. Anläggningen med tillhörande parkområde har med sin grundliga planering och materialkvalitet ett betydande arkitekturhistoriskt men också socialhistoriskt värde.

36. Ekholmen, Saltö och Brändaholm

Exploateringen av Ekholmen och Saltö inleddes under 1900-talets första decennier som ett led i ambitionerna att förbättra de bostadssociala förhållandena i Karlskrona.

Villabebyggelsen är framför allt på Ekholmen väl bevarad och utgör en viktig årsring i stadens utveckling. Detsamma gäller kolonistugeområdet på Brändaholm med sin enhetliga bebyggelse och medvetna planläggning.

ÖRLOGSSTADEN

In document ÖVERSIKTSPLAN 2030 KARLSKRONA KOMMUN (Page 143-146)

Related documents