• No results found

1 Inledning

3.1 Befintlig avrinning

Dagvattnet från planområdet leds till Bällstaån via Järfällahus dagvattenledningar samt det kommunala dagvattennätet. Avvattning sker via rännstensbrunnar främst i anslutning till parkeringsytorna. En del dagvatten infiltreras/fördröjs inom

grönområden och i diken inom området. Ingen ytterligare anläggning för fördröjning eller rening av dagvatten finns för området idag.

Platsbesök genomfördes 2017-03-30 samt 2017-05-12 för att få en bättre uppfattning av området. Bilderna i detta avsnitt är tagna vid något av dessa tillfällen. Planområdet är indelat i fem delområden, delområde 1 – 5, utifrån hur dagvattnet avrinner och är kopplat. Det befintliga dagvattensystemet för

delområdena kan ses i bilaga 1. I bilaga 1 kan Järfällahus dagvattennät ses med ungefärlig placering utifrån PDF: er mottagna 2017-04-26. Rännstensbrunnar utan anslutning är utritade utifrån platsbesök 2017-05-12 och har okänd koppling.

Då området består av lera är infiltrationsförmågan låg. Grönområdena inom området har ändå en fördröjande effekt och dagvatten kan upptas av växtligheten.

Inom området förekommer dock planteringar inramade av kantsten (figur 5), vilket förhindrar dagvatten att infiltrera i dessa områden.

Delområde 1, Magnusvägen 3–5 och 4–6

Takvatten

Takvattnet från hus A, B och C avvattnas via Järfällahus dagvattenledning västerut till kommunal ledning i Magnusvägen. Denna leder dagvattnet söderut mot

Folkungavägen. Ledningarna är dragna i passager som finns mellan husen.

Takvattnet från hus M och N antas vara kopplade till samma ledning men underlag saknas för dessa.

Väg- och parkering

Delområdet sluttar norrut. Dagvatten från parkeringsytor tillhörande hus A, B och C leds till rännstensbrunnar som är anslutna till ledningen i Magnusvägen.

2017-06-05 Engelbrektsområdet, Jakobsberg 2:1871 m.fl Dagvattenutredning

12 (38)

n:\105\05\1050525\5 arbetsmaterial\01 dokument\r\engelbrektomdet rapport.doc

Dagvatten infiltrerar även genom ett bredare trädbevuxet dike längs gång- och cykelvägen i öst (figur 4) samt i de gräsytor/trädplanteringar inom parkeringsytan.

Figur 4. Brett trädbevuxet dike

Parkeringsytorna tillhörande hus M och N är upphöjda och dagvattnet infiltrerar i gräsytor framför parkeringarna samt leds till rännstensbrunnar placerade vid infarterna längs Magnusvägen och vid en asfalterad vändplats i södra delen av området (figur 5).

13 (38)

ktomdet

Figur 5. Upphöjd parkering samt vändplats. Kantsten kring gräsyta.

Gräs- och parkyta

Mellan Magnusvägen och hus A, B och C husen finns en större parkyta samt lekpark där stora delar av dagvattnet antas fördröjas. Rännstensbrunnar inom området leder även dagvattnet till ledningen i Magnusvägen.

3.1.2 Delområde 2, Birgittavägen 13–19

Takvatten

Takvattnet från hus D och E avleds via Järfällahus ledning västerut längs gång- och cykelvägen och ansluts till det kommunala nätet i Engelbrektvägen. Ledningen leds i passagen mellan hus D och E.

Väg- och parkeringsytor

Dagvatten från parkeringsytor avrinner norrut till rännstensbrunnar i anslutning till parkeringsytorna. Dessa är kopplade till samma ledning som takvattnet enligt ovan.

Dagvatten infiltreras även i en bred gräsyta norr om delområdet (figur 6).

2017-06-05 Engelbrektsområdet, Jakobsberg 2:1871 m.fl Dagvattenutredning

14 (38)

n:\105\05\1050525\5 arbetsmaterial\01 dokument\r\engelbrektomdet rapport.doc

Figur 6. Gräsyta norr om delområde 2 (vy mot söder)

Gräs- och parkyta

Västra delen av området består av parkyta som sluttar mot gång- och cykelbanan västerut (figur 7). Största delen av dagvattnet beräknas infiltrera/fördröjas inom parkytan. Rännstensbrunnar kopplade till Järfällahus ledning är även placerade längs gång- och cykelbanan.

15 (38)

ktomdet

Figur 7. Parkyta sluttande mot gång- och cykelbana (vy mot söder)

3.1.3 Delområde 3, Birgittavägen 1–11

Takvatten

Takvattnet från hus F, G och H avleds via Järfällahus ledning västerut i gång- och cykelvägen mot Engelbrektvägen och vidare via det kommunala nätet söderut mot Folkungavägen.

Väg- och parkering

Delområdet sluttar norrut. I den södra delen finns en gräsyta samt en infart från Folkungavägen som sluttar inåt området (figur 8).

2017-06-05 Engelbrektsområdet, Jakobsberg 2:1871 m.fl Dagvattenutredning

16 (38)

n:\105\05\1050525\5 arbetsmaterial\01 dokument\r\engelbrektomdet rapport.doc

Figur 8. Sluttande infart och parkeringsyta (vy västerut från Birgittavägen)

Dagvatten från väg och parkering leds till rännstensbrunnar som är placerade intill de träd- och gräsplanteringar som finns i anslutning till parkeringarna. Dagvattnet avleds norrut via Järfällahus ledning mot delområde 2 och sedan västerut mot gång- och cykelbanan. En del dagvatten infiltreras genom gräsytan samt planteringarna.

Dagvatten från Birgittavägen fördröjs i det gräsbeklädda dike som löper längs vägen samt leds till rännstensbrunnar längs vägen som är kopplade direkt till det kommunala nätet.

Gräs- och parkyta

Väster om husen finns en större parkområde som sluttar inåt husen, gång och cykelbana samt en uteplats/lekplats. En rännstensbrunn i anslutning till gång- och cykelbanan är kopplad på samma nät som nämnts ovan. Stor del av dagvattnet fördröjs inom området.

17 (38)

ktomdet

3.1.4 Delområde 4, Engelbrektvägen 17–19

Takvatten

Takvattnet för hus I och J antas vara kopplat till det kommunala dagvattennätet i Folkungavägen som leds västerut. Komplett information saknas dock.

Väg- och parkering

Dagvatten från parkeringsytor väster om hus I och J avrinner till rännstensbrunnar på parkeringsytan (okänd anslutning) samt infiltreras/fördröjs i gräsytor längs Engelbrektvägen. Dagvattnet från Engelbrektvägen leds till rännstensbrunnar längs vägen. Dessa är anslutna till det kommunala nätet och leder söderut mot

Folkungavägen.

Gräs- och parkyta

Inom delområdet finns en större gräsbeklädd parkyta med träd (figur 9). Området sluttar mot en grusad lekpark i väst. Det finns även en asfalterad gångväg längs huset i väst där dagvatten avrinner in mot husen. Dagvatten infiltreras till stor del inom parkytan och upptas av växtligheten.

Figur 9. Park med barrträd samt gångväg (vy norrut från Folkungavägen)

2017-06-05 Engelbrektsområdet, Jakobsberg 2:1871 m.fl Dagvattenutredning

18 (38)

n:\105\05\1050525\5 arbetsmaterial\01 dokument\r\engelbrektomdet rapport.doc

3.1.5 Delområde 5, Engelbrektvägen 8–14

Takvatten

Takvattnet för hus K och L leds österut via Järfällahus ledning till den kommunala ledningen i gång- och cykelbanan. Dagvattnet leds söderut mot Folkungavägen.

Väg- och parkering

Dagvatten från parkeringen leds till rännstensbrunnar inom parkeringsytan. Dessa är anslutna via Järfällahus ledning österut till det kommunala nätet. Mellan parkeringen och gång- och cykelbanan finns ett gräsparti där dagvatten infiltreras.

Dagvatten infiltreras även i de planteringar som finns vid parkeringsytorna. Vid parkeringens utfart österut samt längs gång- och cykelbanan finns rännstensbrunnar kopplade till den kommunala ledningen. Dagvatten från parkeringen söder om husen avrinner söderut och infiltreras i de gräsytor som finns inom

parkeringsområdet samt avleds till rännstensbrunnar på parkeringen och längs Engelbrektsvägen.

Gräs- och parkyta

Väster om husen finns en större parkyta med lekplats där dagvatten infiltreras/fördröjs.

Related documents