• No results found

Begränsningar av Tre Kronors ansvar

Utökat reseskydd om du tecknat HemPLUS eller

E. Särskilt låskrav

F.2 Begränsningar av Tre Kronors ansvar

I detta försäkringsavtal avses med aktsamhetskrav detsamma som i försäkringsavtalslagen benämns som säkerhetsföreskrift.

Upplysningsplikt

Du är skyldig att på vår begäran lämna upplysningar som kan ha be-tydelse för frågan om försäkring ska meddelas. Detsamma gäller om du begär att få försäkringen utvidgad eller förnyad. Du ska ge riktiga och fullständiga svar på våra frågor.

Om du inser att vi tidigare har fått oriktiga eller ofullständiga uppgif-ter om förhållanden av uppenbar betydelse för riskbedömningen, är du skyldig att utan oskäligt dröjsmål rätta uppgifterna.

Om du vid fullgörandet av din upp-lysningsplikt har förfarit svikligt eller i strid mot tro och heder, är avtalet ogiltigt enligt vad som sägs i lagen om

avtal och rättshandlingar på förmö-genhetsrättens område och vi är fritt från ansvar för försäkringsfall som inträffar därefter.

Har du annars uppsåtligen eller av oaktsamhet eftersatt din upplysnings-plikt, kan ersättningen sättas ned i fråga om varje försäkrad efter vad som är skäligt med hänsyn till den be-tydelse förhållandet skulle ha haft för bedömning av risken, det uppsåt eller den oaktsamhet som har förekommit och övriga omständigheter.

Riskökning

Du är skyldig att utan oskäligt dröjs-mål anmäla till oss samtliga ändrade förhållanden som är av väsentlig be-tydelse för riskens bedömning.

Om du försummar att anmäla en sådan riskökning kan ersättningen från försäkringen sättas ned i fråga om varje försäkrad, på samma sätt som vid brott mot upplysnings- plikten.

Framkallande av försäkringsfallet Om den försäkrade uppsåtligen har framkallat ett försäkringsfall, lämnas inte ersättning från försäkringen så-vitt angår honom. Detsamma gäller i den mån den försäkrade uppsåtligen har förvärrat följderna av ett försäk-ringsfall.

Har den försäkrade genom grov vårdslöshet framkallat försäkrings-fall eller förvärrat dess följder, kan ersättningen sättas ned såvitt angår honom efter vad som är skäligt med hänsyn till hans förhållanden och omständigheterna i övrigt. Detsam-ma gäller om den försäkrade annars måste antas ha handlat eller under-låtit att handla i vetskap om att detta innebär en betydande risk för att ska-dan skulle inträffa.

Har skadan framkallats genom vårdslöshet som inte är grov i sam-band med brott mot ett aktsamhets-krav eller säkerhetsföreskrift i vill-koren, har vi rätt att sätta ned ersätt-ningen med ett skäligt belopp.

Om du inte följt aktsamhetskraven Försäkringen ger dig ett långtgående skydd vid skada. Du måste dock själv medverka till att skada inte inträffar.

I villkoren finns några krav på aktsam-het som du måste följa för att inte ris-kera avdrag på ersättningen. Hänsyn tas till den betydelse förfarandet har haft för skadan eller dess omfattning och till omständigheterna i övrigt.

Den försäkrades räddningsplikt När ett försäkringsfall inträffar eller kan befaras vara omedelbart förestå-ende, ska den försäkrade efter förmåga

vidta åtgärder för att hindra eller minska skadan och, om någon annan är ersättningsskyldig, för att bevara den rätt vi kan ha mot denne.

Har den försäkrade uppsåtligen åsidosatt sina skyldigheter enligt första stycket, kan ersättningen sät-tas ned såvitt angår honom efter vad som är skäligt med hänsyn till hans förhållanden och omständigheterna i övrigt. Detsamma gäller om den för-säkrade har åsidosatt sina skyldighe-ter med vetskap om att det innebär en betydande risk för att skadan skulle inträffa eller annars genom grov vårdslöshet.

De anvisningar som vi har lämnat ska följas. Vi ersätter försvarliga kostnader som den försäkrade har till följd av åtgärder som avses i första stycket. Försvarliga räddningskost-nader ersätts även om högsta ersätt-ningsbeloppet enligt villkoren över-skrids. Ersättning lämnas inte om den försäkrade har rätt till ersättning enligt lag, författning, avtal, garanti eller liknande åtagande.

Försummelse att anmäla försäkringsfall med mera

Om den ersättningsberättigade un-derlåter att anmäla ett försäkringsfall utan oskäligt dröjsmål, eller åsido-sätter sin skyldighet att medverka i

skadeutredningen och försummelsen leder till skada för oss, kan försäk-ringsersättningen sättas ned med ett efter omständigheterna skäligt belopp. Vid ringa oaktsamhet görs inget avdrag. Om den försäkrade vid ansvarsförsäkring har gjort sig skyl-dig till sådan försummelse som sägs i första meningen har vi i stället rätt att från den försäkrade återkräva en skälig del av vad vi har lämnat den skadelidande.

Oriktiga uppgifter under skaderegleringen

Om den försäkrade eller någon annan som begär ersättning av Tre Kronor efter ett försäkringsfall uppsåtligen eller av grov vårdslöshet oriktigt har uppgivit, förtigit eller dolt något av betydelse för bedömningen av rätten till ersättning från försäkringen, kan den ersättning som annars skulle ha betalts till honom sättas ned efter vad som är skäligt med hänsyn till om-ständigheterna. Nedsättningen kan i allvarligare fall leda till att du eller annan som begär ersättning från Tre Kronor blir helt utan ersättning.

Identifikation med den försäkrade Med den försäkrades handlande lik-ställs, ifall som framgår av avsnitten;

Framkallande av försäkringsfall, Om

du inte följt aktsamhetskraven, Din räddningsplikt,

• den som handlat med den försäkra-des samtycke

• den som med den försäkrades sam-tycke har tillsyn över den försäk-rade egendomen

• den försäkrades make/maka, regi-strerad partner, sambo och annan familjemedlem, när den försäkrade egendomen utgör gemensam bo-stad eller bohag i sådan bobo-stad.

Identifikation ska dock inte ske om det finns synnerliga skäl emot det.

Undantag från bestämmelserna om begränsning av Tre Kronors ansvar Ersättning får inte sättas ned på grund av

• ringa oaktsamhet

• handlande av någon som var all-varligt psykiskt störd eller som var under 12 år

• handlande som avsåg att förebygga skada på person eller egendom i sådant nödläge att handlandet var försvarligt.

Vid ansvarsförsäkring tillämpas inte bestämmelserna om nedsättning av ersättning för skada som orsakats eller förvärrats genom grov vårds-löshet, eller om du annars måste ha handlat eller underlåtit att handla i vetskap om att detta innebar en

betydande risk för att skada skulle inträffa, eller vid brott mot reglerna om säkerhetsföreskrifter och rädd-ningsplikt i förhållande till den ska-delidande. Om den försäkrade inte enligt någon författning är skyldig att ha någon ansvarsförsäkring som omfattar skadan, är vi skyldiga att lämna ersättning bara i den utsträck-ning denna inte kan lämnas av den försäkrade.