• No results found

Utökat reseskydd om du tecknat HemPLUS eller

E. Särskilt låskrav

F.4 Regler i särskilda fall

Lag, garanti eller annat åtagande Försäkringen gäller inte för skada som leverantör eller annan ansvarar för enligt lag, garanti eller liknande åta-gande. Försäkringen gäller dock om den försäkrade kan visa att den som gjort åtagandet inte kan fullgöra detta.

Har du vid köp av egendom tecknat särskild försäkring gäller din hem-, villa- och fritidshusförsäkring endast i den mån ersättning inte lämnas ge-nom den särskilda försäkringen.

Krigsskador I Sverige

Försäkringen gäller inte för skada som har samband med krig, krigslik-nande händelser, inbördeskrig, revo-lution eller uppror.

Utanför Sverige

Om du är på resa utanför Sverige, tillämpar vi inte undantaget för krigs-skador inom tre månader efter orolig-heternas utbrott under förutsättning att du vistades i det drabbade området vid utbrottet.

En annan förutsättning är att du inte tagit del i oroligheterna eller tagit befattning med dem som rapportör

eller dylikt. Detsamma gäller om du har försäkring med försäkringsställe i annat land än Sverige och är på resa utanför det landet.

För överfallsskyddet i hemförsäk-ring gäller dock alltid undantaget för krigsskador.

I sådana fall där vi inte tillämpar undantaget betalar vi merkostnad för hemresa som inte kan betalas enligt resegarantilagen. Med merkostnader menar vi extra kostnader för resa, kost och logi. Vi betalar då också resgods som du förlorar på grund av oroligheterna, till exempel som kon-fiskerats eller som du varit tvungen att lämna kvar vid evakuering.

Dammbrott

Försäkringen gäller inte för skada, förlust, anspråk eller krav vars upp-komst eller omfattning direkt eller indirekt orsakats av eller står i sam-band med brott i damm.

Med damm avses i detta samman-hang naturlig eller konstruerad upp-dämning av vatten.

Undantaget avser inte personskada och avsnittet Rättsskydd.

Terrorhandling

Ersättning lämnas inte för skada som orsakats av eller står i samband med eller annars är en följd av spridning

eller användning av biologiska eller kemiska ämnen eller kärnämnen, kärnavfall eller andra ämnen med skadlig strålning i samband med eller i följd av terrorhandling.

Med terrorhandling avses en skade-bringande handling som är straffbe-lagd där den begås eller där skadan uppstår och som framstår att vara utförd i syfte att

• allvarligt skrämma befolkningen

• otillbörligen tvinga offentliga organ eller en internationell organisation att genomföra eller avstå från att genomföra en viss åtgärd

• allvarligt destabilisera eller förstöra de grundläggande politiska, konsti-tutionella, ekonomiska eller sociala strukturerna i ett land eller i en inter-nationell organisation.

Atomskador

Försäkringen gäller inte för skada vars uppkomst eller omfattning har direkt eller indirekt samband med atomkärnprocess.

Force Majeure

Försäkringen gäller inte för förlust som kan uppstå om skadeutredning, reparationsåtgärd eller betalning av ersättning fördröjs på grund av krig, krigsliknande händelser, inbördeskrig, revolution eller uppror eller på grund

av myndighetsåtgärd, strejk, lockout, blockad eller liknande händelse.

Rätt till återkrav

I samma utsträckning som vi har betalat ersättning för skada, övertar vi rätten att kräva ersättning av den som är ansvarig för skadan.

Du får inte träffa avtal med den som är ansvarig för skadan som innebär att vår rätt till återkrav in-skränks. Om det sker har vi rätt att kräva tillbaka det belopp, som mot-svarar inskränkningen, av dig.

Äganderätt till ersatt egendom Vi övertar äganderätten till ersatt egendom om inget annat avtalats.

Tillämplig lag

För försäkringsavtalet gäller svensk lag. De viktigaste bestämmelserna finns i försäkringsavtalslagen.

Gemensamt

skadeanmälningsregister

Vi äger rätt att i ett för försäkrings-branschen Gemensamt skadean-mälningsregister (GSR) registrera anmälda skador med anledning av denna försäkring.

Registret används endast i samband med skadereglering. När en skada anmäls till Tre Kronor anmäls denna

även för registrering i GSR. Det innebär att Tre Kronor får reda på om du tidigare anmält någon skada hos något annat försäkringsbolag.

Personuppgiftsansvarig för GSR är Svensk Försäkring, Box 24043, 104 50 Stockholm.

Vi vill att du ska vara nöjd

Det är viktigt att det finns en väl fung-erande klagomålshantering för att du som kund ska kunna få dina intressen tillgodosedda. En god hantering av klagomål ger Tre Kronor en möjlighet att fånga upp problem samt att vidta åtgärder.

Vänd dig först till oss på Tre Kronor Missförstånd eller oenigheter kan ofta klaras upp på ett enkelt sätt. Ta därför först kontakt med den som handlagt ditt ärende. Om du ändå inte blir nöjd så kan du kontakta handläggarens närmaste chef.

Om du skulle vilja gå vidare med ditt ärende, har du rätt att få det prövat. Det finns olika möjligheter, beroende på vilken typ av försäkring du har.

Kundombudsmannen Tre Kronor Du som kund i Tre Kronor har möj-ligheten att få ditt ärende omprövat av Kundombudsmannen som är fri-stående i förhållande till Tre Kronors organisation.

Kundombudsmannen omprövar de flesta ärenden rörande försäkring och skadefrågor. Om du inte är nöjd med Tre Kronors slutliga beslut kan Kundombudsmannen göra en opar-tisk bedömning av ditt ärende. Efter

det att Tre Kronor lämnat sitt slutliga beslut har du ett år på dig att göra en anmälan till Kundombudsmannen, under förutsättning att preskriptions-tiden inte inträtt i enlighet med vad som anges nedan i avsnittet ”Vänta inte för länge”.

Adress: Kundombudsmannen Tre Kronor

106 60 Stockholm Telefon: 020-65 52 53

Branschgemensamma nämnder Du kan i vissa fall få ditt ärende prö-vat i någon av följande nämnder:

Trafikskadenämnden

Trafikskadenämnden är fristående från försäkringsbolagen och verkar för en enhetlig och skälig personska-dereglering inom trafikförsäkringen.

Vissa ersättningsfrågor ska alltid hänskjutas till nämnden för yttrande.

Framför dina önskemål till Tre Kro-nor om du vill att nämnden ska yttra sig i frågor där vi inte är skyldiga att inhämta yttrande.

Ansvarsförsäkringens Personskadenämnd

Ansvarsförsäkringens Personskade-nämnd prövar ärenden för personer som skadats och har rätt till skade-stånd för sina skador. Den fungerar