• No results found

Att kunna reglera ljuset är en stor funktion i konceptet, men det hade behövts undersökas vilka möjligheter det faktiskt finns för att simulera olika typer av ljus i ett provrum från en och samma ljuskälla. Exempelvis simulera dagsljus vid en solig dag eller molnig dag. Eller kunna dämpa ner belysningen samt möjligheten att se ett plagg i så kallat nattklubbsljus.

Precis som valet av pekskärm och hålla sig till streckkoder i konceptet, så ska även belysningen vara realistiskt inom Lindex ekonomiska ramar. Undersöka vilka typer smarta samt prisvärda ljuskällor som finns på marknaden för att simulera olika typer av ljus.

Vid en framtida prototyp samt test av koncept inklusive belysning, så kommer det vara viktigt att testa vilka typer av ljus som kunden, alltså användaren, anser ger de optimala valen av ljus i provrummet. Dessutom, för att koppla det samman med huvudpunkten självbild, undersöka hur kundens självbild påverkas av olika typer av ljus under tiden hon provar ett plagg. Om det faktiskt går att förbättra en kvinnas självbild när hon provar kläder genom möjligheten att reglera provrummets ljus.

5.2 Framtida prototyper

5.2.1 Digital prototyp I

Från pappersprototypen skulle nästa prototyp utformats digitalt med hjälp av ett prototypprogram. Exempelvis Adobe XD (Adobe, 2019). Detta för att först och främst kunna testa olika interaktioner och gester. Trycka, swipa,

dra, scrolla, etc. Men också för att kunna testa sig fram på ett enklare sätt hur proportionerna ska vara på de olika sidorna i flödet. Fördelen med en digital prototyp är att möjligheten att snabbt ändra något går snabbare än att behöva rita upp samt klippa ut när det är en pappersprototyp.

Innan den digitala prototypen får sin färdiga grafiska profil för Lindex, så tror jag på ett användartest för att se hur kunden interagerar med pekskärmen. Både hur proportionera men också de olika gesterna. Är det lätt att förstå vilka gester man ska använda för att få fram ändring av belysning? Hur gör kunden för att få fram samt läsa mer information om plaggets hållbarhet? Från vad jag har med mig från utbildningen, interaktionsdesign, så är det lättare för en användare att komma med kritik, både positiv och negativ, när en prototyp inte ser ut som en helt färdig produkt. Därför skulle den färdiga grafiska profilen lagts in efter ett användartest på den första digitala prototypen.

5.2.2 Digital prototyp II

När den digitala prototypen fått sin grafiska profil finns det möjlighet att testa andra upplevelser och känslor för att se om de uppfyller konceptets målträd samt de huvudpunkter som togs fram under förarbetet till konceptet. Här är uppsatsen dessutom tillbaka till de problem som togs upp i flödesschemat. Om möjligheten fanns för kunden att se liknande plagg som de skannat in, hur mycket extra tid skulle det ta i provrummet? Testa hur lång tid som är rimlig för varje kund att spendera i ett provrum utan att det bildar köer och irritation för de kunder som väntar på ett ledigt provrum. Utan att påverka upplevelsen för de kunder som befinner sig i provrummet just nu och får hjälp av personalen.

Möjligtvis att skanna in flera plagg åt gången innan de skickar sin beställning till personalen, istället för fyra separata beställningar, borde vara smidigare för den person i Lindex personal som ska hämta beställningen. Men vore bra att testas för att se hur lång tid det tar för både personal och den väntande kunden.

Det andra problemet som visas i flödesschemat är dagens problem med lagerstatus. Om lagerstatusen inte stämmer kan det skapa irritation för både kund och personal, vilket kan leda till en dispyt mellan båda parter. Orsaken till felaktig lagerstatus i butik brukar vara stölder eller felleverans, så om Lindex vill att lagerstatusen ska stämma i framtiden krävs bättre säkerhet för att minska stöld samt bättre kontroll av leveransen. Minskad stöld och rätt leveranser är något som jag inte designar för i projektet, men en väldigt viktig aspekt om just funktionen för storlekar samt färger ska fungera på pekskärmen.

Information om ett plagg bör vara den samma på Lindex hemsida respektive på pekskärmen i provrummet. Kunden ska kunna läsa informationen en gång

till när de kommit hem och inte bara försöka ta sig till allting direkt i provrummet. Dessutom skulle det i den här prototypen varit viktigt att testa om kunderna faktiskt påverkas och blir mer medvetna om deras köp via informationen om hållbarhet. Både på pekskärmen och sedan vid samma information på hemsidan. Vilken information påverkar kunderna mest? Eventuellt placera den högst upp. Ändrar kunden sitt köpbeteende om hon vet mer om plaggets hållbarhet samt hur det tillverkats? Lindex vill såklart inte förlora kunder, men samtidigt är deras vision att kunderna ska shoppa smartare för ett bättre hållbarhetstänk samt ur ett miljöperspektiv. En annan intressant aspekt är om kundens självbild påverkas av att hon handlar ur ett hållbarhetsperspektiv. Ett större fokus läggs på informationen om plagget istället för att studera sin egen spegelbild.

Rent fysiskt bör också pekskärmens placering inne i provrummet testas samt vilken streckkodsläsare som är bäst för kunden. En statisk vid pekskärmen eller en mer flexibel med sladd för att skanna plagg som är längre bort från pekskärmen.

5.3 Personalens sida

Under det här projektet har konceptet kretsat kring kundens sida. Vid fortsatt arbete skulle det skapats en prototyp för personalen. Men innan dess hade det behövt mer förarbete. Exempelvis följa med personalen i butiken för att se hur det jobbar idag samt hur systemen ser ut som de jobbar i. Kassasystem, lagerstatus, etc. Jag tror även på att använda sig av metoden co-design (Rehearsing the Future, 2010). Exempelvis bygga upp en liten modell av en Lindex butik och sedan använda sig av LEGO gubbar för att representera kunder samt personal. Sedan be personalen att flytta LEGO gubbarna för att se hur flödet till och från provrummen ser ut på en daglig basis. Förhoppningsvis hade co-designen också lett till att problem tagits upp samt skapat en diskussion mellan personalen, som i sin tur skapat underlag till designprocessen med personalens prototyp. Jag tänker mig att personalens prototyp skulle vara ett portabelt system i storleken som en smart telefon, liknande iPhone. Alternativt en smart klocka eller annan mindre portabel skärm. Testa vad som vore enklast för personalen.

Med hjälp av en fokusgrupp, bestående av både Lindex personal samt kunder, tror jag att projektet kunnat få mer underlag till konceptet samt att personal och kund sett varandras problem eller önskemål med nya ögon. Exempelvis har kunden en antagande av hur personalen jobbar medan personalen har ett antagande av vad kunden vill ha i butiken.

Vid så gott som färdiga prototyper hade konceptet behövt testas med både kundens prototyp i ett provrum, samt personalen prototyp, för att upptäcka eventuella problem. Dessutom undersöka hur kundens interaktion med pekskärmen påverkar personalens arbete. Tanken med konceptet är

fortfarande att öppna upp för kommunikation mellan kund och personal, inte begränsa den.

6 AVSLUTNING

Projektets syfte var att hitta en designlösning kring tre huvudpunkter; sociala aspekter, hållbarhet samt kvinnors självbild, då dessa punkter både kom upp under intervjuerna samt tillhör en del av modekedjan Lindex vision. Därtill har en del av projektet handlat om att skapa en upplevelse för kunden. En upplevelse kring den personliga servicen på Lindex och känna sig nöjd med både sin kropp samt att provat eller köpt ett mer hållbart plagg. Designlösningen öppnar upp för att ge kunden något som den inte på samma sätt kan få om den handlar sina kläder online.

Under förstudien har jag tittat på nytänkande teknik med interaktiva speglar med integrerad pekskärm samt RFID-taggar för att exempelvis se lagerstatusen lättare. Men eftersom tanken är att projektets koncept ska kunna implementeras redan imorgon, så har designvalen tagits ur realistiska samt ekonomiska skäl. Använda en pekskärm till det digitala systemet samt behålla streckkoden på pappersetikett som prislapp. Dessutom är det designval ur ett mer hållbart- samt miljöperspektiv. Det krävs mer material till en interaktiv spegel samt en pappersetikett bryts ner snabbare i naturen än vad en RFID-tagg gör då den består av elektronik.

Projektets koncept innefattar interaktion mellan användare, alltså en av Lindex kunder, och ett digitalt system i en pekskärm. Samtidigt som konceptet öppnar upp för kommunikation och interaktion mellan kund och personal. Tekniken ska alltså inte ersätta de personliga mötena mellan människor utan snarare underlätta för dem.

Resultatet av arbetet samt svaren från studiens frågeställningar kan sammanfattas med att kunderna gärna ser ett digitalt system i provrummen för att lättare be om hjälp från personalen samt själv kunna se om plagget finns i en annan färg eller större/mindre storlek. Allt för att slippa gå fram och tillbaka ur provrummet. Dessutom så förlorar förhoppningsvis inte butiken den kund som inte orkar hämta nytt plagg för att prova utan lämnar butiken istället. Belysning i provrummet och hur personalen bemöter kunden är de två faktorer som påverkar kvinnans självbild mest när hon handlar kläder i butik. För att redan medvetna kunder, samt de kunder som vill lära sig mer, krävs det mer information om ett plaggs miljöpåverkan. Informationen ska dessutom vara tillgänglig hos Lindex alla tjänster. Hemsida, app, pekskärmen i provrummen, etc.

Vid fortsatt arbete krävs det en digital prototyp för att användaren ska kunna testa konceptet mer fullständigt. Testa och uppleva interaktionen med

pekskärmen. Dessutom hade det optimala varit att göra användartestet i ett av Lindex provrum. Därtill behöver personalen få vara med i designprocessen av deras prototyp. Få fram deras behov och önskemål i den digitala tjänsten. Med en digital prototyp till både kund och personal hade nya frågeställningar behövts. Dessutom titta på tjänsten som en helhet dock fortfarande inkludera de sociala aspekterna, hållbarhet och kvinnors självbild. Hur bör personalen bemöta och erbjuda en kund service för att inte påverkas hennes självkänsla? Vilken hållbarhetsinformation är mest intressant för den omedvetna samt medvetna kunden hos Lindex?

Slutligen vid ett längre användartest av flertal kunden samt butikens personal, så vore det intressant om konceptet hjälper eller stjälper. Ber kunderna om mer hjälp när det finns ett kommunikationssystem från provrummet? Hur påverkas personalens arbete av det nya kommunikations- systemet?

REFERENSER

Abebaw, M.K., & Matukuta, W.K. (2018). Technology and Customers’ Experiences in Fashion Physical Stores: The Case of Sweden. Masteruppsats, Högskolan i Gävle, Gävle. Hämtad från https://www.uppsatser.se/uppsats/7c92adf220/ Adobe (2019). Adobe XD. Hämtad 2019-05-18 från

https://www.adobe.com/se/products/xd.html

Arasu, D.B.L., Mohamed, A.S.A., Suhailey, S.S. & Wahab, M.N.Ab. (2018). Smart mirror design powered by Rasberry Pi. AICCC’18 Proceedings of the 2018 Artificial Intelligence and Cloud Computing Conference, 166-173. doi: 10.1145/3299819.3299840

Artificial Intelligence (2019, 19 maj). I Wikipedia. Hämtad 2019-05-20 från https://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_intelligence

Arvola, M. (2015). Interaktionsdesign och UX – om att skapa en god användarupplevelse (upplaga 1:2). Lund: Studentlitteratur AB.

Bertolini, M., Rizzi, A., Romagnoli G. & Volpi, A. (2017). Testing an RFID receiving gate for improving process accuracy in fashion and apparel retail. 2017 IEEE 3rd International Forum on Research and Technologies for Society and Industry (RTSI). doi: 10.1109/RTSI.2017.8065916

Binder, T., Brandt, E., Clark, B. & Halse, J. (2010). Rehearsing the Future. Köpenhamn: The Danish Design School Press

Design Council. (2015). The Design Process: What is the Double Diamond? Hämtad 2019-02-07 från https://www.designcouncil.org.uk/news-opinion/design- process-what-double-diamond

Dagens nyheter (2018, 9 mars). HM gör bort sig igen – stor risk för barnarbete i flera länder. Dagens Nyheter [DN]. Hämtad från https://www.dn.se/ekonomi/hm- gor-bort-sig-igen-stor-risk-for-barnarbete-i-flera-lander/

EllaFashion (2019). Smart fitting room. Hämtad 2019-05-03 från https://ellafashion.com/smart-fitting-room

Facelet (2017). Smart fitting rooms. Hämtad 2019-03-03 från

https://www.facelet.com/en-us/blog/smart-fitting-rooms-how-they-work-and- why-stores-need-them/

Fengyuan, Z., Ke, F. & Xiaojuan, M. (2016). From Breakage to Icebreaker: Inspiration for Designing Technological Support for Human-Human Interaction. DIS’16 Proceedings of the 2016 ACM Conference on Designing Interactive Systems, 403-414. doi: 10.1145/2901790.2901800

Films at Lindex (2018, 6 november). Lindex Vision [Videofil]. Hämtad från https://www.youtube.com/watch?v=cBQuwgjTr48&feature=youtu.be Google Search (2019, 19 maj). I Wikipedia. Hämtad 2019-05-20 från

https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Search H&M (2019). Hållbarhet. Hämtad 2019-05-12 från

https://www2.hm.com/sv_se/sustainability.html

Impinj (2019). Interactive Fitting Room. Hämtad 2019-05-03 från

https://www.impinj.com/library/solution-briefs/interactive-fitting-room-oak- labs/

Interaction Design Foundation (2019). Human-Computer Interaction (HCI). Hämtad 2019-05-13 från https://www.interaction-design.org/literature/topics/human- computer-interaction

Johansson, E. & Olsson, M. (2014). Hur tjejer/kvinnor tror deras självkänsla påverkas beroende på hur de upplever att andra värderar deras utseende. Examensarbete. Högskolan i Gävle, Gävle. Hämtad från http://www.diva-

portal.se/smash/get/diva2:737423/FULLTEXT01.pdf Kinect. (2019, 13 april). I Wikipedia. Hämtad 2019-05-03 från

https://en.wikipedia.org/wiki/Kinect

LibGuides (2019). Arbetsblad mall för keywords. Hämtad 2019-03-27 från http://libguides.mah.se/ld.php?content_id=30970951

LibGuides (2019). Startsida för Interaction design. Hämtad 2019-03-27 från

http://libguides.mau.se/design/IxD?preview=f11fada6da58e4636de3d8f31ae6 0ecc

Lindex (2016). Lindex customers’ stars in the big spring underwear campaign. [foto]. Hämtad från https://about.lindex.com/en/lindex-customers-stars-in-the-big- spring-underwear-campaign/

Lindex (2017). Lindex bränner inte plagg som kan återanvändas eller återvinnas. Hämtad 2019-04-15 från https://about.lindex.com/se/lindex-branner-inte- plagg-som-kan-ateranvandas-eller-atervinnas/

Lindex (2019). Hållbarhet. Hämtad 2019-04-15 från https://about.lindex.com/se/sektion/hallbarhet/ Lindex (2019). Om Lindex. Hämtad 2019-04-15 från

https://about.lindex.com/se/sektion/om-lindex/ Lindex (2019). Respektera vår planet. Hämtad 2019-04-15 från

https://about.lindex.com/se/respektera-var-planet/

Magic Mirror Central (2018). Amazing touch screen smart mirror. Hämtad 2019-05-03 från https://www.magicmirrorcentral.com/amazing-touch-screen-smart- mirror/

Martin, C. (2011). En liten lathund om kvalitativ metod med tonvikt på intervju. Hämtad från https://studentportalen.uu.se/uusp-filearea-

tool/download.action?nodeId=459535&toolAttachmentId=108197

Malmö Universitet (2019). GDPR – dataskyddsförordningen. Hämtad 2019-03-23 från https://mau.instructure.com/courses/68/pages/overview?module_item_id=14 65

Mindmapping (2019). Vad är mind mapping?. Hämtad 2019-03-27 från https://www.mindmapping.com/sv/

Muratovski, G. (2016). Research for designers – A guide to Methods and Practice. (First edition). London: SAGE Publications

Myrorna (2019). Om Myrorna. Hämtad 2019-04-15 från https://www.myrorna.se/om-myrorna/

Oak Labs (2016, 1 juni). The OAK Mirror. [Videofil]. Hämtad från https://www.youtube.com/watch?v=hEmh1uPPVik

Olsson, A. (2018, 4 september). Självkänslan kan rubbas av sociala medier. Vårdfokus – tidning för vårdförbundet. Hämtad från

https://www.vardfokus.se/tidningen/2018/nr-9-2018-9/sjalvkanslan-kan- rubbas-av-sociala-medier/

Planet 4 (2018). Magic Mirror Deluxe. Hämtad 2019-05-03 från http://www.planet4.se/magic-mirror-deluxe/

Saffer, D. (2009). Designing for Interaction. (2. uppl.). Indianapolis: New Riders Publishing.

Schnider, J. & Stickdorn, M. (2014). This is Service Design Thinking. (2. uppl.). Amsterdam: Bis Publishers B.v.

SenseMi (2019). Virtual Fitting Room. Hämtad 2019-05-03 från http://sensemi.com/services/virtual-fitting-room/

Swedish Research Council (2017). Good Research Practice. Stockholm: Vetenskapsrådet

Virtual Reality [VR] (2019, 16 maj). I Wikipedia. Hämtad 2019-05-20 från https://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_reality

Wizard of Oz experiment (2019, 6 april). I Wikipedia. Hämtad 2019-05-10 från https://en.wikipedia.org/wiki/Wizard_of_Oz_experiment

APPENDIX

Appendix 1 - Intervjuer

Intervjufrågor till kunder

Semi-strukturerade

1. Om du tänker på den senaste gången du provade kläder i butik. Hade

du någon med dig eller var du ensam?

2. Upplever du att det skiljer sig mellan att prova kläder ensam eller om

du t.ex. har en vän med dig? På vilket sätt?

3. Om du är och provar kläder ensam, brukar du ta hjälp av personalen i

butiken?

JA, om vad brukar du be hjälp?

NEJ, varför vill du inte be om hjälp?

4. Kan du beskriva något tillfälle då du fått hjälp av personalen och hur

du tog kontakt för att få hjälp?

5. När du får hjälp av butikens personal, vad är viktigt för dig?

(T.ex. Egenskaper hos personalen och service)

6. När du väl är inne i ett provrum och provar kläder, hur upplever du

miljön inne i provrummet?

7. Hur ser drömprovrummet respektive värsta provrummet ut?

8. Visar upp storyboard

Är det här ett scenario du kan känna igen dig i? Kan du minnas när

du senast upplevde den här typen av scenario? Hur slutade din

shoppingrunda?

9. När du står i ett provrum och provar kläder, på vilket sätt tror du att

din upplevelse hade kunnat blivit bättre samt enklare?

10. Om jag föreslår en digital enhet i provrummet, vad säger du då?

11. Vilka typer av funktioner skulle du vilja ha i en digital enhet i

provrummet? Varför just de funktionerna?

12. Vilka funktioner skulle du inte vilja ha?

13. Hur tror du att du samt andra kunder kommer att reagera på att det

finns en digital enhet i provrummen?

14. Om du tänker på din egen självbild, upplever du att den påverkas när

du provar kläder i ett provrum? På vilket sätt?

15. Upplever du att du påverkas av t.ex. sociala medier eller

reklamaffischer?

På vilket sätt?

16. Vid en shoppingrunda, finns det något som påverkar dig och din

självbild mer eller mindre?

17. Tror du att kvinnors självbild skiljer sig från männens? På vilket

sätt?

18. När jag säger hållbarhet, vad tänker du då?

19. Hållbarhet vid klädkedjor, hur mycket vet du då? Eller vad tänker du

på?

20. Är du intresserad av att bli mer medveten hur butikerna jobbar för

hållbarhet?

21. Hur tycker du att en butik ska jobba för att få dig som kund mer

medveten om hållbarhet?

22. Tror du att det går att använda en digital enhet i provrummen för att

nå ut lättare till dig som kund? (Om just då hållbarhet)

23. Något annat du vill tillägga?

Intervjufrågor till anställd på Lindex

Semi-strukturerade

1. Hur lyder Lindex vision om service i butikerna?

2. Känner du att ni lever upp till den visionen?

3. Hur ofta ber kunden om hjälp i butik och provrum?

4. Märker ni någon skillnad mellan olika åldrar? Vilka ber mest om

hjälp?

5. När kunden provar eller har provat plagg i provrummet, hur fångar ni

upp dem då?

6. Hur viktig är kundkontakten?

7. Berätta om er tjänst: personal shopping.

8. Hur tror du att man skulle kunna fånga upp de kunder som själva har

problem att ta kontakt med personalen?

9. Jobbar ni idag med några digitala enheter i butiken?

10. Shoppa i butik vs. Shoppa online

11. Ta upp några förslag från de kunder jag intervjuat

12. Vad tror du om en digital enhet i provrummen? Vilka fördelar samt

nackdelar kan du tänka dig?

13. Hur hade personalen eventuellt påverkats?

14. Hållbarhet. Hur jobbar Lindex med det?

15. Hur medvetna är era kunder om hållbarhet, både allmänt och hur

Lindex jobbar?

16. Hur fungerar ert samarbete med Myrorna?

17. Kvinnors självbild: Pratar era kunder om sina komplex vid t ex hjälp

i provrummen eller vid personal shopping?

18. Om vad pratar dom om i så fall?

19. Tror du att kvinnors självbild skiljer sig från männens? På vilket sätt

i så fall?

20. Något annat du kan komma på som du vill tillägga?

Appendix 2 – Affinitetsdiagram

Related documents