• No results found

9. Efter – arbetsmiljöarbete efter ut/inhyrningsperioden

9.1 Bemanningsföretaget – efter uthyrningsperioden

Efter uthyrningsperioden är det lämpligt att säkerställa att policys och rutiner för anställning

och uthyrning samt att samarbetet under inhyrningsperioden fungerar som avsett. Det handlar

om både kundnöjdhet och konsulternas erfarenheter.

Får företaget tag i kompetenta konsulter? Fungerar rutiner för att säljare ska kunna göra en enklare bedömning av arbetsmiljörisker och arbetsmiljöarbete hos kunden? Fungerar rutiner för att säkerställa att korrekt information kring arbetsuppgifter, arbetsmiljörisker och kompetenskrav förmedlas från kundföretagen? Fungerar rutiner för att utvärdera vilka kunder som ger bästa värde för bemanningsföretaget? Det är också lämpligt att utvärdera kundens värde för de egna

affärerna.

Summering – Ledning, efter

Säkerställ utvärdering av policys och rutiner

Säkerställ utvärdering av kunder

Vilka kunder ger bäst värde?

Finns det kunder som kan riskera företagets image?

9.1.2 HR/personalfunktion

HR/personalfunktion kan bidra till utvärdering av uthyrningsperioder genom att utveckla utvär-

deringsstöd för säljare och konsultchefer, att utvärdera policys och rutiner för säljare och konsultchefer att bedöma arbetsmiljö och för att ställa rätt frågor vid kontakt med kundföretag.

HR/ personalfunktion kan också sammanställa erfarenheter från olika kunder vad gäller

arbetsmiljöarbete och samarbete. HR har normalt sett tillgång till information om alla de arbets-

skador som inträffar i bemanningsföretaget. Det ger möjlighet att analysera skadorna och identifiera Medarbetarenkät och kundenkät?

Chef i bemanningsföretag:

Både och. Vi har gjort den tjänsten från – jämförelsesiffror på bemanningsbranschen. Vi tror ju bara en sak och förmedlar den – att vi är bäst – men vi vet ju inte. Nej. Ödmjukt sagt vi vet ju inte var vi är. Men från kunder som har haft flera bemanningsföretag inne har vi fått bra återkoppling – och vi försöker söka efter information om vad vi kan bli bättre på.

Kvalitet?

Ja, och det åter igen, vad är det vi jämförs med, det är bra med dåliga poäng också – vi kan inte gå och tro att vi är bra, vi måste veta.

81

behov av förebyggande eller andra insatser, exempelvis om många arbetsskador inträffar i ett visst kundföretag, i en viss yrkesgrupp etc. En sådan överblick kan vara svår att skaffa sig för en enskild konsultchef eller säljare. Här har bemanningsföretagets HR/personalfunktion en roll att fylla. Denna kunskap kan ligga till grund för det stöd som ges bland annat till säljare och konsultchefer.

Summering - HR/personalfunktion, efter

Stöd för att utvärdera uthyrningsperiod/kund

Utvärdera policys och rutiner

Sammanställa erfarenheter av arbetsskador och hanteringen av arbetsmiljörisker hos kund

9.1.3 Säljare

Det är viktigt att involvera säljarna i arbetet med utvärdering så att de kan förbättra sin bedömning av eventuella kunders arbetsmiljörisker och de överenskommelser som görs med kunder. Säljare kan ges återkoppling på sin insats inför avtal från konsultchefer, HR/personalfunktion samt

efterfråga återkoppling från kunder för sin information kring bemanningsföretagets arbetsmiljö-

arbete under uthyrningsperioden. De bör delges återkoppling kring värdet av enskilda

kundföretag för att kunna förbättra sitt arbete. Säljarna bör också återkoppla värdet av stödet

från HR/personalfunktion för sin bedömning av arbetsmiljön.

Summering – Säljare, efter:

Bör ges återkoppling på sin insats från konsultchefer och HR/ personalfunktion

Bör efterfråga återkoppling från kund kring information inför uthyrning

Delges erfarenheter av värdet av enskilda kundföretag för att förbättra sitt arbete

9.1.4 Konsultchef

Konsultchefen har möjlighet att utvärdera kundens och eget arbetsmiljöarbete, information och introduktion inför uthyrningsperioden, samarbetet under uthyrningsperioden samt

kundens värde för bemanningsföretaget.

Intervjuerna med bemanningsanställda som råkat ut för arbetsskador har dessvärre gett flera exempel på situationer där inhyrande företag underlåtit att undersöka sin arbetsmiljö och/eller att vidta åtgärder – trots att problem varit väl kända. Detta har inneburit att inhyrda konsulter och ibland även företagets egen personal råkat ut för arbetsskador i arbetsmoment där olyckor/tillbud tidigare inträffat eller där risker och felaktigheter påpekats, ibland upprepade gånger.

82

Genom konsultchefer eller andra som har möjlighet att följa upp konsulternas arbetsmiljö och upplevelser av sin arbetssituation, kan bemanningsföretaget verka för en god arbetsmiljö, även om det är kunden som råder över arbetsplatsen. Bemanningsföretagen har därför ett avsevärt

handlingsutrymme för att ta sitt ansvar för det delade arbetsmiljöansvaret när konsulten befinner sig hos kund. Ett sätt att ta detta ansvar är att rapportera till HR/personalfunktion uppdrag där

en dålig arbetsmiljö och ett dåligt arbetsmiljöarbete hos kunden hotade konsultens säkerhet och hälsa.

I samband med lyckade samarbeten kan konsultchefen med fördel fortsätta kontakt även efter uthyrningsperioden för att kunna sälja in konsulter för framtida uppdrag.

Summering – Konsultchef, efter

Utvärdera kundens och eget arbetsmiljöarbete, information, introduktion inför uthyrning

Utvärdera samarbetet under inhyrningsperioden

Förmedla information till HR/personalfunktion om företag som underlåtit att åtgärda arbetsmiljörisker

Utvärdera värdet av fortsatt samarbete med det inhyrande företaget

9.1.5 Konsult

Konsulten har unik förstahandskunskap om sin situation som hen bör förmedla till såväl

konsultchef som arbetsledare på det inhyrande företaget. Konsulten bör förmedla sitt perspektiv på matchning, egen kompetens i relation till det arbete som hen utfört, om arbetsuppgifterna varit utvecklande, om skyddsutrustning, hjälpmedel och introduktion varit tillräckliga/adekvata, om hen

Konsult: Vid två tillfällen innan den här olyckan skedde så har den här trucken spårat ur, fast i en annan

gång. Vilket jag har felanmält till företaget, jag har skrivit in det i en skaderapportspärm att det är fel på trucken, men den är inte reparerad. Och den här kvällen var det samma truck som jag hade spårat ur med två gånger tidigare men den här gången körde jag rakt in i ett emballage. De tidigare två gångerna så spårade jag ur mitt ut i gången och då hann jag ju stanna. Men den här gången körde jag ju inne i en smal gång.

Konsultchef

Och där får man inte bli lat, tycker jag eller släppa kunden - för det var ju ett tag då ni inte hyrde någon men vi var ju ändå här, eller bara mailade något och hade lite kontakt. För släpper jag kunden så ringer ju han till någon annan när det finns behov. Och våra konsulter mår ju bra här, och vi mår bra med er och ni mår bra med oss, så det finns ingen anledning att vi ska släppa ett sådant samarbete.

83

haft tillräcklig kontakt med konsultchefen under uthyrningsperioden, om arbetsmiljörisker och arbetsmiljöarbete på inhyrande företag och om kontakter med arbetsledare, arbetskamrater och skyddsombud/fackliga organisationer på de inhyrande företaget.

Summering konsult

Berätta för konsultchefen om dina erfarenheter och vad som skulle kunna förbättras

9.2 Inhyrande företag – efter inhyrningsperioden

Related documents