• No results found

5.1. Beredningsskeden

När den gällande strukturfondslagen stifta-des förutsatte riksdagen att regeringen skulle överlämna en detaljerad redogörelse om hela reformen före utgången av 2003. Statsrådet har därför överlämnat en regionalpolitisk re-dogörelse där kapitel 1 innehåller den redo-görelse som riksdagen avsåg. Om redogörel-sen har förvaltningsutskottet lämnat ett be-tänkande, FvUB 14/2004. Dessa beaktades vid beredningen av propositionen. Dessutom har utvärderingsrapporterna om struktur-fondsprogrammen beaktats som berednings-material.

Den 11 april 2006 tillsatte inrikesministeri-et en arbinrikesministeri-etsgrupp med uppgift att bereda en

revidering av lagen om den nationella för-valtningen av programmen för strukturfon-derna. I arbetsgruppen var berörda ministeri-er, landskapsförbund, arbetskrafts- och när-ingscentraler samt länsstyrelser representera-de. Arbetsgruppen sammanträdde sju gånger.

De viktigaste principerna i förvaltningsmo-dellen har dessutom behandlats i en strategi-arbetsgrupp som inrikesministeriet tillsatt.

Denna arbetsgrupp har bl.a. i uppgift att ut-arbeta ett förslag till nationell plan för Fin-lands regional- och strukturpolitik samt ett förslag till nationell förvaltnings- och upp-följningsmodell för strukturfondsprogram-men. I arbetsgruppen ingår representanter för ministerier, regioner och sociala partner. På förslag av strategiarbetsgruppen fattade mi-nisterarbetsgruppen för regional utveckling och förvaltning beslut om de viktigaste prin-ciperna för förvaltningsmodellen den 7 mars 2006.

Som resultat av arbetsgruppens arbete för att revidera strukturfondslagen godkändes ett utkast till proposition den 29 juni 2006. Ar-betsgruppen var inte enig om alla detaljer i förvaltningsmodellen. De viktigaste öppna frågorna var hur strukturfondsmedlen och den nationella medfinansieringen behandlas i statsbudgeten och var revisionsmyndigheten placeras. Utkastet bereddes vidare av tjäns-temän vid inrikesministeriet för utlåtande.

Revideringen av regionutvecklingslagen har beretts som tjänsteuppdrag vid inrikes-ministeriet.

5.2. Utlåtanden

Utlåtanden om utkastet till proposition in-begärdes den 10 juli 2006. Utlåtandena skul-le lämnas senast den 4 augusti 2006. Remis-sen var omfattande och sammanlagt inkom 58 utlåtanden. Enligt många utlåtanden var tidsfristen för kort, eftersom den inföll under semestertiderna.

Utlåtande har lämnats av handels- och in-dustriministeriet, kommunikationsministeri-et, jord- och skogsbruksministerikommunikationsministeri-et, under-visningsministeriet, försvarsministeriet, soci-al- och hälsovårdsministeriet, arbetsministe-riet, statsrådets kansli, finansministeriets con-trollerfunktion, finansministeriet, miljömini-steriet, utbildningsstyrelsen, Finlands

miljö-central, Vägförvaltningen, teknologiska ut-vecklingscentralen, landskapsförbunden (17), Samkommunen för landskapet Kajanaland, Finlands Kommunförbund, länsstyrelserna (5), Södra Österbottens arbetskrafts- och när-ingscentral, Tavastlands arbetskrafts- och näringscentral, Norra Österbottens krafts- och näringscentral, Satakunta krafts- och näringscentral, Nylands arbets-krafts- och näringscentral, Tavastlands väg-distrikt, Lapplands vägväg-distrikt, Uleåborgs vägdistrikt, Tavastlands miljöcentral, Norra Österbottens miljöcentral, Norra Savolax miljöcentral, Sametinget, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK rf, Centralhandelskammaren, Industrins förbund och Finlands Fackförbunds Central-organisation FFC rf. Tjänstemannacentralor-ganisationen FTFC rf och AKAVA rf har lämnat ett gemensamt utlåtande.

Lagens syfte tillstyrks överlag. Lagförsla-get anses dock ha rätt liten förenklande och förbättrande effekt på den nationella förvalt-ningen och verkställigheten av EG-programmen samt deras effektivitet. Trots det anses lagförslaget vara ganska lyckat. I en rad utlåtanden sägs att lagförslaget än så länge är ett utkast och behöver preciseras.

Detta gäller i synnerhet definitionen och an-vändningen av begrepp.

I lagen borde det noggrannare anges vilka uppgifter som förvaltningsmyndigheten kan överföra och vem som fattar beslut om över-föringen. Dessutom anses det att närmare be-stämmelser om användningen av struktur-fondsmedlen och övervakningen bör utfärdas genom förordning av statsrådet och inte av ministerierna. Utfärdandet får inte förplikta ministerierna att förhandla sinsemellan. De föreslagna befogenheterna att styra förvalt-ningsmyndighetens verksamhet anses vara otillräckliga. Ett utfärdande av anvisningar får inte vara bundet vid ett krav på nödvän-dighet. Förvaltningsmyndigheten bör kunna utfärda bestämmelser för de myndigheter som använder och förmedlar medel. Vissa anser dock att befogenheterna är tillräckliga och att anvisningar bör utfärdas bara om det är nödvändigt. Definitionen av förmedlande organ och deras uppgifter föreslås bli preci-serad.

I flera utlåtanden tillstyrks de föreslagna

ändringarna i behandlingen av struktur-fondsmedlen och den statliga medfinansie-ringen i statsbudgeten. Förfarandet anses för-enkla och effektivisera användningen av medlen. Visserligen anses det också att be-stämmelserna om statsbudgeten bör införas endast i lagen om statsbudgeten. I fråga om de riksomfattande medlen ur Europeiska so-cialfonden i synnerhet bör förvaltningsområ-dets befogenheter och anslag framgå av bud-geten för att styrningen av förvaltningsområ-dena skall fungera. Den offentliga finansie-ring som motsvarar strukturfondsmedlen bör höra till de berörda ministeriernas egna hu-vudtitlar i budgeten. Det framförs önskemål om att grunderna för fördelningen av pro-gramreserven skall preciseras.

Förslaget om delegationen för strukturfon-derna får överlag bifall men dess uppgifter bör preciseras.

Vissa anser det vara bra att landskapets

samarbetsgrupp inte har några obligatoriska sektioner. Andra är av motsatt åsikt och före-slår att lagen skall innehålla en bestämmelse om att en landsbygdssektion skall inrättas och ledas av en representant för arbetskrafts- och näringscentralen. Samarbetsgruppens sammansättning anses inte behöva bli större, för då är inte alla föreslagna organisationer representerade i landskapet och sammansätt-ningen blir alltför omfattande. I flera utlåtan-den anser man att ett positivt beslut av sam-arbetsgruppen bör vara mer bindande och att endast ett juridiskt hinder bör berättiga till avvikelser från beslutet. Man anser också att bara finansiären bör ha rätt att fatta beslut och att ett positivt beslut av samarbetsgrup-pen inte kan vara bindande på det föreslagna sättet.

Inrikesministeriet har gjort en samman-ställning av utlåtandena.

DETALJMOTIVERING

Related documents