• No results found

1. Motivering

1.1. Strukturfondslagen

1 §. Tillämpningsområde. Lagen föreslås bli tillämpad på de planer och program som medfinansieras genom Europeiska regionala utvecklingsfonden och Europeiska socialfon-den, på utarbetandet och genomförandet av planerna och programmen samt på förvalt-ning, tillsyn och inspektion när det gäller fi-nansieringen från strukturfonderna och mot-svarande nationella medfinansiering ur of-fentliga medel. Insatser inom EU:s regional- och strukturpolitik genomförs genom pro-grammen. I den nya allmänna förordningen om EU:s regional- och strukturpolitik före-skrivs om mål och uppgifter, ett strategiskt förhållningstätt till samordning, programar-bete och dess effektivitet, administration av programmen, utvärdering och kontroll och ekonomisk förvaltning. Syftet med lagen är att EU:s regional- och strukturpolitik skall kunna genomföras effektivt i Finland. En av de viktigaste principerna med politiken är att gemenskapsinsatserna skall komplettera de nationella insatserna och att de inte får ersät-ta medlemssersät-taternas nationella offentliga ut-gifter inom programområdena. Programmen innefattar dels medel från EU, dels nationella offentliga medel. Följaktligen föreslås att la-gen skall tillämpas på både Europeiska unio-nens medfinansiering och den nationella of-fentliga medfinansieringen.

Lagen tillämpas på förvaltning, tillsyn och inspektion strukturfondsprogrammen. Pro-graminsatserna gäller både EU:s medfinansi-ering och den nationella offentliga medfinan-sieringen. Med tillsyn avses allmänt verk-samhet som är inriktad på de stödbeviljande myndigheterna och stödmottagarna. Tillsy-nen skall manifesteras i generell övervakning och uppföljning av verksamheten, men också i kontroller. Inom ramen för strukturfonds-programmen utförs kontroller av förvalt-ningsmyndigheterna, de attesterande

myn-digheterna och revisionsmynmyn-digheterna i en-lighet med vad som hör till dem.

Hur lagen tillämpas på landskapet Åland föreskrivs med stöd av självstyrelselagen för Åland (1144/1991). Lagen tillämpas inte i landskapet på ärenden som landskapet enligt 18 § i självstyrelselagen har lagstiftningsbe-hörighet i. Å andra sidan tillämpas rikets lag-stiftning i ärenden där laglag-stiftningsbehörig- lagstiftningsbehörig-heten enligt självstyrelselagen hör till riket.

Inom de sektorer som berörs av programmen för gemenskapsinitiativ hör lagstiftningsbe-hörigheten åtminstone till största delen till landskapet. I det hänseendet kommer den fö-reslagna lagen inte att tillämpas på landska-pet Åland. Däremot tillämpas lagen i land-skapet om ett strukturfondsprogram ingår i rikes lagstiftningsbehörighet. Om förvalt-ningsuppgifter i samband med den typen av program överförs på självstyrelsemyndighe-ter i landskapet skall överföringen genomfö-ras genom en överenskommelseförordning som avses i 32 § i självstyrelselagen.

Mekanismen för planeringen av den regio-nala utvecklingen finns inskriven i regionut-vecklingslagen. En bestämmelse om detta fö-reslås i 2 mom. Syftet är att bestämmelserna om budgeten skall ingå i lagen om statsbud-geten (423/1988). Bestämmelser om detta fö-reslås ingå i 2 mom.

I likhet med den gällande lagen får den fö-reslagna lagen i 3 mom. en bestämmelse om att strukturfondslagen är sekundär i relation till speciallagstiftningen inom respektive för-valtningsområde. Tanken är dock att be-stämmelser om förvaltningen av struktur-fondsmedel uteslutande skall ingå i denna lag. Regleringen är därmed sekundär bara i begränsad omfattning. Av detta följer att det ingår särskilda bestämmelser om stödsyste-men för dels stöd från strukturfonderna, dels nationellt stöd inom respektive förvaltnings-område. Om det inte finns några bestämmel-ser tillämpas statsunderstödslagen (688/2001) på beviljande av och tillsyn över statliga stöd. Speciallagar kan dessutom hänvisa till att statsunderstödslagen tilläm-pas. Relevanta stödsystem som kan komma

att tillämpas i dessa fall är lagen om stödjan-de av företagsverksamhet (1068/2000) och lagen om offentlig arbetskraftsservice (1295/2002), där det explicit sägs ut att stats-understödslagen tillämpas när en arbets-kraftsmyndighet beviljar, betalar ut och åter-kräver ett stöd, ett understöd eller en förmån enligt lagen. Däremot grundar sig befogenhe-ten att bevilja strukturfondsstöd inom under-visningsministeriets och social- och hälso-vårdsministeriets förvaltningsområde på strukturfondslagen. En bestämmelse om detta föreslås i 64 §. Övriga speciallagar med rele-vans för andra än myndigheter är lagen om statens specialfinansieringsbolag (448/1998) och lagen om statens specialfinansieringsbo-lags kredit- och borgensverksamhet (445/1998).

Lagen om stödjande av företagsverksamhet håller på att ses över. Den nya lagen skall en-ligt planerna träda i kraft någon gång under 2007.

2 §. Definitioner. I paragrafen föreslås ingå de begrepp som är viktiga för tillämp-ningen men som inte definieras i de behöriga paragraferna. Enligt den nya allmänna för-ordningen minskar strukturfonderna till två.

Under den nya programperioden kommer Finland att genomföra målet regional kon-kurrenskraft och sysselsättning och målet eu-ropeiskt territoriellt samarbete. För att genomföra målen upprättas det operativa program. De operativa programmen för målet regional konkurrenskraft och sysselsättning är nationella. De täcker in hela landet utom Åland som får egna program. Däremot gäller programområdet för de operativa program-men inom raprogram-men för målet europeiskt territo-riellt samarbete två eller flera medlemsstater.

Programmen är således internationella. Varje program finansieras från en enda fond. Na-tionella operativa program som delfinansie-ras av Europeiska regionala utvecklingsfon-den (ERUF) är regionala strukturfondspro-gram och upprättas för större regioner. Ope-rativa program som delfinansieras av Euro-peiska socialfonden (ESF) är nationella pro-gram med dels rikstäckande, dels regionala delen.

I punkt 9 ingår en definition på förmedlan-de organ och förmedlan-den grundar sig på förmedlan-definitionen i den nya allmänna förordningen. Enligt

arti-kel 59 i den nya förordningen får medlems-staten utse ett eller flera förmedlande organ för att utföra några eller alla av förvalt-ningsmyndighetens eller den attesterande myndighetens uppgifter under den myndig-hetens ansvar.

För tydlighetens skull får paragrafen i punkt 9 en definition på stödmottagare. Defi-nitionen grundar sig på den nya allmänna förordningen. Stödmottagare kan vara of-fentlig- eller privaträttsliga aktörer, stiftelser eller fysiska personer. När det gäller stöd-ordningar i enlighet med artikel 87 i EG-fördraget, som avser statsstöd, är stödmotta-garna offentliga eller privata företag som genomför enskilda projekt och får offentligt stöd. Definitionen på stödmottagare skiljer sig från definitionen på slutlig stödmottagare som tillämpas på den pågående programperi-oden i det hänseendet att de stödbeviljande organen är de slutliga stödmottagarna i fråga om stödordningar för statsstöd i enlighet med artikel 87 i EG-fördraget, om stöden beviljas av organ som utses av medlemsstaten.

Stödmottagaren har ett väsentligt samband med definitionen på insats i den nya allmän-na förordningen. En definition föreslås ingå i punkt 11. En insats är ett projekt eller en grupp av projekt som valts ut under förvalt-ningsmyndighetens ansvar enligt de kriterier som fastställts av övervakningskommittén och som genomförs av en eller flera stödmot-tagare i syfte att uppnå målen för det priorite-rade område som insatsen relaterar till. I den gällande allmänna förordningen avser insats varje insats eller projekt som genomförs av de slutliga stödmottagarna. Den nya defini-tionen förtydligar tillämpningen. Insatserna är dessutom förknippade med regionala ur-valskriterier. Bestämmelser om dem finns i 21 § 4 punkten.

3 §. Redovisning av strukturfondsmedlen.

Som under den pågående programperioden kommer strukturfondsmedlen att huvudsakli-gen att upptas i statsbudgeten. Ett undantag från denna huvudregel är de operativa pro-grammen inom ramen för målet europeiskt territoriellt samarbete. Där redovisas struk-turfondsmedlen direkt till det landskapsför-bund som är attesterande myndighet. Avsik-ten är att en motsvarande bestämmelse som i den nuvarande strukturfondslagens 5 § skulle

upptas i lagen om stadsbudgeten.

2 kap. Programplanering

4 §. Nationell plan. Paragrafen föreskriver om en nationell plan och hur den skall upp-rättas. Enligt den nya allmänna förordningen skall medlemsstaten genom en nationell plan säkerställa att stödet från fonderna är fören-ligt med gemenskapens strategiska riktlinjer för sammanhållning och ange kopplingen mellan gemenskapens prioriteringar å ena si-dan och det nationella reformprogrammet å andra sidan. Med nationellt reformprogram avses ett program för att nå målen i de integ-rerade riktlinjerna för tillväxt och sysselsätt-ning 2005–2008. Den nationella planen är en referensram för programarbetet i fonderna.

Den skall innehålla en analys av skillnaderna i utveckling, svagheter och potential, den strategi som väljs på grundval av denna ana-lys, inbegripet tematiska och territoriella pri-oriteringar, en förteckning över operativa program för målet regional konkurrenskraft och sysselsättning, en beskrivning av hur ut-gifterna för målet regional konkurrenskraft och sysselsättning kommer att bidra till Eu-ropeiska unionens prioriteringar och den pre-liminära årliga tilldelningen från varje fond per program. Planen skall upprättas för peri-oden 1 januari 2007 – 31 december 2013.

Medlemsstaten skall utarbeta den nationella strategiska referensramen, alltså den natio-nella planen, i dialog med kommissionen för att säkerställa ett gemensamt tillvägagångs-sätt.

Enligt reglementet för statsrådet är det inri-kesministeriet som svarar för den regionala utvecklingen. Därför är det inrikesministeriet som skall ha hand om den nationella planen.

Inrikesministeriet skall i samarbete med öv-riga ministerier, landskapsförbunden och andra sammanslutningar och organisationer som deltar i utformningen av strukturfonds-program utarbeta den nationella planen. Det betyder att planen upprättas enligt partners-kapsprincipen. Den nya allmänna förord-ningen kräver att medlemsstaterna skall höra de parter som avses i artikel 11 när de upp-rättar planen. De partner som avses är behö-riga regionala, lokala, urbana och andra of-fentliga myndigheter, näringslivets och

ar-betsmarknadens organisationer, andra lämp-liga organ som företräder det civila samhäl-let, partner på miljöområdet, icke-statliga or-ganisationer och organ som ansvarar för att främja jämställdhet mellan kvinnor och män.

Den nationella planen skall godkännas av statsrådets allmänna sammanträde. En be-stämmelse om detta ingår i 2 mom. Beslutet är inte ett överklagbart förvaltningsbeslut.

Den nationella planen skall överlämnas till kommissionen inom fem månader efter anta-gandet av gemenskapens strategiska riktlinjer för sammanhållning. Kommissionen skall fatta beslut om förteckningen över operativa program och den preliminära årliga tilldel-ningen från varje fond per program.

I 3 mom. ingår bestämmelser om förfaran-det när den nationella planen skall ändras. En översyn av de operativa programmen kräver dock inte att den nationella planen måste re-videras.

I 4 mom. föreslås en bestämmelse som sä-ger att statrådets beslut inte får överklagas genom besvär. Beslutet om den nationella planen är inte ett överklagbart förvaltnings-beslut. Materiellt sett kan beslutet jämställas med ett principbeslut.

5 §. Operativa program. Under den nya programperioden genomförs de insatser som får medfinansiering från regionalfonden (ERUF) genom operativa program. Operativa program kommer att upprättas för storområ-dena Södra Finland, Västra Finland, Östra Finland och Norra Finland. Operativa pro-gram som får medfinansiering från social-fonden (ESF) upprättas för hela landet med undantag för landskapet Åland. I den nya allmänna förordningen ingår bestämmelser om utformning, innehåll och antagande. I 1 mom. föreslås en allmän bestämmelse om förberedelser, utarbetande och godkännande av de operativa programmen. Medlemssta-terna skall utarbeta ett förslag till operativa program och lägga fram programmen för kommissionen. På grundval av artikel 32 i den nya allmänna förordningen skall kom-missionen anta de föreslagna programmen.

Kommissionen skall anta ett operativt pro-gram senast inom fyra månader efter det att medlemsstaten formellt lämnat in program-met.

För tydlighetens skull föreslås 2 mom. få

en hänvisning till den nationella behandling-en av förslagbehandling-en till operativa program och ändring av programmen. Bestämmelser om detta ingår i 6 §.

6 §. Utarbetande av operativa program.

Paragrafen föreslås få nationella bestämmel-ser om hur operativa program utarbetas. I 1 mom. ingår en hänvisning till regionutveck-lingslagen. En bestämmelse om det nationel-la utarbetandet och godkännandet av det re-gionala strukturfondsprogrammet ingår i 13 § i regionutvecklingslagen.

I 2 mom. ingår en specialbestämmelse om utarbetande av operativa program för målet europeiskt territoriellt samarbete. Program-men är regionala strukturfondsprogram i den mening som regionutvecklingslagen avser.

De kan omfatta gränsöverskridande samarbe-te i medlemsstasamarbe-terna, samarbesamarbe-te mellan med-lemsstater eller samarbete mellan regioner i medlemsstaterna. Programmen utarbetas i samråd med de medverkande medlemsstater-na och möjliga andra stater. I övrigt tillämpas 13 § i regionutvecklingslagen när operativa program utarbetas. En hänvisning till detta föreslås i 2 mom. Hänvisningen skall gälla den nationella behandlingen av förslag till operativa program inom ramen för målet eu-ropeiskt regionalt samarbete. För varje opera-tivt program utarbetas det under ledning av inrikesministeriet och i samarbete i samarbe-te med övriga minissamarbe-terier, landskapsförbun-den och andra sammanslutningar och organi-sationer som deltar i genomförandet av pro-grammen nationella programförslag. Försla-gen skall godkännas av statsrådet innan de föreläggs kommissionen. Det är den med-lemsstat där förvaltningsmyndigheten finns som lämnar det operativa programmet till kommissionen. De övriga deltagande med-lemsstaterna lämnar ett åtagande att de har godkänt programmet.

I 3 mom. föreslås en bestämmelse utarbe-tande och nationell behandling av det opera-tiva program som medfinansieras av social-fonden (ESF). För utarbetandet av den regi-onala del som får medfinansiering från ESF gäller i tillämpliga delar samma bestämmel-ser som för utarbetande av operativa program som får medfinansiering från regionfonden (ERUF). Den behöriga arbetskrafts- och när-ingscentralen skall dock svara för att den

re-gionala delen utarbetas. Den utarbetas enligt partnerskapsprincipen.

I 4 mom. föreskrivs om ändringar i opera-tiva program som medfinansieras genom so-cialfonden. Enligt den nya allmänna förord-ningen får operativa program gås igenom på nytt på initiativ av en medlemsstat eller av kommissionen, men bara om det finns vä-sentliga skäl till det. En översyn är tillåten bland annat till följd av betydande socioeko-nomiska förändringar eller i syfte att ta större eller annan hänsyn till viktiga förändringar i gemenskapens nationella eller regionala prio-riteringar. Dessutom kan programmen ses över mot bakgrund av en utvärdering av pro-grammen eller till följd av genomförande-problem. I förekommande fall kan program-men ses över efter en nationell reserv för oförutsedda utgifter har anslagits.

3 kap. Förvaltning av nationella struk-turfondsprogram

7 §. Förvaltningsmyndigheter. I paragrafen föreslås nya förvaltningsmyndigheter för den kommande programperioden. Enligt artikel 59 i den nya allmänna förordningen skall medlemsstaterna för varje operativt program utse en förvaltningsmyndighet. Samma myn-dighet får utses för mer än ett operativt gram. Enligt artikel 34 skall operativa pro-gram få stöd från bara en enda fond. Följakt-ligen är det naturligt att utse en förvalt-ningsmyndighet, inrikesministeriet, för de operativa program som medfinansieras ge-nom ERUF. Arbetsministeriet föreslås vara förvaltningsmyndighet för program som medfinansieras genom ESF. Bestämmelsen stämmer överens med 6 § i strukturfondsla-gen, men med undantaget att insatser för att utveckla landsbygden och fiskerinäringen inte längre skall få stöd från strukturfonder-na. Följaktligen behöver ingen förvaltnings-myndighet utses för de insatserna.

8 §. Förvaltningsmyndigheternas uppgifter.

I 1 mom. föreslås en allmän bestämmelse om förvaltningsmyndigheternas uppgifter. För-valtningsmyndigheternas uppgifter enligt den nya allmänna förordningen motsvarar till största delen de nuvarande förvaltningsmyn-digheternas uppgifter. En viktig ändring är att det under den nya programperioden är

re-visionsmyndigheten som centralt står för den interna revisionen. Enligt artikel 60 i den nya allmänna förordningen skall förvaltnings-myndigheten: a) se till att urvalet av insatser för finansiering sker enligt kriterierna för operativa program och att de under hela ge-nomförandeperioden uppfyller kraven i till-lämpliga gemenskapsregler och nationella regler; b) kontrollera att medfinansierade produkter och tjänster levereras och att de utgifter som deklareras av stödmottagarna för insatser verkligen har uppstått och uppfyller kraven i gemenskapsregler och nationella regler; c) se till att det finns ett system för att i datoriserad form registrera och spara utför-liga räkenskaper för varje insats i det opera-tiva programmet och att de uppgifter om ge-nomförandet som krävs för ekonomisk för-valtning, övervakning, kontroller, revision och utvärdering samlas in; d) se till att stöd-mottagare och andra organ som deltar i ge-nomförandet av insatserna använder antingen ett separat redovisningssystem eller en lämp-lig redovisningskod; e) se till att de utvärde-ringar av de operativa programmen; f) införa rutiner i syfte att säkerställa att samtliga de dokument rörande utgifter och revision som krävs för att säkerställa en tillfredsställande verifieringskedja sparas i enlighet med kra-ven i förordningen; g) se till att den atteste-rande myndigheten inför attesteringen får all nödvändig information om de förfaranden som tillämpats och de kontroller som utförts när det gäller utgifterna; h) vägleda arbetet i övervakningskommittén och förse den med de handlingar som krävs för att övervaka kvaliteten på det operativa programmets ge-nomförande mot bakgrund av programmets särskilda mål; i) utarbeta och, efter godkän-nande av övervakningskommittén, skicka års- och slutrapporterna om genomförandet till kommissionen, j) säkerställa att kraven på information och offentlighet i är uppfyllda.

Kommissionen och förvaltningsmyndigheten skall varje år gå igenom framstegen i genom-förandet av det operativa programmet i syfte att förbättra genomförandet.

I 2 mom. föreskrivs att de uppgifter som enligt den nya allmänna förordningen hör till förvaltningsmyndigheten får föras över till landskapsförbunden, om de gäller förbere-delser avseende övervakningskommittén och

verkställighet av kommitténs beslut. Exem-pel på uppgifter är utarbetande av årsrappor-ter och mellantidsrapporårsrappor-ter samt analyser av vilka framsteg programmen gör. Uppgifterna kan samordnas centralt. Under den komman-de programperiokomman-den måste framför allt rap-porteringen av de kvalitativa framstegen i re-gionerna förbättras. Uppgiften kommer att föras över på ett landskapsförbund på grund-val av en överenskommelse mellan land-skapsförbunden i programområdena. Närma-re bestämmelser om detaljinnehållet i uppgif-terna och om överföring av uppgifter utfärdas genom förordning av statsrådet.

I 9 § ingår en förteckning över förmedlande myndigheter. Bestämmelserna har ett nära samband med förvaltningsmyndighetens uppgifter. Vissa av förvaltningsmyndighetens uppgifter behöver inte föras över särskilt, utan de ordnas av de myndigheter och sam-manslutningar som avses i 9 §.

I 3 mom. föreskrivs att statsrådet genom förordning kan utfärda närmare bestämmel-ser om de förfaranden för användning av strukturfondsmedel och övervakning av de operativa programmen som Europeiska ge-menskapens lagstiftning kräver. Bestämmel-serna har ett nära samband med förvalt-ningsmyndigheternas uppgifter och gäller omständigheter som regleras i den nya all-männa förordningen och i kommissionens förordning med tillämpningsföreskrifter som utfärdas i enlighet med allmänna förordning-en. Förvaltningsmyndigheternas uppgifter sträcker sig som regel över ett flertal sakom-råden och gäller betydande ekonomiska be-lopp. Av dessa skäl har uppgifterna betydan-de samhälleliga effekter. Det viktigaste syftet med en förordning är att förtydliga tolkning-arna av användningen av strukturfondsmedel och samordna förfarandena.

Innan en förordning utfärdas bör det under-sökas om verksamheten kan regleras genom anvisningar. Under den pågående program-perioden har praxis varit att styrningen av de övriga ministerierna i första hand skall genomföras med hjälp av anvisningar.

9 §. Förmedlande organ. Paragrafen är ny och gäller förmedlande myndigheter. En de-finition finns i 2 § 8 punkten. Förmedlande organ är en offentligrättslig eller en privat-rättslig juridisk person. Med myndighet avses

i detta fall offentliga organ inom centralför-valtningen. De myndigheter som nämns i den första meningen i 1 mom. är förmedlande or-gan på grundval av de uppgifter de har enligt lagen. Till exempel Teknologiska utveck-lingscentralen kan komma i fråga som myn-dighet inom centralförvaltningen. Centralen regleras av lagen om teknologiska utveck-lingscentralen (429/1993). Bestämmelser om beviljande, betalning och användning av de stöd ur statsbudgeten som utvecklingscentra-len ger till teknologisk forsknings och ut-veckling finns i förordningen om stöd för teknologisk forskning och utveckling (435/2004).

De förmedlande organen utför centralt de uppgifter som hör till förvaltningsmyndighe-ten. Ett organ kan också bli ett förmedlande organ när en förvaltningsmyndighet för över uppgifter på en myndighet eller någon annan.

Bestämmelser om överföring av uppgifter finns i 8 § i propositionen.

Förmedlande organ är dessutom det speci-alfinansieringsbolag och andra liknande bo-lag som staten äger helt eller delvis i enlighet med lagen om statens specialfinansieringsbo-lag (443/1998). Ett exempel är Finnvera Abp.

Handels- och industriministeriet och kom-missionen har genom en Letter of intent-överenskommelse kommit överens om vilka uppgifter i anslutning till förvaltningen av strukturfondsmedlen som hör till Finnvera under den pågående programperioden.

I 2 mom. föreslås en hänvisningsbestäm-melse om de förmedlande organens

I 2 mom. föreslås en hänvisningsbestäm-melse om de förmedlande organens

Related documents