• No results found

Litteraturförteckning

Bilaga 1 Beskrivning av frekventa aktörer

1. Privatägda bolag Akelius Fastigheter AB

Akelius Fastigheter är ett privat fastighetsbolag som inriktar sig på bostadsfastigheter med trygg avkastning. Bolaget är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Akelius

övergripande mål innefattar identifiering och genomförande av värdehöjande insatser samt låg finansiell risk genom långsiktig finansiering med låg ränta. Andelen bostadsfastigheter i beståndet ska vara minst 90 procent.

Heimstaden AB

Heimstaden är ett privat fastighetsbolag med strategi som inbegriper att förvärva, producera, förvalta, utveckla och försälja framför allt bostadsfastigheter. Bolaget riktar in sig på

fastigheter belägna i tillväxtregioner i södra Sverige och Mälardalen. Ikano Fastigheter AB

Ikano Fastigheter äger, förvaltar, utvecklar och bygger bostäder men även handelsplatser och kontor i hela Norden. Inom bolaget finns divisionen Ikano Bostad, som erbjuder både

hyresrätter och bostadsrätter i Stockholm, Mälardalen och Öresundsregionen. Bolaget är långsiktigt i sin strategi och har i dagsläget 4 600 lägenheter i ägo och 650 lägenheter under produktion.

Stena Fastigheter AB

Stena Fastigheter är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Bolaget äger och förvaltar 24 000 bostäder i Stockholm, Göteborg, Malmö samt Uppsala, Lund och Lomma. Stena Fastigheters strategi är att vara Sveriges ledande bostadsbolag och erbjuda attraktiva hyresrätter.

Oscar Properties Holding AB

Oscar Properties förvärvar, utvecklar och avyttrar fastigheter i attraktiva lägen i Stockholm. Bolagets långsiktiga strategi är att vara aktivt inom omvandling och nyproduktion av moderna bostäder. Bolaget har sedan starten 2004 sålt fastigheter för cirka 3,5 miljarder kronor och producerat 500 lägenheter.

Sixtus Holding AB

Bolaget är försatt i konkurs. Det danska företagets strategi var att äga och förvalta fastigheter. Hemfosa Fastigheter AB

Hemfosa Fastigheter är ett privat bolag med strategin att äga fastigheter som präglas av hög och stabil avkastning. Företaget är opportunistiskt och satsar på snabba affärer genom kontinuerlig omprövning av beståndet.

Hyresbostäder i Malmö AB

Privat bostadsbolag. Sysslar med uthyrning av bostäder och lokaler i centrala Malmö. Credentia AB

Credentias verksamhet syftar till att äga och förvalta bostadsfastigheter i Roslagen. Credentia sysslar även med utveckling, av i första hand bostäder samt bygg och VVS-entreprenad.

53 Primula Byggnads AB

Primula är ett privat bolag som äger, förädlar och förhyr fastigheter på lång sikt. Bolaget förvärvar fastigheter med bra grundkvalitet, för att bygga ett högkvalitativt bestånd. Primula äger idag 52 fastigheter, alla i Stockholms kommun. De utvecklar även fastigheter, flera projekt i samarbete med Stockholms stad.

Svenska Hus

Bolaget förvärvar fastigheter med utvecklingspotential och utvecklar projekt. Verksamheten bedrivs i Stockholm, Göteborg och Öresundsregionen.

Sigillet Fastighets AB

Familjeägt bolag som äger och förvaltar kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter. Bolaget förvaltar bostadslägenheter i Göteborg, Kungälv, Alingsås och Sollentuna. Bygg-Fast AB

Fastighetsbolag som sysslar med fastighetsutveckling, projektledning och installationsledning.

2. Privata fonder och liknande strukturer Riksbyggen

Riksbyggen är en ekonomisk förening. Det är ett kooperativt företag, som ägs av

intresseföreningar, lokalföreningar och riksorganisationer. Företaget utvecklar bostäder, med fokus på bostadsrätter, och är samtidigt en av Sveriges största fastighetsförvaltare.

Sveafastigheter AB

Sveafastigheter är förvaltare av fastighetsfonder, baserad i Stockholm. Man fokuserar främst på att skapa kassaflöden, genom exempelvis lokal förvaltning. En av bolagets tre fonder under förvaltning består till 29% av bostadsfastigheter.

M&P Asset Management

Bolaget, som tidigare hette Möller & Partners, tillhandahåller tjänster inom förvaltning för att hjälpa fastighetsägare öka avkastning och värde på sina innehav. Företaget agerar även delinvesterare i en del projekt.

Bouwfonds Property Development Sweden AB

Bouwfonds Property Development är ett holländskt fastighetsutvecklingsbolag. Den svenska filialen, under Bouwfonds Property Development Sweden AB, hade för syfte att direkt eller indirekt äga och förvalta fastigheter samt driva utvecklingsprojekt. I september 2012

beslutades om likvidation av bolaget.

3. Publika bolag och fonder Svenska Bostadsfonden

Svenska Bostadsfonden är en svensk fastighetsfond som förvaltar 11 fonder, med totalt ungefär 3 500 lägenheter i 17 orter runt om i Sverige. Svenska Bostadsfonden, som är en av Sveriges snabbast växande publika fastighetsfonder, riktar in sig på bostadshyresfastigheter.

54 Gällande förvaltning satsar fonden på hög och stabil nivå samt smidiga övergångar för

hyresgästerna. JM AB

JM AB är ett publikt bolag noterat på Nasdaq OMX Stockholm. Företaget riktar in sig på projektutveckling av bostäder och även av kommersiella lokaler. Verksamheten har störst fokus på nyproduktion av bostäder, i storstadsområden i hela Norden och Belgien. Wallenstam AB

Wallenstam grundades 1944 och är noterat på Nasdaq OMX Stockholm. Företaget bygger, förvaltar och utvecklar fastigheter i Stockholm, Göteborg och Helsingborg.

Alm Equity AB

Alm Equity AB är ett publikt bolag som köper, utvecklar och vidareförsäljer fastigheter. Huvudsaklig inriktning är bostadsprojekt. Geografiska marknader är Stockholm, Uppsala och Mälardalen. Av företagets totalt 32 projekt (december 2011) är 21 bostadsprojekt.

Fastighets AB Balder

Balder är ett börsnoterat bolag, noterat på Nasdaq OMX Stockholm. Bolaget har som

ambition att vara en långsiktig investerare med fokus på stabila kassaflöden. Fokus ligger på både bostadsfastigheter och kommersiella fastigheter.

Din Bostad Sverige AB

Din Bostad är ett dotterbolag till börsnoterade Fastighets AB Balder. Din Bostad äger framför allt bostadsfastigheter i södra och mellersta Sverige.

4. Offentliga bolag Aktiebolaget Stockholmshem

Stockholmshem ägs av Stockholms stad, via Stockholms Stadshus AB. Det är ett allmännyttigt bostadsföretag som sysslar framför allt med förvaltning och uthyrning av bostäder. Företaget bildades 1937 och är landets andra största bostadsföretag.

Aktiebolaget Familjebostäder

Familjebostäder är ett allmännyttigt bostadsföretag som ägs av Stockholms stad, via

Stockholms Stadshus AB. Bolaget förvaltar bostäder och lokaler inom Stockholms kommun. Affärsidén är att erbjuda välskötta hyresrätter till Stockholms invånare.

MKB Fastighets AB

MKB Fastighets AB är ett kommunalägt fastighetsbolag som ägs av Malmö stad. MKB är Malmös största fastighetsbolag och kommunens största hyresvärd, med drygt 22 500 lägenheter.

Aktiebolaget SigtunaHem

SigtunaHem ägs av Sigtuna kommun. Företaget inriktar sig på bostäder och förvaltar för närvarande 4 300 hyresrätter inom Sigtuna kommun.

55 5. Institutioner

Första AP-fonden

Första AP-fonden är en av fem fonder som tillhör det allmänna inkomstpensionssystemet. Fonderna är statliga myndigheter under Finansdepartementet. Fonden förvaltar drygt 230 miljarder kronor i tillgångar som bland annat består av fastigheter. Fonden är långsiktig och gör investeringar över hela världen.

Fjärde AP-fonden

Fjärde AP-fonden är en av fem fonder som tillhör det allmänna inkomstpensionssystemet. Fonderna är statliga myndigheter under Finansdepartementet. Fonden förvaltar över 200 miljarder kronor. Alternativa investeringar, däribland fastigheter, utgör 7% av tillgångarna i fonden.

Rikshem AB

Rikshem är ett av Sveriges största bostadsbolag och ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Bolaget äger samhällsfastigheter och bostäder över hela Sverige och förvaltar knappt 20 000 lägenheter.

Willhem AB

Willhem är ett bostadsbolag som förvaltar lägenheter i tillväxtorter runt om i Sverige. Bolaget ägs av Första AP-fonden och äger ungefär 300 fastigheter med 16 500 bostäder.

Alecta pensionsförsäkring, ömsesidigt

Alecta är ett ömsesidigt tjänstepensionsföretag, som ägs av försäkringstagarna och de försäkrade. Företaget förvaltar knappt 550 miljarder kronor, i Sveriges största pensionsfond, med fokus på långsiktighet.

KPA AB

KPA Pension ägs till 60% av Folksam ömsesidig livförsäkring och till 40% av Sveriges Kommuner och Landsting genom SKL Företag AB. Företaget erbjuder pensions- och försäkringslösningar, framför allt till den kommunala sektorn.

AFA Fastigheter

AFA Fastigheter är en del av AFA försäkring som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Organisationen förvaltar cirka 200 miljarder kronor. AFA Fastigheter arbetar med förvaltning, uthyrning och utveckling av främst kommersiella fastigheter men även av bostadsfastigheter. Beståndet består av 50 fastigheter koncentrerade till Stockholmsområdet.

AMF Fastigheter AB

AMF Fastigheter AB ägs av AMF Pensionsförsäkring AB och är ett av Sveriges största fastighetsbolag. AMF Fastigheter fokuserar på kontors- och handelsfastigheter i Stockholm och Göteborg. Företagets bestånd är framför allt koncentrerat till innerstadsområden.

56 6. Övriga investerare

HSB

HSB är en kooperativ organisation som ägs av sina medlemmar. Det är Sveriges största bostadskooperation med knappt 550 000 medlemmar. HSB:s viktigaste uppgift enligt de själva är att bygga bra bostäder. HSB sysslar också med förvaltningslösningar.

Småa AB

Småa Hus är ett fastighetsutvecklingsbolag, med fokus på utveckling av attraktiva bostäder i Stor-Stockholm. Bolaget ägs delvis av JM och HSB.

Peab AB

Peab är ett ledande bygg- och anläggningsföretag i Norden, börsnoterat på Nasdaq OMX Stockholm. Det är ett av de företag som producerar flest bostäder i Sverige.

Skanska AB

Skanska är internationellt ledande och ett av Sveriges största bolag inom bygg och anläggning. Skanska sysslar med utveckling av både bostäder och kommersiella lokaler. NCC Aktiebolag

NCC är ett av de ledande bolagen i Norden när det kommer till bygg och fastighetsutveckling. NCC Boende sysslar med utveckling av bostäder.

Related documents