• No results found

Gruppering efter kommunstorlek

Bilaga 2. Beskrivning av indikatorer

Intern samordning i enskilda ärenden

Indikatornamn Aktuella rutiner för intern samordning (a–c)

Mått Kommunens verksamhet med ekonomiskt bistånd har den 1 april 2014 aktuella skriftliga och på ledningsnivå beslutade rutiner för hur samordning i enskilda ärenden ska ske med följande verksamhetsområden:

a. Barn- och ungdomsvården

b. Vuxenvården (missbruk, socialpsykiatri etc.) c. Kommunal arbetsmarknadsverksamhet.

Syfte Personer med behov av insatser från olika områden inom socialtjänsten eller från hälso- och sjukvård som kommunen har ansvar för, ska få sina insatser samordnade av berörda aktörer. Indikatorn utgår från 3 kap 5 § socialtjänstlagen (2001:453) och 4 kap.

5 § Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9).

Indikatorn avser att belysa intern samordning i enskilda ärenden mellan socialtjänstens delområden. En formaliserad och strukturerad samordning i form av gemensamma skriftliga rutiner för hur samarbetet ska genomföras är ett medel att stärka stabilitet, förutsägbarhet och kontinuitet. Rutiner som beskriver ansvarsfördelning och ett be-stämt tillvägagångsätt kan minska risken för godtycke och utgöra ett stöd för hand-läggarna till nytta för den enskilde. För att säkra att rutinerna är aktuella och stödjer insatserna till den enskilde är det viktigt att de regelbundet följs upp.

Målvärde Kommunenens verksamhet med ekonomiskt bistånd har aktuella rutiner för intern samordning med <verksamhetsområdena a-c>.

Undantag görs för kommuner där en sådan rutin inte är relevant eftersom verksam-hetsområdena bedrivs integrerat alternativt att ett verksamhetsområde saknas.

Typ av indikator Struktur

Teknisk beskrivning Indikatorn bygger på följande enkätfrågor:

1. Hade ni den 1 april 2014 skriftliga och på ledningsnivå beslutade rutiner för hur samordning i enskilda ärenden ska ske med <andra verksamhetsområden> inom socialtjänsten?

2. Har ni under perioden 1 april 2013–1 april 2014 följt upp dessa rutiner för samordning?

Definitioner:

Rutinen ska beskriva ett bestämt tillvägagångssätt för hur aktiviteter ska genomföras samt ange ansvarsfördelningen. Rutinen ska vara känd och användas av ansvariga handläggare. Med ledningsnivå avses den nivå inom organisationen som har mandat att besluta om gemensamma rutiner. Med samordning avses koordination av resurser och arbetsinsatser för att få högre kvalitet och större effektivitet. Med uppföljning avses att parterna tillsammans har gått igenom att rutinen används och fungerar på avsett sätt samt vid behov omarbetat denna.

Beräkning:

För JA krävs svar Ja på fråga 1 + svar Ja på fråga 2.

Om verksamheterna bedrivs av samma personal och ansvarig chef redovisas alterna-tivet ”Integrerad”. Om en verksamhet saknas redovisas alternaalterna-tivet ”Verksamhet sak-nas”. Om rutinen upprättats under de senaste 12 månaderna före mätdatum redovi-sas alternativet ”Ny rutin”.

Redovisningsnivåer:

Riket, län, kommun, stadsdelar. För länen och riket redovisas andelen svarande kom-muner som uppnått målvärdet, dvs. alternativen "Ja/ Integrerad/Verksamhet sak-nas/Ny rutin".

Mätdatum: 2014-04-01

Datatäckning: Svarsfrekvensen på de aktuella enkätfrågorna var 94 procent.

Datakällor Enkät till landets kommuner och stadsdelarna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Felkällor I samband med datainsamlingen kan olika fel uppstå. Felen kan bland annat bero på mätinstrumentets utformning, hur frågorna är ställda och hur respondenterna har tolkat frågorna samt på databearbetningen.

Indikatorområde Intern samordning i enskilda ärenden Kvalitetsområde Helhetssyn och samordning

God omsorg Individanpassad

Extern samverkan i enskilda ärenden

Indikatornamn Aktuell överenskommelse för extern samverkan (a–d)

Mått Kommunens verksamhet med ekonomiskt bistånd har den 1 april 2014 aktuella skrift-liga och på ledningsnivå beslutade överenskommelser för hur samverkan i enskilda ärenden ska ske med följande aktörer:

a. Arbetsförmedlingen b. Försäkringskassan

c. Landstingsfinansierad primärvård d. Landstingsfinansierad öppenpsykiatri.

Syfte Personer med behov av insatser från socialtjänsten kan ha behov av insatser från andra aktörer. Indikatorn utgår från 3 kap 5 § socialtjänstlagen (2001:453) och 4 kap.

5 § Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9).

Indikatorn avser att belysa överenskommelser för samverkan. En formaliserad och strukturerad samverkan i form av en gemensam skriftlig överenskommelse för hur sam-verkan i enskilda ärenden ska ske är ett medel att stärka stabilitet, förutsägbarhet och kontinuitet. Rutiner som beskriver ansvarsfördelning och ett bestämt tillvägagångsätt kan minska risken för godtycke och utgöra ett stöd för handläggarna till nytta för den enskilde. För att säkra att överenskommelsen är aktuell och stödjer insatserna till den enskilde är det viktigt att den regelbundet följs upp.

Målvärde Kommunenens verksamhet med ekonomiskt bistånd har en aktuell överenskommelse för extern samverkan med <aktörerna a-d>.

Typ av indikator Struktur

Teknisk beskrivning Indikatorn bygger på följande enkätfrågor:

1. Hade ni den 1 april 2014 skriftliga och på ledningsnivå beslutade överenskommelser för hur samverkan i enskilda ärenden ska ske med <andra aktörer>?

2. Har ni under perioden 1 april 2013–1 april 2014 följt upp överenskommelsen för sam-verkan med <respektive aktör>?

Definitioner:

Överenskommelsen ska dels innehålla rutiner som beskriver ett bestämt tillvägagångs-sätt för hur samverkan ska genomföras dels ange ansvarsfördelningen. Med lednings-nivå avses den lednings-nivå i organisationerna som har mandat att besluta om överenskom-melser med andra aktörer. Med samverkan avses övergripande gemensamt handlande på organisatoriskt plan för visst syfte. Med uppföljning avses att parterna tillsammans har gått igenom att överenskommelsen används och fungerar på avsett sätt samt vid behov omarbetat denna. Om en motsvarande överenskommelse rörande biståndsmottagare har upprättats av annan enhet eller motsvarande i kom-munen (t.ex. arbetsmarknadsenhet) räknas denna. För stadsdelar/kommundelar:

Om stadsdelen/kommundelen omfattas av en motsvarande kommunövergripande överenskommelse/uppföljning räknas denna.

Beräkning:

För JA krävs svar Ja på fråga 1 + svar Ja på fråga 2.

Om överenskommelsen upprättats under de senaste 12 månaderna före mätdatum redovisas alternativet ”Ny överenskommelse”.

Redovisningsnivåer:

Riket, län, kommun, stadsdelar. För länen och riket redovisas andelen svarande kom-muner som uppnått målvärdet, dvs. "Ja/ Ny överenskommelse".

Mätdatum: 2014-04-01

Datatäckning: Svarsfrekvensen på de aktuella enkätfrågorna var 94 procent.

Datakällor Enkät till landets kommuner och stadsdelarna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Felkällor I samband med datainsamlingen kan olika fel uppstå. Felen kan bland annat bero på mätinstrumentets utformning, hur frågorna är ställda och hur respondenterna har tolkat frågorna samt på databearbetningen.

Indikatorområde Extern samverkan i enskilda ärenden Kvalitetsområde Helhetssyn och samordning

God omsorg Individanpassad

Utredningsmall med barnperspektiv

Indikatornamn Utredningsmall med barnperspektiv

Mått Kommunens eller stadsdelens verksamhet med ekonomiskt bistånd har under perioden 1 januari 2014–1 april 2014 systematiskt använt en gemensam strukturerad utredningsmall för samtliga sökande av ekonomiskt bistånd där behovet inte är av engångskaraktär. Utredningsmallen har ett barnperspektiv.

Syfte En grundlig utredning är en förutsättning för att en individ eller familj ska kunna få stöd som är anpassat efter individuella förutsättningar och behov. Det handlar om att skaffa sig en helhetsbild av såväl den enskildes försörjningshinder som resurser och om det finns barn i hushållet kan deras situation särskilt behöva uppmärksammas.

Utredningen är den sammanställning av inhämtat material som utgör besluts-underlag i ärendet och en ofullständig utredning kan påverka rättssäkerhet och valet av insatser.

Indikatorn utgår från Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om dokumenta-tion vid handläggning av ärenden och genomförande av insatser enligt SoL, LVU, LVM och LSS (SOSFS 2006:5).

Indikatorn avser att belysa förutsättningen för att erhålla en helhetsbild av den en-skildes och eventuella barns situation i samband med utredningar om bistånd. Ett utredningsstöd i form av en strukturerad utredningsmall kan tjäna som stöd för hand-läggaren. Att uppmärksamma och dokumentera barns förhållanden i ekonomiskt utsatta familjer är särskilt viktigt. Frågor som rör barnens situation ingår därför i utred-ningsmallen.

Målvärde Kommunenens verksamhet med ekonomiskt bistånd använder systematiskt en strukturerad utredningsmall som har ett barnperspektiv.

Typ av indikator Struktur, Process

Teknisk beskrivning Indikatorn bygger på följande enkätfrågor:

1. Har ni under perioden 1 januari 2014–1 april 2014 alltid använt någon form av strukturerad utredningsmall som stöd vid utredningen av den enskildes problem, resurser och behov av insatser?

2. Omfattar utredningsmallen följande områden?

Barns situation och sysselsättning, arbetsliv och utbildning, bostadssituation, ekono-misk situation (utöver aktuell ansökan), familjesituation, hälsa, intressen och nätverk, klientens egna försök att lösa aktuell problematik, klientens mål och framtidsplaner samt social situation (t.ex. beroendeproblematik, kriminalitet).

Definitioner:

Utredningsmallen ska vara gemensam för alla handläggare och användas för samt-liga sökande av försörjningsstöd där behovet inte endast är av engångskaraktär.

Utredningsmallen ska ringa in olika livsområden som kan vara relevanta i den enskil-des fall. Utredningen ska ingå som dokumentation i ärendet samt förvaras i person-akten.

Beräkning:

För JA krävs svar Ja på fråga 1 + att mallen omfattar området ”Barns situation och sysselsättning” samt ytterligare minst sex av nio områden i fråga 2.

Redovisningsnivåer:

Riket, län, kommun, stadsdelar. För länen och riket redovisas andelen svarande kommuner som uppnått målvärdet, dvs. JA.

Mätperiod: 2014-01-01–2014-04-01

Datatäckning: Svarsfrekvensen på de aktuella enkätfrågorna var 94 procent.

Datakällor Enkät till landets kommuner och stadsdelarna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Felkällor I samband med datainsamlingen kan olika fel uppstå. Felen kan bland annat bero på mätinstrumentets utformning, hur frågorna är ställda och hur respondenterna har tolkat frågorna samt på databearbetningen.

Kvalitetsområde Helhetssyn och samordning God omsorg Individanpassad

Personalens kompetens

Indikatornamn Socialsekreterarnas utbildning

Mått Andelen socialsekreterare som den 1 april 2014 är anställda för arbete med ekonomiskt bistånd och som har socionomexamen.

Syfte För utförande av socialnämndens uppgifter ska det enligt 3 kap. 3 § andra stycket SoL finnas personal med lämplig utbildning och erfarenhet.

Indikatorn avser att belysa en aspekt av kunskap och kompetens i verksamheten.

Förutom formell utbildning måste kompetensen vara relaterad till yrkesfunktionen och omfatta de specifika kunskaper som behövs inom denna. Det krävs både erfarenhet och särskild kunskap inom en rad områden för att kunna utföra arbetet på bästa sätt.

Riktning Kommunen verkar för att andelen socialsekreterare med socionomexamen ökar.

Typ av indikator Struktur

Teknisk beskrivning Indikatorn bygger på följande enkätfrågor:

1. Hur många personer hade ni anställda den 1 april 2014 som arbetade som socialsekreterare med ekonomiskt bistånd på hel- eller deltid?

Definitioner:

Med socialsekreterare avses personal som arbetar med att ge hjälp och stöd till perso-ner och familjer som har problem av olika slag. Arbetet innefattar såväl samtalsstöd för att bryta mönster och hitta lösningar som myndighetsutövning och beslut om insatser.

Med socialsekreterare avses inte personal som endast utför administrativ handlägg-ning av biståndsansökhandlägg-ningar enligt givna ramar, s.k. softhandläggare/ bidragshand-läggare/ekonomihandläggare/utredningsassistenter etc. Personer som är anställda men har ersatts med vikarie, t.ex. föräldralediga eller långtidssjuka, ska inte räknas med, utan då räknas vikarien.

2. Hur många av personerna som redovisas i fråga 1 har socionomexamen?

Beräkning:

Andel: Antal fråga 2/Antal fråga 1 Redovisningsnivåer:

Riket, län, kommun, stadsdelar. För länen och riket redovisas den genomsnittliga andelen.

Mätdatum: 2014-04-01

Datatäckning: Svarsfrekvensen på de aktuella enkätfrågorna var 94 procent.

Datakällor Enkät till landets kommuner och stadsdelarna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Felkällor I samband med datainsamlingen kan olika fel uppstå. Felen kan bland annat bero på mätinstrumentets utformning, hur frågorna är ställda och hur respondenterna har tolkat frågorna samt på databearbetningen.

Indikatorområde Personalens kompetens Kvalitetsområde Kunskapsbaserad verksamhet God omsorg Kunskapsbaserad

Personalens kompetens

Indikatornamn Socialsekreterarnas yrkeserfarenhet

Mått Andelen socialsekreterare som den 1 april 2014 är anställda för arbete med ekonomiskt bistånd och som har arbetat minst två år i yrket.

Syfte För utförande av socialnämndens uppgifter ska det enligt 3 kap. 3 § andra stycket SoL finnas personal med lämplig utbildning och erfarenhet.

Indikatorn avser att belysa en aspekt av kunskap och kompetens i verksamheten.

Förutom formell utbildning måste kompetensen vara relaterad till yrkesfunktionen och omfatta de specifika kunskaper som behövs inom denna. Det krävs både erfarenhet och särskild kunskap inom en rad områden för att kunna utföra arbetet på bästa sätt.

Riktning Kommunen verkar för att andelen socialsekreterare minst två års erfarenhet ökar.

Typ av indikator Struktur

Teknisk beskrivning Indikatorn bygger på följande enkätfrågor:

1. Hur många personer hade ni anställda den 1 april 2014 som arbetade som socialsekreterare med ekonomiskt bistånd på hel- eller deltid?

Definitioner:

Med socialsekreterare avses personal som arbetar med att ge hjälp och stöd till personer och familjer som har problem av olika slag. Arbetet innefattar såväl sam-talsstöd för att bryta mönster och hitta lösningar som myndighetsutövning och beslut om insatser. Med socialsekreterare avses inte personal som endast utför administrativ handläggning av biståndsansökningar enligt givna ramar, s.k. softhandläggare/

bidragshandläggare/ ekonomihandläggare/utredningsassistenter etc. Personer som är anställda men har ersatts med vikarie, t.ex. föräldralediga eller långtidssjuka, ska inte räknas med, utan då räknas vikarien.

2. Hur många av personerna som redovisas i fråga 1 har arbetat mer än två år i yrket?

Beräkning:

Andel: Antal fråga 2/Antal fråga 1 Redovisningsnivåer:

Riket, län, kommun, stadsdelar. För länen och riket redovisas den genomsnittliga andelen.

Mätdatum: 2014-04-01

Datatäckning: Svarsfrekvensen på de aktuella enkätfrågorna var 94 procent.

Datakällor Enkät till landets kommuner och stadsdelarna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Felkällor I samband med datainsamlingen kan olika fel uppstå. Felen kan bland annat bero på mätinstrumentets utformning, hur frågorna är ställda och hur respondenterna har tolkat frågorna samt på databearbetningen.

Indikatorområde Personalens kompetens Kvalitetsområde Kunskapsbaserad verksamhet God omsorg Kunskapsbaserad

Kompetensutveckling

Indikatornamn Strukturerad inskolningsperiod

Mått I kommunens verksamhet med ekonomiskt bistånd har alla nyanställda under perioden 1 april 2013–1 april 2014 erhållit en strukturerad inskolningsperiod.

Syfte För utförande av socialnämndens uppgifter ska det enligt 3 kap. 3 § andra stycket SoL finnas personal med lämplig utbildning och erfarenhet. Vid anställningens början är det viktigt att den nyanställde får en strukturerad inskolningsperiod för att kunna utföra uppgifterna korrekt. Inskolningsperioden ska ge vägledning in i de specifika arbets-uppgifterna.

Indikatorn avser att belysa en aspekt av kompetensutveckling i verksamheten.

Förutom formell utbildning måste kompetensen vara relaterad till yrkesfunktionen och omfatta de specifika kunskaper som behövs inom denna. Det krävs både erfarenhet och särskild kunskap inom en rad områden för att kunna utföra arbetet på bästa sätt.

Målvärde Kommunenens verksamhet med ekonomiskt bistånd har en strukturerad inskolnings-period för alla nyanställda.

Typ av indikator Struktur, process

Teknisk beskrivning Indikatorn bygger på följande enkätfråga:

1. Har alla handläggare ni nyanställt efter den 1 april 2013 som arbetar med ekonomiskt bistånd fått en strukturerad inskolningsperiod i samband med anställ-ningens början?

Definitioner:

Med handläggare avses all personal som på hel eller deltid har ansvar för ärende-handläggning inom myndighetsutövningen. Handläggare kan både vara social-sekreterare eller den yrkeskategori som inom ekonomiskt bistånd exempelvis benämns softhandläggare/bidragshandläggare/ekonomi- handläggare/utredningsassistenter etc. Med inskolning avses vägledning in i arbetsuppgifterna, inte en allmän introduk-tion på arbetsplatsen. Med strukturerad avses att inskolningen innehåller moment som är nödvändiga för att den nyanställde utifrån sina förutsättningar och tidigare erfaren-heter ska kunna utföra arbetsuppgifterna på ett riktigt sätt.

Beräkning:

För JA krävs svar Ja på fråga 1.

Om ingen har nyanställts under de senaste 12 månaderna före mätdatum redovisas alternativet ”Ingen nyanställd”.

Redovisningsnivåer:

Riket, län, kommun, stadsdelar. För länen och riket redovisas Ja och ingen nyanställd som positiva värden.

Mätdatum: 2014-04-01

Datatäckning: Svarsfrekvensen på de aktuella enkätfrågorna var 94 procent.

Datakällor Enkät till landets kommuner och stadsdelarna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Felkällor I samband med datainsamlingen kan olika fel uppstå. Felen kan bland annat bero på mätinstrumentets utformning, hur frågorna är ställda och hur respondenterna har tolkat frågorna samt på databearbetningen.

Indikatorområde Kompetensutveckling Kvalitetsområde Kunskapsbaserad verksamhet God omsorg Kunskapsbaserad

Kompetensutveckling

Indikatornamn Aktuell samlad plan för personalens kompetensutveckling

Mått Kommunens verksamhet med ekonomiskt bistånd har den 1 april 2014 en aktuell samlad plan för kompetensutveckling utifrån verksamhetsområdets uppdrag.

Syfte För utförande av socialnämndens uppgifter ska det enligt 3 kap. 3 § andra stycket SoL finnas personal med lämplig utbildning och erfarenhet.

Enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systema-tiskt kvalitetsarbete, (SOSFS 2011:9) ska ledningen för socialtjänsten säkerställa och fortlöpande kontrollera att personalen har den kompetens som krävs för att utföra arbetsuppgifterna. Med rätt kompetens ökar förutsättningarna för att personalen ska bidra till insatser av god kvalitet.

Indikatorn avser att belysa en aspekt av kompetensutveckling i verksamheten. En viktig uppgift för arbetsgivare är att skapa förutsättningar för kompetensutveckling.

En samlad plan för handläggarnas kompetensutveckling bör innehålla en planering för fortbildning eller vidareutbildning som bygger på verksamhetens mål och nämn-dens kartläggning och analys av handläggarnas individuella kompetens.

Målvärde Kommunenens verksamhet med ekonomiskt bistånd har en aktuell samlad plan för kompetensutveckling.

Typ av indikator Struktur

Teknisk beskrivning Indikatorn bygger på följande enkätfrågor:

1. Hade ni den 1 april 2014 en samlad plan för handläggarnas kompetensutveckling utifrån verksamhetens uppdrag?

2. Har ni under perioden 1 april 2013–1 april 2014 upprättat eller reviderat den sam-lade kompetensutvecklingsplanen?

Definitioner:

Med samlad plan avses en verksamhetsgemensam plan för handläggarnas kompe-tensutveckling som bygger på verksamhetens mål och kartläggning och analys av handläggarnas individuella kompetens. Med handläggare avses här samtliga hand-läggare som arbetar med myndighetsutövning inom ekonomiskt bistånd. Med kom-petensutveckling avses att handläggarna utvecklas i sin yrkesroll genom exempelvis utbildning, kurser eller handledning utifrån verksamhetens uppdrag.

Beräkning:

För JA krävs svar Ja på fråga 1 + svar Ja på fråga 2 Redovisningsnivåer:

Riket, län, kommun, stadsdelar. För länen och riket redovisas andelen svarande kommuner som uppnått målvärdet, dvs. JA.

Mätdatum: 2014-04-01

Datatäckning: Svarsfrekvensen på de aktuella enkätfrågorna var 94 procent.

Datakällor Enkät till landets kommuner och stadsdelarna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Felkällor I samband med datainsamlingen kan olika fel uppstå. Felen kan bland annat bero på mätinstrumentets utformning, hur frågorna är ställda och hur respondenterna har tolkat frågorna samt på databearbetningen.

Indikatorområde Kompetensutveckling Kvalitetsområde Kunskapsbaserad verksamhet God omsorg Kunskapsbaserad

Kompetensutveckling

Indikatornamn Individuell kompetensutvecklingsplan

Mått I kommunens verksamhet med ekonomiskt bistånd har alla handläggare som varit anställda minst ett år före den 1 april 2014 en individuell kompetensutvecklingsplan.

Syfte För utförande av socialnämndens uppgifter ska det enligt 3 kap. 3 § andra stycket SoL finnas personal med lämplig utbildning och erfarenhet.

Enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, (SOSFS 2011:9) ska ledningen för socialtjänsten säkerställa och fortlö-pande kontrollera att personalen har den kompetens som krävs för att utföra arbets-uppgifterna. Med rätt kompetens ökar förutsättningarna för att personalen ska bidra till insatser av god kvalitet.

Indikatorn avser att belysa en aspekt av kompetensutveckling i verksamheten. En viktig uppgift för arbetsgivare är att skapa förutsättningar för kompetensutveckling. En indi-viduell kompetensutvecklingsplan bör innehålla en planering för fortbildning eller vida-reutbildning som bygger på verksamhetens mål och behov av kompetens.

Målvärde I kommunens verksamhet med ekonomiskt bistånd har alla handläggare som varit anställda minst ett år en individuell kompetensutvecklingsplan.

Typ av indikator Struktur

Status Indikator med befintlig data

Teknisk beskrivning Indikatorn bygger på följande enkätfråga:

1. Har alla handläggare som arbetar med ekonomiskt bistånd och som varit anställda minst 1 år den 1 april 2014 en individuell kompetensutvecklingsplan?

Beräkning:

För JA krävs svar Ja på fråga 1.

Redovisningsnivåer:

Riket, län, kommun, stadsdelar. För länen och riket redovisas andelen svarande kommuner som uppnått målvärdet, dvs. JA.

Mätdatum: 2014-04-01

Datatäckning: Svarsfrekvensen på de aktuella enkätfrågorna var 94 procent.

Datatäckning: Svarsfrekvensen på de aktuella enkätfrågorna var 94 procent.

Related documents