• No results found

Beskrivning av rättsfallet

6 Beskrivning av ett verkligt fall med penninghäleri – Spårvägenmålet

6.1 Beskrivning av rättsfallet

Det finns relativt få domar som avser penningtvätt, eller penninghäleri som brottet tidigare hette, i näringsverksamhet. Nedan beskrivs ett fall där själva penninghäleri- domarna meddelades av Göteborgs Tingsrätt den 22 december 2014, mål nr: B 5790-11 m.fl.. De förbrott som föregick penninghäleriet har dömts av Hovrätten för Västra Sverige som meddelade dom den 16 april 2014, mål nr B 3956-12. Detta mål har kommit att kallas Spårvägenmålet, och består av fem olika delar, varav den del till vilken penninghäleridomarna är hänförliga kallas för Garderadelen.

Bakgrunden till Garderadelen i Spårvägsfallet är, mycket förenklat, att en anställd vid Göteborgs Spårvägar AB och Göteborgs Spårvägar Spårvagn AB (hädanefter gemensamt kallat Spårvägen) tillsammans med en ägaren av bemanningsföretaget Gardera Bemanning AB (Gardera) kom överens om ett bedrägeri. Den anställde vid Spårvägen anses även ha varit delaktig i planeringen och startandet av Gardera. Under perioden december 2008-april 2011 hyrde Gardera ut arbetskraft till Spårvägen. Bedrägeriet bestod i att Gardera under denna tid utöver riktiga fakturor även utfärdade luftfakturor som inte motsvarades av verkligt utförda tjänster utan grundades på osanna tidrapporter. Gardera i sin tur betalade vidare en del av erhållna belopp från Spårvägen till sju påstådda underleverantörer som även de utfärdat luftfakturor, vilka Gardera använde som grund för sina utbetalningar. Pengarna betalades dock, direkt eller indirekt, till olika privatpersoners konton, som därefter tog ut de överförda beloppen ut i kontanter eller gjorde överföringar i sin tur till andra personer. Privatpersonerna stod som formella företrädare för bolagen som agerade underleverantörer. Dessa bolag var bland annat Räbbe AB (senare namnändrat till Blysund Entreprenad AB) (Räbbe), KRR KB (KRR), Elifa HB, Gamlestadens Entreprenad och Förmedling HB (Gamlestaden) och BMEX i West AB (BMEX).

Enligt tingsrättens dom var en förutsättning för att detta bedrägeri skulle kunna utföras att Spårvägen saknade fungerande rutiner och kontrollmekanismer. För att ge läsaren en

bättre överblick hur bedrägeriet gått tillväga ges en förenklad beskrivning i nedanstående figur 2.

Spårvägen

Gardera

Gardera skickar luftfakturor för bemanningstjänster till värde av ca 7 milj SEK under perioden dec 2008-mars 2011. Utöver detta fakturerar Gardera verkligt utförda tjänster med ca 12 milj kr under samma period.

Spårvägen betalar verkliga och luftfakturor till Gardera via Gothia Finans

. Räbbe/Bly-sund AB . Feb-aug 2009* KRR KB. Feb-aug 2010* Garant enskild firma. Okt 2010-mars 2011* Gamle-stadens HB. Aug 2009-okt 2010* Fakturagång Betalningsström

Betalningen av de påstådda underleverantörernas luftfakturor går antingen direkt eller via ett mellanbolag till privatpersoners bankkonton. Personerna tar ut pengarna i kontanter eller skickar vidare till andra bankkonton. Fyra personer döms för penninghäleri.

* Tidsangivelsen avser period som fakturering till Gardera skett.

Förenklad, ej fullständig, beskrivning av Spårvägenmålet: Garderadelen

Gothia Finans

VSEB Ltd. Aug

2009-jan 2010* BMEX AB.

Dec 2010* Estniskt bolag (ägare) HS AP POA Elifa HB. Dec 2010-mar 2011* BOL HJ

Figur 2: Förenklad beskrivning av Spårvägenmålet. Källa: Egen design

Det fanns alltså åtminstone fem aktiebolag inblandat i denna bedrägeri- och penningtvättshärva, där samtliga fyra som var inblandade före 2010 var tvungna att ha revisor åtminstone fram till 31 december 2009. De två Spårvägenbolagen är av den storleken att de ska ha revisor även därefter. Det innebär att Spårvägenbolagen haft revisor under hela tiden som bedrägeriet pågått. Vad gäller övriga aktiebolag, Gardera, Räbbe och BMEX , så har även de haft revisor. Både Gardera och Räbbe registrerades under 2008, och det har i tingsrättens och hovrättens domar antagits att de skapats i bedrägerissyfte. BMEX köptes 2010 och hette enligt inlämnade årsredovisningar United Food AB före 2011, under några månader 2011 hette det BMEX i West AB, och därefter Per Timme Entreprenad och Bemanning AB innan det försattes i konkurs 2011.

De belopp som Gardera fakturerade Spårvägen under perioden 15 december 2008-29 mars 2011 uppgick till totalt 19,5 miljoner kr, varav 7,2 miljoner kr (senare justerat till

6,8 miljoner kr) avsåg luftfakturor. Spårvägen hyr in arbetskraft vid behov, och enligt uppskattning från brottsutredare uppgår kostnader för inhyrd arbetskraft till runt 100 Mkr per år. Den anställde vid Spårvägen har med utnyttjande av sin position kunnat förbigå både interna rutiner och lagar, bland annat genom att upprätta inköpsordrar, attestera tidrapporter och fakturor, även i de fall dessa översteg dennes attesträtt om 50 000 kr, samt att inte följa lagen om offentlig upphandling. Totalt ställde Gardera ut 199 fakturor till Spårvägen under den period som bedrägeriet pågick, varav 188 av dem understeg 50 000 kr, som var det maximibelopp för vilket den Spårvägenanställde hade attesträtt. I regel gjorde Gardera sin fakturering en gång per vecka, och då skickades oftast flera fakturor till Spårvägen. De tidrapporter som Gardera använt som underlag till sin fakturering har varit förtryckta med ”Gardera Bemanning AB”, och dessa faxades vanligtvis av den anställde på Spårvägen till Gardera varje måndag. Detta var en ordning som bara användes för Gardera, vid inhyrning från andra bemanningsföretag faxades inte tidrapporter av den anställde på Spårvägen till det inhyrda bemanningsföretaget.

Gardera hade i sin bemanningsverksamhet ca 10-15 faktiskt anställda personer. För de osanna tidrapporterna som utgjorde grund för luftfakturorna till Spårvägen använde sig bolaget av 7-8 personer, där vissa inte ens kunnat identifieras. Gardera har under samma tid erhållit osanna fakturor från en mängd olika underleverantörer. Under 2009 fakturerades Gardera av tre olika underleverantörer, först Räbbe, som därefter har ”avlösts” av VSEB Build & Isolate Ltd UK Filial (VSEB) och Gamlestaden . Räbbes fakturering till Gardera under 2009 uppgick till ca 1 639 tkr och matchar i princip det belopp som Gardera i sin tur fakturerat Spårvägen. Under 2010-2011 har Garderas underleverantörerna varit fyra andra företag, bland annat BMEX i slutet av 2010. Gardera skötte sina skatteredovisningar och såg utåt sett att vara ett ”ordentligt” företag. Man alltså säga att Gardera agerade frontbolag (se avsnitt 3.1.2 ovan).

Räbbe har i sin tur blivit fakturerad av KRR under 2009. Även här föreligger matchning, det vill säga KRR:s fakturor motsvaras i princip av fakturorna till Gardera. Vad gäller BMEX så fakturerade det Gardera med två fakturor i december 2010. Det framgår inte om BMEX haft någon underleverantör, däremot att det skickat stora belopp till sitt ägarbolag i Estland.