• No results found

5. SKIFTLAGET VID TMP-ANLÄGGNINGEN

5.1.2 Beskrivningar av arbetets organisering

Operatörerna beskriver att de självständigt avgör hur arbetet orga- niseras i skiftlaget. Arbetet fördelas efter ett schema som opera- törerna planerar tillsammans. Vem som helst av operatörerna kan göra ett nytt schema. Schemat anpassas till vem som gjorde vad arbetspasset innan samt vad som händer eller ska hända i pro- duktionsprocessen. De tar även hänsyn till individuella önskemål om att lära procedurer, rutiner etc.

(...) är det så att man vill friska upp sina kunskaper på en linje, lite bättre då eller det händer något speciellt, helst dom nya då om det är stopp, då vill vi ju gärna att dom nya är med på stoppen, för det är ju då man lär sig, när det är lite stök och man börjar öppna upp processen så att säga, luckor här och luckor där, då får man försöka och ändra det. Det får inte vara så att ett sådant där schema blir dum-fast. (Operatör 1W)

Det viktiga är inte att hålla fast vid schemat, utan att det finns en beredskap och flexibilitet i skiftlaget. När det gäller arbetsfördel- ningen beskriver operatörerna att en operatör sitter ”inne”. Inne- operatören har det övergripande ansvaret för TMPs produktions- process. Tre operatörer är linjeoperatörer. Linjeoperatörerna över- vakar och ansvarar för en produktionslinje både inne i kontroll- rummet och ute i anläggningen. Operatörerna understryker att det blir mycket ”spring” mellan kontrollrummet och anläggningen. En operatör är uteoperatör eller labboperatör. Han har ”provsvängen” och går ronder i anläggningen. En operatör är sektionsspecialist. Sektionsspecialisten ingår i grundbemanningen, vilket gör att det finns en extra operatör i skiftlaget.

Operatörerna arbetar två arbetspass som inneoperatör, ute- operatör eller linjeoperatör sedan roterar de. Funktionen som inne- operatör har ofta en operatör 1. Rotationen beskrivs av en inne- operatör enligt följande:

(...) vi är ju 2 som sitter inne då, så att då sitter ju han inne 2 dagar sedan sitter jag inne 2 dagar, så det tar ju väldigt lång tid för oss att gå igenom alla linjer. Men å andra sidan sett så är man ju på alla linjer och pillar när man sitter inne så man tappar inte så mycket för det då. (Operatör 2Y)

Funktionen som linjeoperatör innehas oftast av en operatör 2. Rotationen beskrivs på följande sätt:

Jag kör t ex 2 gånger på E-linjen, 2 dagar på B-linjen sedan kör jag 2 dagar på S-linjen, sedan kör jag 2 dagar på N då, sedan kör jag 2 dagar i labb, så det blir ju hela tiden. (Operatör 2H)

Operatörerna anser att det är kort tid per produktionslinje. Går det längre tid än två dagar tar det också längre tid innan de återkommer till en speciell produktionslinje.

(...) den speciella blicken för själva linjen då, man tappar ju liksom kunskaperna som är speciella för linjen. För då har du gått kanske en 8 dygn innan jag kommer tillbaka på den linjen eller det kanske tar en hel cykel så att säga innan jag kommer tillbaks och då är det inte sä- kert alls att raffarna är alls lika. Så att då får man ju börja om från bör- jan hela tiden och liksom inhämta kunskaperna, hur går den här raffen och titta på allting. (Operatör 2H)

Enligt operatörerna finns det ingen direkt arbetsledare i skiftlaget som påpekar hur produktionslinjerna ska köras. Det händer ändå att överordnade chefer t ex processingenjören beordrar förändringar i produktionsprocessen. De måste följas annars är det ordervägran. Operatörerna beskriver att inneoperatören har en central position i skiftlaget. Han samordnar och fördelar arbetet i skiftlaget. Av den anledningen är arbetets organisering mellan inneoperatören och linjeoperatörerna avgörande för arbetet på TMP. Arbetets organise- ring beskrivs på följande sätt:

(...) den som sitter inne är som en spindel i nätet (…) Han har ju lik- som så mycket information när han har gått igenom skärmen med ni- våer och produktionsnivå, dom ringer från maskinerna, och det är nå- gonting strul, och är det så att han är nyfiken så ringer han och sedan ringer processarn, ringer han det numret in där och då får han reda på saker då om det är något speciellt. Och då får han ju delge då om det har hänt någonting, att man börjar förbereda för, gardera upp sig, säger till respektive operatör att nu är det dags att stanna där eller starta mera. Annars liksom det här vanliga …ja, jag är väl lite petig när jag sitter inne. Om alla är ute och far så att säga, jag går från ruta A till Ö på alla linjerna så att säga, checkar av varenda ventil då och allt sådant där. För jag tycker det får inte vara så att om en operatör går ut som inte har direkt koll på sin linje, för han har ju inte skärmen under armen, så är det ens jobb som sitter inne att hålla reda på och förebygga problem, och informera honom om att nu är det lite stökigt där, och sedan går man in och gör då akut åtgärder för att hindra att det stannar någonstans och sedan ropar man på han att han får komma. Det där är jag lite petig kan man säga för jag tycker det ska vara så, dom ska kunna gå ut och göra någonting i lugn och ro och veta att någon pysslar om det. (Operatör 1W)

Den främsta anledningen till att operatörerna roterar regelbundet i skiftlaget är att det är lättare att hålla sig à jour med de avvikande produktionslinjerna. För det första är linjernas tekniska och maski- nella utrustning konstruerade på olika sätt. För det andra är lin- jernas tekniska utrustning geografiskt utspridd över de fyra våning- arna i TMP-anläggningen. Det innebär att operatörerna måste veta

var i fabriken de ska gå om maskindelar krånglar. För det tredje har

linjerna olika egenskaper, eftersom logiken i produktionsproces- serna är olika. N- och B-linjerna är relativt lika, medan S- och E- linjerna som tillsammans utgör en produktionslinje anses vara mer komplicerade. En operatör menar att förändringar av ett process- värde i N- och B-linjerna görs på ett sätt, medan man gör tvärtemot i S/E-linjerna. Kommer de nya operatörer till skiftlaget är det alltid N- och B- linjerna de lär först. En annan anledning till att rotera är att arbetet blir mer stimulerande, omväxlande och mindre mono- tont. Någon operatör nämner också att genom regelbunden cirku- lation undviks stagnation i arbetet.

Related documents