• No results found

6.2 27B Beställare 6.2.1 43B Beställare

Beställare 1 har varit beställare på ett projekt, en terminal- och kontorsbyggnad med utförandeform totalentreprenad.

De vanligaste anmärkningarna var sprickor i golvet, dörrar som behövdes justeras och oljud i ventilationen. Trots att beställare 1 hade påtalat för Peab att det var viktigt med ett jämnt och sprickfritt golv. Detta beroende på att det kommer att köra väldigt mycket truckar i lokalen som är tungt lastade. Dessa truckar måste gå jämt på golvet så inte lasten gungar av. De större sprickorna är lagade men det ser inte snyggt ut på golvet, men nu är golvet jämnt.

De mindre sprickorna som inte går att laga finns i nästan hela lokalen.

Krackeleringen tycker beställaren inte ser snyggt ut, men det går att leva med. De har också varit en vägg som inte var så bra gjord, men det är åtgärdat nu.

De åtgärder Peab var tvungna att göra gjordes på ett bra sätt och störde inte produktionen på något sätt. Produktionen fungerade precis som vanligt utan driftstopp.

Det beställaren är mest orolig för idag är att sprickorna ska bli större och börja lossna i flagor, vilket skulle göra att golvet blev ojämnt. Det skulle företaget vara tvungen att åtgärda direkt annars blir säkerhetsrisken stor för de som kör

truckarna och arbetarna som jobbar i lokalen. Beställare 1 är annars inte orolig för att nya fel ska uppkomma i framtiden.

Beställaren är mycket nöjd med projektet och resultatet. Han ser inte vad Peab skulle kunna gjort för att han som kund skulle bli mer belåten, men samtidigt har han inget att jämföra med. De trivs bra i sina lokaler och det är huvudsaken. Samtidigt är det en sak beställaren har reagerat på och det är varför Peab har byggt en halvmeter hög sarg runt byggnaden på taket. På grund av den snörika vintern så medförde det att det var svårt att avlägsna snön samt att snön blev liggande kvar på taket och kunde inte blåsas bort. På grund av snön på taket bågnade taket i terminalen och mätningar gjordes på hur mycket snön vägde mot vad taket ska klara av. Snön vägde precis så mycket som taket klarade att bära. Detta gjorde beställaren orolig att taket skulle rasa in trots att beställaren skottade bort snön. En annan sak som beställaren kommenterar är att när han åkte förbi arbetsplatsen en varm sommardag när bottenplattan var gjuten hade plasten som skyddar så betongen inte brändes för fort släppt och luften kunde blåsa rakt igenom. Detta kan kanske vara en orsak till att det blev så mycket sprickor i golvet, menar han. [10]

6.2.2 44BBeställare 2

Beställare 2 har varit beställare åt några få projekt tidigare. Det har varit små projekt där han har byggt sommarstuga och hus till sig själv. Detta projekt är mycket större.

Det projektet som Peab har varit inblandat i har de flesta anmärkningarna varit sprickor i vägg, takvinkel och de mest omfattade felen har varit fuktskador i taket på några lägenheter.

Peab har åtgärdat anmärkningarna på ett mycket bra sätt. De har inte varit i vägen eller stört de boende. Dock har deras underentreprenörer skött sig mindre bra när de skulle åtgärda sina fel. Bland annat har de inte dykt upp under planerade tillfällen och samtidigt inte hört av sig. Beställare 1 tycker att Peab har varit otroligt bra när det gäller att informera de berörda personerna och att de verkligen tagit sitt fulla ansvar för de fel de har orsakat. De killar som åtgärdat felen har varit trevliga och gjort ett mycket bra jobb.

Figur 4 Spricka vägghörn [19] Peab borde bli bättre på att åtgärda fel snabbare. Det kan röra sig om att

underentreprenörens fel har tagit tid men Peab har fortfarande ansvaret för att de ska åtgärdas. Han hade dock utan problem kunnat använda sig av Peab igen. De är mycket målmedvetna, ansvarsfulla och lägger all sin kraft på att få det bra. Några anmärkningar har fortfarande inte åtgärdats trots att det har gått 3 år sedan garantibesiktningen, men inga allvarliga fel. Samtidigt har några av dessa fel varit under utredning.[11]

6.2.3 45BBeställare 3

Beställaren har använt sig av Peab i sju projekt där alla har varit totalentreprenad. Projekten har främst varit nybyggnad av parhus.

Han tycker inte det har varit några speciella anmärkningar som kan se som vanligast. Det har varit sprickor och fogar som har behövts fixat till, annars har det varit mest slarvfel som har orsakat anmärkningarna. Det som har varit mest omfattade har varit ljudöverföringar mellan lägenheter. Det har varit klagomål från de boende på just den punkten. Han menar på att de som bor i husen nu har haft lite för höga krav.

De fel som har anmärks har Peab löst på ett bra sätt. Han har inte fått några som helst klagomål från de boende. Han ser inte att Peab hade kunnat åtgärda dem på ett bättre sätt. Anmärkningarna är ju åtgärdade vilket är det viktigaste.

Åtgärdsarbetet har utförts på ett sätt så att de boende inte har störts eller tyckt det har varit jobbigt att ha hantverkare i sina hem.

Han är inte orolig att flera små fel kommer att upptäckas med tiden eller att något stort fel kommer att skapa problem. Peab är en bra firma och kan sin sak. De har en väldigt bra organisation och företaget är bra att ge information under

byggtiden.

Det Peab kan förbättra är att hålla budget och på ett tydligare sätt redovisa vilka åtaganden som ingår i kontraktet. [13]

6.3

28B

Platschefer

Related documents