• No results found

Betydelsen av Special Economic Zone för investeringsbeslut

4.4. Skandinaviska företag om SEZ-Kaliningrad

4.4.4. Betydelsen av Special Economic Zone för investeringsbeslut

Enligt undersökningen har betydelsen av Kaliningrads SEZ-status varit ganska stor för de undersökta företagen när etableringsbeslut har tagits. På skalan 1 till 10 har alla företag värderat vikten av SEZ över fem.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dagofor Jeld-Wen Sverige König Bus LTD

Orbit One Puvab Swel

Vikten av SEZ för investeringsbeslutet

Figur 7 Betydelsen av Special Economic Zone för investeringsbeslut

Företaget Orbit One har värderat vikten av Special Economic Zone status lägst av alla undersökta företag. I enkäten poängterades det, att SEZ-status har varit viktig för företaget, dock inte direkt avgörande för etableringsbeslutet. Den befintliga lagstiftningen uppfattades som opålitlig och därför sågs Special Economic Zone endast som en bonus som företaget fick när det etablerade sig i Kaliningrad.

Å andra sidan, som det framgår av figur 7, har König Bus Ltd värderat Kaliningrads SEZ-status mycket högt. Eftersom företaget importerar komponenter för montering av bussar från Brasilien, har Kaliningrads SEZ-status varit gynnsam för företaget. König Bus Ltd sparar enligt enkäten på tullavgifterna, som annars skulle kunna öka komponenternas pris med tio procent.

Resterande fyra företags värdering av SEZ-statusen har varierat mellan sju och nio, på en skala 1 till 10. Företagen understryker, att förhoppningar på SEZ för framtiden är större än förväntningar 26

att uppleva stora vinster i nuläget. Andra orsaker nämns som väsentliga vid etablering. Bland annat framhöll respondenterna betydelsen av regionens närhet till Sverige, då kostnaderna för transport är låga. Även regionens låga produktionskostnader spelar stor roll för etableringen.

Det skall understrykas, att de undersökta företagen använder sig av de särskilda SEZ-villkoren. Enligt enkätundersökningen är det tullättnaderna som utnyttjas mest intensivt. De flesta företagen hoppas även att de skall få större användning av SEZ-lättnader i framtiden.

4.4.5. Informationstillgänglighet

Enligt den genomförda enkätundersökningen har de flesta företag värderat informationens tillgänglighetsnivå som låg. Figur 8 visar de olika företagens bedömning av informationstillgängligheten för Special Economic Zone-regler och även andra lagar och regler som gäller i Kaliningrad-regionen.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dagofor Jeld-Wen Sverige König Bus LTD

Orbit One Puvab Swel

Tillgänglighet av information om SEZ

Figur 8 Tillgänglighet av information om Special Economic Zone och andra lagar och regler i Kaliningrad

Som det tydligt framgår av figuren ovan upplevs information, som innehåller SEZ-regler och även andra regler och lagar, som svåråtkomlig. Alla tillfrågade företag tyckte, att det var svårt att få tag på information om olika bestämmelser som gäller i regionen. Det var även oftast svårt att ”hänga med” i lagarnas utveckling. Några tillfrågade tyckte även, att det kändes som om gällande regionala ryska lagar ändrades med ”jämna mellanrum”, vilket självklart medförde problem för företagen. Det poängterades även att skandinaviska företag i Ryssland måste ha god kännedom om landet. Eftersom många bestämmelser är svåra att tolka och ibland inte ens finns förklarade på engelska behövs det ryska kontakter för att klara sig bra.

En representant för Puvab AB berättade att först i år 2007, alltså tre år efter företagest etablering i Kaliningrad, har han blivit informerad av Sveriges generalkonsulat i Kaliningrad om vilka

speciella förmåner SEZ-statusen innebär. Han tyckte att informationen om Special Economic Zone i Kaliningrad borde vara mer lättillgänglig. Myndigheterna skulle till exempel kunna tillhandahålla en ”reklambroschyr” på engelska på flygplatsen, så att man redan vid ankomsten kunde ta del av denna.

4.4.6. Lokala myndigheternas engagemang/hjälpsamhet

De tillfrågade företagen har varit ganska oeniga i sina svar om de lokala myndigheternas hjälpsamhet och engagemang. Svaren kan delas i två större grupper: positiva och negativa.

Figur 9 Lokala myndigheternas grad av engagemang/hjälpsamhet vid de tillfällen undersökta företag har varit i kontakt med dem

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dagofor Jeld-Wen Sverige

König Bus LTD Orbit One Puvab Sw el Lokala myndigheternas engagemang/hjälpsamhet

Företagen Orbite One, König Bus Ltd och Dagofor tyckte, att det har fungerat bra för dem vid de tillfällen de vänt sig till de lokala myndigheterna. Respondenten från König Bus säger, att de flesta kontakter med myndigheter sköts via den ryske representanten för företaget. Det går inte alltid lätt, men i de flesta fall fungerar det bra, med förutsättning att företaget har ”noggranna och duktiga administratörer”. Det nämns också, att Ryssland och Sverige har helt olika administrativa system, som är svåra att jämföra. Det ryska systemet kräver i de flesta situationer personlig närvaro och är mycket långsamt. Å andra sidan poängterar en av respondenterna att de ryska myndigheterna arbetar så gott de kan med de förutsättningar de har.

Resterande respondenter tyckte mycket illa om den nuvarande situationen. Ett av företagen tyckte även, att de lokala myndigheternas politik verkade stödja de lokala producenterna. De andra två företagen berättade, att vid de tillfällen de sökte upp myndigheterna har kontakterna varit mycket tidskrävande och ”onödigt omständliga”. En respondent menade, att de lokala tjänstemännen hade ett behov av att visa sin makt utan att ta hänsyn till företagens behov av en snabb hantering av frågor. Enligt honom skall de ryska myndigheterna se alla som kontaktar dem som sina kunder. Därför tycker respondenten att myndigheterna skall informera och ge vidareutbildning till alla tjänstemän/ kvinnor för att förbättra kvaliteten på deras arbete.

29

4.4.7. De största problemen som uppkommer under verksamheten i SEZ-Kaliningrad

De undersökta företagen hade olika synpunkter på vilka de största svårigheter var med att ha verksamhet i Kaliningrad-regionen. Många var eniga om att tullen och övriga procedurer som uppkommer i samband med in- och utförtullning är väldigt tidskrävande. Respondenten från Puvab till exempel upplevde, att tullregler, som gäller i regionen, ändras ofta utan att det finns något motiv till detta sett ur företagets synvinkel.

Tre av sex tillfrågade företag tyckte, att korruption var ett stort problem i regionen. Särskilt ofta förekom detta i samband med tullprocedurer. En respondent tyckte även, att de nya regeländringar som gjorts i tullen har tillkommit för att på ett eller annat sätt öka inkomsten för tullkontrollen. Därför kan i vissa fall transporten från Sverige till Kaliningrad vara dyrare än till övriga Europa, trots det korta avståndet. Även visum-kravet försvårar resandet för personer som vill göra en affärsvisit till Kaliningrad.

En respondent från König Bus Ltd tyckte, att det var svårt att hitta bra yrkesmänniskor i regionen. Företaget fick etablera sig i Sovetsk (en stad vid regionens gräns till Litauen med cirka 43 000 invånare), eftersom situationen där var bättre. Han uttryckte även sin oro över den svenska regeringens planer att stänga ner Sveriges generalkonsulat i Kaliningrad76 eftersom det är viktigt för svenska affärsmän att generalkonsulatet förblir kvar i regionen.

En representant från Jeld-Wen tyckte, att ”kommersielltänkande” saknades i regionen. Respondenten från Orbit One tyckte även att processen, som genomfördes för att kontrollera om SEZ-kraven är uppfyllda var onödigt invecklad. Då tjänstemän som genomförde kontrollen granskade även andra uppgifter som inte påverkade SEZ-förhållandena.

4.4.8. Förändringar som skulle kunna genomföras av de lokala myndigheterna för att avhjälpa befintliga problem

Efter analys av enkätsvaren kunde det urskiljas två lösningar som föreslagits av de undersökta företagen. Den första lösningen var att underlätta alla tullprocedurer genom att erbjuda investerarna exakt information på engelska om regionens lagstiftning, tullregler och annan information som är nödvändig för företag i Ryssland. Respondenten från Puvab föreslår även att det vore bra om det funnes ett ”hjälpkontor” för utländska investerare, där företagarna snabbt och enkelt skulle kunna lära sig vilka fördelar det innebär att ha SEZ-status.

76

http://di.se/Nyheter/?page=/avdelningar/artikel.aspx%3FArticleID%3D2007%255C12%255C14%255C261802%2 6o%3Dsp3%26SectionID%3DIT%26menusection%3DITTelekom%3BITTelekomNyheter, 2008-01-01.

30

I den andra lösningen framhävdes vikten av snabb tullhantering och avskaffning av korruptionsproblemet vid tullövergångar. En respondent från företaget Swel tyckte, att det är viktigt med mer serviceinriktat tänkande. Redan vid gränsövergångar, det vill säga på flygplatser och i hamnar, skall alla passerande varje gång fylla i massor med formulär, som verkar ”onödiga” och är tidskrävande. Attityden hos tjänstemännen, som arbetar med tull och passkontroll, spelar därför en viktig roll för dem som skall in till regionen.

En intressant problematik har tagits upp av Per Ivarson, som svarade på enkäten för företaget Swels räkning. Han har nämnt kommunikationsproblemet, som företagen från Sydsverige har. Det finns nämligen inte några direkta flygförbindelser mellan Sydsverige och Kaliningrad. Detta försvårar verksamheten för de svenska företagen, som har etablerat sig i Kaliningrad-regionen. Därför har en grupp företagare från sydöstra Sverige arbetar ideellt med ett försök att starta debatt om att öppna en internationell flygplats i Emmaboda77. Detta skulle enligt deras mening förenkla samarbetet runt Östersjön.

Related documents