• No results found

Artikel Vilken inverkan har uppgiftsorienterad träning på

aktivitetsförmågan hos personer som drabbats av stroke? Hur beskrivs upplevelser hos personer som drabbats av stroke efter uppgiftsorienterad träning? Bilateral robotic priming before task- oriented approach in subacute strokerehabilitatio n: a pilot randomized controlled trial. (22) Funktion

Interventionsgruppen visade på en signifikant skillnad i förbättring i SIS för styrka i hand än vad kontrollgruppen gjorde.

Deltagarna i båda grupperna visade statistiskt signifikanta förbättringar efter intervention på instrumenten FMA, Jamar och BBT.

Aktivitetsförmågan/ADL

Deltagarna i båda grupperna visade statistiskt signifikanta förbättringar på mRS, FIM och SIS, men inte Actigraphy.

Gruppen som utförde kombinationen av bilateral robot priming och uppgiftsorienterad träning visade signifikanta förbättringar på SIS och mRS, jämfört med gruppen som utförde bara uppgiftsorienterad träning som även den visade på förbättringar.

Upplevelser av funktion och aktivitetsförmåga

Utifrån SIS upplevde alla deltagarna förbättringar i styrka, handfunktion, ADL/IADL och rörelse.

Val av aktiviteter

Aktiviteterna valdes ut efter deltagarnas individuella mål och behov. Aktiviteter som att fylla en flaska med vatten från en fontän, bära flaskan med vatten till terapirummet, och sedan dricka från flaskan, torka av bordet med en trasa och vika handdukar och stoppa in dem i lådor.

Miljö

Arbetsterapi klinik

Anpassningar

Träningen anpassades till varierande svårighetsgrad utifrån personens funktionella nivå, och ökade progressivt för att främja lärandet.

The Effects of Combination of Robot-Assisted Therapy With Task-Specific or Impairme nt-Oriented Training on Motor Funktion

Gruppen som fick RT kombinerad med uppgiftsorienterad träning förbättrades signifikant i motorisk funktion och muskelstyrka på FMA, MRC och ARAT jämfört med gruppen som fick RT kombinerad med nedsättnings-orienterad träning. Förbättringarna kvarstod efter 3 månader.

Aktivitetsförmågan/ADL

Upplevelser av funktion och aktivitetsförmåga

Utifrån SIS upplevde alla deltagarna förbättringar i alla domänerna.

Val av aktiviteter

Aktiviteterna valdes ut av arbetsterapeuten tillsammans med deltagaren utifrån behov och intressen. Som att ta en bok från bokhyllan och öppna boken, använda en nyckel och vrida om i nyckellåset, hålla i en korg för att shoppa och sopa golvet.

Function and Quality of Life in Chronic Stroke.

(23)

Aktivitetsförmågan förbättrades hos interventionsgruppen.

Deltagarna ökade sin självupplevda livskvalitet och förmåga till att utföra dagliga aktiviteter med den svagare sidan på sis-skalan.

Miljö

Två medicinska centrum

Cognitive strategy on upper extremity function for stroke: A randomized controlled trials.

(24)

Funktion

Resultaten visade på signifikanta förbättringar med samtliga instrument i båda grupperna. Dock visade interventionsgruppen signifikant skillnad på WMFT-F och BBT jämfört med

kontrollgruppen.

Aktivitetsförmågan/ADL

Båda grupperna visade signifikanta förbättringar i COPM och CIQ. Förbättringar i självständighet och social integration, CIQ, skiljde sig inte signifikant mellan grupperna.

Upplevelser av funktion och aktivitetsförmåga

Deltagarna upplevde ökad utförandekapacitet och tillfredsställelse i aktiviteter

Val av aktiviteter

Deltagarna valde med hjälp av COPM själva ut vilka tre aktiviteter som de behöver, vill eller förväntas kunna utföra.

Aktiviteter som valdes ut inom ADL var matlagning, dusch/bad, kamma håret, klä på/av sig och inom personlig hygien. Aktiviteter som valdes ut inom funktionella aktiviteter var förberedning av mat, att skriva, skriva på en dator, räkna pengar med båda händerna, hålla i en mobil och öppna/stänga en dörr.

Miljö

Rehabiliteringsenhet

Anpassningar

Arbetsterapeuten och psykologen observerade aktiviteterna för att

uppmärksamma eventuella problem i aktivitetsutförandet, och utformade anpassningar och modifieringar för att underlätta detta.

Aktiviteterna som valdes ut delades in i delaktiviteter som tränades.

Effect of a Task- Oriented Rehabilitation Program on Upper Extremity Funktion

Alla deltagare i studien visade på mätningar med WMFT förbättring i den motoriska funktionsförmågan, vilket förbättrade användandet av den drabbade övre extremiteten

Upplevelser av funktion och aktivitetsförmåga

Många av deltagarna upplevde förbättring på handfunktionen på SIS skalan.

Recovery Following Motor Stroke: The ICARE

Randomized Clinical Trial

(25)

Aktivitetsförmågan/ADL

215 av 361 deltagare visade på förbättringar av aktivitetsförmågan, där deltagarna skattade en meningsfull förbättring av användandet av den sämre handen i dagliga aktiviteter på SIS.

Dock fanns inga signifikanta skillnader mellan grupperna.

Deltagarna fick välja ut specifika uppgifter som skulle tränas.

Miljö Stroke Rehabiliteringen Efficacy of Occupational Therapy Task- oriented Approach in Upper Extremity Post-stroke Rehabilitation (26) Funktion

Resultat från WMFT och AROM visade på signifikant skillnad inom grupperna i funktionsförmågan efter intervention, men ingen skillnad mellan grupperna.

Aktivitetsförmågan/ADL

Deltagarnas aktivitetsförmåga förbättrades efter uppgiftsorienterad träning. MAL visade ökad användning och kvalitet på användandet av den drabbade armen i prioriterade aktiviteter.

Upplevelser av funktion och aktivitetsförmåga

Resultat från COPM visade ökad nöjdhet och tillfredsställelse av utförande kapaciteten. Utifrån MAL upplevde deltagarna förbättrad aktivitetsförmåga på övre extremitet.

Val av aktiviteter

Deltagarna fick välja ut aktiviteter med hjälp av COPM och de högst prioriterade aktiviteterna inom egenvård, arbete och fritid tränades.

Miljö

Rehabiliteringssjukhus och i hemmet.

Anpassningar

Arbetsterapeuten ökade gradvis svårighetsgraden i träningen. På

undersökningen “Studie PI” svarade deltagarna att träningen de fick var unik och anpassad efter deras behov och aktiviteter som är av intresse för dem att utföra, de tyckte att de fick bra utmaning och att insatserna var bättre än andra insatser de fått förr.

Feasibility of a home-based program to improve handwriting after stroke: a pilot Funktion

Resultatet gav inga statistiskt eller kliniskt signifikanta förändringar i läsbarheten, dock uppmättes vissa förbättringar i några av

uppgifterna hos vissa av deltagarna i det primära utfallsmåttet (mETCH-W). Ingen av åtgärderna gav snyggare handstil, vilket var ett viktigt mål för deltagarna.

Val av aktiviteter

När deltagarna rekryterades skulle de ha egna önskemål för att förbättra sin handskrift. Uppgiftsorienterad träning användes i handstils uppgifter som var meningsfulla för deltagaren och relaterade till dennes egna mål. Att kunna förbättra läsbarheten och prydligheten i handskriften var viktiga mål av högt värde för deltagarna.

study

(27) Aktivitetsförmågan/ADL

Ingen signifikant skillnad i aktivitetsförmågan efter interventionen, men små effekter var uppenbara för några mätningar inklusive det primära resultatmåttet.

Deltagarna övade på uppgifter och mål som ofta relaterade till läsbarhet i listor, kort och meddelanden. Deltagarna rapporterade tillfredsställelse med övningsuppgifterna.

Miljö

Hemmiljö

Anpassningar

Arbetsterapeuten utformade träningen så den låg på lagom

utmaningsnivå för den enskilda individen. Deltagarna fick lära sig kognitiva strategier för att självständigt kunna analysera svårigheten i uppgiften och på så sätt veta hur uppgiften kan förbättras.

Task‐ specific practice of dressing tasks in a hospital setting improved dressing performance poststroke: A feasibility study (28) Funktion

Uppgiftsorienterad träning i grupp visade mätt med FIM statistiskt signifikanta förbättringar i deltagarnas funktionsnivå i aktivitet.

Aktivitetsförmågan/ADL

Aktivitetsförmågan förbättrades. Deltagarna visade en ökad förmåga att självständigt kunna klä på sig kläder på över- och underkropp samt strumpor och skor och utgjorde en kliniskt viktig skillnad.

Val av aktiviteter

Deltagarna valde tillsammans med arbetsterapeuten ut aktiviteter som utgick från deras mål och som de ville klara av inom påklädning. Aktiviteterna utifrån målen fokuserades på att ta på sig skjortor, tröjor och på knappar och dragkedjor, ta på sig byxor, strumpor, skor och att knyta skosnören.

Miljö

Sjukhusmiljö och i ett terapirum nära strokeenheten

Anpassningar

Påklädningen utfördes som hela aktiviteter eller delades upp i delaktiviteter beroende på hur deltagarens aktivitetsförmåga var.

Task Oriented Training and Evaluation at

Funktion

Alla deltagare visade förbättringar i rörelse och motorisk funktion mätt med Actigraphy, förändringar som höll i sig efter tid. Nivån av

Upplevelser av funktion och aktivitetsförmåga

Två deltagare visade stora förändringar i deras upplevda förtroende för sin förmåga att kunna utföra aktiviteterna som de valde ut, vilket

Home

(29)

förbättringar varierade mellan deltagarna, då en deltagare visade stora förändringar i rörelse medan övriga tre hade mindre

förändringar i sina motoriska aktiviteter. En deltagares rörelse i motorisk aktivitet var svår att avläsa då han hade tremor och ataxi som framkallade oavsiktliga rörelser.

Aktivitetsförmågan/ADL

Två deltagare ökade sitt resultat på BRIEF skalan, övriga två ökade inte sitt förtroende på den egna förmågan att kunna utföra aktiviteter i lika hög grad

framgår i observation och instrumenten.

De två andra deltagare förbättrade inte sitt upplevda förtroende lika mycket på sin förmåga att kunna utföra önskade aktiviteter.

Val av aktiviteter

Deltagarna fick identifiera minst fem uppgifter som de ville kunna uppnå med hjälp av COPM. Exempel på aktiviteter var; Borsta tänderna,

knäppa skjortan och att kunna använda den affekterade handen normalt i arbetet.

De valda aktiviteterna hade ofta att göra med deltagarnas identifierade roller inom deras sociala och kulturella miljö, som att vara mormor, sömmerska, far, hantverkare och trädgårdsmästare. Dessa aktiviteter uppskattades och tycktes ge uppgifterna i träningen mening.

Miljö

Deltagarnas egna hem.

Anpassningar

Arbetsterapeuten och deltagaren analyserade miljön och utförandet av aktiviteten tillsammans, för att hitta problematiken i aktiviteten och lyfta fram positiva färdigheter.

Use of the Occupational Therapy Task- Oriented Approach to Optimize the Motor Performance of a Client With Cognitive Aktivitetsförmågan/ADL

Trots sin kognitiva nedsättning lyckades deltagaren förbättra sin aktivitetsförmåga och blev mer självständig i förflyttningar, påklädning, egenvård, hygien. Samt ökade sin delaktighet i

aktiviteter som att torka bord och vika tvätt. Deltagaren visade mätt med FIM-skalan minskat fysiskt hjälpbehov.

Val av aktiviteter

Aktiviteter valdes ut av arbetsterapeut tillsammans med deltagaren och dennes dotter. Aktiviteterna var meningsfulla för deltagaren och av vikt för att öka självständigheten, och rörde egenvård och rörlighet.

Miljö

På den arbetsterapeutiska avdelningen där det fanns ett simulerat kök, sovrum, vardagsrum och tvättstuga. Miljön simulerades så att den liknade personens hemmiljö, genom att använda en vanlig säng och

Limitations

(30)

ordna så att möbler och rullstol stod på det sätt som patienten skulle möta dem hemma.

Miljön gjordes intressant och uppgiften energisparande för att deltagaren skulle orka hålla uppmärksamheten längre.

Anpassningar

Anpassningar gjordes utefter funktion- och kognitiv förmåga. Då deltagaren hade svårt att lära sig nya saker, var ett adaptivt

tillvägagångssätt lämpligt, där inlärning av nya strategier för ADL var minimala. Personen fick utföra små enkla övningar som var bekanta och meningsfulla. Feasibility of High- Repetition, Task- Specific Training for Individuals With Upper- Extremity Paresis (31) Funktion

ARAT visade på att deltagarna ökade finmotoriken och handens förmåga att hantera föremål i en aktivitet, och Jamar visade på ökad nyp- och greppstyrka.

Resultatet ökade mest mellan utskrivning och 1 månad efter.

Aktivitetsförmågan/ADL

FIM visade på att deltagarna ökade sin självständighet i dagliga aktiviteter och mätningar som gjordes med Actigraphy visade på ökad användning av den sämre handen i dagliga aktiviteter.

Val av aktiviteter

Den uppgiftsorienterade träningen anpassades individuellt efter varje deltagare, och inriktade sig på uppgifter relaterade till aktiviteter som var meningsfulla för deltagaren. De fick välja ut tre aktiviteter, och om deltagaren inte själv kunde välja fick familj eller vänner göra det.

Miljö

Rehabiliteringen i slutenvård

Anpassningar

Arbetsterapeuterna utformade aktiviteterna så att de skulle bli en lagom utmaning för varje enskild deltagare. De kunde öka svårighetsgraden genom att öka höjden eller avståndet till föremål personen skulle nå, samt öka vikten eller storleken på föremål och ändra positionen för deltagarna till sittande eller stående.

Telerehabilitation and electrical stimulatin: an occupation-based,

Funktion

FMA och ARAT visade på att deltagaren förbättrade sin funktion och finmotorik i den sämre handen.

Upplevelser av funktion och aktivitetsförmåga

Deltagaren upplevde stora förbättringar på aktivitetsförmågan i ADL och på tillfredsställelse i aktivitetsutförande av de aktiviteter som valdes ut i träningen. Deltagaren berättade att han kände stolthet när andra noterade

client-centered stroke intervention

(32)

Aktivitetsförmågan/ADL

Anmärkningsvärda förändringar noterades på COPM speciellt på tillfredsställelse av aktivitetsutförandet som ökade signifikant i alla aktiviteter som tränades. Deltagaren rapporterade att han nu använde båda händerna i utförandet av ADL aktiviteter, som att köra bil, äta middag med vänner, hantera redskap och kasta boll med sin hund

att han kunde använda sin högra affekterade hand när han jobbade, var med familjen och på fester. Han upplevde stolthetskänslor när han nu kunde använda båda händerna när han körde bil, gick ut och åt middag med familj och vänner eller kastade boll med sin hund.

Val av aktiviteter

Aktiviteterna valdes ut av deltagaren själv med hjälp av COPM.

Aktiviteter som tränades var att äta med kniv och gaffel, köra med båda händerna, greppa en boll för att leka med sin hund och stoppa in och knäppa i skjortan.

Miljö

Hemma hos deltagaren.

Client Perceptions of Task-Oriented Training at Home: “I Forgot I Was Sick”

(33)

Funktion

Samtliga deltagare visade på förbättringar av funktionsförmågan.

Aktivitetsförmågan/ADL

Observationer visade att deltagarna blev mer självständiga i utförandet av aktiviteterna som valts ut att träna i.

Två av deltagarna fick ökad

användning av sin drabbade arm, men lyckades inte förbättra förmågan att utföra de valda aktiviteterna. De andra två fick

funktionella förbättringar och förbättringar i aktivitetsutförande. De båda upplevde att de nådde sina

mål, fick ökad tillfredsställelse och förbättrad livskvalitet.

Upplevelser av funktion och aktivitetsförmåga

Två av deltagarna kände förbättring av aktivitetsförmågan efter den uppgiftsorienterade träningen, de upplevde även att de använde den affekterade armen mer i aktiviteter. De fick en positivare

självuppfattning och blev mer självsäkra.

Två av deltagarna rapporterade en mindre tillfredsställelse av sin funktionsförmåga.

De kommenterade sin självuppfattning genom att säga, "Jag fick så mycket att göra att jag glömde att jag var sjuk." eller "Varje dag känner jag mig mer självsäker" och "Jag känner mig som mitt gamla jag, men med förbättringar." Men för den fjärde deltagaren påverkade

självuppfattningen honom negativt då han uppfattade sig själv som sjuk och i behov av vila, vilket gjorde att han fortsatte vara beroende av sin fru och önskan om att behärska aktiviteten sjönk. Den andra deltagaren som inte lyckades uppnå sina mål bodde hemma hos sin dotter, även om möjligheten till att utföra önskad aktivitet fanns så kände han sig inte

hemma och kände inte samma tillfredsställelse i att utföra aktiviteten som han hade gjort om han var i sitt eget hus.

Val av aktiviteter

Deltagarna fick välja ut fem specifika aktiviteter tillsammans med arbetsterapeuten som var meningsfulla och relevanta för dem i den miljö där aktiviteterna skulle utföras, deras verkliga värld. Aktiviteterna utgick ifrån deras mål, som var att kunna åka och campa, kunna flytta hem och återgå till arbetet, skriva anteckningar, tvätta bilen, klippa gräsmattan och att fixa i trädgården.

Miljö

Deltagarnas hem.

Anpassningar

Arbetsterapeuten anpassade miljön och aktiviteten för att ge lagom utmaning och svårighetsgrad till deltagarna, och som gradvis ökade. Anpassningar av hur patienterna såg på aktiviteten gjordes.

Related documents