• No results found

Bilaga D: Heuristisk utvärdering

5. Diskussion

8.4 Bilaga D: Heuristisk utvärdering

Översikt

Den heuristiska utvärderingen är baserad på Jakob Nielsen ”10 heuristics”, Jonas Söderström ”En sajt kräver tre sorters design” och teori som gruppen tagit fram om virtuella mötesplatser. Gruppen har sammanställt en utvärdering som fungerar att använda på sportdykare.se befintliga webbforum. Startsidan, webbforumet och möjligheten för användarna att presentera sig kommer att utvärderas. [2009-05-10]

Grafisk design: Se och tycka om.

Vid utvecklingen av ett webbforum är det viktigt att få en bra grafisk design. Det gäller att både tänka på de estetiska delarna och så väl på de tekniska delarna.

Utseende och upplägg

· Ser förstasidan tilltalande ut för användaren.

Vid första anblicken ser sidan rörig ut och det är för mycket information för användaren att ta in samtidigt. Vissa av de fönster som ligger på startsidan har ingen funktion för användaren så som ”Sajt information” där det står ”inget att rapportera”. Det första som ögat lägger märke till är en stor annons om att annonsera på sidan och detta är sidans primära syfte att locka användare med. Startsidan saknar ett välkomnande och samt information av något slag.

Placeringen av den information som finns känns relevant för de tänkta användarna är inte logiskt utplacerad, då de intressanta ämnena som berör användarna ligger efter orelevant information på sidan och inte uppfattas direkt, detta kan resultera i användaren missar informationen och går ut från sidan. Lockande information så som senaste forumtrådar, antal inloggade och nyheter borde ligga först så det kan intressera användaren direkt så att denna stannar kvar på sidan. Informationen om hur många som har 100 loggade dyk känns inte relevant då det inte finns några med det antalet. Men när man går in och tittar på som loggat sina dyk så finns det som är över 100 stycken. (Applikationen fyller inte sitt syfte).

· Passar utseendet sidans syfte och målgrupp.

Sidans innehåll passar målgruppen men utformningen på sidan gör det svårt för användaren att hitta rätt på sidan. Den översta bilden visar någon form av isdykning och man får känslan av att detta är loggan för sportdykar.se men så är inte fallet det är en annons. Detta är väldigt missvisande. En tydlig logotyp som kan förknippas med sidan hade varit at föredra på denna plats istället.

· Ser forumet visuellt tilltalande ut.

Forumet har ett positivt upplägg när det kommer till att ha delat upp trådarna i olika kategorier, detta hjälper användarna att hitta till det område som intresserar dem. Men dock finns det en nackdel på upplägget, det finns för mycket luft mellan de olika kategorierna som gör att man kanske måste skrolla ner långt på sidanför att hitta rätt kategori och detta är ett onödigt steg för användaren. Namnen som ges efter varje kategori angående moderatorerna är onödig då det inte ges någon information om vad det är och vad det har för syfte. När man trycker sig vidare in på en kategori kommer trådarna som ingår upp efter senaste inlagda detta är bra då man kan se vad som är aktuellt. Forumbeskrivningen som finns överst är också bra då den förklarar vilka ämnen som diskuteras i kategorin Men återigen så är det information som tar för stor plats från det som är viktigt för användaren. Rutan navigera tar för stor plats och innehåller ”lägg till nytt inlägg”, dessa två alternativ hör inte samman och skulle kunna framföras var för sig på en bättre placering på sidan. Klickar man vidare in på en tråd, tar återigen information som kan

presenteras på ett bättre sätt stor plats från den information som användaren vill komma åt i ett fall inlägget och dess svar i tråden.

· Finns det menyer, knappar/ikoner som ger en bra återkoppling till användaren.

Menyraden som finns på sidan har för många valalternativ i rullgardinsmenyn om kommer ner då användaren för över muspekaren på rubriken. Det gå heller inte att trycka sig vidare direkt på de olika rubrikerna utan måste välja en bestämt

underkategori. Det hade varit bättre om det fungerat så att användaren tryckte på en rubrik och där efter fick de olika alternativen i någon form av sidomeny eller liknande. Detta gäller både ”Din sida” och ”Forum”. Under alternativet ”Forum”

finns onödiga alternativ att välja på då det hade räckt med ”Översikt”, ”Senaste inlägg” och ”Senaste diskussion”. Inne på forumets trådar finns två olika symboler som föreställer en hand och en böjd pil, men det finns ingen förklaring på vad dessa innebär när man drar över med muspekaren. Trycker man på handen kommer ett meddelande upp, om att inlägget har blivigt filtrerat, men någon information om vad det innebär finns inte. Symbolen med en pil är en svarsfunktion till ett specifikt svar. Vid vissa av inläggen på forumet syns en tänd glödlampa som indikerar på att det är en ledare som gjort inlägget.

· Är utformningen på forumet homogent med DYKs hemsida.

Nej, då sportdykare.se använder sig av rutor med runda kanter och Dykmag.net använder rutor med kantiga hörn. Färgerna stämmer inte heller överens med varandra då sportdykare.se använder en mer ljusblå toning och Dykmag.net använder färger i mörkare toner. Huvudmenysystemen fungerar inte på samma sätt, sportdykare.se har undermenys val i en rullgardinsmeny och dykmag.net meny fungerar istället så att den rubrik användaren klickar på tar upp sidan som rubriken indikerar på och därefter välja andra menyval. Typsnittet som används är inte samma. Det som sidorna har gemensamt är att båda sidorna har valt att lägga reklam och annonser i enspalt till höger.

Tala användarens språk, naturligt språk

· Är typsnittet och storleken på texten lättläst.

Typsnittet är lättläst då det inte innehåller seriffer, även storleken på texten är lättläst

· Används färger som gör sidan tydlig, kontraster.

Menyn är vitt skuggad text på ljusblå bakgrund som an göra det svårt att läsa, ingen bra kontrast. Om texten förstoras upp blir menyraden pixlig. Största delen av övriga texten är skriven svart på vitt och detta blir mer lättläst.

Minimera användarens minnesbelastning

· Det ska inte förväntas att användaren ska komma ihåg information mellan två olika sidor.

Detta krav uppfylls inte av sidan då det är mycket information på samma gång och för många val att göra i menyns rullgardinslista. De blir svårt för

användaren att navigera sig och hitta till rätt sida och även gå tillbaka ett steg.

· Låter sidan användaren känna igen relevant information.

Den relevanta informationen finns men visas inte direkt för användaren då det finns för mycket information och den viktiga informationen inte är prioriterad.

Informationsdesign: Hitta och förstå.

Denna del handlar om informationsdesign och om användare kan hitta och begripa det som finns på webbforumet.

Utseende och upplägg

· Kan användaren direkt se var denna ska navigera sig vidare för att komma till önskad information.

Nej det finns för mycket information på samma gång och för många val att göra i menyns rullgardinslista. Detta medför att användaren lätt kan tappa bort sig bland sidorna och inte hitta rätt information. Om det tar för lång tid och är för svårt för en användare att hitta rätt information kan denna tröttna och gå ut från sidan istället.

· Visar gränssnittet var du är på forumet.

Sidan har brödsmulor med de är i sig inte logiska och det känns inte som om att de följer ett system. Exempel; Väljer man att klicka på forum i menyraden får du upp en rullgardins lista med en rubrik som säger översikt. Klickar du i sin tur på översikt ändrar sig brödsmulorna sig till; Forum/Senaste inlägg/Översikt. Då den logiska brödsmuletexten skulle ha varit Forum/Översikt.

· Finns det ledare som kan hjälpa användarna.

Ja det finns det. I form av att användarna skickar flaskpost till ledarna som i sin tur är snabba med att svara på frågor och försöker förklara frågan eller det problem som användaren har

· Finns det tillgång till experthjälp på sidan. Finns ej.

· Tas gamla inlägg bort efter en viss tid.

Nej alla inlägg sedan starten 2004 av sidan ligger kvar.

· Kan man se om bra inlägg uppmuntras och belönas av ledarna.

En funktion som visar att ledarna uppmuntrar och belönar inlägg är rutan på första sidan om heter ”redaktionens favoriter” Där de bilder som redaktionen tycker bra om slumpas fram och vissas upp. Men på själva forumet syns ingen form av upmuntran eller belöning av bra inlägg. Dock finns en funktion som heter bubblor. Detta är förmodligen ett försök av ledarna att skapa en tävling med att ha flest bubblor. Men det finns inga krav på hur de olika poängen ges till användarens i form av bubblor, användaren kan få poäng för ett oseriöst bidrag. Då får man en uppfattning av att sidan är mindre seriös, hade varit lämpligare med statistik och någon form av utdelning av ledarna då de anser att bidraget varit bra och hjälpsamt för sidans syfte.

· Finns det möjlighet för användaren att få reda på sina inloggningsuppgifter om användaren glömt bort dem.

Ja det finns det. Men man måste trycka ner rullgardinen under rubriken ”Din sida” och där välja ett av alternativen. Då kommer det upp en sida som har alternativen; Bli medlem, Logga in eller borttappat lösenord. Dessa alternativ borde existera på första sidan i någon form.

Enkel och naturlig dialog

· Kan användaren förstå hur denna ska gå tillväga för att för lägga in diskussionsämne/kommentarer till de olika inläggen.

Om användaren vill lägga in ett nytt inlägg på forumet finns det en länk som heter ”Klicka här för att skriva ett nytt inlägg”. Denna är otydlig men går att hitta då det är en länk och inte en knapp. För att svara på redan inlagda trådar finns det en knapp som heter svara längst upp på sidan som är tydligare för användaren.

· Är det lätt för användaren att se aktuella händelser.

På startsidan finns det en ruta som visar på vad som händer under månaden i länkformat till en kalender. En ruta för senaste forumtrådar går också att finna på startsidan.

· Finns det en tydlig inloggning för användaren

På startsidan finns en ruta som indikerar på att användaren kan logga in på sidan. Denna rutan syns tydligt.

· Kan användaren tydligt se att denna är inloggad på forumet.

När användaren har loggat in på sidan syns inloggningsnamnet uppe under logotypen som ser ut som en av de andra länkarna. Då sidan enbart uppger namnet på den inloggade blir det inte tydligt för användaren. Det kunde som exempel ha ståt ”Inloggad som Anders Gustavsson” för att göra det tydligare.

Tala användarens språk, naturligt språk

· Används ett språk/tal som målgruppen förstår.

Kategoriernas rubriker som finns på ”Översikt” i forumet passar i kontexten och eftersom den finns en förklaring till varje rubrik blir det även lättare för

användaren att förstå det innehåll som kategorin har. En sak som kan vara svår att förstå för nyblivna dykare är de förkortningar som sidan använder sig av. Alternativen som finns att välja under ”Din sida” känns inte alltid så seriösa då de valt att bland annat använda sig av orden ”Flaskpost”, ”Mina arter” och

”Mina dykpolare”, dessa ord kan upplevas som ogenomtänkta och innebörden av dessa framgår inte klart.

· Håller sig sidan till ett enhetligt skrivet språk, i detta fall svenska.

Nej sidan blandar svensk och engelska uttryck i samma stycken och meningar. Även särskrivingar förkommer. Kan leda till att användarna blir förvirrade och inte förstår innebörden med texterna

Genvägar

· Finns det länkar till viktig information.

Ja detta finns under ”Länkar” i menyraden. Länkarna leder till olika sidor som berör ämnet dykning.

· Finns det en lätt väg tillbaka till startsidan.

Det finns vägar tillbaka till startsidan men de känns dolda för användaren. Ett smidigt sätt hade varit att använda sig av antingen logotypen eller en

direktknapp som heter startsida eller knappen som heter ”Sortdykare.se”.

Hjälp och dokumentation

· Finns det en hjälpinformation.

Det finns ett menyval som heter ”Så fungerar det” där det tas upp och beskrivs kortfattat om de olika funktionerna som finns på sidan.

· Finns FAQ.

Finns en FAQ som ligger i forumet som en kategori, inte en logisk placering då användaren behöver ha denna information lättillgänglig och inte bland forumets olika kategorier.

Finns ingen direkt tipsfunktion som berättar om sidan. På vissa sidor kan det dyka om tips så som ”Om du håller musen ovan för rubrikerna så hämtas nyheten och visas i ett flytande lager” men dessa kan i vissa fall också missleda och svårförstådda för användaren.

· Finns det en överblick på uppbyggnaden av forumet. Finns ej.

Återkoppling

· Hur reagerar systemet på användarens handlingar.

Sidans landningstid är relativt snabb då det inte finns flashfunktioner eller liknande.

· Är besökta länkar markerade på något sätt. Besökta länkar blir inte markerade på något sätt.

Tydligt markerade avslutningar

· Tillåts användarens handlingar att bli intetgjorda (exempel ta bort egna kommentarer).

Har användaren lagt in ett inlägg/svar kan användaren inte ta bort inlägget/svaret utan enbart redigera i det som redan är skrivigt. I den

presentation som är tillgänglig för användaren att skapa, finns det möjlighet till att redigera allt

Bra felmeddelande

· Finns det bekräftande information och tydlig återkoppling till användarens handlingar så att användaren tydligt kan se när något är fel

Det finns några återkopplingar till fel. Det existerar ett felmeddelande om du skriver in dina inloggninguppgifter fel. Men det sker inte så tydligt så det kan

vara svårt att uppfatta. Det finns också tre knappar efter menyraden, där en av knapparna låter dig själv välja funktionen på den knappen. Vilket kan bli förvirrande för en användare som inte förstår sig på sidan. En användare kan gå in på en av de alla trådar som finns på sportdykare.se och göra ett inlägg som sedan kan sparas utan att meddelandet har en skriven text. Användaren borde få ett felmeddelande från sidan där det förklaras att inlägget inte går att posta utan att det finns någon form av information inskriven av användaren.

· Finns det en loggisk förklaring i felmeddelanden.

Om en användare försöker logga in med fel användarnamn eller lösenord kommer det upp en röd text som säger ”Felaktig login” uppe i högra hörnet. Texten är lätt att förstå men syns inte tillräckligt

Förhindra fel

· Hjälps användaren att undvika fel i det stora hela.

Då sidans struktur ser ut som det gör i menyssystemet blir det lätt för användaren att göra felsteg genom att trycka på fel länk på grund av rubrikernas otydlighet eller mängd av alternativ som finns.

Interaktionsdesign: Göra.

Denna del handlar om hur användarna interagerar med webbforumet. Vad gör användarna på webbforumet, skickar inlägg, läser trådar, diskuterar, eller registrera sig.

Utseende och upplägg

· Uppmuntrar forumet till deltagande.

Undersökningen som ligger på startsidan är lätt för användaren att komma åt och delta i. Det finns också en ruta som visar på de senaste forumtrådarna som kan intressera användaren. När en ny användare registrera sig skickas det ut ett automatiskt välkomstbrev från ledarna där de försöker uppmuntra till deltagande på sidan.

· Har diskussionerna ett seriöst syfte.

Det finns seriösa diskussioner som håller sig till ämnena som trådarna indikerar på, men vissa trådar ser mer ut som chatthistorik eller gästboksinlägg. Detta ger utomstående användare inget värde men det är samtidigt bra för det indikerar på en bra kompiskänsla på webbforumet.

· Har användarna möjligheten att chatta med varandra. Finns ej, enbart flaskpost eller e-post.

· Ser det ut som forumet har en säker miljö.

Vid första anblicken känns det inte som en säker miljö då det man får massvis med information huller om buller. Detta kan medföra en att nya användare bli skeptiska och väljer att gå vidare till en annan sida.

· Har användarna möjlighet att lägga upp bilder.

Användaren har möjlighet att lägga upp en presentationsbild på sin profil.

· Finns det en möjlighet för användaren att identifiera sig i form av en presentation/profil på forumet.

Ja, sportdykarna.se har möjligheten för sina medlemmar att skapa sig en profil. Men profilen i sig är kanske inte den mest seriösa på grund av olika

anledningar. Den en är att användaren måste ha sin bild i ett

dykcertifikatskort, där bilden knappt syns. Utan dykcertifikatkortet tar upp den största platsen av den plats där bilden borde synas med en tecknad gubbe.

· Om det finns en presentation/profil, är den information som kan läggas ut bra för användarens identitet, kan användaren känna sig trygg.

Då varje användare själv kan välja vad som ska finnas med i presentationen är det upp till var och hur mycket information som varje användare vill lägga ut och vissa upp för andra medlemmar.

Enkel och naturlig dialog

· Kan man se en gemenskap mellan användarna.

Ja det kan man göra, men det kan ibland se ut som det är olika kompisgrupper som gör gästkommentarer på varandras foruminlägg.

· Kan man se en ömsesidighet mellan användarna.

Det ser ut som att det finns en trevlig kompisshargång och uppmuntran på forumet.

Enhetlig navigation

· Behålls samma upplägg genom hela forumet.

Ja sidan håller samma form av upplägg genom hela sidan när det kommer till informationsrutorna. Liknande funktioner kan däremot ha olika utseende i form av knappar eller länkar, detta kan vara förvirrande för användaren då det inte följer samma röda trå genom hela sidan.

· Finns det olika sätt att navigera till samma mål.

Ja det finns alternativ för att bland annat komma till startsidan. Forumet finns brödsmulor och menyval som leder till samma sida, dock inte alltid så tydligt utan mer förvirrande för användaren, så som ”Senaste inlägg”.

· Finns det sätt att söka information på forumet.

Ja det finns det och den söker igenom alla menyrubriker som finns på sidan var för sig. Vilket är ett bra sätt att visa upp sökresultatet på, för användaren då denna kan välja inom vilket ämne den vill ha informationen. Dock kan inte användaren välja en kategori att söka igenom utan måste alltid utföra sökningen i alla kategorier samtidigt.

Related documents