• No results found

Exempel på dokumentation som fördes Matematisk kartläggning (McIntosh):

Styrkor:

Uppåträkning stora tal. Använda positionssystemet för att lägga till 10, med

hundratalövergångar.

Begreppet täljaren

Relativ storlek på tal i decimalform, positionssystemet i decimalformen och att det mellan två decimaltal alltid finns många tal.

Relativ storlek på tal i decimalform. Förutsätter förståelse för hur tal skrivs i decimalform.

Procentbegreppet

Uppskattning och bedömning av svarets rimlighet. Proportionalitet i praktiskt sammanhang

Utvecklingsområden:

Relativ storlek på tal i bråkform och decimalform

Uppskattning av storleken på bråk med olika nämnare och rimlighetsbedömning av

svaret ***

Enkel procenträkning

Innebörden av multiplikation med ett tal mellan 0 och 1. Sambandet multiplikation och division.

Innebörden av division med ett tal mellan 0 och 1

Förståelse för multiplikation med tal mellan 0 och 1.

Intervju:

Mål med studier:

Elevens långsiktiga mål med studierna är att söka in på polisutbildningen.

Eleven uttrycker själv en vilja att lära sig

Eleven har en relativt god studieteknik

Utvecklingsområden:

Behöver hjälp att avgränsa matematiken och skapa delmål Våga be om hjälp

Påminna om yttre påverkbara faktorer som påverkar när det går bra och när det går dåligt, arbeta med SRL

Sammanfattning: Elevens matematiska styrkor är positionssystemet för att lägga till 10, med hundratalövergångar, begreppet täljaren samt relativ storlek på tal i decimalform. Hon visar även styrkor i förståelsen för begreppet procent samt att kunna uppskatta och bedöma svarets rimlighet.

Utvecklingsområden gällande matematik är bråkräkning, procenträkning samt innebörden av sambandet mellan multiplikation och division.

Hennes långsiktiga mål med studierna är att hon vill läsa komma in på polisutbildningen. Hon har en vilja att lära sig och har en relativt god studieteknik. Det hon bör utveckla är att våga fråga om hjälp samt avgränsa matematiken och skapa delmål. Det är av vikt att påminna om yttre påverkbara faktorer som påverkar när det går bra och när det går dåligt, arbeta med SRL

Eleven är i behov av stöd och extra anpassning i form av att:

Lärare hjälper eleven med planeringar som innehåller prioriterade, konkreta och överblickbara kortsiktiga uppgifter och mål. Lärare försäkrar sig om att eleven förstått instruktionerna och kommer igång med arbetet. Samtliga undervisande lärare ska ha vetskap om och förståelse för elevens förutsättningar och behov, samt de extra anpassningarna som ska göras. Samtliga lärare har en tydlig struktur på lektioner och genomgångar, tydliggör när, var, hur och konkretiserar uppgifterna med visuellt stöd. Hjälpa eleven att schemalägga matematikpassen till de positioner då det är färre elever.

Orienteringskurs

Eleven är i behov av stöd och extra anpassning i form av att:

Lärare försäkrar sig om att eleven förstått instruktionerna och kommer igång med arbetet.

Lärare hjälper eleven med planeringar som innehåller prioriterade, konkreta och överblickbara kortsiktiga uppgifter och mål.

Samtliga undervisande lärare ska ha vetskap om och förståelse för elevens förutsättningar och behov, samt de extra anpassningarna som ska göras. Elevens visuella arbetsminne och praktiska förmåga ska tillvarata.

att samtliga lärare har en tydlig struktur på lektioner och genomgångar, tydliggör när, var, hur och konkretiserar uppgifterna med visuellt stöd.

Hjälpa eleven att schemalägga matematikpassen till de positioner då det är färre elever.

Behov av orienteringskurs

pedagogiska bedömningen i den aktuella utredningen):

Elevens samlade behov av stöd och anpassningar är omfattande och behövs under en längre tid, vilket medför att det räknas som behov av orienteringkurs. Det handlar om:

a) Att läsa matematik i mindre grupp och lugnare studiemiljö med specialpedagogiskt stöd utöver ordinarie undervisning (underlätta vid genomgångar för att komma igång med och genomföra arbetsuppgifterna). Behandla de utvecklingsområden som framkom i den matematiska kartläggningen (se pedagogiska bedömning).

b) Att ha täta samtal och få motivationsstöd så att skolarbetet känns hanterbart och att närvaron blir hög, exempelvis att man går igenom att schemat och innehållet på kurserna fungerar för eleven. Samtalen ska även belysa hur lärarna genomför de extra anpassningarna och hjälper henne att hitta fungerande strategier/ strukturstöd.

c) Att säkerhetsställa att lärarna kontinuerligt får information om hur eleven upplever kurserna och den totala skolsituationen för att vid behov anpassa stödet ytterligare.

Åtgärder

Beskriv vilka åtgärder som skolenheten bedömer är nödvändiga för att tillgodose elevens behov av stöd i olika lärmiljöer inom verksamheten.

Åtgärd:

Åtgärd Omfattning i tid Ansvarig för

åtgärden, samt befattning a) Att läsa matematik i mindre och lugnare

studiemiljö med specialpedagogiskt stöd (underlätta vid genomgångar för att komma igång med och genomföra arbetsuppgifterna). Behandla de utvecklingsområden som framkom i den matematiska kartläggningen (se pedagogiska bedömning). Ett till två matematikpass utanför elevens ordinarie schemalagda tid för matematik Åtgärden utförs av Kristina Wiberg, speciallärare

b) Täta samtal och motivationsstöd (innehåll se behovsrutan).

20- 30 minuter schemaläggs vid två tillfällen under veckan

Åtgärden utförs av Kristina Wiberg,

speciallärare c) Samtal med/ information till lärarna En gång per vecka till

en början, därefter vid behov.

Åtgärden utförs av Kristina Wiberg,

speciallärare

Related documents