• No results found

Bilagor

In document Barns läsning i hemmet (Page 31-35)

Jag har här kortat ned enkäterna genom att ta bort raderna som informanterna skrev på. Jag har bara tagit med frågorna.

7.2 Enkät till pedagogerna

Hej alla pedagoger i F-1B

Jag håller på att skriva mitt examensarbete och är därför intresserad av att veta hur ni tänker och arbetar. Jag har redan gått ut med en enkätundersökning till föräldrarna och vill därför givetvis även ha er synvinkel på det hela. Jag försöker ta reda på vad barn läser hemma och hur vi arbetar med läsning i skolan. Hur man i skolan tar till vara och utnyttja de som eleverna läser i hemmet. Men även hur man i skolan arbetar med läsning, hur man skapar läslust och bygger upp miljöer som inbjuder till läsning.

Jag skulle vara väldigt tacksam om ni ville svara på frågorna på följande sidor. Enkäten är helt anonym och i arbetet kommer ni även vara helt anonyma. Svara så ärligt ni kan så att

resultatet blir så riktigt som möjligt. Skriv hellre för mycket än för lite men må inte dåligt om ni inte har så mycket att säga.

Jag skulle vilja ha in svaren senast Måndagen den 5 maj. Ni kan lägga svaren i min lilla enkät låda som finns i datorrummet i F-1ans klassrum.

Har ni några frågor är det bara att höra av er på:

LES03025@lut.mah.se

Så svarar jag så bra och fort jag kan.

Tack på förhand! Med vänlig hälsning Emelie Jönsson

Frågor:

Vad och hur mycket läser eleverna i skolan? Vad och hur mycket tror du eleverna läser hemma? Hur tror du att föräldrarna kan öka elevernas läslust? Hur tror du att skolan kan öka elevernas läslust?

Vad gör du för att skapa en bra läsmiljö i klassrummet?

Hur tänker du när du väljer en bok till klassen? (högläsning, fakta och böcker som finns i klassrummet)

7.3 Enkät till föräldrarna

Undersökning till examensarbete

Här kommer vidare information om den undersökning som jag ska göra inför mitt examensarbete. Jag har som frågeställning “Vad läser barn hemma, och hur

tillgodoses/kompletteras detta i skolundervisningen?” Med detta behöver jag er hjälp med tanke på att jag inte kan gå hem till varje barn och se vad de läser. Eftersom detta är en kvalitativ undersökning med en liten utvald grupp så är det ytterst viktigt att ni är så tydliga som möjligt med vad era barn läser. Det viktigaste är att undersökningen blir så sanningsenlig som möjligt så att resultatet blir rättvisande. Jag ska försöka ta reda på hur vi i skolan kan arbeta vidare med det eleverna läser i hemmet och det är därför viktigt att det ni skriver stämmer överens med hur det verkligen är. Era svar kommer att behandlas med full konfidentialitet och kommer att helt avidentifieras i resultatredovisningen.

Så till vad jag vill fråga er. Jag vill veta vad era barn läser hemma under två vardagar (behöver inte vara två dagar direkt efter varandra, kan vara en måndag och en torsdag t.ex.) samt en helgdag. Skriv ungefärlig tid och vad de läser. Är ni osäkra på hur ni ska formulera er om de t.ex. spelar ett datorspel så skriv hellre för detaljerat än bara “läsning 10minuter”. Skriv allt ditt barn läser, även om det bara är en serie i tidningen på morgonen. All läsning

räknas!

Till läsning räknar jag allt som kräver att man läser, inte bara böcker utan även många andra saker. Jag har därför gjort en lista här nedanför på vad jag räknar som läsning. Är det något ni tycker saknas och själva anser vara läsning så skriv gärna till det i läslistan på nästa sida. Har ni frågor är ni varmt välkomna att höra av er till mig på…………

Jag kommer att samla in undersökningarna måndagen den 5maj 2008. Givetvis kan man lämna in undersökningen tidigare. Det kommer att finnas en låda i F-1ans datorrum som kommer vara märkt “Emelies undersökning”. Här kan man lägga sin undersökning när man är klar. Jag kommer under undersökningens gang att komma ut på skolan lite då och då för att titta till min låda så att den töms regelbundet. Det är viktigt att ni lämnar in ert formulär så att undersökningen blir så korrekt som möjligt. Ju fler som svarar ju bättre blir resultatet, är det många som inte lämnar in är risken att resultatet blir missvisande.

För er som får detta via mail, så är det bara att maila formuläret till mig när ni är klara, dock senast måndagen den 5maj. Det är viktigt att jag får in undersökningarna till detta datum då jag ska sammanställa dem och kunna komplettera dem om jag känner att det behövs.

Jag kommer även att intervjua lärarna i spåret som har undervisning med era barn om läsning samt tala med skolbibliotekarien för att få en inblick i vad de tänker kring detta ämne.

Jag vill även passa på att tacka er för att ni ställer upp och hjälper mig med denna

undersökning. Jag kommer när arbetet börjar närma sig sitt slut komma ut med information till er om resultatet och de som vill ha en kopia av mitt examensarbete kommer även att få möjlighet att få detta. Men denna information kommer jag med senare.

Har ni några frågor är ni välkomna att kontakta mig via min mail som är

LES03025@stud.mah.se

Till slut hoppas jag att ni kommer ha lika roligt när ni gör undersökningen som jag har när jag är med era barn!

Läsning:

Böcker - alla former av böcker. Läxläsning -

skriv vilket ämne

Serier - i tidningar och liknande. Datorspel som kräver att man laser.

Spel som kräver att man läser t.ex. frågor på kort. Tv-spel som kräver att man läser.

Namn: Frågor:

Vardag 1: (Obs! Ni får gärna använda fler papper om det krävs!) Vardag 2:

Helgdag:

Vad tror du att du kan göra för att öka ditt barns läslust? Vad tror du att skolan kan göra för att öka barns läslust?

7.4 Frågor till intervjun med skolbibliotekarien

Vad är din tanke med detta biblioteket?

Har du någon budget eller speciella tillfällen du får köpa in? För du någon statistik över vad barnen lånar här?

Är där någon speciella trender du kan se?

Var det då mycket Lasse Maja när det va julkalendern?

Ser du några skillnader mellan vad pojkar och flickor lånar? Eller det är mer skillnad på hur långt dem är komna i sin läsutveckling?

Är det så att några är mer intresserade av faktaböcker än av de skönlitterära?

De står i viss litteratur att barn som har svårare att komma in i läsningen gärna väljer faktaböcker, är det något du märkt?

Tror du att barnen läser mycket hemma eller läser dem här i skolan? Vad är det dem skriver efter dem har läst boken? En recension?

Ni har ju alltid högläsningsböcker i klassen som en pedagog läser högt ur, men har ni någon gång haft det så att alla eleverna läser samma text eller bok?

När ni har haft högläsningsböcker har ni då pratar om de ni läst där eller de har bara varit ren högläsning?

Ofta väljer man ju högläsningsbok med ett syfte, tex. mamman som tjatade så att hon dog. Att vi pedagoger har en baktanke, att eleverna ska förstå att det inte är ok att tjata.

Tror du att man kan locka barn till mer läsning genom något smart litet knep? Vad tror du barnen läser hemma?(datorspel, böcker, tv-spel osv.)

Tror du det är mycket serietidningar eller det är kapitelböcker eller är de två meningsböckern dem väljer när dem ska läsa själv?

Tror du det är speciellt för denna orten eller är de åldern på barnen? Tror du att föräldrarna också går till biblioteket med barnen?

Tror du att du kommer börja föra statistik över utlånade böcker nu när systemet är igång? Tror du att det hade sett annorlunda ut om inte barnen hade fått vara med och bestämma? Tror du att dem kan sätta streck för att många har gjort de innan dem och låter sig bli påverkade av vad andra har valt?

In document Barns läsning i hemmet (Page 31-35)

Related documents