• No results found

Informationsbrevet 2018

Inbjudan om deltagande i forskningsprojekt ”Vad hände sen? En uppföljning av unga brottsoffer”

Någon gång under perioden 2000-2006 drabbades Du av brott. Vi inbjuder Dig därför att delta i ett forskningsprojekt som har till syfte att få en fördjupad kunskap om brottutsatthet bland ungdomar. Studien är ett samarbete mellan Karolinska Institutet, Polismyndigheten i Stockholms län och Malmö Universitet. Deltagandet är frivilligt och Du kan när som helst avbryta DIN medverkan. När Du deltar kommer Du att få besvara frågor om:

• Brottstillfället och tiden mellan brottstillfället och nuvarande situation (20 min)

• Din bakgrund, familj, utbildning, arbete, nuvarande livssituation, fysiska och psykiska hälsa (10 min)

• Bemötandet från samhället, polisen, socialtjänsten vid brottstillfället (10 min)

Resultaten kommer att behandlas anonymt och med största sekretess.

Sammanställningen av resultaten kommer att ske på gruppnivå där ingen enskild person kommer att kunna kännas igen. Studien ingår i ett större projekt av unga brottsoffer där registeruppgifter inhämtas och används i forskningen om unga brottsoffer. Projektledare och handledare för studien är Ulla Beijer, socionom och Med Dr/PhD vid Karolinska institutet: …

Jag som kommer att intervjua är student vid Malmö Universitet och

intervjustudien kommer att ingå i min C-betygsuppsats. Intervjun sker per telefon och kommer ta cirka 40 minuter. Intervjuerna kommer att utföras under veckorna 24-26. Vänlig meddela mig vilka dagar samt tider som kan passa att jag ringer, önska gärna tre förslag.

Vänliga hälsningar …

Bilaga 2

Intervjuguide

Hej! Jag heter Helena Palmqvist och är Student på Malmö Universitet och jag ska skriva min kandidatuppsats i kriminologi med inriktning på brottsoffer.

Den här studien ingår i ett större projekt som är en unik uppföljningsstudie av unga brottsoffer och syftet är att få en fördjupad kunskap om brottutsatthet bland ungdomar. Resultaten kommer att behandlas anonymt och med största sekretess, det publicerade materialet kommer inte kunna föras tillbaka till er personligen eller att röja er som informant. Intervjun kommer att spelas in och jag kommer att förvara materialet inlåst när jag inte jobbar med det. Så fort min uppsatsen har betygsatts kommer intervjun och tillhörande material att kasseras, publiceras genom Malmö universitet. Intervjun kommer mest att beröra en misshandel där du efteråt har fått någon form av hjälp eller samtal på stödcentrum i Stockholm. Intervjun kommer att börja med en öppen fråga om dina egna reflektioner av att ha blivit utsatt för brott. Sen kommer jag gå vidare med mer ingående frågor om ditt mående både efter själva händelsen och även hur du mår idag. Efter det kommer frågor om vilket stöd du har fått, om du har blivit utsatt för andra brott och om du har begått några brott. Intervjun avrundas med 22 påståenden med fem fasta svarsalternativ, men bara om du vill och i mån av tid.

Sen kommer jag ställa några frågor om er bakgrund och nuvarande situation. Vill även understryka att intervjun är frivillig och att du när som helst kan avbryta din medverkan. Vill också berätta att det finns råd och stöd att tillgå om du skulle må dåligt efter intervjun. Har du några frågor innan vi börjar?

Intervjuguide

• Huvudfråga o Följdfråga

 Utökad följdfråga/irrelevant

Öppningsfråga

• Vill du dela med dig lite av dina erfarenheter av att ha blivit utsatt för brott som du tror skulle kunna vara till hjälp för ungdomar som kan riskera att bli utsatta för en misshandel?

Måendeaspekter, förändring över tid

• Hur gammal var du när du blev utsatt för misshandeln?

• Vill du berätta om hur ditt psykiska och fysiska mående var innan du blev utsatt för brottet?

o Vill du berätta lite om din uppväxtmiljö? Trygghet i närområdet? • Tycker du att ditt mående eller välbefinnande påverkades på något

speciellt sätt efter att du blev misshandlad?

o Tankar och känslor, deprimerad eller ångest efter händelsen? o Svårigheter att förstå, minnas, koncentrera sig?

o Svårigheter med att hantera ilska och aggression? Rädsla? o Vapen eller försvarspray eller annat för att öka tryggheten? • Hur mår du idag?

o Fysiska eller psykiska välbefinnande idag?

 Självmordstankar eller självskadebeteende? Självmord?  Konstaterad diagnos eller fysisk åkomma? Mediering?  Nuvarande hjälp, behandling? Intagen eller inlagd?

Alkohol och droger:

• Hur många glas vin/alkohol dricker du per vecka? • Hur mycket drack du innan händelsen?

• Kommer du ihåg om du hade druckit något när det hände? • Hur är din inställning till droger?

• Har du testat några droger och i så fall vill du berätta lite mer ingående om hur det var före och efter misshandeln? Vilka droger?

o Är du inne i ett aktivt missbruk just nu berätta gärna lite mer om det? Vilka droger? Behandling?

Stöd från stödcentrum, polis, föräldrar, vänner och samhället:

• Vilket stöd har du fått efter händelsen?

o Berätta lite om dina erfarenheter av att ha fått hjälp och stöd från stödcentrum? Är du nöjd med det bemötandet du fick? Vad var bra och vad var dåligt?

o Berätta lite utifrån dina erfarenheter av ditt stöd från polisen? Är du nöjd med det bemötande du fick? Vad var bra och vad var dåligt?

o Om du hade fått ändra på något utifrån dina erfarenheter av stöd och bemötande, vad skulle det då vara eller hur tycker du att det borde ha varit? Finns det något annat stöd som du hade önskat?

Utökad utsatthet:

• Har du blivit utsatt för några andra brott antingen före eller efter misshandeln? Hur många, vilka brottstyper?

o Blev reaktionen annorlunda av att ha blivit utsatt fler gånger? o Hur hanterade du dessa händelser?

o Gjordes det någon polisanmälan?

 Om nej. Vad var anledningen att det inte gjordes?

Egen kriminalitet:

• Har du begått något eller några brott eller agerat våldsamt och i så fall kan du berätta lite mer om det?

o Var det något eller några av brotten som utfördes innan du blev misshandlad? Åtalad?

Styrkor och svagheter:

• Vilka egenskaper, styrkor eller svagheter tror du har varit till hjälp för att förbättra ditt mående och vilka kan ha påverkat det negativt?

Intressen och fritid, förändring över tid:

• Vilka sporter eller aktiviteter utövade du innan du blev misshandlad och förändrades dina aktiviteter efter det? Intressen idag? Fritid?

Bakgrund, uppväxt och demografiska faktorer:

• Hur tycker du att din uppväxt var? Bodde du med din mamma och pappa? o Om inte, var bodde du då (familjehem…?)

o Kan du berätta lite om hur det var att växa upp i din familj? o Föräldrarnas sätt att uppfostra? (sträng, kontrollerande, jag fick

o Finns det några inom din familj och släkt som har missbruksproblem, psykisk ohälsa varit/är kriminella? o Var din familj stöttande och förstående efter din utsatthet? • Hur var dina vänner när du växte upp?

 Var någon av dina vänner kriminella, våldsamma eller använde droger?

 Hur var dina vänner efter misshandeln? Stöttade de dig? • Gick du ut gymnasiet? Har du vidareutbildat dig?

o Hur försörjer du dig? Arbetsliv? Boende idag, med vem? Barn?

Finns det något som du vill tillägga som inte har framkommit under intervjun? Då tackar jag för ditt deltagande och jag vill bara betona att du inte ska tveka i att ta kontakt med antingen mig eller min handledare om du har några frågor eller kanske bara känner att du vill läsa igenom din intervju.

Hur störande har dessa påståenden varit för dig under de senaste sju dagarna relaterat till misshandeln, bara ett alternativ kan väljas.

Bilaga 3

Sjukhusvistelse (vistelse på grund sitt barns födelse är exkluderad)

Exponerad för brott Kontrollgrupp Alla 56 % 41 % Män 50 % 36 % Kvinnor 55 % 40 % Exponerad för brott Kontrollgrupp Dödlighet 1,7 % 0,8 % Kriminalitet Exponerad för brott Kontrollgrupp Våldsbrott 7 % 5 % Hot 3 % 1 % Stöld 15 % 6 % Vandalism 7 % 2 % Narkotikabrott 11 % 5 % Trafikbrott 14 % 7 % Exponerad för brott Kontrollgrupp Böter 32 % 15 % Fängelse 3 % 2 % Fysisk påverkan 0 2 4 6 8 10 12 14

Psykisk ohälsa

(Bejer och Lindstöm 2018). 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Related documents