• No results found

Kapitlet ger detaljerad information, som en bilageförteckning, om arbetets bilagor.

8.1 Bilaga 1 - Kravspecifikation

Övergripande tabell över hur koncepten uppfyller kravspecifikationen.

Krav

ID Krav Enhet Min Max Mål Coanda Sprial Turbin Trappa Elefant

1 Får i storlek maximalt

vara: mm N/A

70x180x

265 >70x180x265 Ja Ja Nej Ja Ja

2 Skall sänka hastighet på

utsäde m/s N/A

v utan

evak Gravitation N/A Ja N/A Ja Ja

3 Skall klara olika

storlekar av utsäde Ø mm 1,5 15 1,5–15 N/A Ja N/A Ja Ja

4 Skall fördela utsädet

jämnt till såbill antal/s N/A N/A N/A N/A Nej N/A Nej Ja

5 Skall passa transportslang Ø mm 36mm för att passa utanpå transportslang 32mm för att passa inuti transportslang N/A Ja Ja Ja Ja Ja

6 Skall passa såbillsrör Ø mm

32mm för att passa utanpå såbillsrör 25mm för att passa inuti såbillsrör N/A Ja Ja Ja Ja Ja 7

Skall klara variationer i lufthastighet bestämt av fläkt

m/s 12 19 N/A N/A Ja N/A Ja Ja

8 Skall evakuera luft

(nedåt önskvärt) N/A N/A N/A N/A Nej Nej Nej Nej Ja

9 Skall klara ändringar av

temperatur °C -10 50 -10 - 50 N/A N/A N/A N/A N/A

10

Skall tåla att bli utsatt av vätskor utan att tappa funktion. (vatten, hydraulolja, gödningsmedel, avfettningsmedel)

8.2 Bilaga 2 - Protokoll av intervjuer på Väderstad AB

Intervju med Markus Sjöberg, produktspecialist.

• Vilka storlekar på utsäde finns det i stora skalor? Vilket utsäde är minst respektive störst?

Svar:

Det finns små frön och det finns relativt stora frön som sås med Spirit. Det minsta fröet är definitivt raps. Det största är någon av bönorna, antingen är det åkerbönan eller så är det bondböna, vanlig i England.

• Vilka frön tycker du att vi ska experimenterar och ta hänsyn till i vårat arbete?

Svar:

Det är bra om ni tar hänsyn till de olika storlekarna på utsädet. Därför tycker jag att ni tar hänsyn till raps, sedan vete som är lite större och väldigt vanlig, åkerböna och bondböna för att de är störst.

• Hur fungerar luftsystemet på såmaskinen Spirit?

Svar:

Luften transporteras in i systemet med hjälp av en hydrauldriven fläkt. En luftström skapas i rörsystemet under utsädesbehållaren där utsädet transporteras till fördelarhuvudet där det sitter skarvat väldigt många transportslangar. Transportslangarna leder ner till varsinn såbill där fröet placeras på såbädden. Det är här det kommer för mycket luft, alltså i transportslangarna. Överflödet på luft gör att när fröet kommer ut ur såbillsröret åker det ut med en hög fart vilket gör att fröet ibland inte hamnar i såfåran. Spirit är en av de bästa på marknaden när man tittar på fröplacering men vad vi har sett så finns det förbättringspotential inom området.

• Verkar det som att konkurrenters såmaskiner upplever samma problem?

Svar:

Ja, jag skulle säga att majoriteten av konkurrenters såmaskiner upplever samma problem. Vad vi sett de senaste åren är att fler och fler har börjat ta fram lösningar för att separera bort luften från utsädet, för att minska hastigheten på utsädet. Såmaskinerna som vi tillverkar och som konkurrenter tillverkar använder till stor del samma tekniska lösningar. Alla företag tittar på varandra och analyserar, så när någon konstruerar och tar fram något som är effektivt för sådden så efterliknas konstruktionen ofta för att inte vara sämre än konkurrenten. Detta har resulterat i att maskinerna ser väldigt lika ut och av den anledningen ofta har problem med samma saker.

• Hur mycket plats finns det på maskinen för att ha en separator? Svar:

Det är ganska trångt om plats på hela maskinen skulle man kunna säga. Det jag rekommenderar är att ni går och tittar på en Spirit och analyserar själva hur stor plats det finns på maskinen.

• Hur mycket ska fröhastigheten minskas tycker du? För att få en bättre fröplacering?

Svar:

Det som hade varit optimalt hade varit om utsädet till stort sätt bara faller med gravitationen ned till jorden. Mycket långsammare blir nog svårt att uppnå eftersom såbillsröret kommer att få fröet att falla även om man får fröhastigheten att vara noll innan röret.

• Vad finns det för svårigheter med fröplacering generellt? Svar:

Fröplaceringen påverkas av många olika saker, ett problem som arbetats mycket med är klumpsådd. Det är så att utsädet gärna klumpar ihop sig i slangarna och skakar och vibrerar under körning. Detta resulterar i att utsädet kommer ut samtidigt i klumpar och inte med ett jämnt flöde. Klumpsådd undviks generellt genom att till exempel inte ha för skarpa riktningsbyten för utsädet och även geometrier som får utsädet att studsa. En

maskinen som innehåller mycket betmedel bland annat. Vid demonstrationer av våra konkurrenters maskiner där de har separatorer med luftens evakuering riktat uppåt ser man tydligt hur det blåses ut ett ljust rött damm, detta är betmedlet. Debatter i jordbruksindustrin har skett kring problematiken kring detta, det har inte kommit några bestämmelser kring det ännu. Att rikta luftens evakuering uppåt på en separator ses som moraliskt fel i denna stund, så det är väl något som ni bör tänka på vid framtagning av någon sorts geometri som evakuerar luft.

Intervju med Astrid Karlsson, specialist inom luftsystem.

• Hej, vi blev rekommenderade att prata med dig kring Tempos separator då vi fick veta att du har arbetat mycket med den. Vill du berätta lite om separatorn som kallas pistol?

Svar:

Ja, vi har experimenterat mycket med den här separatorn där vi har kunnat komma fram till ganska många slutsatser. Precisionssåmaskinen Tempo skiljer sig från såmaskinen Spirit vid såaggregatet då Tempo har mer plats på höjden än vad Spirit har. Man kan säga att pistolen består av en luftburk som har ett riktningsbyte, det tvingar utsädet till att följa den yttre radien på separatorn. Då utsädet följer den yttre radien tar luften den enklare vägen ut via utblåset på separatorn som är positionerat vid den inre radien på separatorn.

Vi har experimenterat med material och godstjocklek då utsädet i en stark luftström resulterar i att utsädet nöter på materialet. Man kan säga att utsädet blästrar insidan på separatorn, vi har därför ökat godstjockleken vid den yttre radien.

• Vad har ni experimenterat med för material?

Svar:

Olika typer av mjukare plaster. Den största anledningen till det är att en mjukare plast fungerar bättre då utsädet blästrar insidan. Mjukare plast har andra bra egenskaper också, till exempel att det är följsamt och kan böjas till en viss grad vilket är bra eftersom såaggregateten studsar och slår ganska mycket på åkern vilket resulterar i mycket vibrationer och laster på pistolen.

Related documents