• No results found

Diskussion och slutsatser

Kapitlet ger en sammanfattande beskrivning av studiens implikationer (konsekvenser), slutsatser och rekommendationer. Kapitlet avslutas med förslag på vidare arbete/forskning.

6.1 Diskussion av teori

Produktutvecklingsprocessen som använts är en generell modell som är anpassningsbar efter företags olika egenskaper och utefter vad för typ av produkter de utvecklar. Denna flexibilitet hos produktutvecklingsprocessen gjorde att den gick att applicera till detta projekt som hade tid som största avgränsning och därmed skulle avsluta projektet vid prototypstadiet.

Det var även viktigt att få en grundläggande förståelse hur såmaskinen Spirit fungerar, detta för att få en uppfattning kring vad orsaken till problematiken var och vilka lösningar som potentiellt gick att applicera.

Att utnyttja bevisade fysikaliska fenomen resulterar ofta i en produkt som löser problem på ett effektivt sätt. I detta fall spelade Coandăeffekten stor roll i utformningen av separatorn. När problemet hade klarlagts var det tydligt att luft och utsäde behövde sorteras från varandra. Detta kändes som en svår uppgift att finna en lösning till, speciellt då den ena beståndsdelen i problemet, luft, är osynlig för blotta ögat. Tack vare ett intresse inom motorsport och flygplan fanns ett minne om en dokumentär som demonstrerade Coandăeffekten. Vid uppfriskning av Coandăeffekten och dess funktion kändes det tidigt som att effekten kan komma att bli en nyckel till att lösa problemet. Även om de tidiga koncepten som utnyttjade Coandăeffekten inte visade lovande resultat så släpptes inte idén av att utnyttja denna fysikaliska princip.

6.2 Diskussion av metod och genomförande

Problemanalysen med dennes tre metoder, områdesuppdelning, konkurrensanalys och intervjuer, gav den grundliga förståelsen och kunskapen som krävdes för att börja tackla problemet. Resultatet från problemanalysen blev lyckat i den mån att tidiga koncept kunde genereras och sållas baserat på om de skulle passa såmaskinen, klara samtliga utsädesstorlekar och så vidare, utan större rådgivning från experter på Väderstad AB. Detta sparade resurser i projektet då inte mycket tid lades på koncept som inte hade fungerat på grund av enkla anledningar så som geometribegränsning. När det utfördes reverese engineering på konkurrentprodukterna så modulerades dessa upp och analyserades i CFD. Detta skapade både kunskap om hur luft beter sig och hur CFD-programmen används. Ett genombrott som var ett tecken på att förståelse för luft hade skapats var när Amazones produkt simulerades och frågorna: ”Varför har de designat den på detta vis? Hade det inte varit bättre att de gjorde såhär?”, ställdes. Tvivel om att Amazones produkt skulle kunna prestera bra i praktiken skapades, vilket senare i arbetet bekräftades med provning.

När väl denna förståelse skapats så kunde nu en realistisk plan läggas fram på hur slutmålet skulle nås. Planeringen och GANTT-schemat som skapades inför projektet har varit en vägledning som assisterade med att hålla tidsplanen och ro projektet i hamn med uppfyllda mål. Gaterna, som fungerade som en deadline, har hållits under projektets gång för att inte skjuta arbetet samt moment i projektet framåt. En nackdel med att till exempel sluta konceptgenerera vid en bestämd deadline kan vara att två veckor senare kan eventuellt ett ännu bättre koncept genereras. Vid en sådan händelse skjuts som sagt andra moment i arbetet framåt vilket riskerar att mål inte uppnås i slutändan. Problemanalysen resulterade även i en kravspecifikation som lade grunden till de koncept som togs fram.

Det var viktigt att även testa prototyperna utanför datorns värld för att försäkra att konceptet sänkte fröhastigheten och att de fungerade med de olika utsädestyperna. Tillvägagångsättet att filma med en höghastighetskamera, även om den kamera som användes var från en mobiltelefon, var testerna repeterbara och framförallt var mätningen så pass noggrann att det gick enkelt att jämföra resultat från olika lösningar. Resultatet hade kunnat vara ännu mer noggrant om en det fanns tillgång till en kamera som kunde ta ännu fler bilder per sekund, men den som användes var fullt tillräcklig för att bevisa att hastigheten sänks med den framtagna separatorn. Det hade dock varit önskvärt att kunna testa separatorn på såmaskinen Spirit i verkliga miljöer, men med den avgränsande tidsramen projektet befann sig i var detta inte möjligt.

Vid problemanalysen förbisågs dock ett problem, att damm genereras inuti såmaskinen som en konsekvens av transporten av utsädet. Detta orsakade att tid i projektet lades på koncept och idéer som inte fungerar i praktiken. Detta bevisar hur viktigt det är att tidiga skisser och koncept har kravspecifikationen i åtanke då de genereras. Anledningen till att detta missades var brist på tidigare erfarenhet av produkterna, men det borde ha fångats upp under de intervjuer som genomfördes, men när intervjuerna genomfördes var det mest fokus på att förstå problemet i helhet och ta reda på de geometribegränsningar som fanns. Problematiken med damm upptäcktes inte heller under de avstämningsmöten som gjordes med Väderstad AB, utan först när Gate 2 och konceptsållningen hölls rum då för- och nackdelar med de olika koncepten diskuterades.

Konceptsållningen som utfördes med hjälp av fokusgruppen på Väderstad AB använde de resultat och filmer som alstrats vid provningen som grund för beslutstagande. Fokusgruppen bestod som tidigare nämnt mestadels av konstruktörer på Väderstad AB. Personer med större variation av kunskaper, till exempel inom säljorganisation eller någon som brukar produkterna till vardags, borde ingå i en fokusgrupp. I detta fall då resultat från provning och uppfyllande av kravspecifikation vägde tungt under sållningen hade förmodligen inte utfallet blivit annorlunda, men problematiken med smuts kanske hade upptäckts tidigare.

6.3 Implikationer

Separatorn har utvecklats för att inte kräva ändringar på Spirit så som maskinen ser ut vid projektets tidpunkt. Separatorn går att eftermontera på Spirit med fästanordningen som diskuteras i kapitlet 4.4.1 Koncept – Coandă. Det som möjligtvis behövs justeras på maskinen är transportslangarna som kan behöva kortas ned. Om Väderstad AB väljer att föra in produkten i produktion krävs det ytterligare moment för att montera separatorn på såbillsarmen, exempelvis åtdragning av muttrar på fästanordningen.

6.4 Slutsatser

Examensarbetets huvudsakliga syfte, att förbättra fröplaceringen på en såmaskin, delades in i tre frågeställningar för att bryta ned problemet till mindre beståndsdelar som enklare gick att förstå. Detta skapade en bra bild av vad som var orsaken till problemet och hur det skulle kunna lösas. Användandet av de teorier och metoder som benämns i detta examensarbete resulterade i slutkonceptet Elefant, som på ett effektivt sätt sänker fröhastigheten och evakuerar transportluften. Den lägre hastigheten på utsädet bidrar till en lägre rörelseenergi som minskar risken att utsädet studsar ur såfåran. Bristen på starka luftströmmar eliminerar även risken att utsädet blir undanblåst när de väl landat i såfåran. Se figur 30 för rendering av slutligt koncept.

6.5 Vidare arbete eller forskning

Det som överlämnas till Väderstad AB:s konstruktörer är att produktionsanpassa separatorn med godstjocklek, släppvinklar, materialval etcetera. Det bör utföras långtidstester med olika material för att välja det som tål nötningen från utsädet som kan uppstå i krökarna på separatorn. Materialet bör också vara beständigt mot vibrationer, starkt solsken, regn och de eventuella kemikalier som kan användas för att tvätta såmaskiner.

En potentiell modifiering som inte utforskats men som kan minska mängden luft som behövs för att transportera utsädet till såbillen är att minska diametern på transportslangarna. Då krävs mindre luftmängd för att bibehålla samma hastighet på luften, alternativt behålla mängden luft men då ökas hastigheten istället för att ytterligare minska risken att utsäde skall fastna inuti transportslangarna.

Ett koncept som diskuterades under projektets gång var att designa en ny såbillsarm som är en gjuten konstruktion med separatorn inbyggd som en bärande del av konstruktionen. Detta innebär färre detaljer och gör det svårare för konkurrenter att kopiera funktionen hos separatorn. Designen har även såbillsröret vinklat snett bakåt för att minska den relativa hastigheten mellan utsäde och mark då utsädet färdas framåt i samma hastighet som traktorn. Genom att vinkla mynningen bakåt bör fröplaceringen ökas ytterligare. Se figur 31 för konceptskiss av framtida gjuten konstruktion.

Related documents