• No results found

10.1 Bilaga 1 – Informationsbrev

Information angående deltagande i examensarbete

Vi vill fråga dig om du vill delta i vårt examensarbete. Vi är studenter som studerar på OPUS- programmet vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd, Högskolan i Borås. Som en del i utbildningen gör vi ett examensarbete på kandidatnivå.

Vad är det för projekt och varför vill ni att jag ska delta?

Vi är två stycken studenter som valt att genomföra en studie kring enhetschefers upplevelser kring dennes psykosociala arbetsmiljö. Syftet med studien är att skapa en djupare förståelse om kvinnliga enhetschefers psykosociala arbetsmiljö. Du som enhetschef har blivit tillfrågad om att delta i studien genom att vi fått rekommendationer via HR på vård och äldreförvaltningen. Du som enhetschef ses vara relevant för att besvara studiens syfte genom att du för närvarande arbetar som enhetschef inom vård och omsorg.

Huvudman för examensarbetet är Högskolan i Borås, som är en statlig myndighet. Med huvudman menas den organisation som är ansvarig för studien.

Hur går examensarbetet till?

Som deltagare i studien kommer du att bli intervjuad av två studenter vid högskolan i Borås som genomför den aktuella studien. Intervjun kommer att ta mellan 30–60 minuter och kommer att behandla frågor som berör enhetschefers psykosociala arbetsmiljö och dess arbetssituation. Sammanlagt genomförs totalt 6–8 intervjuer i studien och du är en av dem. Du deltar anonymt i studien och dina svar kommer att anonymiseras.

Hur får jag information om resultatet av studien?

När examensarbetet är examinerat kommer det att publiceras enligt sedvanliga rutiner för examensarbete vid Högskolan i Borås och finnas tillgängligt i databasen DIVA. Vi kan även skicka ett exemplar av uppsatsen till dig om så önskas.

Deltagandet är frivilligt

Ditt deltagande är frivilligt och du kan när som helst välja att avbryta deltagandet. Om du väljer att inte delta eller vill avbryta ditt deltagande behöver du inte uppge varför, och det kommer inte heller att påverka ditt arbete. Om du vill avbryta ditt deltagande ska du kontakta handledaren eller studenter (se kontaktuppgifter nedan). För att delta behöver du lämna ditt samtycke.

Vad händer med mina uppgifter?

I examensarbetet kommer vi att samla in information från dig. Inga namn, uppgifter eller resultat som kan härledas till dig som person kommer att redovisas i examensarbetet. Allt material kommer att behandlas så att inte obehöriga kan ta del av det, i enlighet med gällande

29

lagstiftning. Det datamaterial som samlats in, kommer att förstöras när examensarbetet är examinerat och godkänt varvid personuppgiftsbehandlingen upphör.

Behandlingen av uppgifter om dig sker med stöd av artikel 6.1 (a) i dataskyddsförordningen (samtycke). Högskolan i Borås är personuppgiftsansvarig. Som deltagare har du ett antal rättigheter enligt dataskyddsförordningens artikel 15-18, 20 och 22, som bland annat innebär att du har rätt att ta del av de uppgifter om dig som behandlas i studien samt få dessa rättade eller raderade. Du har också rätt att få behandlingen av uppgifter om dig begränsad. Kontakta ansvarig handledare (kontaktuppgifter nedan) i dessa fall.

Om du har frågor kring behandlingen av dina personuppgifter är du välkommen att i första hand kontakta ansvariga för examensarbetet eller handledaren. Du är också välkommen att kontakta högskolans dataskyddsombud via e-post, dataskydd@hb.se, med synpunkter. Du har därtill rätt att klaga på högskolans behandling av personuppgifter till Datainspektionen, som är tillsynsmyndighet.

Ansvariga för examensarbetet

Namnge ansvariga författare för examensarbetet och inom vilken kurs samt handledare. Förslagsvis även telefonnummer och e-postadress.

30

10.2 Bilaga 2 – Intervjuguide

Du deltar anonymt och frivilligt i vår undersökning och du kan när du vill under studiens gång avbryta din medverkan. Den informationen som samlas in kommer endast att användas i arbetets syfte samt behandlas endast av oss två som genomför undersökningen. Resultatet av studien kommer att presenteras anonymt. Vi kommer att spela in intervjun för att lättare kunna gå tillbaka och minnas vad som sagts. Inspelningen är endast ett arbetsmaterial och raderas när studien är färdig. Känns detta okej för dig?

Under intervjun kommer en av oss leda samtalet och ställa frågorna, den andra kommer att vara lite mer passiv och föra anteckningar. Intervjun beräknas ta mellan 30-60 minuter.

INTERVJUGUIDE

Namn, ålder, utbildningsbakgrund.

Vad har du för tidigare yrkeserfarenhet? Vårderfarenhet? Chefserfarenhet?

Vad var det som gjorde att du sökte tjänsten som enhetschef inom äldreomsorgen? Kopplat till deras förväntningar på rollen som enhetschef.

Berätta om din roll i organisationen.

Vad har du för arbetsuppgifter? Hur länge har du arbetat som enhetschef? Hur många medarbetare ansvarar du för?

Berätta om hur introduktionen såg ut för dig när du började som enhetschef? Fick du rätt förutsättningar? Kände du dig trygg efter introduktion? Var introduktionen tillräcklig? På vilket sätt?

När upplever du att du haft mer eller mindre möjlighet till att påverka din arbetssituation?

Finns det några konkreta situationer när detta visat sig. Exemplifiera! Delaktighet och inflytande i deras arbetssituation?

Finns det situationer när du upplevt ditt handlingsutrymme som begränsat i rollen som enhetschef? I så fall på vilket sätt tar det sig uttryck?

Autonomi? Frihet under ansvar? Utrymme för att fatta egna beslut som inte är förankrat uppifrån? Påverkar organisationens struktur enhetschefens handlingsutrymme?

Vilka är dina utmaningar i din roll som enhetschef? Kan du exemplifiera situationer?

Vilken typ av utmaning? Hur tar dessa utmaningar sig uttryck, hur påverkas du som enhetschef?

Hur förhåller du dig till organisationens intressen i relation till medarbetarnas intressen?

Dilemmat av att vara mellanchef? Vad prioriteras och hur tänker du när du prioriterar? Finns det intressekonflikter som påverkar dig som enhetschef? Vad är det som gör att det kännes svårt? Finns det något outtalat?

31

Kan du ge ett exempel på när ditt arbete som enhetschef är mentalt krävande? Psykisk ohälsa kopplat till att man verkar inom en människoorienterad organisation. Kan du lämna ditt arbete mentalt? Vi vill ta reda på vad som är mentalt krävande.

Kan du beskriva en situation när du har haft mer eller mindre att göra i din roll som enhetschef?

Hur hanterade du detta? Hur skulle du önska att det hanterades? Kopplat till arbetsbelastning.

Finns det situationer när du mår mer eller mindre bra i din roll som enhetschef? Kan du beskriva detta lite närmare? Hur hade du önskat att det var istället?

Hur skulle du beskriva relationen till din personalgrupp? Vad fungerar bra respektive mindre bra, exemplifiera!

Samarbete, kommunikation, tillit, konflikter.

Hur skulle du beskriva din relation till din närmsta chef samt övriga stödfunktioner i organisationen?

Vad fungerar bra respektive mindre bra, exemplifiera!

Samarbete, kommunikation, tillit, krav, förhållandet mellan kontroll och stöd

Hur ser balansen mellan ditt privatliv och arbetsliv ut? Finns utrymme för återhämtning? Får du ihop livspusslet?

Hur ser dina framtidsplaner ut kopplat till ditt arbetsliv?

Hållbarhet. Hur ser respondenterna långsiktigt på sin arbetssituation?

Hur upplever du att din roll som enhetschef lever upp till de förväntningar du hade när du påbörjade din tjänst?

Kan du beskriva det lite närmare? Finns det saker som inte levt upp till dina förväntningar/ levt upp till dem. Hur skulle du önska att det var istället? Denna fråga knyter ihop batteriet med första frågan kopplat till varför de sökt tjänsten som enhetschef.

• Slutligen, är det något du vill kommentera eller lägga till innan vi avslutar intervjun?

32

Related documents