• No results found

Bilaga A. Brev till rektorer

Växjö + datum Rektor vid XXX

Till dig som är rektor eller skolledare i gymnasieskolan – information och förfrågan om deltagande i webbaserat språkexperiment

Fonetikundervisningen har länge varit eftersatt i svenska som andraspråksundervisning-en. I den senaste forskningen understryks vikten av att lära eleverna basprosodi; d.v.s.

att betona rätt stavelse och förlänga rätt ljud i stavelsen. En grundförutsättning för att uppfatta basprosodin är att eleven faktiskt hör var betoningen ligger och därför ställer vi oss frågan om hur användbar basprosodin egentligen är som didaktisk metod.

Syftet med studien är att genom ett webbaserad språkexperiment undersöka hur pass enkelt eller svårt det är för gymnasieelever att uppfatta svensk satsbetoning. Studien är en del av ett uppsatsprojekt som undersöker basprosodins användbarhet.

Projektet handlar om att undersöka hur satsbetoning i olika dialekter uppfattas och där-för skickas detta brev till dig som rektor eller skolledare i Skånes/Stockholms län. Min förhoppning är att du vill ta upp projektet med berörda lärare på din skola, så att de i sin tur kan fråga eleverna om de vill medverka i undersökningen.

Språkexperimentet kommer att äga rum mellan vecka xx och xx, är helt webbaserat och tar cirka 10 minuter för eleven att genomföra. Vid genomförandet behöver eleven ha tillgång till dator, surfplatta eller mobiltelefon. Experimentet kommer att vara helt ano-nymt och eleven kan när som helst välja att avbryta sitt deltagande.

Jag är väldigt tacksam om du vill dela ut informationsbladet i bifogad fil till berörda lä-rare i svenska och svenska som andraspråk. I informationsbladet kan även du som rek-tor läsa mer om språkexperimentet. Jag kommer att ringa upp dig inom ungefär två vec-kor för att höra om det finns intresse att delta samt svara på eventuella frågor.

Jag som utför studien heter Ebba Grandell och är ämneslärarstudent i svenska som and-raspråk på Linnéuniversitetet i Växjö. I min utbildning ingår det att skriva ett examens-arbete med anknytning till andraspråksundervising och därför kontaktar jag just dig.

Tack på förhand! Hör gärna av dig vid eventuella frågor.

Bilaga B. Informationsblad

Information till lärare inför språkexperimentet

Vad handlar projektet om?

Syftet med detta uppsatsprojekt är att genom ett webbaserat språkexperiment undersöka hur lätt eller svårt det är för gymnasieelever att uppfatta svensk satsbetoning. Därtill av-ser vi jämföra två olika dialekter: stockholmska och skånska. Dialekterna har betydande skillnader när det kommer till satsbetoning och dessa skillnader kan innebära att satsbe-toningen uppfattas som lättare eller svårare beroende på dialekt. Därför vill vi i det här projektet undersöka hur väl elever i Skåne uppfattar skånsk satsbetoning respektive hur väl elever i Stockholm uppfattar satsbetoning på stockholmska.

Hur går språkexperimentet till?

Om ni väljer att delta i studien kommer du som lärare via mail att få en länk till vårt webbaserade språkexperiment. Experimentet tar cirka 10 minuter att genomföra. Tillfäl-let för språkexperimentet väljer du själv, men det bör utföras innan 11 december och av samtyckesskäl gärna i slutet av en lektion så att elever som inte vill delta kan välja att lämna klassrummet. När du har avsatt tid för elevernas genomförande av språkexperi-mentet ska du vidarebefordra länken till eleverna. Eleverna behöver således ha tillgång till dator, surfplatta eller mobiltelefon samt hörlurar vid tillfället för experimentet.

När länken öppnas möts eleven av en kort introduktion till experimentet där bl.a. beto-ning förklaras och beskrivs samt där de ges möjlighet att markera sitt samtycke till del-tagande i experimentet. Sedan ska eleven besvara ett kort frågeformulär, där frågorna bl.a. rör modersmål, ålder, vistelsetid i Sverige samt eventuell hörselnedsättning. Däref-ter förklaras själva språkexperimentet med exempel och bilder. Under experimentet får eleven lyssna till ett antal korta meningar och markera det ord som uppfattas som beto-nat. Testet avslutas automatiskt när eleven besvarat alla frågor och tryckt på “SKICKA”.

Det är bra om du som lärare har möjlighet att öppna länken och titta igenom instruktio-nerna i förväg för att kunna hjälpa eleverna om eventuella frågor uppstår. Under expe-rimentets gång är det självklart okej att förklara ord eller instruktioner men inte att be-svara experimentets frågor.

Är jag som deltagare anonym?

Alla svar som skickas in är helt anonyma och kan inte spåras tillbaka till varken elev eller skola. Eleven har möjlighet att när som helst avbryta sin medverkan utan närmare motivering. Syftet med experimentet är att få en bild av elevernas uppfattning om var betoningen i en sats ligger, inte att bedöma huruvida elevernas svar är rätt eller fel.

Vad är projektet bra för?

Forskning har visat att undervisning i basprosodi har en positiv inverkan på elevernas uttal. Med begreppet basprosodi avses språkrytm; alltså betoning och längd, och för att lära sig att betona rätt behöver eleven lära sig att höra var betoningen faktiskt ligger.

Vilka är vi som utför studien?

Vi heter Isaac Roos (Stockholm som projektinriktning) och Ebba Grandell (projektin-riktning Skåne) och studerar till ämneslärare i svenska som andraspråk vid Linnéuniver-sitetet i Växjö. Språkexperimentet utgör materialet i vår kandidatuppsats.

Studerande Studerande Handledare


Ebba Grandell Isaac Roos Gilbert Ambrazaitis

073-3871287 072-745 56 59 0408 446 725


eg223dz@student.lnu.se ir222eq@student.lnu.se gilbert.ambrazaitis@lnu.se

Bilaga C. Perceptionstestet

Bilaga D. Information om deltagarna

Related documents