• No results found

Bistånd i form av särskilt boende för service och omvårdnad för äldre eller bostad med särskild service för funktionshindrade

In document Riktlinjer för handläggning (Page 27-32)

Enligt 5 kap. 5 § SoL skall socialnämnden verka för att äldre människor får goda bostäder och skall ge dem som behöver det stöd och hjälp i hemmet och annan lättåtkomlig service. Kommunen skall inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd.

Enligt 5 kap. 7 § SoL tredje stycket skall kommunen inrätta bostäder med särskild service till människor som av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring behöver ett sådant boende.

Särskilda boendeformer omfattar dels permanent boende, vilken förutsätter att den enskilde inte har kvar sin tidigare ordinarie bostad, och dels korttidsvistelse (ej boende), vilket är ett komplement till den ordinarie bostaden.

10.1. Permanent särskilt boende

Detta är en boendeform där den enskildes behov av hjälp i hemmet, service, personlig vård och insatser av kommunal hälso- och sjukvård är så omfattande att de inte kan tillgodoses av den enskilde själv eller med hjälp av annan i det

ordinära boendet. I kommunen finns följande särskilda boendeformer.

Äldreboende för personer med huvudsakligen fysiska, psykiska, existentiella och sociala behov. Lägenheten består av en mindre bostadsdel och del i

gemensamhetsutrymmen inom en boendeenhet.

Demensboende för personer med utredd demenssjukdom, alternativt inledd eller pågående demensutredning. Lägenheten består av en mindre bostadsdel och del i gemensamhetsutrymmen inom en boendeenhet.

Serviceboende för personer med fysiska, psykiska, existentiella och sociala behov. Lägenheten är en fullvärdig bostad med närhet till

dagcentral/matservering.

I äldreboende och demensboende omfattar beslutet dels den särskilda

boendeformen och dels hemtjänstinsatser med personlig vård och service som den enskilde har behov av för att den enskilde skall tillförsäkras en skälig levnadsnivå.

I serviceboendet görs dels beslut för den särskilda boendeformen och dels i form av en särskild utredning med beslut för insatser i form av hemtjänst.

Beslut om permanent särskilt boende avser inte någon speciell bostad eller enhet.

Den enskildes önskemål om en speciell bostad eller enhet inom kommunens

särskilda boendeformer ska så långt möjligt tillgodoses med hänsyn till tillgång på plats och omvårdnadsbehovets art och omfattning.

Kvarboende. Den enskilde skall så långt möjligt kunna bo kvar i sin permanenta bostad i den särskilda boendeformen. Endast om det för den enskilde innebär att denne får sina behov bättre tillgodosedda kan det bli aktuellt med att erbjuda byte av bostad inom de särskilda boendeformerna.

10.2. Korttidsvistelse

Korttidsvistelse avser kortvarigt bruk av rum, hygienutrymme och

gemensamhetsutrymmen. Den enskilde har under vistelsen kvar sin ordinarie bostad.

Situationer då behovet av korttidsvistelse kan uppstå.

I samband med utskrivning från sjukhus

Prövas om den enskilde efter vistelse på sjukhus/annan vårdinrättning kan återgå till sin bostad antingen med oförändrad omfattning av bistånd och hälso- och sjukvårdsinsats eller med utökat bistånd (4 kap. 1 § SoL) och/eller hälso- och sjukvårdsinsats.

Då insatser ej kan ges i det egna hemmet

Vid akut och tillfällig försämring av hälsotillståndet i den ordinarie bostaden, som inte fordrar akutsjukvård eller kvalificerad medicinsk utredning av annan huvudman, kan det föranleda behov av korttidsplats om ytterligare hjälp i hemmet inte är tillräckligt och/eller då någon anhörig behöver avlösning eller själv blir akut sjuk.

Korttidsvistelse kan i huvudsak ske i följande två former;

Tillfällig korttidsvistelse. Tillfällig vistelse i särskilt boende för insatser i samband med utskrivning från sjukhus och då insatser i den egna bostaden ej är tillräckliga och/eller då någon anhörig behöver avlösning.

Korttidsvistelse kan medges om det föreligger ytterligare behov av bedömning (utredning) av rätt till utökat bistånd med hjälp i hemmet eller särskilt boende i förhållande till att få behoven tillgodosedda i sin ordinarie bostad.

Beslutet tillfällig korttidsvistelse innefattar även bedömda behov av

hemtjänstinsatser med personlig vård och service för att den enskilde skall tillförsäkras en skälig levnadsnivå.

Korttidsvistelse räknas ej som permanent boende. Under hela vistelsetiden har den enskilde kvar sin ordinarie bostad. Korttidsvistelse beviljas som regel högst under 14 dagar i sträck. Innan vistelsens slut skall nytt beslut göras om det finns behov fortsatt bistånd eller ej, antingen i form av hjälp i hemmet, särskilt boende och bistånd i annan form. Om något alternativ till

korttidsvistelse ej finns kan denna beviljas under ytterligare en period.

Korttidsvistelse får ej under längre tid uppehållas för permanentboende.

Under icke kontorstid/helg kan om den enskildes behov så kräver en oplanerad korttidsvistelse beviljas av kommunens sjuksköterska. Utredning och beslut görs av biståndshandläggare i efterhand.

Det antal platser vilka betraktas som tillfällig korttidsvistelse framgår av bilagd sammanställning. Dessa platser kan om så bedöms lämpligt

dubbelbeläggas.

Regelbunden korttidsvistelse. Vistelse i särskilt boende med insatser av service och personlig vård då den enskilde vid vissa återkommande tidpunkter ej kan få dessa tillgodosedda i den ordinarie bostaden och/eller då någon anhörig behöver avlösning.

Den som på grund av omfattande vårdbehov har bistånd med hjälp i hemmet eller hjälp av anhörig kan ha rätt till vistelse för växelvård/avlösning.

Insatsen regelbunden korttidsvistelse/växelvård syftar dels till att ge avlösning åt anhörig och dels miljöombyte för den enskilde. Utgångspunkten är att den enskilde under en viss tid inte klarar att bo i den ordinarie bostaden.

Beslutet regelbunden korttidsvistelse innefattar även bedömda behov av hemtjänstinsatser med personlig vård och service för att den enskilde skall tillförsäkras en skälig levnadsnivå.

Vistelse för växelvård/avlösning räknas ej som permanent boende. Under hela vistelsetiden har den enskilde kvar sin ordinarie bostad.

Regelbunden korttidsvistelse innebär som regel att den enskilde är upp till 7 eller 14 dagar per 28-dagarsperiod i erbjuden plats på särskilt boende.

Korttidsvistelsen ska inte vara länge än vistelsen i det ordinära boendet under en 28-dagarsperiod. Det ska vara en regelbundenhet mellan antalet dagar som den enskilde är på korttidsvistelsen och i sitt ordinära boende.

10.3. Sökande från annan kommun enl 2 kap. 8 § SoL

En person som är äldre, allvarligt sjuk eller funktionshindrad, har ett omfattande behov av vård- och omsorgsinsatser och önskar flytta till en permanent bostad i ett särskilt boende i Falköpings kommun ska inlämna en skriftlig ansökan.

Vid biståndsbedömning av ansökan om flytt från annan kommun prövas och fattas beslut först enligt 2 kap. 8 §. Omfattande vård- och omsorgsinsatser innebär att den enskilde skall ha ett varaktigt behov av omfattande insatser som i princip behöver ges samtliga veckodagar. Kravet på varaktigt vårdbehov gör att bestämmelsen inte är tillämplig vid behov/skador som är av övergående karaktär. Avser vanligtvis äldreboende och demensboende.

Vid bifallsbeslut av 2 kap. 8 § prövas därefter insatser enligt 4 kap. 1 § SoL.

Utredning kan antingen göras av biståndshandläggare i Falköpings kommun eller av handläggare i den kommun där den sökande bor.

Vid prövningen av ansökan får inte hänsyn tas till att behovet av insatser kan tillgodoses av den kommun som personen önskar flytta från.

Bilaga 1 Tider och intervall som grund för bedömda insatser inom hemtjänsten.

Insatskatalog Intervall Tid per tillfälle

Hemliv (service)

Inköp/varor/tjänster 1-2 ggr/vecka 30-60 min

Städ Var annan vecka 120 min

Uppsnyggning 1-2 ggr/vecka 15 min – 20min

Tvätt Var annan vecka 60 min

Praktisk handräckning Individuell bedömning

Serviceinsatser Intervall per månad 8 timmar

Mat

Matdistribution Upp till 7 ggr/vecka 10 min

Personlig vård (omvårdnad)

Morgon 1 ggr/dag och tillfälle 10min – 60min

Förmiddag 1 ggr/dag och tillfälle 10 min-20 min

Middag 1 ggr/dag och tillfälle 10 min -30 min

Eftermiddag 1 ggr/dag och tillfälle 10 min -20 min

Kväll 1 - 2 ggr/dag och tillfälle 10 min - 30 min

Dusch i samband med insats Individuell bedömning 15 min – 30 min

Natt Individuell bedömning 10-20 min

Enbart hjälp med hygien Individuell bedömning 10 min -15 min

Enbart dusch Individuell bedömning 30-60 min

Enbart på- och/eller avklädning Individuell bedömning 10 min

Enbart tillsyn Individuell bedömning 10 min-15 min

Uppsn.i.samb.pers.vård. Individuell bedömning 10 min-15 min.

Förflyttning

Avgiftsfri avlösning Intervall per månad 12 timmar

Avlösning Intervall per månad Tid utöver avgiftsfri avlösning Fönster

Fönsterputs 2 ggr/år 1 timma bortplockat i fönster

2 timmar bortplocka i fönster

Bilaga 2 Sammanställning över särskilda boendeformer och dagverksamheter enligt SoL

Särskilda boendeformer inom äldreomsorgen i Falköpings kommun,

antal bostäder/platser, 2013-09-01. Korttid Äldre- Demens- Service- Särskilt boende

Namn/adress Tillfällig Regelbunden boende **) boende boende Totalt

Trätorget 1:2-4, Falköping 27 27

Trädgårdsgatan 19: 1-3, Falköping 16 7 23

Trädgårdsgatan 21: 1-3, Falköping ****)16 7 23

Trädgårdsgatan 23 A-D, Falköping (1) 52 52

S:t Olofsgatan 11: 1-4, Falköping 42 14 56

Ranliden, Dahleng. 2: 2-4, Falköping 26 12 38

Ranliden, Dahleng. 4, 1-3, Falköping 5 28 33

Bergsliden 1: 1-3, Falköping 32 16 48

Bergsliden 2: 3-8, Falköping (3) 27 27

Katarinagården, Torbjörnsv. 7, Torbjörntorp *****)27 *****)7 34

Storgatan 14 B, Stenstorp 16 16

Storgatan 14 C, Stenstorp 16 16

Storgatan 14 D-E, Stenstorp 16 16

Frökindsgården, Paradg. 11, Kinnarp 26 10 36

Elvagården, Vartofta 15 10 (1) 13 38

Vilskegården, Kapellg. 8, Floby ***)19 19

Floby vårdcentrum, Storgatan 53, Floby (1) 39 39

Floby vårdcentrum, Granen, Hässlebergsg.10, Floby 14 14

Floby vårdcentrum, Eken, Hässlebergsg. 12, Floby 14 14

Floby vårdcentrum, Almen, Hässlebergsg.14, Floby 14 14

Gemensamma området 35

Trädgårdsgatan 17, Falköping *) 35 35

Hela kommunen 35 5 302 131 (6) 145 618

Förklaring till tabell

*) I boende/platser för korttid/rehab finns 16x2 rum och i växel./avlösning kan fler personer dela på boende/plats under en bestämd tid.

**) Äldreboendeplatser kan tillfälligt användas för korttid.

(X) Antal serviceboende inom parentes anger lägenheter som för tillfället används till annat för verksamheten, t.ex. kontor, personalrum, annat boende.

***) Vissa lägenheter kan över tiden även komma att användas för korttidsvistelser.

****) Platser på en avdelning finns för äldre med tidigare beslut om insats enligt LSS

*****) Under ombyggnad. Kommande platsantal 31, varav 24 demensboende.

Anm. Äldreboende med egna ingångar kan ha adress nr+bokstav A-E. Äldreboende med en ingång och flera plan anges med plansiffra:1-9.

Dagverksamheter inom

äldreomsorgen i Falköpings kommun, antal platser/enheter, 2013-09-01.

Dag-verksamhet

Dag-verksamhet

Namn/adress Social Demens Ej bistånd

Läkaren, Trädgårdsgatan 23 B, Falköping 1

Hjorten, Järnvägsgatan 10, Falköping 1

Bergsliden 2:1, Falköping 1

Daléngatan 2, Falköping (5 dgr/vecka) 10 10

Storgatan 14, Stenstorp (5 dgr/vecka) 8

Frökindsgården, Paradg. 11, Kinnarp (4 dgr/vecka) 10 Floby vårdcentrum, Storgatan 53, Floby (5 dgr/vecka) 15

In document Riktlinjer för handläggning (Page 27-32)

Related documents