• No results found

4. EMPIRI

4.1.1 BLOGG ESSE AB

Blogg Esse AB är ett bloggföretag beläget i Kalmar, dessa tillhandahåller tjänster för bloggare. Idag, år 2009, har företaget cirka 300 000 användare med aktiva konton varav cirka 100 000 som loggar in och underhåller sin blogg varje vecka, Blogg Esse AB är den största bloggtjänsten i Sverige. En vision för bolaget har ännu inte formulerats, men grundtanken med verksamheten är att ta hand om privatpersoners publicering av tankar och idéer på nätet. Målet är att behålla och stärka sin marknadsledande position inom bloggverksamheter i Sverige.

Roland Karlsson, en av två delägare till Blogg Esse, beskriver sig som en entreprenör som inte kan stanna på en arbetsplats alltför länge. Företaget grundades av Karlsson år 2005 och har sitt ursprung i ett hobbyprojekt, detta gick så bra att Karlsson utvecklade idén, vilket senare resulterade i ett framgångsrikt företag. Blogg Esse består idag av sex anställda.

Det är genom annonsförsäljning intäkterna genereras, affärsidén har dock förändrats genom åren. Från början var det tänkt att ta betalt för extrafunktioner precis som en del andra bloggtjänster, numera kan dock inget bloggföretag ta betalt från bloggarna genom sajterna.

Startfasen

Karlsson hade redan år 2001 studerat bloggfenomenet. Idén till Blogg Esse dök upp i slutet av år 2004 då verksamheten skulle bli franchiseverksamhet till ett norskt bolag som hade utvecklat systemet, Karlsson var intresserad av deras system och detta företag var i sin tur intresserade av Karlssons domän.

Då Karlsson introducerade tjänsten var intresset i Sverige ännu inte så stort för bloggar, det behövdes radikala insatser för att få fart på verksamheten. Det var cirka 300 personer i Sverige som bloggade under denna period och Karlsson fick in etthundra bloggare den första tremånadersperioden. Han var redo att ge upp och förlora sitt startkapital när han år 2005 fick kontakt med Aftonbladet som var intresserade av att göra något med bloggar. Blogg Esse försedde Aftonbladet med en redaktörsblogg och genom detta samarbete tyckte Karlsson att det var värt att fortsätta. Karlsson sökte under startfasen ett marknadsföringsbidrag via Regionförbundet.

Då kontraktet med Aftonbladet skrevs under hade Karlsson totalt, med bidraget från regionförbundet, satsat cirka 100 000 kronor i projektet. Under denna period hade företaget även fått sina första betalande kunder. Kundfinansieringen gick plus minus noll det första året, efter samarbetet med Aftonbladet fick de dock in sitt första stora annonsprojekt, genom vilket Karlsson började se vad verksamheten skulle kunna bli till vad det är idag. De fick in ett flertal storkunder som annonserade på bloggarna, bland annat Eniro, IKEA och Sony Ericsson. Företaget ökade i tillväxt, vilket innebar att tekniken behövde utvecklas. Det uppstod ett kapitalbehov och Karlsson valde då mellan finansiering via riskkapitalbolag och att sälja aktier till Allers förlag.

Finansiering

Blogg Esse AB är finansierat genom Regionförbundet, försäljning av aktier till Allers Förlag, NUTEK och banklån (se figur 3 nedan).

Figur 3. Blogg Esse AB:s finansiering.

Allers Förlag

Vid finansiering av Blogg Esse valde Karlsson att sälja aktier till koncernen Allers Förlag framför riskkapital. Detta förlag blev då majoritetsägare med femtioen procent och därmed moderbolag till Blogg Esse. Det fanns även två andra intresserade köpare bland de stora medieaktörerna.

Anledningen till att Karlsson valde Allers Förlag och inte riskkapital för att finansiera verksamheten var att han och hans partner fick ut eget kapital direkt genom köpet. De fick även betalt för de första åren då de utvecklat sajten, vilket de såg som en fördel gentemot riskkapitalet. En annan faktor som bidrog till uppköpet var att målgruppen för sajten huvudsakligen är yngre kvinnor, vilket var det komplement Allers Förlag var ute efter eftersom deras tidning i huvudsak vänder sig till denna målgrupp. Karlsson ansåg att det var en bra matchning mellan Allers Förlag planer för nätet och deras tjänst. Han tror även att de får mer frihet i Allers koncern än om de hade finansierats via riskkapital. Uppköpet gjordes genom en riktad nyemission av 500 nya aktier.

Allers Förlags inflytande

Karlsson menar att han och kollegan på grund av sina fyrtionio procent i bolaget har en del att säga till om, trots deras position som minoritetsägare. Han är av denna mening eftersom de kan verksamheten och besitter kompetensen. Det är inte några beslut som gått Karlsson och hans partner emot och de har stor frihet i koncernen Allers Förlag. Beslutsutrymmet var en viktig faktor de tog hänsyn till vid försäljningen av aktierna, de var medvetna om att Allers Förlag har en ledningsfilosofi som syftar till att inte styra entreprenörerna mer än nödvändigt. Karlsson menar att en försäljning till andra förlag hade sett helt annorlunda ut, att det hade varit tveksamt om de fått ha kvar verksamheten i Kalmar och istället fått flytta till Stockholm.

Blogg Esse AB Regionförbundet (konsultcheck) 30 000 kr Riskkapital 0 kr NUTEK 206 000 kr Allers Förlag (51%) 5 mkr Banklån (kundfinansiering) 200 000 kr

Eftersom Allers Förlag äger femtioen procent av aktierna i Blogg Esse AB har Karlsson och den andre delägaren ingen möjlighet att köpa tillbaka sina aktier. Det är snarare så att Allers Förlag har möjlighet att köpa ut Karlssons och hans kollega. Karlsson menar att det säkerligen kommer ske förr eller senare, men att det inte gör dem någonting eftersom de har nya idéer. De ser inte företaget som en engångsgrej utan har nya projekt på gång. Till nya projekt har de dessutom ett startkapital på grund av försäljningen av aktierna. Eftersom avtalet är utformat så att Karlsson med kollega har relativt högt inflytande spelar det för Karlsson ingen roll hur mycket aktier Allers Förlag har.

Outsourcing av annonsförsäljningen är dock något Karlsson ångrar och som enhälligt bestämdes av Allers Förlag, han hade velat ha hand om säljorganisationen själv. Detta anser han eftersom annonsförsäljningen påverkar intäktsströmmarna som är bland det viktigaste i verksamheten. De fördelar Blogg Esse fått från Allers Förlag är stordriftsfördelar och möjligheter till stora annonspaket. Karlsson menar vidare att stordrift är en fördel och något som eftersträvas, att vara en av de stora aktörerna och inte endast en liten perifer aktör. Det är viktigt att vara med i spelet och Karlsson menar att offertförfrågningarna skulle vara väsentligt mycket mindre utan Allers förlag.

Riskkapital

Förutom Allers Förlag var även två riskkapitalbolag intresserade av att investera och finansiera verksamheten. År 2006 började Karlsson diskutera en finansiering genom riskkapitalbolaget Första Entreprenörsfonden/Sjätte AP-fonden, som han tidigare haft kontakt med. Han visade olika faktorer med varför han behövde stegvis finansiering samt vilka kunder som var aktuella. Detta riskkapitalbolag var mycket intresserade av en investering men relationen problematiserades på grund av att ett annat bolag behövde köpas ut ur Blogg Esse. Karlsson menar vidare att det är en omfattande process att bli kvalificerad för riskkapital, att det tar tid. Han tror även att Första Entreprenörsfonden är ett av de riskkapitalbolag som tar längre tid på sig att utvärdera samt fatta beslut och att detta kan vara farligt för nystartade företag, att fördjupa sig så pass mycket och lägga tid på faktorer som tar fokus från den dagliga, operativa verksamheten. Karlsson framhäver att det är viktigt att ha en balans mellan att se till att det finns kapital i företaget och att den operativa driften går som det är tänkt.

Karlsson fick även kontakt med ett danskbaserat riskkapitalbolag som troligen skulle innebära en snabbare utvärderingsprocess. Dock menar han att detta riskkapitalbolag kändes ”lite väl mycket Vilda Västern”. Riskkapitalbolaget hade studerat Blogg Esses utveckling, verksamheten hade en hög tillväxt just då och därför var bolaget intresserade av att investera. De hade planer på att Blogg Esse inom en snar framtid skulle gå in i övriga Skandinavien och även på andra marknader. Karlsson bedömde dock att det var mer riskfyllt för bolaget att gå den vägen än att sälja aktierna till Allers Förlag. Karlsson är medveten om att Blogg Esse troligtvis skulle ha fått in kapital snabbare genom detta riskkapitalbolag, samt att de nog hade en mer pragmatisk syn på entreprenören och mer erfarenhet av medieverksamheter där verksamheten bygger på att sälja annonser. Trots detta ansåg Karlsson att Allers Förlag var rätt väg att gå eftersom det innebar mindre risker.

Karlsson menar att processens tröghet gällande det danska riskkapitalbolagets eventuella investering bland annat berodde på den due-diligence som gjordes. Han var på tre intervjuer där de bland annat försökte kartlägga hans personlighetstyp. Karlsson anser att det viktigaste

när riskkapitalbolag skall investera kapital i en entreprenör är personen bakom, som driver verksamheten. Inte affärsidén som innefattar tillväxt, betalningsvilja och så vidare.

Vid samtalen med riskkapitalbolagen fick Karlsson visa upp budgetar in i minsta detalj, detta gällde även Allers Förlag. Karlsson menar att riskkapitalbolagen är aktiva i sitt sökande efter portföljföretag och att företagare skall känna sig smickrade om de blir uppvaktad av dessa.

Banklån

Karlsson har även finansierat bolaget med hjälp av banklån. Eftersom han själv hade möjlighet att disponera kapital i verksamhetens startskede behövdes inget lån vid denna tidpunkt. Han har totalt lånat 200 000 kronor från bank, då med villan som säkerhet. Karlsson gick till sin privata bank, SEB i Kalmar, utan att utvärdera andra alternativa banker. Han anser att det viktigaste vid bankrelationer är att ha ett ”record” att visa upp, att man har skött sig som kund. Att då ge sig i kast med en bank som inte har någon historia om dig som kund menar Karlsson tar mycket längre tid. Han berättar att han haft en väldigt bra relation med sin bankkontakt, vid fem tillfällen har han lånat olika stora belopp med en bestämd tidsbegränsning. Dessa belopp har han dock betalat tillbaka vartefter olika projekt har beställts och intäkter genererats.

Vid diskussionerna med bankkontakten har Karlsson visat upp en form av likviditetsplan med information om bland annat kundbeställningar. Han menar dock att banken hade trott mer på honom om han även visat upp en budget. Den form av lån Karlsson har använt är rörelsefinansiering. Eftersom beställningen kommer en månad, projektet genomförs en månad och det sedan föreligger en kredittid för kunden, har företaget behövt finansiera utbetalningarna med kapital innan intäkterna genererats. Karlsson är medveten om att det även går att sälja fakturorna genom factoring, men att det för Blogg Esse hade kostat mer. Anledningen till att banken nöjde sig med en likviditetsplan menar Karlsson är honom själv som person. Han berättar att han inte är okänd i Kalmar eftersom han jobbat en hel del i staden tidigare, vilket säkerligen varit en fördel. Han menar att det är först då det bevisas att idén fungerar och det finns ett kassaflöde som banklån blir aktuellt, finns inte detta krävs enligt honom en personlig säkerhet.

Karlsson betalade av hela det lånade beloppet på en gång, då med ränta. Eftersom det fanns en tidsbegränsning i avtalet var inte en återbetalningsplan nödvändig. Bankerna har för att analysera verksamheten gjort uppföljningar, exempelvis innebar försäljningen till Allers Förlag, som var en bra affär, ökade möjligheter till lån.

Pecking order

Karlsson anser att extern finansiering innebär en balansgång mellan olika faktorer. Å ena sidan finansiella muskler å andra sidan att tjäna maximalt med pengar. Ibland, menar Karlsson, måste de ge avkall på en maximal intjäning för att få andra fördelar genom externt kapital. Han menar dock att det är riskfyllt att vara ute och söka extern finansiering, bland annat på grund av att det tar fokus från den operativa verksamheten. Han anser att det är viktigt med en balansgång mellan dessa faktorer så att sökandet efter finansiering inte omkullkastar hela företaget.

Finanskrisen 2008

Finanskrisen och anskaffning av kapital

Karlsson tror att finanskrisen kommer påverka möjligheterna att få externt kapital, både när det gäller banklån och riskkapital. Eftersom Blogg Esse AB inte är i behov av extern finansiering just nu upplever Karlsson inte detta som ett problem.

Finanskrisen - hot mot företaget?

Karlsson är inte speciellt orolig över finanskrisen, detta eftersom Blogg Esse inte drabbats mer än marginellt. Under den period i september år 2008 då börsen sjönk med tre till fyra procent per dygn märkte Karlsson av krisen på grund av en del uppskjutna annonsbeställningar, men sedan dess har han inte märkt av krisen. Han menar vidare att företag i kristider är försiktigare med sina medieinvesteringar, men att de tenderar att flytta över dessa till internet och sociala medier, detta innebär att Blogg Esse AB kan dra fördelar av krisen genom att knycka projekt från TV som omöjligen kan dra ned på sina mediekostnader. TV kan då komma att drabbas av sviktande försäljning medan en stor del media flyttas över till bloggar.

Related documents