• No results found

Borgen för Vara Bostäder AB

Kommunfullmäktiges beslut (enligt kommunstyrelsens förslag) Kommunfullmäktige beslutar att,

1. Såsom för egen skuld ingå borgen för Vara Bostäder AB:s låneförplik-telser upp till ett totalt högsta lånebelopp om 300 mkr, jämte därpå lö-pande ränta och konstader.

Reservation

Moderata gruppen reserverar sig till förmån för eget förslag.

Folkpartiets grupp reserverar sig till förmån för eget förslag enligt bilaga.

Sverigedemokratiska gruppen reserverar sig mot kommunstyrelsens förslag.

___________

Bakgrund

Vara Bostäder har idag 17 lån på totalt 220 mkr med olika förfallotidpunker.

Av dessa har Vara kommun sedan tidigare gått i borgen för totalt 182,5 mkr.

Tidigare borgen är bunden till specifika fastigheter. I samband med att ca 100 mkr nu ska refinansieras är det bättre för bolaget om kommunen ger en generell borgen. Bolaget har i uppdrag att bygga fler bostäder och det kommer att kräva ytterligare finansiering framöver.

Den 1 januari 2013 trädde en bestämmelse i kraft att begränsa möjligheterna att göra ränteavdrag i bolag för lån inom intressegemenskapen (t.ex. mellan bolag i samma koncern eller från moderbolag till dotterbolag). Detta för att bolag an-vände räntesnurror för skatteplanering. Trots att kommuner och landsting är skattefinansierade sektorer finns inga generella undantag för dessa. Om lånen var affärsmässiga kunde Skatteverket se det som ett undantag särskilt som kommunen har egna lån. Vara kommun har inga lån och detta sågs som mer tveksamt.

I maj 2014 har ett förhandsbesked kommit från Skatterättsnämnden att ett kommunalt bolag inte har medgetts avdrag för ränteutgifter till kommunen.

Nämnden har alltså ändrat sitt ställningstagande. Därför har Vara Bostäder AB nu lånat externt och kommer att fortsätta låna externt.

Förvaltningens ståndpunkt

Kommunen bör ge Vara Bostäder AB en generell borgen för i första hand de lån de har idag, d.v.s. 220 mkr. Men i och med uppdraget att bygga fler bostä-der så borde handlingsutrymmet utökas för att slippa ta upp ärenden till kom-munfullmäktige för varje enskilt lån. Förslaget är på en utökning på 80 mkr, till

bland annat projekt i Levene och Johan Brinks gata d.v.s. en total generell bor-gen på 300 mkr.

Borgensavgift ska tas ut på hela det utestående lånebeloppet.

Arbetsutskottets behandling

Hans Axblom, VD för Vara bostäder AB och Carl-Axel Olsson, ordförande i Vara Bostäder AB deltar på ärendet och förklarar situationen utifrån Vara Bo-städer AB:s ställning.

Gabriela Bosnjakovic (M) anser att ökningen med 80 miljoner kronor inte borde genomföras nu, utan att yrkar att varje enskilt lån borde beslutas i full-mäktige. Detta innebär att den generella borgen hamnar på 220 miljoner kro-nor istället för 300 miljoner krokro-nor som förslaget anger.

Ordförande Fredrik Nelander (S) och Elof Jonsson (C) godkänner beloppet på en generell borgen om 300 miljoner kronor. Då det i de 80 miljonerna ingår projekt som Levene och Johan Brinksgata.

Kommunstyrelsens arbetsutskott vill samtidigt förtydliga att med en generell borgen upphävs samtliga tidigare borgenbeslut för Vara Bostäder AB.

Gabriela Bosnjakovic (M) ställer sig inte bakom arbetsutskottets förslag till beslut avseende det totala lånebeloppet om 300 miljoner kronor.

__________

Kommunstyrelsens behandling

Kommunjurist Maria Westh förtydligar att Vara kommun inte kan besluta att tidigare borgensbeslut ska upphävas, då detta görs succesivt i enighet med ban-ken. Varför kommunstyrelsen väljer att ta bort det förtydligandet.

Yrkanden

Den moderata gruppen yrkar följande:

Moderaterna bifaller borgen upp till 220 mkr. Vi anser inte att borgen ska vara generell utan att varje enskilt ärende ska prövas i fullmäktige.

Stig Gleisner (FP) styrker moderaternas förslag.

Proposition

Ordförande Fredrik Nelander (S) ställer proposition på arbetsutskottets förslag till beslut med bortagande av att samtliga tidigare borgensbeslut upphävs mot Moderaternas yrkande och finner att arbetsutskottets förslag vinner bifall.

Omröstning begärs. Följande omrösningsproposition fastställs. Den som bifall-ler kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till beslut röstar Ja. Den som bi-faller moderaternas yrkande röstar Nej.

Vid omröstning avges 7 Ja-röster och 6 Nej-röster enligt sammanställning ne-dan. Kommunstyrelsen har beslutat att bifalla arbetsutskottets förslag till be-slut.

Ja Nej

1. Fredrik Nelander 1

2. Bengt-Åke Svensson 1

3. Alexandra Gustafsson 1

4. Yvonne Westergren 1

5. Heidi Hansen 1

6. Elof Jonsson 1

7. Ingemar Gruvaeus 1

8. Gabriela Bosnjakovic 1

9. Thore Svensson 1

10. Lars Gezelius 1

11. Alexander Larsson 1

12. Stig Gleisner 1

13. Johan Olsson 1

14. Summa 7 6

___________

Kommunfullmäktiges behandling

På grund av jäv deltar inte Leif Sandberg (M) och Jörgen Kjellqvist (S) i hand-läggningen i detta ärende.

Yrkande

Elof Jonsson (C) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

Lars Gezelius (M) lämnar följande yrkande:

Moderaterna bifaller borgen upp till 220 mkr. Vi anser inte att borgen ska vara generell utan att varje enskilt ärende ska prövas i fullmäktige.

Madeléne Persson-Lilja (FP) lämnar följande yrkande:

Vi i Folkpartiet anser inte att en generell borgen ska utfärdas till Vara Bostäder AB, utan yrkar att de borgensåtagande fullmäktige redan fastslagit består och att kommunstyrelsens förslag avslås i sin helhet.

Ajournering av sammanträdet görs kl. 21.47-21.53

Proposition

Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag till beslut, Lars Gezelius (M) yrkande och Madeléne Persson-Liljas (FP) yrkande och finner att kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag. Omröstnings begärs.

För att ta fram ett motförslag i omröstning ställer ordföranden proposition på Lars Gezelius (M) yrkande och Madeléne Persson-Liljas (FP) yrkande och fin-ner att kommunfullmäktige beslutat att Lars Gezelius yrkande antagits som motförslag.

Följande omröstningsproposition fastställs: Den som bifaller kommunstyrel-sens förslag röstar Ja. Den som bifaller Lars Gezelius (M) yrkande röstar Nej.

Vid omröstningen avges 25 Ja-röster och 19 Nej-röster enligt bifogat omröst-ningsprotokoll.

_________

KF 25/14:2 KS § 126

KSUA § 132 Dnr 133/2014 Dpl 055

Related documents