• No results found

Borgholm Energi Elnät AB

In document Borgholms kommun Oktober 2020 (Page 79-86)

Beslutad av årsstämma 2014-06-18, § 11. Rev 2019-03-27, § 11, Rev 2020-xx-xx Godkänd av Kommunfullmäktige 2014-09-29, § 174, Rev 2020-xx-xx

2019-03-27 2(6) Borgholm Energi Elnät AB

Bolagsordning

1 § Firma

Bolagets firma är Borgholm Energi Elnät AB.

2 § Säte

Styrelsen har sitt säte i Borgholms kommun.

3 § Verksamhetsföremål

Bolaget har till föremål för sin verksamhet att

 bedriva nätverksamhet med syfte att distribuera elenergi

 bedriva entreprenadverksamhet inom gatubelysning samt

 idka därmed förenlig verksamhet

Bolaget har också till föremål för sin verksamhet att äga, förvärva, avyttra och förvalta aktier och andelar i kommunala företag inom Borgholms kommun.

4 § Ändamålet med bolagets verksamhet

Ändamålet med bolagets verksamhet är att, med iakttagande av gällande lagstiftningtillämpliga kommunalrättsliga principer i 2 kap. och 8 kap. 3 c § Kommunallagen, erbjuda kommuninvånarna och de kommunala

förvaltningarna en heltäckande service inom respektive verksamhetsområde samt trygga infrastrukturen enligt god teknisk praxis och med optimalt resursutnyttjande främja en god försörjning inom berörda områden till konkurrenskraftiga villkor.

5 § Fullmäktiges rätt att ta ställning

Bolaget skall bereda kommunfullmäktige i Borgholms kommun möjlighet att yttra sig innan beslut i verksamheten som är av principiell betydelse eller annars av större vikt fattas.

6 § Aktiekapital

Aktiekapitalet skall vara lägst 1 599 600 kronor och högst 6 398 400 kronor.

7 § Antal aktier

Aktieantalet skall vara lägst 15 996 aktier och högst 63 984 aktier.

Aktierna ska fördelas i två serier, A- och B-aktier. Utav dessa ska ett antal av sextusentvåhundra (6 200) utgöra A-aktier och övriga aktier utgöra B-aktier. A- aktie medför 10 röster och B-aktie 1 röst.

2019-03-27 3(6) Borgholm Energi Elnät AB

8 § Styrelsen

Styrelsen skall bestå av sju ledamöter med högst sju suppleanter.

Styrelsen utses av kommunfullmäktige i Borgholms kommun för tiden från den ordinarie bolagsstämman som följer närmast efter det val till

kommunfullmäktige förrättats intill slutet av den bolagsstämma som följer efter nästa val till kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige utser också ordförande och vice ordförande i bolagets styrelse.

Verkställande direktör ska tillsättas av styrelsen i bolaget och icke vara styrelseledamot.

9 § Kallelse till bolagsstämma

Kallelse till bolagsstämma skall ske tidigast sex och senast två veckor före stämman, även övriga meddelanden till aktieägarna, genom kungörelse i en i Borgholm utkommande tidning eller genom skriftliga meddelanden med e-post eller brev till en var i aktieboken registrerad aktieägare.

10 § Utomstående närvarorätt vid bolagsstämma

Allmänheten har rätt att närvara vid bolagsstämman.

11 § Revisorer

För granskning av bolagets årsredovisning jämte räkenskaperna samt

styrelsens och verkställande direktörens förvaltning utses minst en revisor med högst minst en suppleant. Mandattiden är fyra år.

12 § Lekmannarevisorer

Kommunfullmäktige i Borgholms kommun utser sex ordinarie lekmannarevisorer, ingen suppleant.

13 § Ärenden på årsstämma

Årsstämma hålls årligen inom 6 månader efter räkenskapsårets utgång.

På årsstämma skall följande ärenden förekomma till behandling 1. Stämmans öppnande

2. Val av ordförande vid stämman.

3. Upprättande och godkännande av röstlängd.

4. Val av en eller två protokolljusterare.

5. Godkännande av dagordning.

2019-03-27 4(6) Borgholm Energi Elnät AB

Bolagsordning

7. Framläggande av årsredovisning, revisionsberättelse och lekmanna- revisorernas granskningsrapport samt koncernresultaträkning och koncernbalansräkning.

8. Beslut om

a) fastställande av resultaträkning och balansräkning samt koncernredovisning och koncernrevisionsberättelse,

b) dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen och

c) ansvarsfrihet åt styrelseledamöter och verkställande direktör.

9. Fastställande av arvoden till styrelse, revisor med suppleant samt lekmannarevisorer.

10. Val av revisor och revisorssuppleant när så skall ske.

11. I förekommande fall anmälan av styrelseledamöter och suppleanter, ordförande och vice ordförande samt lekmannarevisorer, vilka samtliga utsetts av kommunfullmäktige.

12. Val av ägarrepresentant i dotterbolag.

13. Annat ärende som ankommer på bolagsstämman enligt aktiebolagslagen eller bolagsordningen.

14 § Bolagsstämmans kompentens

Beslut i följande frågor skall alltid fattas av bolagsstämman:

 Årligt fastställande av handlingsprogram med strategiska mål för de tre närmaste räkenskapsåren.

 Ram för upptagande av krediter.

 Ställande av säkerhet.

 Bildande av bolag.

 Köp eller försäljning av fast egendom överstigande ett belopp av 10 000 000 SEK per affärstillfälle.

 Andra köp, förvärv eller upplåtelser än som nämnts ovan överstigande ett värde av 10 000 000 SEK exkl. moms per affärstillfälle.

 Beslut i annat ärende av principiell betydelse eller annars av större vikt.

1514 § Rösträtt

Vid bolagsstämma får varje röstberättigad rösta för fulla antalet av honom ägda och företrädda aktier utan begränsning i röstetalet.

2019-03-27 5(6) Borgholm Energi Elnät AB

1615 § Räkenskapsår

Bolagets räkenskapsår skall vara kalenderår.

1716 § Hembud

Har aktie övergått till någon som inte förut är införd i aktieboken som aktieägare i bolaget ska förvärvaren genast skriftligen anmäla sitt fång till bolagets styrelse och erbjuda aktieägarna att lösa aktien. Åtkomsten av aktien ska därvid styrkas samt där aktien övergått genom köp, uppgift lämnas om köpeskillingen.

När anmälan gjorts om akties övergång ska styrelsen genast skriftligen

meddela detta till varje lösningsberättigad vars postadress är känd för bolaget.

Meddelandet ska innehålla en förklaring att den som önskar nyttja

lösningsrätten ska skriftligen framställa det till styrelsen inom två månader från dagen för anmälan hos styrelsen om aktieövergången.

Anmäler sig flera lösningsberättigade ska samtliga aktier som är föremål för inlösen fördelas lika mellan dessa lösningsberättigade i förhållande till deras innehav av aktier i bolaget. Eventuella återstående aktier fördelas genom lottning som verkställs av notarius publicus.

Om aktien har övergått genom köp ska lösenbeloppet motsvara köpeskillingen.

Lösenbeloppet ska i annat fall, då parterna inte kommer överens i frågan om inlösen, bestämmas genom skiljeförfarande enligt lagen (1999:116) om skiljeförfarande eller dess framtida motsvarighet. Lösenbeloppet ska erläggas inom en månad från den tidpunkt då lösenbeloppet blev bestämt.

Om inte någon lösningsberättigad framställer lösningsanspråk inom stadgad tid eller lösenbelopp inte erlägges inom föreskriven tid har den som gjort hembudet rätt att bli registrerad för aktien.Har aktie övergått till person, som inte förut är aktieägare i bolaget, skall aktien genast hembjudas aktieägarna till inlösen genom skriftlig anmälan hos bolagets styrelse. Åtkomsten av aktien skall därvid styrkas samt där aktien övergått genom köp, uppgift lämnas om den betingade köpeskillingen.

När anmälan gjorts om akties övergång, skall styrelsen genast skriftligen meddela detta till varje lösningsberättigad, vars postadress är införd i aktieboken eller eljest känd för bolaget, med anmodan till den som önskar begagna sig av lösningsrätten, att skriftligen framställa lösningsanspråk hos bolaget inom två månader, räknat från anmälan hos styrelsen om akties övergång.

Anmäler sig flera lösningsberättigade, skall företrädesrätten dem emellan bestämmas genom lottning, verkställd av notarius publicus, dock att, om samtidigt flera aktier hembjudits, aktierna först, så långt kan ske, skall fördelas bland dem, som framställt lösningsanspråk i proportion till tidigare innehav.

Lösenbeloppet skall utgöras, där fånget är köp, av köpeskillingen, men eljest av

2019-03-27 6(6) Borgholm Energi Elnät AB

Bolagsordning

om skiljemän stadgar. Lösenbeloppet skall erläggas inom en månad från den tidpunkt, då lösenbeloppet blev bestämt.

Om inte inom stadgad tid någon lösningsberättigad framställer

lösningsanspråk eller lösen inte erlägges inom föreskriven tid, äger den, som gjort hembudet, att bli registrerad för aktien.

1817 § Emission

Vid ökning av aktiekapitalet genom kontantemission, kvittningsemission eller utgivande av täckningsoptioner och konvertibler har aktieägarna företrädesrätt att teckna nya aktier av samma slag i förhållande till det antal aktier de tidigare äger. Därvid skall ägare av A-aktier ha rätt till nya A-aktier och ägare av B-aktier ha rätt till nya B-aktier (primär företrädesrätt). Aktier som inte tecknas med primär företrädesrätt, skall erbjudas samtliga aktieägare till teckning (subsidiär företrädesrätt). Om inte sålunda erbjudna aktier räcker för den teckning som sker med subsidiär företrädesrätt, skall aktierna fördelas mellan tecknarna i förhållande till det antal aktier de förut äger och i den mån detta inte kan ske, genom lottning. Vid ökning av aktiekapitalet genom fondemission skall nya aktier emitteras av varje aktieslag i förhållande till det antal aktier av samma slag som finns sedan tidigare. Därvid skall gamla aktier av visst aktieslag medföra rätt till nya aktier av samma aktieslag.

2019-03-27 7(6) Borgholm Energi Elnät AB

In document Borgholms kommun Oktober 2020 (Page 79-86)