• No results found

Lägenheten får endast användas som bostad och av privatpersoner.

Brf Linero beviljar inte juridiska personer medlemskap i föreningen. Det innebär att ett företag inte kan överta bostadsrätten

VISA HÄNSYN MOT GRANNARNA

Alla måste visa respekt för sina grannar, och i det ingår till exempel att inte störa någons nattsömn. Ska du ha fest, så prata med dina grannar innan.

Men att uppfattas som störande är någonting helt annat. Ska man ha fest är det bättre att prata med sina grannar, än att sätta upp lappar. Be grannarna att höra av sig så fort de blir störda och om de knackar på eller ringer, så sänk genast volymen. Det bästa är om man kan reda ut sådana här saker grannar emellan.

Är du den som blivit störd, så prata först med din granne. Fungerar inte det så kan du kontakta styrelsen. Då är det viktigt att du skriver ner tid och datum för störningen, och även hur du blev störd. En enstaka fest behöver inte tas upp med styrelsen, men om du känner att du blir störd vid upprepade tillfällen kan en kontakt med styrelse vara ett sätt att reda ut problemet.En störande granne måste först få reda på att han eller hon stör, och sedan en chans att bättra sig. Därför är det bra om någon i styrelsen kontaktar honom eller henne direkt efter att ett klagomål kommit in. Då räcker det med ett samtal.

Tänk på att musik och andra ljud på hög volym kan vara mycket störande för grannarna. Basljuden från stereo och hemmabio går igenom såväl väggar som golv och tak. Dämpa volymen, framförallt under kvällstid.

Undvik så långt möjligt att bada eller duscha mellan kl. 22 och 06.

Vattentappningen orsakar brus i rören och kan störa de grannar som sover.

Många trivs med att gå i träskor även inomhus, men detta uppfattas ofta som störande av dem som bor inunder.

Försök att gå så tyst som möjligt i trapphusen under kvälls- och nattetid.

Blir det inte bättre kan styrelsen skicka ett brev med "anmodan om rättelse".

Brevet ska också upplysa personen i fråga om att han eller hon omedelbart ska sluta störa sina grannar och att störningen annars kan leda till avhysning.

Det är tillåtet att spika och borra i tak, väggar och golv på följande tider

Måndag – Fredag 0700 – 1900 Lördag & Helgafton 0900 – 1800 Söndag och

helgdagar Inte tillåtet

Akuta skador

Om akuta skador, t ex vattenläckage, uppstår, skall CLIFA omgående underrättas via telefonnummer för felanmälan:

Måndag–fredag klockan 08.00–16.00 046-10 14 02 eller

fastighetsservice@climat80.se JOUR-tjänst på icke arbetstid 040-93 12 70

En försummelse att göra detta kan medföra att medlem blir skadeståndsskyldig såsom medvållande till skadan.

VATTEN OCH VÄRME

Slösa inte i onödan på vatten och värme. Det påverkar såväl miljö som våra kostnader (och därmed månadsavgiften) negativt.

Ibland behöver vattnet stängas av för ompackning av kranar eller andra reparationer. Lämna aldrig vattenkranen öppen då, eftersom stora skador kan uppstå när vattnet släpps på igen

BADRUM/KÖK

OBS! VIKTIGT! VID RENOVERING AV BADRUM

Det är viktigt att Fylla i och lämna in " Ansökan om tillstånd för ändring av bostadsrätt." Blanketten finns på Brf Lineros hemsida:

https://www.hsb.se/skane/brf/linero-i-lund/ eller expeditionen.

.Golvbrunnen skall bytas i samband med renovering. Kostnaden samt beställningen av arbetet för brunnsbyte görs av Brf Linero. Om det finns önskemål om att flytta brunnen betalas mellanskillnaden av medlemmen.

Om bostadsrättinnehavren i samband med badrumsrenovering vill byta fönstret kan föreningen hjälpa till att byta till en ny fönstertyp som öppnas utåt. Bostadsrättshavaren betalar totala kostnaden för bytet.

Vid installation/byte av diskmaskin eller armatur är det viktigt att kontrollera att alla kopplingar är täta. Gör ett antal kontroller efter monteringen.

OBS! Använd läckageskydd enligt gällande regler Vid byte av kyl/frys skall också läckageskydd användas.

Allt arbete med vattenledningar skall utföras fackmannamässigt för att försäkringarna skall gälla.

VENTILATION

Bostadsrättshavaren ansvarar för att korrekt montering och material används så att kraven vid den obligatoriska ventilationskontrollen uppfylls.

Föreningen kan informera om entreprenörer som kan hjälpa till vid montering.

Bostadsrättshavaren har skyldighet att rengöra frånluftsdonen minst en gång per år.

Om du byter eller installerar fläkt ska det vara fläkt med kolfilter.

Montering av spisfläkt med anslutning till ventilationsdonet är absolut förbjudet!

SKADEDJUR

Eftersom det finns åkermark öster om vårt område kommer det tyvärr ibland in möss i lägenheterna på hösten och vintern. Sätt ut musfällor där du misstänker att mössen tar sig in. Om detta inte hjälper eller om det finns andra skadedjur i lägenheten skall Du omgående kontakta den av bostadsrättsföreningen kontrakterade skadebekämparen. Namn och telefonnummer finns anslagna i trapphusen. Om något är oklart, kontakta vicevärden.

BALKONGEN

Tänk på att balkongen är en del av områdets ansikte utåt. Därför skall balkongen hållas prydlig så att det ser trevligt ut utifrån. Detta gäller också solskydd i form av markiser, gardiner etc.

Balkonglådor skall hängas på balkongräckets insida. Var försiktig vid vattning så att inte vatten och jord rinner ner på balkongen inunder.

Om tvätt torkas på balkongen bör den, förutom på befintlig vädringsstång, inte hängas högre än balkongräcket.

Grillning på balkongen är inte tillåten. Det finns flera grillplatser inom området.

Inglasning av balkonger skall göras på likartat sätt som befintliga inglasningar för att fastighetens exteriör skall bibehållas. Kontrollera alltid med vicevärden

att giltigt bygglov finns (söks av föreningen) innan en inglasning påbörjas.

Innan arbetet påbörjas skall bygganmälan göras till Lunds Kommun (vicevärden hjälper till med detta).

Förändringar får inte göras på balkongräcke eller balkongplåt.

Vid ommålning av balkongens tak och vägg får kulören inte ändras

PARABOL OCH ANDRA ANTENNER

Parabol- eller annan antenn skall monteras inom balkongutrymmet.

Antenner får inte sticka ut utanför balkongen. Vid senare demontering skall eventuella hål i tak, väggar och golv lagas så att inte fukt kan tränga in

RENGÖRING AV MATTOR, SÄNGKLÄDER etc.

Av hänsyn till grannarna får mattor, sängkläder etc. inte skakas genom fönstren eller över balkongräckena. De får heller inte hängas över balkongräckena. Piskning av mattor skall ske på piskställningarna. Undvik dock att piska mattor efter kl. 21 samt på sön- och helgdagar

TRAPPHUSEN FÅR INTE ANVÄNDAS SOM FÖRVARING

Lägg inte ut dörrmattor eller ställ cyklar, barnvagnar eller andra föremål i trapphusen. Dels är det inte tillåtet ur brandsäkerhetssynpunkt eftersom Räddningsverket betraktar trapphusen som utrymningsvägar och dels kan lokalvårdarna inte städa ordentligt.

I undantagsfall får t ex rollator förvaras under trappan om den tillhör någon som bor på andra eller tredje våningen, men då måste styrelsen eller vicevärden godkänna detta.

ENTRÉDÖRRARNA SKALL HÅLLAS LÅSTA

Av trygghetsskäl hålls entrédörrarna låsta. Det är inte tillåtet att manipulera dörrarna eller låsen för att hålla entréerna öppna. Om Du upptäcker en söndrig dörr som inte fungerar, gör genast felanmälan

SÄKERHETSDÖRRAR

Vid byte till säkerhetsdörr skall denna dörr samt dörrkarmarna ha liknande utseende som övriga dörrar avseende färg och mönster

Related documents