• No results found

Bostad med särskild service LSS

Bostaden ska vara brukarens eget hem och kriterier för det beskrivs nedan.

Utföraren ska tillhandahålla boenden, som på olika sätt tillmötesgår den enskildes behov av vård, stöd och omsorg, dygnet runt. Utföraren ska tillhandahålla bostäder med gemensamhetsutrymmen och tillgång till personalstöd. Brukaren har ett eget hyreskontrakt på sitt boende.

14.1. Gruppbostad

I gruppbostaden ska det finnas en erforderlig bemanning som i huvudsak ska täcka de boendes hela stödbehov. Gruppboendet ska ha gemensamma utrymmen och dessa bör ligga i nära eller direkt anslutning till de enskilda lägenheterna. Brukaren ska få hjälp och stöd med att planera vardagen, sköta hemmet, stöd vid fritidsaktiviteter samt att ha kontakt med närstående och företrädare. Antalet boende i en gruppbostad ska vara max 6 personer.

14.2. Servicebostad

Serviceboende är en mellanform mellan ett helt självständigt boende i egen lägenhet och en lägenhet i gruppbostad. Antalet boende bör dock vara så begränsat att

serviceboendet integreras i bostadsområdet. Syftet är att undvika en institutionell boendemiljö.

En servicebostad består av ett antal lägenheter och brukarna ska ha tillgång till gemensam service och personal. Lägenheterna är anpassade efter den enskildes behov. Där det finns flera servicebostäder skall det också finnas gemensamma utrymmen för service och gemenskap.

15. Verksamhet

I insatsen ingår omvårdnad, fritidsverksamhet och kulturella aktiviteter. Samtliga insatser som utförs i verksamheten ska uppfylla kraven enligt LSS.

13

Utföraren ska bedriva en verksamhet som är grundad på respekt för brukarens självbestämmande, värdighet, integritet och trygghet och präglas av flexibilitet och kontinuitet. Brukaren ska ges möjlighet att leva som andra och i största möjliga utsträckning ges inflytande och medbestämmande över sitt liv.

Verksamheten ska präglas av ett socialt och habiliterande förhållningssätt och brukaren ska kunna leva ett värdigt liv. Verksamheten, dess arbetsmetoder och förhållningssätt ska präglas av respekt för individen, tydlighet och kontinuitet och bygga på bästa möjliga kunskapsbas. Insatserna utförs i delaktighet med brukaren.

Avgörande för ett gott stöd och en god service är att insatserna ges utifrån varje enskild persons behov och önskemål. Stödet ska planeras och ges utifrån brukarens samlade behov och hela livssituationen

Verksamheten ska vid behov bedrivas i samarbete med brukarens nätverk och andra berörda samhällsorgan och myndigheter.

Kvalitén i verksamheten ska fortlöpande utvecklas och säkras. Ledningssystemet ska säkerställa att det finns rutiner på en rad områden, bland annat att det finns rutiner för hur fel och brister i verksamheten ska identifieras, dokumenteras, analyseras och åtgärdas samt hur vidtagna åtgärder ska följas upp.

15.1. Kvalitetskrav

• Brukarens integritet ska respekteras i alla situationer och vid alla tillfällen, och den är oberoende av brukarens egen förmåga och hjälpbehov.

• Företrädare ska kunna nå personal på telefon dygnet runt eller lämna meddelande på telefonsvarare som lyssnas av dagligen.

• Företrädare och andra i brukarens nätverk ska ges möjlighet till delaktighet om brukaren önskar det.

• Utföraren ansvarar för att gemensamhetslokaler och övriga lokaler städas och vårdas så att krav på god trivsel och hygien upprätthålls.

• Utföraren ska snarast besvara och åtgärda olika typer av larmanrop.

15.2. Goda levnadsvillkor

Goda levnadsvillkor är ett övergripande begrepp och insatserna ska förebygga, minska följderna av och kompensera för funktionsnedsättningen. De ska vara samordnade och utformade så att de stärker den enskildes möjligheter att leva ett självständigt liv och kunna delta aktivt i samhällslivet.

Brukaren har alltid har rätt att själv välja värderingar och utifrån dessa leva sitt liv.

Brukaren ska kunna vara delaktig i det liv och gemenskap som tillkommer alla människor. Hur aktiv man önskar vara är individuellt och det kan även variera över tid.

När det gäller fysisk utformning av lokaler och bostäder måste de vara tillgängliga och användbara. Brukaren ska ges möjlighet att ta de av samhällsinformation. Detta kräver att informationen utformas efter mottagarens förutsättningar.

Brukaren ska känna trygghet i att stödet varar så länge behovet finns. Brukaren ska våga planera för en framtid och kunna lita på att utföraren tar ett långsiktigt ansvar för att förverkliga brukarens egna mål.

14

15.3. Omvårdnad enligt LSS

Omvårdnad omfattar allt som brukaren behöver hjälp med i sin dagliga livsföring.

Oavsett innehåll i omvårdnaden ska den ges på ett sätt att den stärker brukarens tilltro till sin egen förmåga.

Brukaren ska vid behov få:

• hjälp med att äta, dricka och förflytta sig.

• hjälp med att sköta personlig hygien och att klä sig.

• hjälp med att sköta hemmet, tillreda måltider, göra ärenden och inköp.

• hjälp med att kommunicera, upprätthålla sociala kontakter och bryta isolering.

• hjälp med att göra tillvaron begriplig, förutsägbar och trygg samt hjälp att planera framåt.

• hjälp med att göra tillgänglig den hälso- och sjukvård, inklusive

habilitering, rehabilitering och hjälpmedel, och den tandvård som brukaren behöver.

• hjälp med att se till att misstankar om övergrepp och andra brott mot brukaren polisanmäls.

15.4. Fritid och kultur

Fritid och kultur ingår i insatsen bostad med särskild service för vuxna och utföraren ska ta hänsyn till vad detta innebär i det enskilda fallet. Varje brukare ska ges

möjlighet att utifrån förmåga använda det utbud som finns av kultur- och fritidsaktiviteter inom i huvudsak Eskilstuna kommuns geografiska område.

Brukarens önskemål ska beaktas. Fritidsaktiviteter kan vara vuxenförvaltningens öppna verksamhet eller aktivitet anordnad av vilken annan aktör som helst.

Personalen ska ge brukaren stöd i att utveckla egna fritidsintressen. Stöd ska finnas för brukaren för att få tillgång till musik, film, böcker och nyheter i hemmet.

15.5. Mat och måltider

Utföraren ska aktivt verka för att stimulera till god kosthållning och förebygga undernäring/fetma. Utföraren ansvarar för att varje brukare får tillräckligt stöd vid måltidsplanering, eventuella inköp, matlagning och måltider.

15.6. Hälso- och sjukvård

Enhetschef i verksamheten och ansvarig sjuksköterska ska, tillsammans med övriga yrkesprofessioner, samverka för att samordna hälso- och sjukvårds - och sociala insatser runt brukaren.

Omvårdnadspersonal ska efter delegering och eller instruktion på uppdrag av legitimerad personal utföra hälso-och sjukvårdsinsatser.

Utförarens enhetschefer ansvarar för att ha tillräckligt med omvårdnadspersonal med grundkompetens för att kunna utföra delegerade/instruerade hälso- och

sjukvårdsinsatser, dygnet runt, årets alla dagar.

Arbetsterapeut, sjukgymnast och sjuksköterska ansvarar för handleda/ge instruktion till omvårdnadspersonal för utförande av hälso- och sjukvård.

15

All personal ska delta i patientsäkerhetsarbetet vilket kan innebära faktainsamling, registrering, åtgärder och uppföljning gällande de nationella registren.

Related documents