• No results found

bostadsområden

In document 2021-11-24 1/58 (Page 50-59)

Beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

1. motionen föranleder ingen åtgärd, med motiveringen att arbetet med rökfria bostadsområden redan pågår i den mån gällande lagstiftning tillåter,

2. beslutet 2021-10-27 KS § 255 med diarienummer KS/2019:604-034 därmed skall upphävas.

Yrkanden

David Aronsson (V) yrkar på följande ändring

1. beslutet ändras till “Motionen föranleder ingen åtgärd, med motiveringen att arbetet med rökfria bostadsområden redan pågår i den mån gällande lagstiftning tillåter”.

Anders Härnbro (S) yrkar bifall till David Aronssons (V) ändringsyrkande.

Beslutsgång

Ordföranden ställer avslag mot bifall till David Aronssons (V) ändringsyrkande och finner att kommunstyrelsen bifaller förslaget.

Beskrivning av ärendet

Kommunfullmäktige beslutade den 18 november 2019 § 243 att skicka Motion från David Aronsson (V) m.fl. om rökfria bostadsområden, dnr KS/2019:604-034, till kommunstyrelsen för beredning.

I motionen föreslås att kommunfullmäktige ska ge kommunstyrelsen i uppdrag att genom ägardirektiv och ägardialog ge Strängnäs Bostad AB i uppdrag att på lämpligt sätt påbörja arbetet med att skapa rökfria

bostadsområden, med år 2025 som mål för helt rökfritt.

Kommunstyrelsen vill inledningsvis beklaga att motionen är sent besvarad. Tidigare beslut upphävs då motionen rätteligen skulle ha avslagits då den inte kan bifallas delvis. Detta innebär ingen skillnad i det pågående arbetet utan är en rent formell justering. Det föreslås därför här att kommunstyrelsen avslår motionen. Det framhålls dock att

förvaltningen och SFAB har påbörjat och fortsätter arbeta långsiktigt med

Gällande lagstiftning och befintliga ägardirektiv

Övergripande om lagstiftningen

Vi går, sedan 1994 då tobakslagen skärps och blir tydligare, mot ökad rökfrihet i samhället. Under 90-talet och fram till idag har flera skärpningar gjorts för att minska den passiva rökningen, försvåra introduktionen av tobaksrökning till unga och förbud mot rökning på serveringsställen och 2019 till att även omfatta

uteserveringar, lekplatser, skolgårdar, busskurer, biljetthallar, perronger och gångbanor till dem.

Rökförbudet omfattar däremot inte privata miljöer såsom flerbostadshus. Den som bor i en hyresrätt eller bostadsrätt har därför rätt att röka i sin lägenhet eller på balkong. Däremot kan den som ansvarar för flerbostadshuset införa frivilliga rökförbud, som innebär att till exempel utrymmen som loftgångar och trapphus blir rökfria.

Idag används denna möjlighet av många privata och kommunala bostadsbolag.

Ibland beskrivs dessa åtgärder med uttryck som rökfria uppgångar, rökfria kontrakt. Det enklaste och vanligaste sättet att närma sig området, och som faller närmast hur lagstiftningen hanterar det, är dock rökfria lägenheter och rökfria bostadsområden. Rökfria lägenheter är den lägenhet som man hyr enligt kontraktet. Det innebär oftast, men inte alltid, att den som bor i lägenheten får röka på balkong och uteplats, men inte inomhus. Rökfria bostäder är i de allra flesta fall områden i nyproduktion där det inte är tillåtet att röka i lägenheter, på balkonger, uteplatser och i gemensamma utrymmen som trapphus, tvättstugor och gårdar.

Närmare om ägardirektiven

Strängnäs bostads AB är ett helägt dotterbolag till Strängnäs fastighets AB. Av nuvarande ägardirektiv, beslutade av kommunfullmäktige 2020-12-14 § 364 framgår bland annat att:

”• SBAB ska bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle. SBAB ska bevaka utvecklingen på bostadsmarknaden i kommunen utifrån den demografiska utvecklingen och föreslå lämpliga åtgärder/byggnation i syfte att åstadkomma en väl fungerande bostadsmarknad.

• Den sociala miljön i bostadsområdena ska särskilt uppmärksammas och SBAB ska aktivt verka för att skapa tillgänglighet, integration och trygghet. Bolaget ska skapa goda boendemiljöer för både unga och äldre.

• SBAB ska erbjuda, om kommunen begär det, upp till 30 % av nyuthyrningen per år till personer som av särskilda ekonomiska och/eller sociala skäl inte kan få bostad på egen hand (nyuthyrning definieras som det uppsagda antal lägenheter SBAB hyr ut per år).

• SBABs verksamhet ska präglas av ett socialt ansvarstagande i allt arbete. SBAB ska arbeta aktivt för att motverka segregering och utanförskap. I detta ligger bland annat att särskilt beakta grupper med svag ställning på bostadsmarknadens möjlighet att erhålla bostad och att följa

kommunens riktlinjer för bostadsförsörjningen. Detta ska ske i dialog och nära samverkan med berörda kommunala organ och de boende.”

Det föreslås inte här att de direktiven ska ändras, utan det bedöms att arbetet fortsatt kan och ska ske utifrån SBAB:s uppdrag att skapa goda boendemiljöer för yngre och äldre (se också under nästa rubrik).

Långsiktigt arbete med tillskapande av rökfria bostadsområden Varför rökfritt och varför långsiktigt?

En av anledningarna för att arbeta med rökfritt i boendet är som motionärerna pekar på, att enligt Folkhälsomyndigheten är rökning en av de främsta

riskfaktorerna för sjukdom och för tidig död som faktiskt går att förebygga.

Rökförbud ger både en bättre hälsa och bättre trivsel. Även personer i omgivningen påverkas negativt genom rökning. För bostadsföretaget är det också en fråga om att kunna erbjuda trivsel för sina hyresgäster och ha kontroll över sitt

bostadsunderhåll. Rökningen sliter mycket hårt på ytskikt som golv och tapeter men även på andra interiörer vilket medför ökade kostnader för renovering och underhåll som i sin tur medför ökade boendekostnader.

Det förefaller dock mindre lämpligt att sätta upp ett bestämt årtal när SBAB:s bostadsbestånd ska vara helt rökfritt, dessutom så tidigt årtal som 2025 på grund av ett flertal faktorer. En sådan faktor är den om individens frihet att använda sitt eget hem. Men det finns ytterligare faktorer t ex:

Den andel av befolkningen som redan bor i SBAB:s bostäder och fortfarande vill använda sin rätt att röka i sin bostad trots de åtgärder som redan vidtagits i samhället och trots egen försämrad boendemiljö och hälsa, kan visa sig svår att påverka.

Den yttersta konsekvensen för den är tillräckligt störande för grannar är vräkning, som i så fall måste ske utifrån bestämmelserna i hyreslagen.

Viss del av SBAB:s bostadsbestånd hyrs ut i andra hand av kommunen, som särskilda bostäder. Det saknas stöd i socialtjänstlagen och LSS att förbjuda någon att röka tobak på grund av sitt behov av insatser.1

SBAB har ett uppdrag att ta socialt ansvar, t ex i förhållande till grupper med en svag ställning på bostadsmarknaden, som kommit till uttryck i ägardirektiven.

Motionen har inte tolkats som att motionärerna vill ändra de delarna av ägardirektiven.

Närmare om förslaget till beslut

Utifrån lagstiftningen, ägardirektiven och ansatsen att verka för ett hållbart och attraktivt boende med goda boendemiljöer för yngre och äldre i kommunen ser vi

1 Man kan dock naturligtvis erbjuda stöd som minskar risken att grannar störs och brandrisk minskar. Förmodligen görs detta redan. Frågan har dock inte undersökts

dock att det är möjligt att påbörja ett långsiktigt arbete med att skapa rökfria bostäder. På vilket sätt rökförbudet ska genomföras, utifrån ägardirektiven, bör överlåtas till Strängnäs Bostad AB:s ledning att besluta.

SBAB:s styrelse har den 26 augusti 2021 också beslutat att ge bolaget i uppdrag att påbörja arbetet att långsiktigt skapa rökfria bostäder enligt förslag som biläggs detta tjänsteutlåtande, ett utdrag ur texten följer nedan:

”Från den 1 januari 2022 önskar Strängnäs Fastighets AB (SFAB) och allmännyttiga Strängnäs Bostads AB (SBAB) att hyra ut lägenheter som rökfria och samtidigt genom ökad information förtydliga hyresgästernas ansvar att inte störa grannarna vid balkongrökning.

Nyinflyttade med nya kontrakt

Den nya regeln skulle innebära att rökförbud råder inomhus i alla lägenheter där nya kontrakt skrivs från den 1 januari 2022. Balkongrökare får inte störa. Det är fortfarande tillåtet att röka på balkonger och uteplatser, men alla nyinflyttade hyresgäster får en tydlig information om vad som gäller vid balkongrökning. I hyreslagen står tydligt att man som hyresgäst har ansvar att se till att omgivningen inte utsätts för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller försämra deras bostadsmiljö. (Det tolkar vi som att det är ok att röka på balkongen, men bara så länge grannen inte störs av tobaksröken).

Nybyggda hus

Gällande nybyggda hus kommer styrelsen att besluta om de ska vara rökfria i samband med varje enskild nybyggnadsprojekts beslut.

Möjlighet till rökfria trappuppgångar i det befintliga beståndet

Alla nuvarande hyresgäster ska också få förfrågan om de ville göra den egna uppgången helt rökfri (inklusive lägenheter, balkonger, uteplatser och området kring entrén). Detta koncept bygger på att alla i en uppgång tecknar nya kontrakt och vara överens, därför är detta ett långsiktigt arbete.”

Det är önskvärt att bolagen ges fortsatt utrymme att utifrån de i detta tjänsteutlåtande beskrivna förutsättningarna fortsätta det långsiktiga arbetet med att uppnå rökfria bostadsområden, utifrån gällande lagstiftning och ägardirektiv.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Ordförandeförslag, Motion från David Aronsson (V) m.fl. om rökfria bostadsområden, 2021-11-09

Protokollsutdrag, KS § 255, 2021-10-27, Motion från David Aronsson (V) m.fl. om rökfria bostadsområden

Motion från David Aronsson (V) m.fl. om rökfria bostadsområden, 2019-11-05 Protokollsutdrag, KF § 253, 2019-11-18, Nyinkomna motioner och interpellationer Styrelseprotokoll Strängnäs Bostads AB 26 augusti 2021

Styrelseprotokoll Strängnäs Fastighets AB 26 augusti 2021

Tjänsteutlåtande, BÄ1 Beslutsmissiv rökfria bostäder, 2021-08-18 Tjänsteutlåtande, FÄ1 Beslutsmissiv rökfria bostäder, 2021-08-18

Styrdokument, Ägardirektiv Strängnäs Fastighets AB, antagen, 2020-10-15 Beslutet skickas till

Kommunfullmäktige Motionären

KS § 287 D.nr. KS/2021:1-002

Rapportering av delegationsbeslut till kommunstyrelsen 2021-11-24

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar att

1. godkänna redovisning över tagna delegationsbeslut under perioden 2021-10-02 till 2021-10-29.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det endast finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunstyrelsens beslut.

Beskrivning av ärendet

Kommunstyrelsen har att godkänna redovisning över tagna delegationsbeslut under perioden 2021-10-02 till 2021-10-29.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, Rapportering av delegationsbeslut till kommunstyrelsen 2021-11-24, 2021-10-29

Rapport, Delegationsbeslut, underlag kommunstyrelsen 2021-11-24, 2021-11-01 Beslutet skickas till

-KS § 288 D.nr. KS/2021:555-101

Meddelandeärenden till kommunstyrelsen 2021-11-24

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar att

1. lägga föreliggande meddelanden till handlingarna.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det endast finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunstyrelsens beslut.

Beskrivning av ärendet

Kommunstyrelsen har att lägga bifogade meddelanden till handlingarna.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, Meddelandeärenden till kommunstyrelsen 24, 2021-11-01

Protokoll SEVAB Nät AB 2021-09-22

Protokoll SEVAB Strängnäs Energi AB 2021-09-22

Bilaga 1 Beslut om fördelning av anvisningar år 2022 till kommuner i Södermanlands län, 2021-10-25

Bilaga 2 Redogörelse för tillämpning av kriterier för fördelning av länstal 2022, 2021-08-10

Skrivelse till Morgan Johansson angående beslut om kommuntal 2022, Länsstyrelsen Södermanlands län, 2021-10-25

Skrivelse, Missiv till delårsrapport för perioden 2021 01-08, Vårdförbundet Sörmland, 2021-10-26

Delårsrapport 2021, Vårdförbundet Sörmland, 2021-10-26

Granskningsrapport 2021, Översiktlig granskning av delårsbokslut per den 31 augusti 2021, Vårdförbundet Sörmland, 2021-10-28

Rapport, Revisorernas bedömning av delårsrapport, Vårdförbundet Sörmland, 2021-10-28

Protokollsutdrag, KN § 128, 2021-10-26, Verksamhetsplan 2022-2024 för kulturnämnden

Rapport, Verksamhetsplan 2022-2024 för Kulturnämnden, 2021-10-22 Protokollsutdrag, TFN § 95, 2021-10-26, Framtagande av skyfallskartering

Protokollsutdrag, MSN §165, 2021-10-28, Verksamhetsplan 2022-2024 för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Rapport, Verksamhetsplan 2022 - 2024 för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, 2021-10-15

Bilaga: Risk- och väsentlighetsbedömning internkontroll, miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, 2021-10-14

Protokollsutdrag, SN § 154 2021-10-27, Verksamhetsplan för socialnämnden 2022-2024

Rapport, Verksamhetsplan för socialnämnden 2022-2024, beslutad, 2021-10-27 Rapport, Internkontrollplan för socialnämnden 2022, 2021-10-05

Rapport, Konkurrensplan för socialnämnden 2022, 2021-10-01

Rapport, Plan för uppföljning av privata utförare för socialnämnden 2022, 2021-10-05

Protokollsutdrag, MSN §166, 2021-10-28, Makulering av kopior av ärenden i ärendehanteringssystemet LEX

Protokollsutdrag, BUN §144, 2021-10-26, Verksamhetsplan 2022-2024 med internkontrollplan för barn- och utbildningsnämnden

Rapport, Verksamhetsplan 2022-2024 med internkontrollplan för barn- och utbildningsnämnden, 2021-09-10

Protokollsutdrag, BUN §145, 2021-10-26, Beslut gällande Bildningscentrum Eldsund

VD-brev januari 2021, 2021-03-10 VD-brev april 2021, 2021-04-19 VD-brev september 2021, 2021-11-01 VD-brev oktober 2021, 2021-11-04 Beslutet skickas till

-KS § 289

Övrigt

1) Maria Nerby (C) framför frågor utifrån att projektet klara färdiga gå är på väg att avslutas. Kommundirektör Lars Ekström och ordförande Jacob Högfeldt (M) besvarar.

2) Maria Nerby (C) ställer frågor om den lokala hälsosatsningen i 500-årsresan som besvaras av ordförande Jacob Högfeldt (M) och kommundirektör Lars Ekström.

Detta dokument har elektroniskt undertecknats av följande undertecknare:

NAMN: MARIA NERBY

IDENTIFIKATIONSTYP: Svensk e-legitimation

IDENTIFIKATIONS-ID: _06c361b77b3d6f60ab44374942d48a237a DATUM & TID: 2021-11-29 14:17:05 +01:00

NAMN: JACOB HÖGFELDT

IDENTIFIKATIONSTYP: Svensk e-legitimation

IDENTIFIKATIONS-ID: _077b9f842926a0fe0ad147b65202214957 DATUM & TID: 2021-11-29 16:40:58 +01:00

Certifierad av Comfact Signature Accepterad av alla undertecknare 2021-11-29 16:41:04 +01:00 Ref: 1229850

www.comfact.se

Validera dokumentet | Användarvillkor

In document 2021-11-24 1/58 (Page 50-59)

Related documents