• No results found

Boverket har under hösten 2010 gjort en uppföljning av föreskrifterna om enkelt avhjälpta hinder (BFS 2003:19 HIN), liknande de uppföljningar som gjordes 2007och 2005 1. Hela rapporten om uppföljningens resultat finns att hämta på Boverkets webbsida

Tre av tio fastighetsägare och förvaltare, både privata och offentliga, känner till det mesta om Boverkets föreskrifter om enkelt avhjälpta hinder, medan en fjärdedel fortfarande inte känner till dem alls. Tre av tio uppger dock att de inte äger några publika lokaler och därför inte heller är berörda av föreskrifterna. 60 procent av fastighetsägarna har åtgärdat minst hälften av sina lokaler, alternativt saknar hinder som bör åtgärdas.

Det är framför allt de små fastighetsägarna, med som mest tio fastigheter, som fortfarande i hög grad anger att de inte har fått någon information om reglerna eller som inte alls känner till dem. Boverket gör tolkningen att det framför allt hänger samman med att kommunernas information till lokala fastighetsägare inte är tillräcklig . För större fastighetsägare, som är bättre informerade, kan det framför allt handla om en mer aktiv kommunal tillsyn. I båda fallen är det framför allt

kommunerna som bör öka sin aktivitet för att uppnå bättre anpassning till kravet på att enkelt avhjälpta hinder åtgärdas.

Upplägg

Uppföljningen har liksom tidigare mätningar genomförts som enkät till privata och offentliga fastighetsägare och förvaltare i hela landet. Till skillnad från tidigare uppföljningar ingår dock inte kommuner och landsting, som utvärderas separat av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Se nästa avsnitt. Däremot ingår fortfarande kommunala och landstingskommunala bolag.

1

Urvalet för enkäten har liksom tidigare dragits slumpmässigt ur SCB:s företagsregister. Av 1109 mottagare svarade 626 stycken, vilket ger en svarsfrekvens på 56 procent.

Av de svarande har 46 procent 1-10 fastigheter, 41 procent 11-100 och 13 procent mer än 100 fastigheter.

Resultat

Kunskap om föreskrifterna

Tre av tio känner till det mesta om Boverkets föreskrifter om enkelt avhjälpta hinder. Men en knapp fjärdedel känner inte till föreskrifterna. Det är liksom i tidigare mätningar särskilt privata fastighetsägare, ”annan fastighetsägare” (bostadsrättsföreningar, stiftelser, förvaltare etc.) och företag med högst 10 fastigheter som har inga eller obetydliga kunskaper om HIN. I gruppen högst 10 fastigheter är det så många som 74 procent som inte känner till eller har obetydliga kunskaper.

Enkäten har skickats ut på papper och föreskriften HIN och Boverkets informationsbroschyr ”Enkelt avhjälpta hinder” följde med utskicket. Alltså har de som inte kände till föreskriften fått en första kännedom i och med undersökningen.

Informationen

En knapp fjärdedel av företagen uppger att de inte har fått någon information om föreskrifterna, särskilt privata fastighetsägare, ”annan fastighetsägare” och företag med högst 10 fastigheter. Andelarna som svarat att de inte har fått någon information i dessa grupper har dock minskat jämfört med 2007.

Privata företag får i lika hög grad sin information från Boverket som från branschorganisationer, medan de andra grupperna främst anger Boverket som informationskälla. Endast 23 procent uppger att de har fått information genom sin kommun, jämfört med 21 procent år 2007 och 22 procent år 2005. Kommunernas information till fastighetsägarna har alltså inte förbättrats sedan 2005.

Förekomst av publika lokaler och enkelt avhjälpta hinder

Det är betydligt fler fastighetsägare som uppger att de har enkelt avhjälpta hinder 2010 jämfört med tidigare år. Kommunala/

statliga/landstingskommunala, allmännyttiga och fastighetsägare med fler än tio fastigheter anger i högre grad än övriga att de har enkelt avhjälpta hinder. Privata fastighetsägare och små fastighetsägare kan i lägst grad svara på om de har hindren. Förmodligen speglar detta den bristfälliga kunskapen hos de mindre fastighetsägarna.

Vidtagna åtgärder

Andel åtgärdat

Drygt tre av tio har åtgärdat 75 procent eller mer av de lokaler som behöver åtgärdas. Två av tio har inte åtgärdat några alls.

De stora fastighetsägarna med mer än 100 fastigheter, allmännyttiga och kommunala/ landstingskommunala/statliga har i störst omfattning åtgärdat 75 procent eller mer av sina hinder. Av de med mer än 100

Mätningar 35

fastigheter har hälften åtgärdat 50 procent eller mer och 43 procent har åtgärdat 75 procent eller mer. År 2007 var motsvarande resultat 28 procent respektive 13 procent. Här har det alltså skett en väsentlig förbättring av läget.

Två av tio bland de privata och tre av tio av ”annan fastighetsägare” uppger att de inte har några enkla avhjälpta hinder att åtgärda, och bland de små fastighetsägarna är det en tredjedel som uppger att de inte har några hinder att åtgärda. Detta svarsalternativ är nytt i årets enkät. Årets siffror är därför förmodligen riktigare, även om fastighetsägarnas bedömningar kan variera.

Är åtgärderna genomförda senast 2010?

I undersökningen 2007 syntes en klart positiv förändring, jämfört med 2005 i synen på möjligheten att åtgärda enkelt avhjälpta hinder senast 2010. I årets undersökning, är man inte lika optimistisk längre. 15 procent uppger att de redan är klara och ytterligare 25 procent räknar med att bli klara. Därutöver uppger 15 procent att de inte har några enkelt avhjälpta hinder. Av återstående 44 procent är det 17 procent som inte vet om de hinner klart och 27 procent som svarar att de inte kommer att hinna klart under 2010. Framför allt de med mer än 100 fastigheter svarar nej på frågan om de kommer att hinna klart med åtgärderna.

De som svarar att de inte kommer att hinna med åtgärderna 2010 har fått motivera varför. De vanligaste svaren handlar om otillräckliga resurser, att man ligger efter i tid eller att det råder oklarheter om vem som ansvarar för kostnader och arbetet. Några har också svarat att åtgärderna är svåra att genomföra, vilket i så fall kan innebära att de inte är enkelt avhjälpta hinder.

Kommentarer

Bedömning av resultatet

Privata fastighetsägare har i högre grad än övriga endast 1-10 fastigheter. Det är också de små fastighetsägarna, med som mest tio fastigheter, som fortfarande i hög grad anger att de inte har fått någon information om reglerna eller som inte alls känner till dem (27 procent av privata och ”annan” och 39 procent av de små fastighetsägarna). Det är i stor

utsträckning de små fastighetsägarna som äger de äldre byggnaderna med fler problem för tillgängligheten. De har dock i mindre utsträckning publika lokaler.

Tillsammans med uppgifterna om varifrån man har fått information om föreskrifterna (främst från branschorganisationer och Boverket) talar detta för att det i första hand fortfarande är kommunernas information till övriga lokala fastighetsägare som inte är tillräcklig. Fortfarande saknar hälften av fastighetsägarna kännedom om föreskrifterna eller vad de innehåller. Det är en hög siffra, även om man beaktar att 30 procent av fastighetsägarna saknar publika lokaler och därför inte är berörda.

Behov av ytterliggare information

Eftersom hälften av fastighetsägarna fortfarande åtgärdat mindre än 50 procent av sina berörda lokaler, och 20 procent inte åtgärdat något alls, finns det ytterligare behov av i första hand information, och framför allt

till små lokala fastighetsägare. För större fastighetsägare, som är bättre informerade kan det istället handla om en mer aktiv kommunal tillsyn. I båda fallen är det framför allt kommunerna som bör öka sin aktivitet för att uppnå bättre anpassning till kravet på att enkelt avhjälpta hinder åtgärdas.

Related documents