• No results found

Bra dejtingalternativ nu och i framtiden

Sajter Match

6.4   Bra dejtingalternativ nu och i framtiden

I avsnittet där jag redogör för fakta om nätdejting hävdade jag att tidigare forskning som beskrivs i kapitel 1 visat på att hela 84 % av de tillfrågade tror att man kan hitta kärleken på nätet, vilket jag tolkar som om att de har en positiv syn på det. Även i denna undersökning anser majoriteten att nätdejting är ett bra dejtingalternativ. 27% hade själva testat, och dessa var mest positiva.

Av dem som hade medlemskap ansåg flest att nätdejting är ett bra dejtingalternativ. Av dem som inte hade ett medlemskap var det fler negativa åsikter men ansåg ändå att nätdejting kunde vara ett bra dejtingalternativ.

Skillnaden mellan gifta och sambos på frågan om huruvida nätdejting fungerar för alla åldrar är liksom andra skillnader mellan gifta och sambos svåra att förklara. Att nätdejting är här för att stanna höll de flesta med om och likaså här var gifta med stor marginal minst positiva medan singlarna var de mest positiva. Detta kan handla om det jag nämnt tidigare med symboliska medel och tilliten till det förflutna. Gifta förlitar sig på traditionen som en trygghet.

De som var 25 - 34 år var mest negativa i frågan om nätdejting fungerar för alla åldrar medan 45 - 54 åringarna var mest positiva. De yngre som är mer negativa till nätdejting är oftare singlar, medan de äldre, mer positiva oftare har en relation. Få av dessa är dock gifta. Man                                                                                                                

kan tänka sig att de som är yngre och singlar ännu inte träffat någon partner och kanske har mindre tillit till systemen.

7.  Reflektioner  

Jag känner mig nöjd med mitt uppsatsförfarande. Jag höll mig till min frågeställning och inom mina givna ramar. Frågeställningarna blev besvarade och syftet att få en större kunskap till attityderna inom nätdejting har jag fått, förhoppningsvis även du. Hade jag haft möjligheten önskade jag kompletterat med djupintervjuer alternativt fler ifyllda enkäter för tydligare resultat. Resultatet var i vissa frågor svårt att tyda då marginalerna var små.

Reliabiliteten i min uppsats blev inte var så hög som jag hoppats. Detta kan bero på att

enkäterna delades ut slumpmässigt/bekvämligt, jag hade istället kunnat koncentrera mig på ett och samma ställe för att undvika detta i så stor utsträckning. För att ta reda på om resultat är mer slumpmässigt än fakta kan en liknande undersökning göras på samma sätt vid ett senare tillfälle, jag tror dock inte jag kommer att göra detta. Validiteten anser jag vara desto högre. Jag har fått svar på mina frågeställningar och datainsamlingstekniken gav hög ytvaliditet. Svårigheten med att generalisera resultatet i min undersökning var inte tanken från början. Efterhand insåg jag givetvis att jag inte kan få ett resultat som representerar allmänheten. Resultatet i undersökningen är därmed beroende av vilka som befann sig just där jag delade ut enkäterna. Ett övergripande antagande om nätdejting kan i min undersökning inte visas, utan resultat baseras på de respondenter som deltagit och representativitet gentemot småstäder och landsbygd som var min tanke från början återfinns inte.

Responsen på enkäten var positiv hos respondenterna. Påståendena där jag använde mig av ”bör” tala om…… ifrågasattes och man föreslog istället ”kan”, jag övervägde detta redan då enkäten utformades och tog den risken. Jag tänkte i forskarbanor och utformade den på så sätt att jag bäst skulle få de svar jag var ute efter. Många saknade ett svarsalternativ där det framgick att de satt vi datorn varje dag.

Om jag hade formulerat frågan på respondenternas ålder annorlunda, hade kanske resultat blivit mer detaljerat. Antingen hade jag kunnat göra fler åldersspann eller låtit respondenterna svarat med sin exakta ålder.

I övrigt så tycker jag att jag lyckades med alla momenten i uppsatsen mycket väl och hade roligt under tiden. Jag hade gärna önskat att det fanns mer fakta om nätdejting i böcker och inte enbart på internet som de mesta fick hämtas ifrån. Böckerna som fanns var mer

innehållande guider, tips och råd för dem som vill testa på nätdejting och inte statistik och konkret fakta som jag här var ute efter. Jag tror och hoppas att bakgrunden jag fick till gav tillräckligt förförståelse för att förstå empirin och analysen här i min rapport.

Referenser  

 

Litteratur  

Dahlgren P. (2002) Internet, medier och kommunikation. Lund: Studentlitteratur Giddens A. (2001) Intimitetens omvandling: sexualitet, kärlek och erotik i det moderna

samhället. Nora: Nya Doxa  

Giddens A. (1996) Modernitetens följder. Lund: Studentlitteratur

Hagberg M. (2008). Nätdejting – Allt du behöver veta. Falun: Lind & Co

Malmström, Györki, Sjögren (2006) Bonniers svenska ordbok. Norge: Nordbook Månsson P. Red, (2007). Moderna samhällsteorier. Finland: WS Bookwell Ab Rosengren K-E, Arvidson P. (2002). Sociologisk Metodik. Malmö: Liber Ab Internet  

Shake My World. Hämtad 2010-01-14: http://shakemyworld.com/dejting_natdejting

Språkrådet. Hämtad 2010-04-06: http://lexin.nada.kth.se/

Bilaga  1  

Kärleken, vart träffar man den?! Idag är nätdejting en utbredd plats för att träffa just sin kärlek,

livspartner. De olika nätdejting sidorna poppar upp en efter en och får allt fler medlemmar. Är detta ett resultat av människors hunger efter sann kärlek och självförverkligande, då omvärlden är snabbt föränderlig och alltmer abstrakt? Hoppas man kanske genom detta att finna sig själv och samhörighet med andra människor som alltmer blir svår åtkomligt i denna ökade isolering och fragmentisering som internet och dess cybervärld bidrar till. Hur ser vi människor på detta relativt nya sätt att mötas på och hur är vår attityd kring det? Det är just detta jag ska försöka få en ökad bild av med min uppsats som med hjälp av enkäter ska få hårddata att ge ett rättvisande resultat.

Jag skulle uppskatta om du tog dig tid och svarade på dessa frågor. Jag räknar med att det tar omkring 10 minuter att fylla i den och du är givetvis anonym. Tack på förhand.

Här följer ett par inledande frågor om vem du är. 1. Är du Man

Kvinna

2. Hur gammal är du?

15-24 år 45- 54 år

25-34 år 55 år och äldre

35-44 år

3. Vad har du för civilstånd?

Singel Sambo

Särbo Gift

4. Vilken storlek har orten du bor på? Liten 0-90,000

Medelstor 90,000-200,000 Stor 200,000+

5. Har du hört talas om nätdejting? Ja

6. Har du någon gång kommit i kontakt med en nätdejting sida? Ja

Nej

7. Känner du någon som är aktiv inom nätdejting? Ja

Nej

8. Har du själv ett medlemskap på en nätdejting sida?

Ja Vart……..

Nej

9. Känner du till någon eller några av de följande nätdejting sidorna, ringa in dem du känner till.

Match 7Ehimlen Sylvester

Spray Date Generation V Sylvia Meetic Ljuva Dagar Kärlekstorget E-kontakt Happy Pancake Norrlandskontakten Parship Passagen Dejting Etthundra

Mötesplatsen Dategate Quiser

Q500 Firstdate Shakemyworld

10. Känner du till par som träffats på en nätdejting sida?

Ja Vilken sida……..

Nej

Här följer några påståenden om nätdejting. I vilken grad instämmer du i dem? Ringa in alternativet som bäst passar in på dig.

Related documents