• No results found

Vilka kunskaper anser ledarna att spelarna besitter angående träningsmetodik? Vad kan sägas om föreningens betydelse?

Under ledarintervjuerna tog vi upp hur ledarna ser på deras spelares kunskaper angående träningsmetodik samt hur stort ansvar man tycker spelarna tar själva för sin egen utveckling.

De intervjuade ger här liknande svar där man menar att spelarnas kunskapsnivå och ansvarstagande skiljer sig stort från spelare till spelare.

Vissa av spelarna kan mycket tycker jag, medan andra är mindre intresserade. Det går väl lite hand i hand med vad man vill med ishockeyn.

Det som kan sägas om föreningarna och dess betydelse är att Breddföreningarna bedriver 4 träningspass i veckan, och man genomför inte regelbundna fysiktester. Man genomför individuella samtal mellan spelare och ledare i varierad utsträckning. Teoripass genomförs i skiljd utsträckning.(se diagram 73) Spelarnas uppfattning om sina tränare skiljer sig kraftigt i samtliga lag. Snittvärdet på Breddföreningarnas tränare är 3,2 på en skala mellan 1-5 där 1 representerar dålig, och 5 utmärkt. Spelarna i breddföreningarna trivs 3,1 med sin förening enligt samma skala.(se diagram 74)

Diagram 73. Breddföreningarna. Träningsmängd, fysiktester och teori.

57

Diagram 74. Breddföreningarna. Trivsel med tränare och förening.

Vilka kunskaper anser spelarna att de besitter angående träningsmetodik?

Sina kunskaper gällande fysiskträning bedömer spelarna i breddföreningarna som 4,2 på en femgradig skala där 1 är dåligt och 5 utmärkt. Enligt samma skala bedömer spelarna sina kunskaper gällande ishockey teori som 3,9.(se diagram 75)

Diagram 75. Breddföreningarna. Kunskaper fysisk träning och Teori.

58 Skiljer sig kunskaperna hos spelarna beroende på vilken förening man tillhör?

På det genomförda kunskapstestet hade spelarna tillhörande breddföreningarna ett snitt på 3,7 antal rätt av 7 möjliga. Inga stora variationer i antal rätt i snitt, en lägsta notering vid 3,4 och en högsta notering vid 3,9 antal rätt i snitt.(se diagram 76)

Diagram 76. Breddföreningarna. Kunskapstest antal rätt i snitt.

Vad kan sägas om den Svenska U-16 Ishockeyspelaren som tillhör en breddförening?

Av spelarna i Breddföreningarna, är 12 % födda mellan januari och mars, 24 % mellan april och juni, 39 % mellan juli och september och 25 % mellan oktober och december.(se diagram 77) Av spelarna utövar 65 % enbart ishockey och övriga utövar en mängd olika idrotter men innebandy och fotboll är återkommande.

Diagram 77. Breddföreningarna. Födelseperiod i kvartal.

59 Spelarna har en motivationsnivå, med ett snittvärde på 3,5 på en 5 gradig skala där 1 represterar att man enbart spelar för att det är roligt, och 5 representerar att man i framtiden vill ha ishockey som yrke. Av spelarna i Breddföreningarna vill, eller ska 55 % gå på ett hockeygymnasium. Man rankar sig själv som ishockeyspelare med ett snittvärde på 3,7 där 1 represterar sämre än medel i sin åldersgrupp, och 5 bland dem bästa i Sverige i sin åldersgrupp. Man värderar sin talang väldigt olika i lagen med ett snittvärde på 3,7 där 1 represterar ingen talang och 5 stor talang.(se diagram 78) Av de spelare som tillhör en breddförening och genomförde undersökningen deltog 4 % i Tv- Pucken. Det är även spelare födda 1996 som genomfört undersökning, dessa spelare spelar inte TV- Pucken förens nästa säsong 2011/2012. Detta medför att en större del än 4 % av de spelare födda 1995 deltog i TV- Pucken än vad resultatet visar.

Diagram 78. Breddföreningarna. Upplevd motivation, ranking och talang.

1

60 Spelarna uppfattar sin träningsmängd som 3,5 i snittvärde på en 5 gradig skala där 1 represterar för lite träning, och 5 represterar för mycket träning. Spelarna bedriver ett till tre pass i veckan på egenhand utöver den ledarledda verksamheten. Av spelare bedriver 53 % styrketräning med vikter och 47 % utan vikter. Styrketräningen bedrivs med ett snittvärde 1,8 på en femgradig skala där 1 represterar aldrig, och 5 representerar fem pass i veckan eller mer.(se diagram 79)

Diagram 79. Breddföreningarna. Upplevd träningsmängd, styrketräning och egen träning.

Spelarna värmer upp inför träning och match, med ett snittvärde 3,6 där 1 är aldrig, och 5 är alltid. På en skala 1 till 5, där 1 är mindre viktigt och 5 väldigt viktigt, bedömer spelarna kosten i förhållande till sitt idrottsutövande som 4,1. På frågan, i vilken utsträckning dem anpassar kosten utefter sitt idrottsutövande blir svaret 3,7. Deras återhämtning efter träning och match bedöms som 3,7.(se diagram 80)

Diagram 80. Breddföreningarna. Upplevd kost, återhämtning och uppvärmning.

61 Spelarna i breddföreningarna, trivs enlig skalan 1=Dåligt, 5=Utmärkt, 3,3 med sin roll i laget.

Sin speltid under match bedömer spelarna som 3,1. De trivs 4,0 med sina lagkamrater. (se diagram 81)

Diagram 81. Breddföreningarna Trivsel med roll, speltid och lagkamrater.

Vad kan sägas om spelarnas förutsättningar för sitt idrottsutövande?

Av spelarna i Breddföreningarna bor 85 % med båda sina föräldrar. Av spelarna bor 15 % i lägenhet, 67 % i villa och 18 % i radhus.(se diagram 82) Föräldrarnas utbildningsnivå skiljer sig mellan lagen men till störst del är båda föräldrarna gymnasieutbildad.

Diagram 82. Breddföreningarna. Hemförhållanden.

Av spelarna har 83 % syskon, av dessa idrottar 65 %. Syskonen utövar en mängd olika idrotter men till största del utövar syskonen fotboll och innebandy. Av spelarna har 49 % någon annan i familjen som spelar eller har spelat ishockey. Av dessa 49 % har 63 % en bror som spelar eller spelat, 49 % har en far som spelar eller spelat och 12 % har fler än en i familjen som spelar eller spelat ishockey.

62 På en fyragradig skala bedömer spelarna sina föräldrars delaktighet i deras idrottsutövande som 2,6. På en femgradig skala bedömer spelarna de förutsättningar som föräldrarna skapar för deras idrottsutövande som 4,0.(se diagram 83) På frågan vilka förutsättningar deras skola ger för deras idrottsutövande, blir snittvärdet 3,6 på en femgradigskala. På frågan hur viktig idrott är i deras familj bedömer spelarna de som 2,5 på en fyrgradig skala.(se diagram 84)

Diagram 83. Breddföreningarna. Hemförhållanden2.

Diagram 84. Breddföreningarna. förutsättningar.

63

Analys

Related documents