• No results found

Brukarundersökning

Socialstyrelsens nationella brukarundersökning för äldreomsorgen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänsten och på Sveriges

äldreboenden.

Socialstyrelsen har uppdraget att genomföra undersökningen. Från mitten av mars varje år får alla över 65 år, som har hemtjänst eller som bor i ett särskilt boende för äldre, en enkät per post med frågor om vad de tycker om sin äldreomsorg.

För hemtjänsten inom Kramfors kommun var svarsfrekvensen för 2020, 59

% jämfört med rikets 57 %. För särskilt boende var svarsfrekvensen 49 % jämfört med rikets 40 %.

Hemtjänst

Nedan visas ett urval från 2020 års hemtjänstresultat från undersökningen

”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen”.

Andel positiva svar - inflytande Andel positiva svar – hjälpens utförande

Andelen positiva svar - trygghet

Källa: Socialstyrelsen 2020, Vad tycker det äldre om äldreomsorgen?

Resultaten visar att Kramfors till övervägande del håller en bra eller mycket bra nivå jämfört med både kranskommunerna, länet och riket.

Ett område som verksamheterna har arbetat med både innan och under pandemin är kontaktmannaskapet. År 2018 reviderades rutinen i syfte att bland annat höja kontinuiteten hos brukarna.

Olika projekt har bedrivits och av årets analys från verksamheterna framkommer det att de har arbetat och utvecklat kontaktmannaskap. Ett exempel från hemtjänsten är så kallade vårdlag, där personalens arbetssätt nu uttalat utgår ifrån kontaktmannaskapet. Det har även lett till att medarbetarna fått ta ett större ansvar.

Det kan antas att de förändringsarbeten som sker är en av anledningarna till att den sammantagna nöjdheten med hemtjänsten hos brukarna ligger kvar på samma höga nivå som föregående år 93 %.

Under de senaste åren har resultaten varit relativt låga på frågan om brukarna vet vart de ska vända sig för att lämna synpunkt eller klagomål. 2018 (61 %) 2019 (59 %). Det förväntade resultatet för 2020 var att verksamheterna skulle vidta åtgärder för att motverka denna trend och öka resultatet. Av årets resultat framgår det att 73 % vet vart de ska vända sig. En förbättring har skett under året. En orsak till det uppger verksamheterna är att de haft mera kontakt med brukare och anhöriga med anledning av pandemin.

Förväntat resultat:

 Att antalet brukare som vet vart de ska lämna synpunkter eller klagomål ökar.

Särskilt boende för äldre – äldreboende

Nedan visas ett urval från 2020 års resultat för äldreboende från undersökningen ”vad tycker de äldre om äldreomsorgen”.

Andel positiva svar – trygghet Andel positiva svar – tillgänglighet

Andel positiva svar – mat och måltidsmiljö Andel positiva svar – bemötande

Andel positiva svar – sociala aktiviteter

Källa: Socialstyrelsen 2020, Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Resultaten visar att Kramfors till övervägande del håller en bra eller mycket bra nivå jämfört med både kranskommunerna, länet och riket. Resultaten visar däremot på några utvecklingsområden, bland annat området för mat- och måltidsmiljön samt nöjdheten med aktiviteter som erbjuds på

äldreboendet.

År 2018 svarade 79 % att de upplevde måltidssituationen som en trevlig stund på dagen. Av årets resultat är motsvarade resultat 71 %.

År 2018 uppgav 82 % att de var nöjda med aktiviteterna som erbjöds medan den siffran vid årets resultat är 70 %. Varför resultatet har sjunkit behöver analyseras vidare men en trolig orsak är de restriktioner gällande samvaro som pandemin medfört.

Vad som också utmärker sig är att resultatet stigit från fjolårets 64 % till 71

% av dem som upplever sig positiva till möjligheten att träffa läkare. Detta i jämförelse med rikets dryga 50 %. Även här behöver resultatet analyseras vidare.

Det är inte tydligt på vilket sätt verksamheterna inom hemtjänst och särskilt boende för äldre använder resultaten för att utveckla sitt systematiska

kvalitetsarbete. Verksamheterna bör under 2021 ta fram en modell/arbetssätt som beskriver hur resultat ska utvärderas och jämföras i syfte att utveckla verksamheterna.

Förväntat resultat:

 Att andelen brukare som vet vart de ska lämna synpunkter och klagomål ökar inom säbo.

 Att de orsakerna till varför nöjdheten sjunkit inom mat- och måltider samt inom aktiviteter utreds och lämpliga åtgärder sätts in för att motverka trenden.

Enkätundersökning daglig verksamhet och bostad med särskild service LSS

Socialstyrelsen som ansvarar för undersökningen beslutade att inte

genomföra den under 2020. Beslutet togs med hänsyn till verksamheternas förutsättningar och behov att fokusera på sitt grunduppdrag istället för att administrera undersökningen.

Det förväntade resultatet för 2019 kvarstår.

Förväntat resultat:

 Att resultatet av brukarundersökningen avseende trygghetsaspekten analyseras och utvärderas.

Individ och familjeomsorgen

Under året har SKR:s brukarundersökning för individ och familjeomsorg genomförts. Undersökningen riktas till de personer som har kontakt med socialtjänsten under oktober/november och tillhör målgrupperna ekonomiskt bistånd, ungdomar från 13 år, vårdnadshavare samt missbruk.

Svarsfrekvensen för undersökningen var i riket låg och så även inom Kramfors. De troliga orsakerna var dels att de fysiska träffarna med klienterna uteblev, men också det nya och administrativa sätt undersökningen skulle genomföras på.

Trots den låga svarsfrekvensen ges ändå en indikation på att målgrupperna uppfattar verksamheterna till övervägande del som goda.

Ekonomiskt bistånd Ungdomar 13 + och äldre

Vårdnadshavare

Förväntat resultat:

 Att resultat från nationell statistik, exempelvis brukarundersökning, ÖJ och KKiK tas tillvara och används i verksamheten i det

systematiska kvalitetsarbetet.

 Att verksamheterna hittar nya arbetssätt för att motivera brukare att svara på undersökningen och därmed öka svarsfrekvensen.

13 Avvikelser

Avvikelser i vårdkedjan

Totalt har 40 avvikelser i vårdkedjan registrerats under 2020, vilket är något färre än föregående år då antalet var 44. Av dessa 40 avvikelser är 29 utgående till region Västernorrland och 11 är inkommande till Kramfors kommun.

Inkommande avvikelse i vårdkedjan

Av 11 inkommande avvikelser till Kramfors kommun är fyra besvarade.

Avvikelserna berör bland annat; avsaknad av biståndsbeslut, icke

fullständiga personuppgifter, brister i munhälsan, avsaknad av kläder/skor vid sjukhusvistelse, brister i kommunikation och utebliven

läkemedelsbehandling. Ingen av avvikelserna har föranlett någon fördjupad utredning av MAR/MAS.

Utgående avvikelser i vårdkedjan

Av de 29 utgående avvikelserna till region Västernorrland har 14 besvarats.

Avvikelserna är framförallt riktade mot slutenvården men även primärvård och ambulans. De vanligast förekommande avvikelserna är; brister i kommunikation, felaktiga och/eller avsaknad av ordinationshandlingar för läkemedel, uteblivna förskrivning av hjälpmedel, uppkomna trycksår samt avsaknad av läkemedel och medicinteknisk utrustning. Bristerna har lett till

negativa konsekvenser för den enskilde och riskerat att hälso- och sjukvård uteblivit.

En arbetsgrupp med representanter från tre kommuner i länet och region Västernorrland arbetar med ett förslag till ett forum för samverkan kring avvikelser i vårdkedjan. Förslaget beräknas färdigställas under 2021.

Förväntade resultat:

 Att inkommande avvikelser i vårdkedjan hanteras enligt rutin.

 Kontinuerlig samverkan med region Västernorrland gällande avvikelser i vårdkedjan.

Avvikelser hälso- och sjukvård Funktionsstöd

Det totala antalet hälso- och sjukvårdsavvikelser inom området funktionsstöd ligger på samma nivå som föregående år. En minskning kan däremot skönjas gällande avvikelser inom läkemedel och fall medan utebliven behandling ökat något.

Källa: Treserva, 210129.

Hemsjukvård

Inom området för hemsjukvård har antalet hälso- och sjukvårdsavvikelser årligen ökat sedan övertagandet av hemsjukvården 2014. Även under 2020 har samtliga avvikelsetyper ökat - framförallt läkemedel och fall.

Källa: Treserva, 210129.

Enligt analys från verksamheten kan orsakerna till de ökade antalet läkemedelsavvikelser vara relaterade till organisation och bemanning.

Exempelvis inlåning av personal, varierade kunskapsnivå hos medarbetarna, stress och att förändringar inte uppmärksammats. Åtgärder som vidtagits är schemaplanering, mindre inlåning av personal samt information om gällande rutiner.

Förväntat resultat:

 Att minska antalet avvikelser gällande läkemedel.

 Att minska antalet avvikelser gällande fall.

Särskilt boende för äldre

Det totala antalet hälso- och sjukvårdsavvikelser inom området säbo har minskat under 2020. Minskningen är med stor sannolikhet relaterad till de lediga säboplatser som varierat i antal under året. (För närvarande är 27 platser lediga). Av statistiken framgår det också att avvikelser rapporterades mindre under vårens intensiva smittspridning.

Källa: Treserva, 210129.

Antalet läkemedelsavvikelser har minskat i jämförelse med tidigare år. De åtgärder som verksamheten beskrivit att de vidtagit är; kontinuerliga läkemedelsgenomgångar, extra kontrollfrågor vid förnyelse av delegering samt att stäva om att läkemedel distribueras via ApoDos (portionsförpackade läkemedel).

Under flera år har trenden varit att antalet fall på säbo ökat, för att 2018 bromsas in och ligga på en stadigt hög nivå. För 2020 visar statistiken att antalet fall minskat med cirka 25 %. De troliga orsakerna till minskningen är att säbo haft en större del lediga platser under året samt en underrapportering av avvikelser.

Av enheternas analys framkommer det att orsakerna till fallen tros bero på att aktiviteter/fysisk träning i grupp minskat eller avvecklats helt med anledning av pandemin. Vidare visade analysen att fallen skett vid tillfällen när den enskilde är ensam på sitt rum. En enhet beskriver att

personalbemanningen är lägre vilket medför en mindre möjlighet att ha tillsyn i allmänna utrymmen. Fallförebyggande åtgärder som beskrivs från enheterna är läkemedelsgenomgångar, BPSD-skattningar samt övrigt förebyggande insatser.

Förväntat resultat

 Att antalet fall på säbo minskar

 Att antalet läkemedelsavvikelser minskar på säbo.

Hälso- och sjukvårdsenheten

Avvikelser som rör legitimerad personal hanteras av enhetschef för hälso- och sjukvårdsenheten. Enhetens analys visar att orsakerna till avvikelser

gällande läkemedelshantering tros vara störningar vid delning av läkemedel samt stress hos sjuksköterskorna.

Avvikelser inom socialtjänst och verksamhet som bedrivs enligt LSS

Genomgående kan det konstateras att SoL/LSS-avvikelser är förhållandevis få i jämförelse med HSL. De troliga orsakerna är dels kulturella men också en okunskap till vilka händelser som räknas till SoL/LSS-avvikelser.

Funktionsstöd

Det totala antalet SoL/LSS-avvikelser inom området för funktionsstöd har minskat under 2020.

Källa: Treserva, 210201.

Avvikelserna relaterat till hot och våld är fortfarande på en hög nivå. Dessa kan i huvudsak relateras till en enhet inom funktionsstöd. Vad dessa står för eller om de förväxlats med arbetsmiljörelaterade avvikelser behöver utredas vidare.

Förväntat resultat:

 Att säkerställande åtgärder vidtas för att avvikelser inom SoL/LSS rapporteras enligt gällande rutin

Hemtjänst

Det totala antalet SoL-avvikelser inom området för hemtjänst har minskat under 2020. Av enheternas analyser ges inget svar på resultatet. En hypotes är därför att pandemins utbredning medfört att arbetsuppgifter som

rapportering av avvikelser inte prioriterats i samma utsträckning som tidigare.

Källa: Treserva, 210201.

I analyserna framgår det vidare att enheterna diskuterar avvikelser på lämpligt forum, veckomöten eller arbetsplatsträffar och att åtgärder för att händelserna inte ska inträffa igen beslutas och sätts in.

Det kan dock inte uteslutas att det föreligger en underrapportering gällande SoL-avvikelser.

Förväntat resultat:

 Att säkerställande åtgärder vidtas för att SoL-avvikelser rapporteras enligt gällande rutin

Särskilt boende för äldre

Det totala antalet SoL-avvikelser inom området för säbo har minskat under 2020. En av orsakerna är den höga andel lediga platser som varit under året.

Av enheternas analyser ges inget vidare svar på resultatet. En hypotes är därför att pandemins utbredning medfört att arbetsuppgifter som rapportering av avvikelser inte prioriterats i samma utsträckning som tidigare.

Källa: Treserva, 210201.

I analyserna framgår det vidare att enheterna diskuterar avvikelser på lämpligt forum, exempelvis veckomöten och att åtgärder för att händelserna inte ska inträffa igen beslutas och sätts in.

Det kan dock inte uteslutas att det föreligger en underrapportering gällande SoL-avvikelser.

Förväntat resultat:

 Att säkerställande åtgärder vidtas för att SoL-avvikelser rapporteras enligt gällande rutin

Individ och familjeomsorg,

Inom verksamhetsområdet för IFO har fyra avvikelser rapporterats under 2020. Dessa har avsett handläggningstid, sekretess och ordningsregler på HVB-boendet.

14 Klagomål och synpunkter

Under 2020 har 39 synpunkter och klagomål inkommit. En ökning mot 2019 då antalet var 30 stycken.

 Inom funktionsstöd har klagomålen bland annat berört; brister i styrning/ledning, information/kommunikation, hantering av Covid-19 samt bemötande.

 Inom IFO har klagomålen bland annat berört; brister i sekretess, synpunkter på familjehemsplacering, handläggning, samt uppföljning av beslut.

 Inom kvalitetsledning och hälsa har klagomålen bland annat berört;

besparingsåtgärder inom hemsjukvården och diagnostisering av läkare utan genomfört hembesök.

 Inom SVO har klagomålen bland annat berört; framförande av kommunens leasingbilar, brister i kommunikation, sophantering, bemötande, smittspridning samt hantering av covid-19.

2020 Antal inkomna Antal besvarade: Antal icke besvarade

Källa: Välfärdsnämndens diarium, 210109.

Vad gäller att besvara synpunkter och klagomål har en förbättring skett mot 2019 då enbart 50 % besvarades. Under 2020 besvarades 87 % av

synpunkterna och klagomålen.

Patientnämnden i region Västernorrland

Under året har tre ärenden gällande Kramfors kommun inkommit till patientnämnden i region Västernorrland. Patientnämnden har hänvisat klagomålslämnare att kontakta berörd verksamhet. Ärendena handlade i huvudsak om att:

 närstående är missnöjd över uteblivet hembesök av sjuksköterska från hemsjukvården.

 närstående är missnöjd över att den enskilde inte skickats till sjukhus från säbo.

 klagomålslämnaren upplever att det saknas resurser inom säbo för att tillgodose den enskildes vårdbehov.

15 Händelser, vårdskador och missförhållanden

Under året har två händelser av allvarlig karaktär skett vilket har

omfattat delegeringsförfarandet från sjuksköterska till omvårdnadspersonal och kommunikationen mellan sjuksköterska och omvårdnadspersonal i samband med förändrat hälsotillstånd hos brukare. De lärdomar som har framkommit utifrån de inträffade händelserna är bland annat att

kommunikation behöver ske enligt S-BAR i samband med kontakt med legitimerad personal och att vid uppenbara symtom på sjukdom som kräver

slutenvård ska sjuksköterska tillkalla ambulans. Andra lärdomar är att all personal ska vara införstådda i gällande riktlinjer för delegering.

Missförhållande eller risk för missförhållande

Under året har åtta rapporter om missförhållanden enligt lex Sarah

upprättats, 16 stycken (2019) och 10 stycken (2018). Analysen visar att de flesta rapporter avsåg bristande omvårdnad och omsorgsarbete hos brukare, men också bristande följsamhet till rutin och styrdokument. Två av de rapporterade missförhållandena har bedömts som allvarliga och anmälts till IVO. IVO har varit godkänt de åtgärder förvaltningen vidtagit eller planerat att vidta för att åtgärda bristerna.

Under året har rutinen för lex Sarah reviderats. Ett nytt begrepp har tillförts–

”sakkunnig lex Sarah”. En av hens uppgifter är att följa upp de åtgärder utredningen framhållit och kontrollera ifall dessa haft önskad effekt.

16 Riskanalys

Under året har nio riskanalyser genomförts i verksamheterna, fram för allt inom området för funktionsstöd. Samtliga riskanalyser har handlat om brukar/patientperspektivet relaterat till covid-19.

Det kan konstateras att riskanalyser under året genomförts i liten omfattning och de som upprättats har enbart varit relaterade till covid-19.

17 Mål och strategier för kommande år

Övergripande mål för Välfärdsnämnden 2021:

PERSPEKTIV KRAMFORSBON MEDARBETARE EKONOMI

VÄLFÄRDSNÄMND med fokus på individen och betoning på

trygghet, respekt och ett gott välbefinnande i alla åldrar.

Related documents