• No results found

Budget 2018-2021 för Marks kommun

In document SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(37) (Page 24-35)

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Ekonomiska prioriteringar

För GCM-vägar avsätts i investeringsbudgeten ytterligare 8 miljoner kronor år 2019.

I investeringsplanen avsätts ramar för investeringar där fullmäktige kan fatta beslut för det enskilda projektet under pågående budgetår.

Kultur- och fritidsnämnden tillförs 300 000 kronor för reparations- och under-hållsbidrag samt 650 000 kronor för att öka antalet platser i simskolorna.

Kultur- och fritidsnämnden tillförs även 500 000 kronor för en årsarbetare inom kulturskolan, 200 000 kronor för införandet av MU-avtal samt 250 000 kronor för personalförstärkning inom kommunikation.

Kommunstyrelsen tillförs från 2018 och framåt en ramhöjning om 600 000 kronor för inrättande av en tjänst som miljöstrateg.

Uppdrag

Kommunstyrelsen uppdras besluta om vilken beslutsnivå lokalförändringar för grundskolor tas; om beslutet fattas av barn- och utbildningsnämnden eller beslutet fattas av kommunfullmäktige som strategisk fråga.

Barn- och utbildningsnämnden ges i uppdrag att utreda undervisningsmiljöer som ger särskild lugn och trygghet i undervisningen.

Kommunstyrelsen får i uppdrag att ytterligare utveckla kommunens frisk-vårdsarbete.

Kommunreserven utökas med 10 miljoner kronor för år 2018.

Budget 2018-2021 fastställs.

Kommunfullmäktige fattar slutligt beslut.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 25(37) Kommunstyrelsen

2017-10-18

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Kommunstyrelsens beslut

Den inledande texten under rubriken ”service” ändras till: Vi ska ställa högre krav på klimatsmart byggande, där också krav på konstnärliga inslag ska kunna få plats.

Följande tillägg görs under rubriken ”service”: Basketgymnasiet RIG är en icke lagstadgad verksamhet. Målet för verksamheten är att den skall bära sina egna kostnader.

Följande tillägg görs under rubriken ”service”: För att tillförsäkra barn med särskilda behov en bra fysisk och psykosocial undervisningsmiljö ges barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att utreda undervisningsmiljöer som ger särskild lugn och trygghet i undervisningen.

Följande tillägg görs under rubriken ”service”: Genom att avgiftsfri kulturskola införts har intresset ökat påtagligt, och många nya elever har tillkommit i verksamheten. Kulturskolan ska även vara avgiftsfri för åldersgruppen 0-6 år boende i Marks kommun, och avgiftsfri instrumenthyra.

Följande tillägg görs under rubriken ”service”: Att kunna simma är oerhört viktigt ur folkhälsoperspektiv. Det har kunnat konstateras att antalet platser i simskolorna har minskat kraftigt. Därför tillförs 650 000 kronor till kultur- och fritidsnämnden för att öka antalet platser i simskolorna. Kultur- och fritids-nämnden tillförs även 300 000 kronor för reparations- och underhållsbidrag, 500 000 kronor för en årsarbetare inom kulturskolan, 200 000 kronor för införandet av MU-avtal samt 250 000 kronor för personalförstärkning inom kommunikation.

Följande tillägg görs under rubriken ”ekologisk, social och ekonomisk, hållbar-het”: Kommunstyrelsen har ansvar för det strategiska miljöarbetet. För att komma framåt i frågan tillförs kommunstyrelsen från 2018 och framåt en ramhöjning om 600 000 kronor för inrättande av en tjänst som miljöstrateg.

Följande tillägg görs under rubriken ”ekologisk, social och ekonomisk, hållbar-het”: Friskvårdsbidraget är något som utnyttjas sparsamt i Marks kommun.

Kommunstyrelsen får därför i uppdrag att ytterligare utveckla kommunens friskvårdsarbete.

Följande tillägg görs under rubriken ”ekologisk, social och ekonomisk, hållbar-het”: Möjligheten till företagshälsovård skall vara lika för alla anställda.

Kommunchefen ges i uppdrag att inför nästa års budgetarbete redovisa anställdas möjligheter till företagshälsovård ur ett likabehandlingsperspektiv.

Följande ändring görs under rubriken ”ekologisk, social och ekonomisk, håll-barhet”: Marks kommun har en god ekonomi. Den har byggts upp under många år. När behovet av investeringar är stort ökar behovet av något större överskott. På så sätt minskar behovet av extern upplåning så mycket att det inte påverkar kommande generationer negativt. Det är därför ett prioriterat mål att bevara en god ekonomi så att inte framtida generationer får betala notan för satsningarna som görs idag. I takt med att de stora investeringarna startar kommer de finansiella målen att behöva förändras.

Kommunchefen får i uppdrag att uppdatera kommunstyrelsen om arbetet med lokalförsörjningsplan.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 26(37) Kommunstyrelsen

2017-10-18

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Kommunchefen får i uppdrag att omgående påbörja gemensam planerings-process av Lyckskolan. Kommunstyrelsens arbetsutskott utgör styrgrupp.

Kommunchefen får i uppdrag att omgående påbörja dialogprocess avseende utveckling av Kinna Centrum med intresserade exploatörer, fastighetsägare och företagare i centrum.

Kommunchefen får i uppdrag att omgående påbörja dialogprocess avseende utveckling av Kinna Centrum med boende och verksamma i Kinna centrum samt kommuninvånare.

I övrigt antas arbetsutskottets förslag.

Materialet justeras efter dagens diskussion.

Reservationer

Ledamöterna har vid olika avseenden reserverat sig mot besluten, se nedan under rubriken beslutsgång och reservation.

_____________

Mattias Krantz (SD) avstår från att delta i besluten.

Ärendet

Budgeten är det övergripande dokument som anger kommunfullmäktiges inriktning och viktigaste prioriteringar. Marks kommun arbetar med en fyra- årig budgetplanering där fokus ligger på långsiktig hållbarhet.

Ärendets behandling

Kommunledningskontorets tjänsteutlåtande den 21 september 2017.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har behandlat ärendet den 27 september 2017, § 202, där följande föreslås:

Budget 2018–2021 fastställs.

Dagens sammanträde

Förvaltningschef bygg- och miljökontoret Måns Hallén, ekonomichef Karin Hydén och ekonom Kristian Johansson redogör för ärendet.

Ärendet diskuteras.

Ledamöternas förslag till beslut

Leif Sternfeldt (C) föreslår att kommunstyrelsen uppdras besluta om vilken beslutsnivå lokalförändringar för grundskolor tas; om beslutet fattas av barn- och utbildningsnämnden eller beslutet fattas av kommunfullmäktige som strategisk fråga.

Leif Sternfeldt (C) föreslår att socialnämnden skall under år 2018 påbörja arbetet med att införa daglig verksamhet enligt LOV, lagen om

valfrihet.

Anita Lomander (S) yrkar avslag på Leif Sternfeldts (C) förslag om att social-nämnden skall under år 2018 påbörja arbetet med att införa daglig

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 27(37) Kommunstyrelsen

2017-10-18

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

verksamhet enligt LOV, lagen om valfrihet.

Leif Sternfeldt (C) föreslår att det i investeringsbudgeten för GCM-vägar avsätts ytterligare 8 miljoner kronor år 2019.

Leif Sternfeldt (C) föreslår att det i investeringsplanen avsätts ramar för investeringar där fullmäktige kan fatta beslut för det enskilda projektet under pågående budgetår.

Lo Göthberg Larsson (MP) föreslår följande ändring i den inledande texten under rubriken ”service”: Vi ska ställa högre krav på klimatsmart byggande, där också krav på konstnärliga inslag ska kunna få plats.

Peter Landgren (S) yrkar bifall till Lo Göthberg Larssons (MP) förslag om följande ändring i den inledande texten under rubriken ”service”: Vi ska ställa högre krav på klimatsmart byggande, där också krav på konstnärliga inslag ska kunna få plats.

Anders Lindal (M) yrkar avslag på Lo Göthberg Larssons (MP) förslag om följande ändring i den inledande texten under rubriken ”service”: Vi ska ställa högre krav på klimatsmart byggande, där också krav på konstnärliga inslag ska kunna få plats.

Mattias Krantz (SD) föreslår följande ändring på sidan 11 under rubriken

”gemensamma punkter i nämndernas analyser”: ”Att ordna att bra mottagande för nyanlända” ändras till: ”Att ordna ett bra mottagande för nyanlända.”

Anita Lomander (S) föreslår följande tillägg under rubriken ”service”: Basket-gymnasiet RIG är en icke lagstadgad verksamhet. Målet för verksamheten är att den skall bära sina egna kostnader.

Arthur Thiry (V) föreslår med instämmande av Christopher Thorsson (S) att en avveckling av avtalet om riksidrottsgymnasiet påbörjas.

Leif Sternfeldt (C) föreslår följande tillägg under rubriken ”service”: För att tillförsäkra barn med särskilda behov en bra fysisk och psykosocial under- visningsmiljö ges barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att utreda under-visningsmiljöer som ger särskild lugn och trygghet i undervisningen.

Lo Göthberg Larsson (MP) yrkar avslag på Leif Sternfeldts (C) förslag om följande tillägg under rubriken ”service”: För att tillförsäkra barn med särskilda behov en bra fysisk och psykosocial undervisningsmiljö ges barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att utreda undervisningsmiljöer som ger särskilt lugn och trygghet i undervisningen.

Anita Lomander (S) föreslår med instämmande av Arthur Thiry (V) och

Christopher Thorsson (S) följande tillägg under rubriken ”service”: Genom att avgiftsfri kulturskola införts har intresset ökat påtagligt, och många nya elever har tillkommit i verksamheten. Kulturskolan ska även vara avgiftsfri för åldersgruppen 0-6 år boende i Marks kommun, och avgiftsfri instrumenthyra.

Anita Lomander (S) föreslår följande tillägg under rubriken ”service”: Att kunna simma är oerhört viktigt ur folkhälsoperspektiv. Vi har kunnat konstatera att antalet platser i simskolorna har minskat kraftigt. Vi tillför

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 28(37) Kommunstyrelsen

2017-10-18

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

därför 650 000 kronor till kultur- och fritidsnämnden för att öka antalet platser i simskolorna. Kultur- och fritidsnämnden tillförs även 300 000 kronor för reparations- och underhållsbidrag, 500 000 kronor för en årsarbetare inom kulturskolan, 200 000 kronor för införandet av MU-avtal samt 250 000 kronor för personalförstärkning inom kommunikation.

Anita Lomander (S) föreslår att kommunstyrelsen har ansvar för det strategiska miljöarbetet. För att komma framåt i frågan tillförs kommun- styrelsen från 2018 och framåt en ramhöjning om 600 000 kronor för inrättande av en tjänst som miljöstrateg.

Lo Göthberg Larsson (MP) föreslår följande tillägg: Placering av miljöstrateg ska utredas.

Anita Lomander (S) föreslår följande tillägg under rubriken ”ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet”: Friskvårdsbidraget är något som utnyttjas sparsamt i Marks kommun. Kommunstyrelsen får därför i uppdrag att ytterligare utveckla kommunens friskvårdsarbete.

Christopher Thorsson (S) föreslår följande tillägg under rubriken ”ekologisk, social och ekonomisk, hållbarhet”: Möjligheten till företagshälsovård skall vara lika för alla anställda. Kommunchefen ges i uppdrag att inför nästa års

budgetarbete redovisa anställdas möjligheter till företagshälsovård ur ett lika-behandlingsperspektiv.

Leif Sternfeldt (C) föreslår följande ändring: Marks kommun har en god ekonomi. Den har byggts upp under många år. När behovet av investeringar är stort ökar behovet av något större överskott. På så sätt minskar behovet av extern upplåning så mycket att det inte påverkar kommande generationer negativt. Det är därför ett prioriterat mål att bevara en god ekonomi så att inte framtida generationer får betala notan för satsningarna som görs idag.

I takt med att de stora investeringarna startar kommer de finansiella målen att behöva förändras.

Leif Sternfeldt (C) föreslår följande tillägg under rubriken ”väg 156 och 41”:

Marks kommun är beredd att pröva behovet om delfinansiering av 156:an och riksväg 41 för att påskynda arbetet.

Arthur Thiry (V) föreslår att det så kallade MU-avtalet för ersättning till utställare tillämpas på Rydals museum.

Arthur Thiry (V) föreslår en ramökning för kommunstyrelsen med 5 miljoner kronor år 2018-2021.

Leif Sternfeldt (C) yrkar avslag på Arthur Thiry (V) förslag om en ramökning för kommunstyrelsen med 5 miljoner kronor år 2018-2021.

Arthur Thiry (V) föreslår att det kommunövergripande arbetet med barn och ungdomar i riskzonen utreds under år 2018 för att precisera finansierings- behov för ett välfungerande förebyggande arbete.

Arthur Thiry (V) föreslår att kommunstyrelsens arbete med verksamhets- och ekonomistyrning under kommunchefen förstärks under år 2018.

AnnSofi Tureson (S) föreslår att kommunchefen får i uppdrag att uppdatera kommunstyrelsen om arbetet med lokalförsörjningsplan.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 29(37) Kommunstyrelsen

2017-10-18

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Arthur Thiry (V) föreslår att medborgarkontoret utvecklas för att förbättra servicen till kommuninnevånare under år 2018.

Lo Göthberg Larsson (MP) yrkar avslag på Arthur Thirys (V) förslag om att medborgarkontoret utvecklas för att förbättra servicen till kommuninnevånare under år 2018.

Christopher Thorsson (S) yrkar bifall till Arthur Thirys (V) förslag om att medborgarkontoret utvecklas för att förbättra servicen till kommuninnevånare under år 2018.

Peter Landgren (S) föreslår att kommunchefen får i uppdrag att omgående påbörja gemensam planeringsprocess av Lyckskolan. Kommunstyrelsens arbetsutskott utgör styrgrupp.

Peter Landgren (S) föreslår att kommunchefen får i uppdrag att omgående påbörja dialogprocess avseende utveckling av Kinna Centrum med

intresserade exploatörer, fastighetsägare och företagare i centrum.

Peter Landgren (S) föreslår att kommunchefen får i uppdrag att omgående påbörja dialogprocess avseende utveckling av Kinna Centrum med boende och verksamma i Kinna centrum samt kommuninvånare.

Leif Sternfeldt (C) föreslår att kommunreserven utökas med 10 miljoner kronor för år 2018.

Beslutsgång

Mattias Krantz (SD) anmäler att han avstår från att delta i besluten.

Ordföranden sammanfattar diskussionen och kontaterar att det finns 33 förslag till beslut.

Beslutsgång 1

Ordföranden frågar om kommunstyrelsen antar eller avslår Leif Sternfeldts (C) förslag att kommunstyrelsen uppdras besluta om vilken beslutsnivå lokal-förändringar för grundskolor tas; om beslutet fattas av barn- och utbildnings-nämnden eller beslutet fattas av kommunfullmäktige som strategisk fråga, och finner att förslaget antas.

Beslutsgång 2

Ordföranden ställer Leif Sternfeldts (C) förslag om att socialnämnden under år 2018 skall påbörja arbetet med att införa daglig verksamhet enligt LOV, lagen om valfrihet, mot Anita Lomanders (S) avslagsyrkande, och finner att

förslaget avslås.

Votering begärs och verkställs.

Följande beslutsgång godkänns:

Ja-röst för avslag på Leif Sternfeldts (C) förslag.

Nej-röst för bifall till Leif Sternfeldts (C) förslag.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 30(37) Kommunstyrelsen

2017-10-18

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Omröstningen resulterade i sju ja-röster och sju nej-röster. En person avstod från att delta i beslutet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst, vilket medför att beslutet blir att Leif Sternfeldts (C) förslag avslås.

Omröstningslista finns i början av protokollet.

Reservation

Pär-Erik Johansson (M), Anders Lindal (M) Leif Sternfeldt (C), Mikael Larsson (C), Henry Sandahl (MBP), Rolf Hallberg (L) och Lo Göthberg Larsson (MP) reserverar sig till förmån för Leif Sternfeldts (C) förslag.

Beslutsgång 3

Ordföranden frågar om kommunstyrelsen antar eller avslår Leif Sternfeldts (C) förslag om att det i investeringsbudgeten för GCM-vägar avsätts ytterligare 8 miljoner kronor år 2019, och finner att förslaget antas.

Beslutsgång 4

Ordföranden frågar om kommunstyrelsen antar eller avslår Leif Sternfeldts (C) förslag att det i investeringsplanen avsätts ramar för investeringar där fullmäktige kan fatta beslut för det enskilda projektet under pågående budgetår, och finner att förslaget antas.

Beslutsgång 5

Ordföranden ställer Lo Göthberg Larssons (MP) förslag om följande ändring i den inledande texten under rubriken ”service”: Vi ska ställa högre krav på klimatsmart byggande, där också krav på konstnärliga inslag ska kunna få plats, mot Anders Lindals (M) avslagsyrkande och finner att kommunstyrelsen antar Lo Göthberg Larssons (MP) förslag.

Beslutsgång 6

Ordföranden ställer Anita Lomanders (S) förslag om följande tillägg under rubriken ”service”: Basketgymnasiet RIG är en icke lagstadgad verksamhet.

Målet för verksamheten är att den skall bära sina egna kostnader, mot Arthur Thirys (V) förslag med instämmande av Christopher Thorsson (S) om att en avveckling av avtalet om riksidrottsgymnasiet påbörjas, och finner att kommunstyrelsen antar Anita Lomanders (S) förslag.

Reservation

Arthur Thiry (V) reserverar sig till förmån för eget förslag.

Beslutsgång 7

Ordföranden ställer Leif Sternfeldts (C) förslag om följande tillägg under rubriken ”service”: För att tillförsäkra barn med särskilda behov en bra fysisk och psykosocial undervisningsmiljö ges barn- och utbildningsnämnden i upp-drag att utreda undervisningsmiljöer som ger särskild lugn och trygghet i undervisningen, mot Lo Göthberg Larssons (MP) avslagsyrkande, och finner att kommunstyrelsen antar Leif Sternfeldts (C) förslag.

Protokollsanteckning

Lo Göthberg Larsson (MP), För att det inte skall missförstås att (MP) är emot att tillförsäkra barn med särskilda behov en bra fysisk och psykosocial under-visningsmiljö behöver denna protokollsanteckning bifogas dagens beslut.

Det arbete som BUN (barn- och utbildningsnämnden) har företagit att lägga ner resursskolorna i vår kommun är i enlighet med forskning och vad

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 31(37) Kommunstyrelsen

2017-10-18

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Skolverket rekommenderar. Det finns en stor risk till ett utanförskap för vissa elever om dessa placeras på resursskolor. Ett genomgripande arbete har istället gjorts att använda den tidigare personalen från resursskolorna för att tillsammans med annan personal från elevhälsan ingå i stödjande team för alla skolors pedagoger.

BUN har fattat beslut om att arbeta inkluderande där dessa stödteam från elevhälsan är en del för att få upp kunskapsbasen ibland hela kollegiet.

Forskning visar att med ett väl fungerande pedagogiskt arbete slipper elever bli stigmatiserade och få felaktiga skrivningar i åtgärdsprogram där man ser som enda lösning att avlägsna dem från skolan. Istället arbetar nu BUF (barn- och utbildningsförvaltningen) med högskolan i sitt arbete med forsknings- baserad pedagogik och inkludering i en skola för alla.

I december 2016 fattade BUN beslut om 2017 års nämndplan där två nya uppdrag gavs till förvaltningen, dels att kartlägga det lokala arbetet om trygghet och studiero, för återrapportering i delårsrapport 2017, och dels att påbörja ett gemensamt arbete inom området trygghet och studiero med åter-rapportering i delårsrapport 2018.

Eftersom det är en facknämndsfråga men framförallt en fråga för våra

professionella tjänstemän och rektorer att lösa hur pedagogiken skall företas, där alltså uppdraget redan finns från facknämnden, så ser vi i MP att en sådan här skrivning från KF inte är okej att driva igenom. Vi anser inte att en grupp elever ska utpekas. Alla elever behöver en bra fysisk och psykosocial under-visningsmiljö. Eftersom det också förkommer politiska åsikter i vår kommun om ett återgående till resursskolor, för vissa elever, så kan det tolkas som förtäckta ordalag med en sådan ambition och därmed ställer vi oss inte heller bakom dagens beslut.

Beslutsgång 8

Ordföranden frågar om kommunstyrelsen antar eller avslår Anita Lomanders (S) förslag med instämmande av Arthur Thiry (V) och Christopher Thorsson (S) om följande tillägg under rubriken ”service”: Genom att avgiftsfri kultur- skola införts har intresset ökat påtagligt, och många nya elever har tillkommit i verksamheten. Kulturskolan ska även vara avgiftsfri för åldersgruppen 0-6 år boende i Marks kommun, och avgiftsfri instrumenthyra, och finner att förslaget antas.

Beslutsgång 9

Ordföranden frågar om kommunstyrelsen antar eller avslår Anita Lomanders (S) förslag om följande tillägg under rubriken ”service”: Att kunna simma är oerhört viktigt ur folkhälsoperspektiv. Vi har kunnat konstatera att antalet platser i simskolorna har minskat kraftigt. Vi tillför därför 650 000 kronor till kultur- och fritidsnämnden för att öka antalet platser i simskolorna. Kultur- och fritidsnämnden tillförs även 300 000 kronor för reparations- och under-hållsbidrag, 500 000 kronor för en årsarbetare inom kulturskolan, 200 000 kronor för införandet av MU-avtal samt 250 000 kronor för personal- förstärkning inom kommunikation, och finner att förslaget antas.

Beslutsgång 10

Ordföranden frågar om kommunstyrelsen antar eller avslår Arthur Thirys (V) förslag om att det så kallade MU-avtalet för ersättning till utställare tillämpas på Rydals museum, och finner att förslaget avslås.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 32(37) Kommunstyrelsen

2017-10-18

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Reservation

Arthur Thiry (V) reserverar sig till förmån för eget förslag.

Beslutsgång 11

Ordföranden frågar om kommunstyrelsen antar eller avslår Anita Lomanders (S) tilläggsförslag under rubriken ”ekologisk, social och ekonomisk, hållbar-het”: Kommunstyrelsen har ansvar för det strategiska miljöarbetet. För att komma framåt i frågan tillförs kommunstyrelsen från 2018 och framåt en ramhöjning om 600 000 kronor för inrättande av en tjänst som miljöstrateg, och finner att förslaget antas.

Beslutsgång 12

Ordföranden frågar om kommunstyrelsen antar eller avslår Lo Göthberg Larsson (MP) tilläggsförslag om att placering av miljöstrateg ska utredas, och finner att förslaget avslås.

Reservation

Lo Göthberg Larsson (MP) reserverar sig till förmån för eget förslag.

Beslutsgång 13

Ordföranden frågar om kommunstyrelsen antar eller avslår Anita Lomander (S) förslag om följande tillägg under rubriken ”ekologisk, social och

ekonomisk, hållbarhet”: Friskvårdsbidraget är något som utnyttjas sparsamt i Marks kommun. Kommunstyrelsen får därför i uppdrag att ytterligare utveckla kommunens friskvårdsarbete, och finner att förslaget antas.

Beslutsgång 14

Ordföranden frågar om kommunstyrelsen antar eller avslår Christopher Thorssons (S) tilläggsförslag under rubriken ”ekologisk, social och ekonomisk, hållbarhet”: Möjligheten till företagshälsovård skall vara lika för alla anställda.

Kommunchefen ges i uppdrag att inför nästa års budgetarbete redovisa anställdas möjligheter till företagshälsovård ur ett likabehandlingsperspektiv, och finner att förslaget antas.

Beslutsgång 15

Ordföranden ställer arbetsutskottets förslag om att Marks kommun har en god ekonomi. Den har byggts upp under många år. När behovet av investeringar är stort ökar behovet av något större överskott. På så sätt minskar behovet av extern upplåning så mycket att det påverkar kommande generationer ne-gativt. Det är därför ett prioriterat mål att bevara en god ekonomi så att inte framtida generationer får betala notan för satsningarna som görs idag. Det innebär att det finansiella kravet på överskott höjs från 1 till 2 % som genom-snitt under en fyraårsperiod. Det finansiella målet gäller för bokslutet. Budge-ten skall upprättas så det finansiella målet kan uppnås i bokslutet när det upprättas. Med ett överskott på 2 % ökar utrymmet för investeringar utan upplåning med ungefär 20 milj. kr per år, från ca 80 milj. kr till ca 100 milj.

Kr, mot Leif Sternfeldts (C) förslag om följande ändring under rubriken

”ekologisk, social och ekonomisk, hållbarhet”: Marks kommun har en god ekonomi. Den har byggts upp under många år. När behovet av investeringar är stort ökar behovet av något större överskott. På så sätt minskar behovet av extern upplåning så mycket att det inte påverkar kommande generationer negativt. Det är därför ett prioriterat mål att bevara en god ekonomi så att inte framtida generationer får betala notan för satsningarna som görs idag. I

”ekologisk, social och ekonomisk, hållbarhet”: Marks kommun har en god ekonomi. Den har byggts upp under många år. När behovet av investeringar är stort ökar behovet av något större överskott. På så sätt minskar behovet av extern upplåning så mycket att det inte påverkar kommande generationer negativt. Det är därför ett prioriterat mål att bevara en god ekonomi så att inte framtida generationer får betala notan för satsningarna som görs idag. I

In document SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(37) (Page 24-35)

Related documents