• No results found

Budget 2020 social- och omvårdnadsnämnden 2019-04-23 Ärendet

Information till nämnden inför beslut om budget 2020.

Beslutsunderlag

 Tjänsteskrivelse, ”Budget 2020 social- och omvårdnadsnämnden 2019-04-23”, förvaltningsekonom Ola Pettersson, 2019-04-16.

 Strategisk plan och budget 2019-2021, antagen av Kommunfullmäktige 2018-06-25, Reviderad 2018-11-26

Utredning

Preliminär budgetram för Social- och omvårdnadsnämnden år 2020 är 293 032 tkr.

Anpassningar om - 5 718 tkr är inkluderade i beloppet.

För att nå en budget i balans krävs det omfattande anpassningar av nämndens verksamheter.

Barnrättsbedömning

Ärendet bedöms inte i direkt mening beröra barn.

Förslag till beslut

- Förvaltningen föreslår nämnden besluta att lägga informationen till handlingarna.

Vision och målstyrning 8 Verksamhetsmål: Attraktiv kommun 12 Verksamhetsmål: Medborgaren i fokus 16

Verksamhetsmål: Boende 18

Verksamhetsmål: Näringsliv 20 Verksamhetsmål: Livslångt lärande 22 Verksamhetsmål: God ekonomiska hushållning 24 Ekonomiska förutsättningar och budget 25

Nämnder

Kommunstyrelsen 33

Jävsnämnden 33

Barn- och utbildningsnämnd 34

Social- och omvårdnadsnämnd 35

Kultur- och fritidsnämnd 36

Samhällsbyggnadsnämnd 37

Investeringsbudget 38

Bilaga 1: Befolkningsprognos 39 Bilaga 2: Investeringsbudget 40 Bilaga 3: Riktade budgetprioriteringar 42 Bilaga 4: Ekonomistyrningsprinciper 43

Bilaga 5: Begrepp 46

Bilaga 6: Budget balansräkningsenheter 48

Foto: Mattias Nilsson, Miranda Bergsten, MostPhotos Antagen av Kommunfullmäktige 2018-06-25

Reviderad 2018-11-26

av den kommunala verksamheten. I detta uppdrag ingår övergripande planeringen av kommunens verk-samhet, ekonomi och investeringar.

Kommunen påverkas av det som händer i vår om-värld. FN har antagit 17 globala utvecklingsmål, Ag-enda 2030, som bland annat handlar om att avskaffa fattigdom, uppnå jämställdhet, bekämpa klimatföränd-ringen, säkerställa god hälsa, likvärdig utbildning samt hållbar ekonomisk tillväxt. Sveriges kommuner, lands-ting och regioner har en viktig roll i arbetet för att nå målen.

Globalisering och möjlighet till ny teknik innebär att förändringar i värderingar sprids snabbare och når fler människor än tidigare. Det gör också att individer ur samma generation troligt kommer att ha mer skil-da värderingar än tidigare. Unga vuxnas värderingar präglas av individualism, antiauktoritet och sekulari-sering - de är rörliga i sina värderingar och beteen-den. Som personer är de starka individualister, men på en samhällelig nivå tror de att människor gynnas mer av samhälleliga lösningar än att var och en sköter sitt.

att tjänster skall vara åtkomliga var, när och hur som helst. Kommunens service ska vara mer tillgänglig och medborgaren är mer påläst vilket ställer ökade krav på kommunen. Den demografiska trenden är att det föds fler barn och befolkningen i åldrarna 0-18 år ökar kraftigt. Detta samtidigt som befolkningen blir äldre och lever längre. Dessa faktorer kommer skapa stora utmaningar både inom barnomsorg och utbildning samt vård och omsorg Det är inte bara demografin som utgör ökade krav på ekonomin, utan press på ökad kvalité i den kommunala servicen. Un-der senaste åren har skatteunUn-derlagen ökat betydligt mer än normalt, vilket beror på att fler personer ar-betar. Dock kommer inte skatteunderlaget öka i sam-ma takt de komsam-mande åren, vilket innebär en större press på att arbeta mer effektivit och skapa andra arbetssätt.

Vidare luckras kommun- och landstingsgränsernas betydelse upp när tjänster kan levereras utanför den egna gränsen. Olikheter i utbud mellan kommuner och mellan landsting leder till frågor om standardise-ring av vissa tjänster, men det leder också till att med-borgare tar vara på möjligheten att få tjänster utför-da utanför den egna kommunen/landstinget. Mycket ter för våra äldre och de av våra medarbetare som

arbetar tillsammans med dem.

Jag kan inte nog poängtera hur viktiga våra medarbe-tare är för kommunen. Utan alla som varje dag mö-ter barn, äldre, familjer, personer i behov av stöd och många andra ute i våra verksamheter vore kommu-nen ingenting. Att behålla duktiga medarbetare och kunna rekrytera ny personal är en förutsättning för kommunens verksamhet. Därför har vi lagt ett löne-strategiskt program som sträcker över en femårspe-riod, så att det finns förutsättningar att arbeta med denna framtidsfråga.

Detta och mycket mer ser jag framför oss under åren som kommer. Vi går in i en period då mycket av det som hittills bara varit planer ska omsättas i handling och vi kommer att se frukterna av vårt arbete. Jag ser framåt med spänning och förväntan!

vi där!

Under året som ligger framför oss kommer vi att få se hur beslut verkställs: En ny skola kommer att ta form, nya villatomter kommer att göras byggkla-ra. Ja, en helt ny stadsdel, Rosenberg, växer nu fram i Tidaholm. Att Tidaholm ska växa och utvecklas är självklart för mig. Därför har vi fattat beslut om att lägga 700 tusen kronor årligen under en treårsperiod på samhällsbyggnad. Pengarna ska till exempel gå till arbetet med att ta fram detaljplaner, så att Tidaholm förblir en attraktiv kommun att leva och bo i.

Budget 2019 sätter miljö- och klimatfrågorna högt på agendan och vi avsätter en miljon i budget för arbe-tet med de nationella miljömålen. Tidaholm ställer sig självklart bakom Agenda 2030. Givetvis ska vi arbeta för en hållbar framtid, där kommande generationer av Tidaholmare ges samma förutsättningar som vi har idag.

Ny teknik ger oss nya arbetssätt inom många områ-den. Inom skolan har vi de senaste åren jobbat för att

FNs globala utvecklingsmål kopplas till de strate-giska mål i Tidaholms kommun som direkt eller indirekt berörs.

Läs mer om hur Tidaholm påverkas av de globala miljömålen på sidan 12-24.