• No results found

Social- och omvårdnadsnämndens svar på inspektionen för vård och omsorgs tillsynsbeslut 2018-10-16

Ärendet

Inspektionen för vård och omsorgs tillsyn omfattade social- och omvårdnads-nämndens handläggning av ärenden rörande vuxna i åldern 18 – 65 år med missbruksproblematik

Beslutsunderlag

Inspektionen för vård och omsorgs tillsynsbeslut 2018-10-16. Dnr 8.5-43763/2017-8

Utredning

Inspektionen för vård och omsorgs tillsyn handläggning av ärenden rörande personer med missbruksproblematik, nämndens förhandsbedömningar att inte inleda utredning och nämndens utredningar.

Inspektionen för vård och omsorg har i tillsynsbeslut 2018-10-16 ställt krav på att social och omvårdnadsnämnden säkerställer att:

 Handläggningen av ärenden avseende personer med missbruksproblem genomförs och dokumenteras i enlighet med gällande bestämmelser.

 Förhandsbedömningar som leder till beslut att inte inleda utredning genomförs enligt gällande bestämmelser.

 Enskildas ansökningar om insatser, muntliga eller skriftliga , alltid leder till att utredning inleds.

 Individuellt utformade insatser föregås av utredning, bedömning och beslut.

 Kvaliteten i verksamheten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras.

Social- och omvårdnadsnämnden har, efter det att Inspektionen för vård och omsorgs tillsynsbeslut inkom till nämnden, genomfört följande förändringar:

 Samtliga inkomna anmälningar går via sektionschefen. Sektionschefen medverkar i dialog kring samtliga förhandsbedömningar.

 Rekrytering av socionom till arbetsgruppen.

 Påbörjar arbete med att kartlägga handläggningsprocesserna och byggandet av inreaktiva processkartor.

De specifika områden som Inspektionen för vård och omsorg pekat på att social- och omvårdnadsnämnden måste säkerställa att de handläggs enligt gällande regler redovisas nedan.

Social- och omvårdnadsnämnden Postadress: Tidaholms kommun | 52283 Tidaholm

hälsa, psykisk hälsa, missbruk och eventuell kriminalitet).

I utredningsdokumentet framgår den enskildes uppfattning och önskemål.

Utredande socialsekreterares bedömning av den enskildes behov och

beslutsmotivering framgår också i dokumentationen. Kommunicering och datum för dokumenteras. Avslutsdatum för utredningen framgår i journalen.

Beslut och lagrum dokumenteras i den enskildes journal där det framgår

vilken/vilka insatser som beviljats. Det framgår vem som fattat beslutet och vilket datum beslutet är fattat.

I dokumentationen framgår när och hur beviljade insatser ska följas upp. Social- och omvårdnadsnämnden dokumenterar de uppdrag som lämnas till interna eller externa utförare. Av dokumentationen framgår vad uppdraget består av, vilka mål som nämndens beslutat om, den enskildes behov samt hur och när uppdraget ska följas upp.

Förhandsbedömningar som leder till beslut att inte inleda utredning genomförs enligt gällande bestämmelser

Dokumentationen av social- och omvårdnadsnämndens förhandsbedömningar framgår när anmälan inkom till nämnden. Det antecknas även att nämnden beslutat att inte inleda utredning och grunderna för beslutet. I dokumentationen framgår även datum för beslutet, namn och titel på den befattningshavare som fattat beslutet.

Vid förhandsbedömningar tar förhandsbedömande handläggare bara kontakt med den person som anmälan gäller. Förnyad kontakt med anmälaren kan förekomma vid behov av att få in kompletterade uppgifter.

Nämnden har som riktmärke att en förhandsbedömning inte ska ta längre tid än 14 dagar. Nämndens ambitioner är att förhandsbedömningarna ska ske inom 1-2 dagar

Enskildas ansökningar om insatser, muntliga eller skriftliga, alltid leder till att utredning inleds

Ansökan som inkommer till nämnden leder alltid till utredning. Utredning efter ansökan dokumenteras enligt gällande bestämmelser.

Individuellt utformade insatser föregås av utredning, bedömning och beslut De individuella insatser som tidigare genomförts som råd och stöd har i realiteten varit uppdrag från familjerätten eller barn- och familjeenheten. Dessa uppdrag har därför inte dokumenterats i enlighet med gällande bestämmelser av vuxenenheten Social- och omvårdnadsnämnden har nu förändrat detta så att när familjerätten och/eller barn- och familjeenheten har behov att vuxenenheten genomför uppdrag för deras räkning ska detta formaliseras. Uppdragsgivare får genomföra en utredning där den enskildes behov framgår och sedan, med utgångspunkt från den enskildes behov och önskemål, lämna ett formellt uppdrag till vuxenenheten.

Social- och omvårdnadsnämnden Postadress: Tidaholms kommun | 52283 Tidaholm

Besöksadress: Stadshuset,Torggatan 26 | Telefon: Adress. | Fax: 0502- 60 63 26 E-post: individ.o.familjeomsorgsavdelningen@tidaholm.se

Kvaliteten i verksamheten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras.

Social- och omvårdnadsnämnden har ett fortgående arbeta med att kartlägga handläggningsprocesserna inom vuxenenheten. Arbetet med att kartlägga processerna har genomförts av medarbetarna tillsammans med enhetens chef.

Kartläggningen av processerna utmynnar i interaktiva processkartor. I varje processteg finns hjälptext att få genom ett ”klick med muspekaren”. Hjälptexten innehåller hänvisning till lagrum och/eller regionala- alternativt lokala riktlinjer.

Social- och omvårdnadsnämnden kommer att genomföra egenkontroller, då bl.a.

genom att jämföra verksamhetens resultat med uppgifter som finns i öppna jämförelser. Målgruppsundersökningar i jämförelse med andra motsvarande verksamheter kommer att kunna redovisas då nämnden fr.o.m. 2018 ingår i Sveriges kommuner och landstings brukarundersökning.

Social- och omvårdnadsnämnden kommer årligen i samband med att

verksamhetsberättelsen redovisas att få en beskrivning av hur kvalitetsarbetet bedrivits och följts upp under året.

Barnrättsbedömning Ärendet berör inte barn

Förslag till beslut

Social- och omvårdnadsnämndens arbetsutskott föreslår att social- och

omvårdnadsnämnden beslutar att lämna bifogad redovisning till Inspektionen för vård och omsorg.

Social- och omvårdnadsnämnden Postadress: Tidaholms kommun | 52283 Tidaholm

Besöksadress: Stadshuset,Torggatan 26 | Telefon: Adress. | Fax: 0502- 60 63 26 E-post: individ.o.familjeomsorgsavdelningen@tidaholm.se

0502-60 6402

ola.pettersson@tidaholm.se

Budget 2020 social- och omvårdnadsnämnden 2019-04-23