• No results found

Bullerstörning

In document Bilaga 3. (Page 56-60)

3.2 Tillfälliga åtgärder

4.1.6 Bullerstörning

4.1.6.1 Byggskede Förbifart

Bullerstörningens påverkan på djurlivet är svårbedömt men det finns klara indikationer på att buller har påverkan på framförallt fågelfauna. Bullerstörningen kan verka stressande för många djur.

Bullerstörningen kan även störa kommunikation mellan de arter som kommunicerar med ljud, såsom fåglar. Denna påverkan kommer att vara störst under häckningperioder.

Bullerstörning kommer även att ske i vatten vilket kan påverka livet i vattnet. Ljudet kan störa viktiga funktioner såsom reproduktion, fiskars möjlighet att hitta byten eller att själva bli uppätna.

4.1.6.2 Färdig Förbifart

Buller kommer inte att vara en påverkansfaktor eftersom vägen går i tunnel under reservatet.

4.1.6.3 Konsekvens av bullerpåverkan för djurliv 4.1.6.3.1 Byggskede Förbifart

Den stress och störning på kommunikation som bullerstörningen kan medföra för djurlivet både på land och i vatten kan medföra en ökad dödlighet och minskad reproduktion.

Sätraskogens naturreservat har ett rikt fågelliv. En grov uppskattning över den bullerstörda ytan under driften av hamnen visar att bullerstörning över 45 dBA täcker mellan halva och en tredjedel av

reservatet. Inom detta bullerstörda område riskerar fågeltätheten att minska. Området närmast hamnen kommer bullerstörningen att vara högre. En yta som täcker ca en femtedel av hela reservatet kommer att ha bullernivåer över 50 dBA – här riskerar 20 % av fågelpopulationerna att störas ut under byggtiden av förbifarten. Närmast hamnen och arbetsområdet kommer denna siffra att vara ännu högre. Under bygget och återställning av hamn kommer bullerstörningen att vara ännu större och fågelpopulationerna kommer att vara än lägre. Troligen kommer konsekvenserna för andra högre djurarter på liknande sätt.

Det vattenområde som hör till Sätraskogens naturreservat är dock redan idag starkt påverkade av mänsklig aktivitet och har låga naturvärden. Sätraskogens betydelse som levnads- och

rekryteringsområde för fisk är lågt och konsekvenserna bedöms därför som små.

Konsekvenser för skyddsvärda arter

Av de rödlistade arter och de arter som skyddas enligt artskyddsförordningen inom reservatet är det främst fåglar som riskerar att påverkas av buller. Rödlistade fåglar omfattas även av

artskyddsförordningen.

De lagskyddade fåglar som riskerar att påverkas av buller är de fågelarter som lever närmast hamnen där bullerstörningen är störst. Eftersom törnskata och spillkråka använder områdena kring Sätra varv som häckningsområden kan bullerstörningen medföra att häckningarna försvinner eller minskar i dessa områden under den tioårsperiod som byggskedet för Förbifarten pågår. Även eventuella häckningar av duvhök kan störas då stora delar av Sätraberget kommer att bullerstöras.

Ett kontrollprogram bör tas fram för att övervaka påverkan på skyddsvärda arter, särskilt den regionalt skyddsvärda duvhöken.

4.1.6.4 Olycksrisk

Om en olycka med farligt gods skulle ske på land eller i vatten riskerar miljöförstörande ämnen att spridas i naturen.

4.1.6.5 Konsekvens av eventuella olyckor

Hamnverksamheten inklusive fartygstrafik innebär risk för olyckor olje- och bränslespill, vilket även i mindre mängder kan medföra negativa konsekvenser för vattenvegetation, bottenlevande organismer och fisk. Risken för ett utsläpp av olje- och bränslespill bedöms dock som liten.

4.1.7 Friluftsliv och rekreation

4.1.7.1 Ianspråktagande av mark 4.1.7.1.1 Byggskede Förbifart

Friluftslivet i Sätraskogen kommer framförallt att påverkas under byggskedet av Förbifarten. Den tillfälliga hamnen och massupplägg kommer ta i anspråk mark som idag används för

vinteruppläggning av fritidsbåtar. Av de 500 nuvarande båtuppläggningsplatserna på land tas en yta motsvarande upp till 150 platser i anspråk under byggtiden av Förbifarten, men genom förtätning kan denna siffra minska.

Den strandpromenad som idag löper längs vattnet kommer att ledas om förbi byggområdet.

Det innebär att det kommer vara möjligt att ta sig förbi byggområdet men kontakten med vattnet går förlorad. Upplevelsevärdena kommer att påverkas då utblickarna över det öppna vattnet försvinner (se figur 4). Sträckan längs strandpromenaden blir cirka 250 meter längre

än i nuläge. Sträckan väster om hamnplanen ner till befintlig strandstig kommer att vara brantare än dagens mycket flacka stig, då anpassning till terrängen måste ske för att minska bestående skador i naturmiljön, Flera upplevelsevärden kommer att påverkas. Värdet samvaro kan störas i och med att Varpängen tas i anspråk. Samma sak gäller för småbåtsklubben då denna ligger strax intill hamnen. Konsekvenser uppstår också för promenerande längs stranden, och motionärer i spåret runt Varpängen. Upplevelsevärdet service och samvaro påverkas i första hand av att samvaron kan bli lidande av den

verksamhet som pågår under byggskedet av Förbifarten, och av att macken läggs ner.

Tätortsnära natur med vikt för det vardagliga friluftslivet påverkas negativt, tillgängligheten minskar och upplevelsevärden påverkas negativt. Under byggskedet av Förbifarten bedöms därför stora negativa konsekvenser för ianspråktagande av mark för rekreation och friluftsliv.

4.1.7.1.2 Färdig Förbifart

Ingen större påverkan sker när Förbifarten är färdigställd.Det norra friskluftsintaget vid stigen längs stranden ligger i utpräglad naturmark och vid ett populärt stråk, där det kommer påverka upplevelsen av att vara i naturen. Det södra friskluftschaktet ligger i ett mer sällan besökt del av reservatet, så påverkan bör där bli mindre. Rökgasschaktets placering intill ridhuset gör att schaktet inte kommer få några konsekvenser för de rekreativa värdena när det är i drift. Möjligheten att gå längs med stranden påverkas inte när Förbifarten är färdigställd. Rökgasschaktet som kommer att byggas genom att man återanvänder

arbetstunneln men kan ändå komma att påverka upplevelsen av området, som ett nytt inslag i landskapet. Schakten kommer dock att ligga intill det redan exploaterade området vid Sätra varv. När Förbifarten är färdig tillkommer ingen ytterligare påverkan och många av de störningar som pågått under byggskedet försvinner. Konsekvenserna bedöms bli negativa även när Förbifarten är färdigställdpå grund av de nya permanenta inslagen av bebyggelse i reservatet men omfattningen av konsekvenserna bedöms bli liten.

4.1.7.2 Vattenmiljö

4.1.7.2.1 Byggskede Förbifart

För friluftslivets del innebär byggskedet av Förbifarten framför allt att upplevelsen av vatten och öppna ytor störs i närheten av hamnen. Detta innebär konsekvenser för upplevelsevärdet Utblickar och landskap, då sikten på vissa ställen störs av hamnen. Båtlivet påverkas av den tillfälliga hamnen som förläggs invid den befintliga småbåtshamnen och även medför en ökad trafik i farleden. Redan idag samsas yrkesmässig trafik och fartyg i farleden, men det är inte uteslutet att vissa konflikter mellan fritidsbåtar och fartygstransporterna kan uppstå.

Båtlivet påverkas dessutom av att båtmacken läggs ner. Grumling kan påverka Sätrabadet negativt om strömmarna för partiklarna i badets riktning. Risken för grumling som påverkar Sätrabadet är liten. Måttliga negativa konsekvenser bedöms för friluftsliv och vattenmiljöer under byggskedet av Förbifarten, främst på grund av minskad tillgänglighet för småbåtar och negativ påverkan på upplevelsen av vattenmiljöerna.

4.1.7.2.2 Färdig Förbifart

Ingen påverkan med betydelse för friluftslivet sker på vattenmiljöer med betydelse för rekreation när Förbifarten är färdigbygd.

4.1.7.3 Buller

4.1.7.3.1 Byggskede Förbifart

Under tiden som hamnen är i drift förväntas buller från lastning av bergmassor till fartygen en mycket stor konsekvens för Sätraskogens rekreativa värden vara. Arbetet med hamnen, men även

bandtransportör och intilliggande arbetsområde vid Sätra varv samt vägfärjorna och lastbilstrafiken kommer att medföra beräknat buller på mer än 70 dBA (se figur 7) ca 50 meter in från stranden. Totalt påverkas Sätraskogen 150 m in från hamnen och en sträcka på ca 700 meter längs stranden.

Spridningen av bullret på land hindras till viss del av höjdskillnaderna medan bullret sprider sig längre över vattnet. Bullret påverkar upplevelsevärdena orördhet och trolska miljöer samt skogskänsla, som båda är beroende av tysta miljöer. Konsekvenserna för friluftslivet bedöms under byggskedet av Förbifarten bli mycket stora på grund av det buller som den tillfälliga hamnen och dess verksamhet alstrar.

4.1.7.3.2 Färdig Förbifart

Bullerpåverkan från den färdiga Förbifarten blir oförändrad jämfört med nuläget. Alldeles intill friskluftschaktens byggnader alstras ett svagt buller. Dimensionerande ljudnivå för ventilationen är 35 dBA vilket är en mycket låg ljudnivå. Detta buller bidrar alltså inte till ökad ljudnivå i Sätraskogens reservat. Konsekvenserna för buller under driftskedet bedöms därför bli obetydliga.

In document Bilaga 3. (Page 56-60)

Related documents