• No results found

Konsekvenser av ianspråktagande av naturmark

In document Bilaga 3. (Page 44-47)

3.2 Tillfälliga åtgärder

4.1.2 Konsekvenser av ianspråktagande av naturmark

4.1.2.1 Byggskede Förbifart

Konsekvenser för biotoper

Ytan av ädellövskog som tas i anspråk vid anläggande av arbetsområde och hamn är liten (0,34 ha eller 0,79 % av reservatets ädellövsmiljöer). Det är dock just runt hamnområdet som de högsta värdena som associeras med ädellövskog inom reservatet finns. Det område som tas i anspråk av öppningen för arbetstunnel, transportband och arbetsområde utgörs av en del av naturvärdesområde med ekdominerad ädellövskog av kommunalt värde (klass 3) (fig. 2). Många av ekarna är vidkroniga.

I området finns även inslag av gammal tall och gran.

Gamla ekar är viktiga nyckelobjekt och har stor betydelse för att skapa livsmiljöer för andra

organismgrupper som insekter och lavar. Avverkning av gamla ekar försämrar förutsättningarna för biologisk mångfald och långsiktig överlevnad för många känsliga arter. Det är även i detta område som många av de rödlistade eklevande insekterna. Det är oklart var i reservatet som fladdermössen lever, men det är möjligt att de använder hålrummen i områdets ekar som boplats. Om dessa träd ändå måste avverkas eller om de skadas under byggtiden förloras viktiga element i ekinfrastrukturen.

Trafikverket anger att dessa träd värdefulla träd ska sparas i möjligaste mån. Det kommer dock troligen att vara oundvikligt med viss avverkning i detta område.

Den del av ekskogen som tas i anspråk för transportband och annan verksamhet till hamnen består främst av 30-50 år gammal björk, lönn och asp samt en ca 80 år gammal ek. I den del av

ädellövsskogen som tas i anspråk av arbetstunnelns mynning växer unga triviallövträd (fig. 10). En stor gammal ek kommer att kunna bevaras i detta område. Det medför samtidigt positiva

konsekvenser för eken och de eklevande arter som är beroende av gamla solbelysta ekar.

För anläggande av det södra friskluftschaktet kommer enstaka tallar och aspar att behöva avverkas (fig. 11).

Även för anläggande av det norra friskluftintaget kommer troligen ett fåtal träd av främst tall att behöva avverkas. Avverkningen bedöms få små konsekvenser för reservatet som helhet eftersom de enskilda tallarnas värde i dessa områden inte är särskilt höga och intrången är små.

Anläggning av hamnen tar strandzonen i anspråk. Stranden som tas i anspråk bedömts vara av kommunalt värde (klass 3, fig. 2) och en mindre del av strandstäckan som tas i anspråk ligger inom utpekat ESKO-område.

Figur 10. . Det område som tas i anspråk av arbetstunnelns mynning består främst av triviallöv. Den ek äldre ek som bevaras kommer att stå mer solbelyst, vilket gynnar många eklevande arter.

Figur 11. Lokalen för det södra luftgasschaktet. I förgrunden siktas gräsmarken som växt över det gamla upplaget. I bakgrunden skymtas den hällmark där ett mindre intrång kommer göras.

Här växer ädellövsskog och blandskog med stort ädellövinslag. Träden är generellt yngre med inslag av gamla tallar och ekar. Här växer även de rödlistade arterna ekticka, tallticka och ask. Om hänsyn kan tas till de äldre träden (ek- och tallticka växer även på de äldre träden) samt ask bedöms

konsekvenserna som små.

Den tillfälliga båtuppläggningsplatsen bedöms inte medföra några betydande konsekvenser för naturvärden p.g.a. ängens låga naturvärden samt att endast en liten del av ängen tas i anspråk. Det finns fortfarande plats för eventuella häckande fåglar.

Efter byggskedet av Förbifart Stockholm ska marken återställas. Eftersom träd och buskar avverkas då arbetsområde och hamn anläggs kommer det att ta lång tid efter avvecklingen till dess att de delar som är naturmarksområden helt återgått till ett tillstånd som liknar nuläget. Detta gäller särskilt vid

avverkning av gamla träd.

Konsekvenser för spridningssamband

Den ianspråktagna marken kring hamnområdet kommer att öka hamnens barriäreffekt för de arter som färdas längs med vattnet något. Spridningen över vattnet kommer troligen även att minska något lokalt. Konsekvenserna av detta är små eftersom den ianspråkstagna marken inte utgör en total barriär, skillnaden från nuläget är liten samt att detta är en tillfälligt förstärkt barriär.

Konsekvenser för skyddsvärda arter

Vad gäller rödlistade arter som riskerar att påverkas av Förbifart Stockholm förekommer ekticka och tallticka spritt i hela reservatet och eventuell avverkning av tallar och ekar med dessa tickor bedöms inte medföra några betydande konsekvenser för dessa arter. Detsamma gäller alm och ask – så länge inte mycket gamla individer av dessa arter behöver avverkas bedöms vägplanerna inte medföra några betydande konsekvenser för dessa trädarter.

Övriga rödlistade arter som riskerar att påverkas genom ianspråkstagande av mark är insekter som alla är beroende av gamla ekar med döende partier. Brokig barksvartbagge lever i gamla ekar med döda partier. Den återfinns ofta på ekar med gamla angrepp av skeppvarvsfluga. Skeppsvarvsfluga lever i veden på solexponerade gamla eller döda ekar. Båda dessa arter har dokumenterade fynd i

skogområdet öster om Sätra varv, det kan dock inte uteslutas att dessa båda arter även lever på andra platser i reservatet där gamla ekar finns. Gulbent kamklobagge lever i gamla håliga och solbelysta träd av främst ek, men även lind, lönn och asp. Arten har hittats både vid Sätra varv, Sätra strandbad och Skärholmens gård. Om gamla ekar kan bevaras vid anläggande av arbetsområdet kommer inga negativa konsekvenser att uppstå för dessa arter.

Stor fladdermus har påträffats kring Skärholmens gård. Det finns även rapporteringar av gråskimlig fladdermus och mustaschfladdermus, där är dock oklart vart i reservatet dessa lever. Samtliga av dessa använder ihåliga gamla träd som boplatser sommartid, stor fladdermus lever även i träd vintertid).

Troligen förekommer fladdermöss spritt inom reservatet där hålträd förekommer, även vid Sätra varv.

Om ihåliga gamla ekar avverkas i samband med anläggande av arbets- och hamnområde kan det missgynna fladdermössen. Fladdermössen patrullerar ofta stränderna i jakt på insekter, hamnen kan därför verka störande för fladdermössen. Sammanfattningsvis bedöms ianspråktagandet av mark innebära små konsekvenser för rödlistade arter i reservatet.

4.1.2.2 Färdig Förbifart

Konsekvenserna som uppstår för friskluftsintag och rökgasschakt kommer att bestå när Förbifarten är färdiställd. Avverkningen bedöms få små konsekvenser för reservatet som helhet eftersom de enskilda trädens värde i dessa områden inte är särskilt höga och intrången är små.

In document Bilaga 3. (Page 44-47)

Related documents